Astaxanthine…wat is dat ?

Het is vrij onbekend, maar ik begin druppelsgewijs toch vrij veel vragen te ontvangen over ASTAXANTHINE.  Wat ehhh? ….? 🥺 Ik denk dat het grootste gros nu deze reactie heeft. Eerlijk gezegd had het voor mij tot nu toe ook geen aandachtsboog, tot ik er bij toeval wat over las in literatuur. De rode pigmentstof werd voor mij plotseling best interessant toen ik las over de gezondheidsvoordelen en dat deze voor mij persoonlijk ook best wel eens gunstig zouden kunnen zijn. Ik ben daarom in Astaxanthine gedoken. Wat is het ? Waar is het goed voor ?

WAT IS ASTAXANTHINE ?

Het betreft een rode pigmentstof die onder de carotenoïde valt ( oranjecaroteen in wortels, pompoen en zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld ook carotenoïden uit deze familie)  Algemeen genomen wordt astaxanthine geproduceerd door de eencellige bloedregenalg. ( heamatococcus pluralis)  Deze alg groeit in meren, rotspoelen, vijvers en arctische zeegebieden, en wordt ook wel eens “ het rode goud “ genoemd. Het zeeleven wat deze alg eet ( vissen, kreeft, kanalen ) krijgen door het eten een prachtige kleurnuance tussen zacht roze en diep rood. Astaxanthine kan ook worden aangemaakt via fermentatie via rode gist. Astaxanthine wordt in het lichaam, in tegenstelling tot de bétacaroteen uit bijvoorbeeld pompoen, NIET omgezet naar vitamine A. Astaxanthine heeft echter een zeer extreme andere krachtbron: antioxidant. De antioxidante werking van astaxanthine is vele malen onderzocht en onderstreept in talloze studies. Daaruit kwam o.a voort dat de antioxidan tot tien maal hoger ligt dan o.a luteïne, canthaxanthine en Zeaxenthine. Daarnaast is het een in vet oplosbare stof en kan het in de celwanden van het lichaam worden opgenomen, wat zorgt voor wegvangen van vrije radicalen in zowel binnen als buiten de cellen. Deze uitkomsten zorgen voor gigantisch veel gezonde voordelen.
Astaxanthine is een relatief nieuw ondezoeksdomein en we kunnen dan ook niets zeggen over astaxanthine. Feit is dat er geen enkele gezondheidsclaim rust op astaxanthine. Maar natuurlijk volg ik de nieuwste wetenschappelijke studies op de voet. Het is nog veel te summier om conclusies te trekken voor je gezondheid, maar lees hierin met mij mee over wat ik tot nu toe aan onderzoeken heb kunnen vinden. Ik hou het bij en hoop dit artikel snel verder aan te vullen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar een eventuele ontstekingsremmende werking, en bijvoorbeeld de effecten voor onze huid. Zo wordt onderzocht of astaxanthine de huid van binnenuit kan beschermen tegen UV stralingen van de zon en of het de huid elastischer zou kunnen maken en huidveroudering zou kunnen vertragen. Ook vond ik nog een studie over of astaxanthine de doorbloeding in de ogen kan verbeteren. Ook als de doorbloeding stopt, kan het schade aan de ogen beperken. Verder tonen enkele andere studies aan dat de stof schade aan het netvlies door blauw licht ( LED, computerschermen, telefoon ) kan verminderen. Je snapt, met mijn werk, dat ik dit de komende maanden / jaren nauwgezet ga volgen.
Andere studies proberen te onderbouwen dat astaxanthine een mogelijk gunstige werking / invloed hebben op vermoeidheid door sporten, ons brein, de mannelijke vruchtbaarheid, het voorkomen van diabetes, het cardiovasculaire stelsel en kan het mogelijk het lichaamseigen superoxidedismutase ( SOD )  stimuleren.
Het klinkt allemaal ontzettend veelbelovend, maar onthoud dat het om klein opgezette en soms gesponsorde studies gaat, en er nog veel meer studie verricht moet worden om alle bovengenoemde gezondheidsvoordelen te onderbouwen. Ik hou het de komende jaren in de gaten en ga alles wat ik tegenkom voor jullie hier verzamelen.

WAAR JE WEL OP MOET LETTEN

Voordat je net als ik enthousiast wordt en dit wel graag wil gaan uitproberen, lees nog even verder, want er zijn wel wat kanttekeningen . De aanbevolen / goedgekeurde dosissen kunnen nogal eens variëren waardoor het best lastig wordt om je aan iets vast te houden. De variëren wereldwijd tussen de 2-24 mg, best een groot gat in het midden dus. Het Europese EFSA heeft in elk geval 2 mg per dag volledig veilig verklaard. Als je astaxanthine in supplementvorm wilt gaan gebruiken is de richtlijn de dosering te houden tussen de 4-12 mg / per dag. In Nederland is de maximaal toegestane dosering 8 mg, hoger zul je niet vinden.
En dan is er ook nog de synthetische markt. Op deze synthetische markt wordt astaxanthine veel gebruikt, met name in diervoeding. Deze synthetische vorm wordt geproduceerd uit aardolie /petroleum. De werking van synthetische astaxanthine is volledig ANDERS dan natuurlijke astaxanthine. Het zijn zelfs twee totaal verschillende werelden, en we moeten deze dan ZEKER NIET met elkaar vergelijken. Er is tot op heden niets bekend over de werking / gevolgen / bijwerkingen van synthetische astaxanthine, maar genoeg reden zou ik zeggen om dit te mijden. Helaas is synthetische astaxanthine gewoon goedgekeurd als toevoeging in voedsel onder het E nummer E161. Alle studies die tot nu toe zijn uitgevoerd op astaxanthine zijn uitgevoerd met natuurlijke astaxanthine uit de bloedregenalgen.
Verzeker jezelf dat je 100% NATUURLIJKE ASTAXANTHINE koopt. Vraag dit zeker ook na bij fabrikanten.

ROYAL GREEN BIOLOGISCHE ASTAXANTHINE

Goed, een 100% natuurlijke variant dus…..Ik kwam al snel terecht bij mijn grote favoriete merk; ROYAL GREEN. De astaxanthine wordt biologisch gewonnen uit de astaxanthine-rijke oliehars uit de bloedregenalg. Dit wordt gedragen door biologische extra vierge olijfolie, en in een plantaardige veganistische capsule verpakt. Een capsule bevat 8 mg astaxanthine. Het advies luidt om één capsule per dag te gebruiken.
Ik heb het besteld en ben er nu twee dagen mee begonnen. Na al mijn research vond ik het een mogelijk nuttige aanvulling op mijn suppletie. Vanwege de lopende onderzoeken rondom het effect op de ogen en je zicht vind ik astaxanthine zeer interessant, maar ik zit dan ook flink wat uren per dag achter de pc. Ik ga het nu 60 dagen testen. En zal dan hier een aanvulling geven, of ik verbeteringen merk, of juist andersom. Keep you posted!
Wil jij de biologisch gecertificeerde astaxanthine van Royal Green ook uitproberen?
Ze kosten € 32,95 per 60 capsules.
wil je de nieuwe bio- capsules bestellen ? KLIK DAN HIER 

puur & fit astaxanthine

Astaxanthine, en dan met name een 100% natuurlijke, is niet te betalen. Goed. Ik wist wat mij te doen stond. Rosa overhalen om ook astaxanthine te gaan produceren. 😁 Want dit HOORT bij puur & fit. Aanvankelijk had Rosa zoiets van “…..eh….moet dit echt ? “ maar na mijn verhaal aan te horen was ze enthousiast en is ze er meteen mee aan de slag gegaan. Na wat maanden bikkelen ( want jullie weten, we ZIJN kritisch ) en testen hebben we dan vandaag de grote lancering ; onze eigen pure natuurlijke astaxanthine!  En stel ik met gepaste trots deze graag aan jullie voor!
De astaxanthine van Puur & fit is als vanzelfsprekend, 100% natuurlijk. Het is daarnaast nogal uniek. Waarom ? Omdat er een bijzondere draagolie is gebruikt : MCT olie. Dit kom je niet vaak tegen, omdat dit een zeer dure grap is. Zonnebloem olie is wat dat betreft de goedkoopste draagolie in suppletie. Omdat wij voor MCT olie hebben gekozen, levert het deze capsules extra bonuspunten op wat betreft werking. Per softgel capsule levert het 170 mg MCT olie, waarvan 102 mg caprylzuur en 68 mg caprinezuur.  We hebben ook vitamine E ( D-alpha, 1,8 mg per softgel capsule )  ) toegevoegd voor een krachtige werking. Daarnaast is de dosering de hoogst mogelijke in Nederland : 8 mg per softgel capsule. Dit is verkregen via een CO2 extractie.
Je kunt één softgel capsule per dag slikken. Je doet dus best lang met een potje van 60 softgel capsules. Dankzij de hogere dosering heb je aan één capsule per dag genoeg. Ik adviseer je, om de capsule tijdens een maaltijd in te nemen, liefst met wat aan vetten bevattend. Dit bevordert de opname. De hoge biobeschikbaarheid van haematococcus ( wat alleen in een NATUURLIJKE astaxanthine voorkomt ) leidt tot effectieve concentraties van astaxanthine in het bloed. Binnen gemiddeld zo’n zes uur zal een enkele dosis astaxanthine zich door de verschillende lipoproteïnen hebben verspreid. En verder ? Verder zijn de capsules geschikt voor veganisten.
We houden bij puur & fit ook de wet en regelgevingen goed in de gaten. We vinden dat erg belangrijk. Per Augustus 2023 zijn de wet en regelgevingen rondom astaxanthine ook veranderd. Waaronder de belangrijkste is, dat de capsules NIET GESCHIKT zijn voor kinderen ONDER DE 15 JAAR. Deze gespecificeerde levensmiddelen categorie is gedefineerd in richtlijn. Daarin is vastgelegd  dat het maximum gehalte aan astaxanthine per Augustus 2023, per dosering van 8 mg per capsule niet geschikt is voor kinderen onder de leeftijdsgrens van 15 jaar. Dit geldt  voor kinderen tussen de 3-10 jaar per 2,3 mg astaxanthine, en voor kinderen tussen de 10-14 jaar 5,7 mg astaxanthine.
HEB JIJ ASTAXANTHINE NODIG IN JE LEVEN ?
Eerder besprak ik de mogelijke voordelen van astaxanthine die wetenschappelijk nog verder moeten worden uitgezocht en waarom we het dagelijks zouden moeten slikken. Maar de vraag blijft of JIJ het nodig hebt. Dat ligt altijd weer aan veel verschillende factoren. Maar algemeen genomen kan het zeker geen kwaad, om wat extra ondersteuning te bieden aan je lichaam. Ook al leef en eet je ( in je beleving of als vaststaand feit ) super-gezond. De invloeden om jou heen en waarin jij je blootstelt, dat heeft bijvoorbeeld enorm veel invloed. Ook de mate van stress waarin jij je bevindt heeft invloed. Alles bij elkaar genomen kun jij voor jezelf de overweging gaan maken om astaxanthine te gaan gebruiken. Naar mijzelf kijkend gebruik ik het dagelijks, met een korte tussen pauze van steeds een maand. Na 60 dagen las ik een maand niet in, om daarna weer 60 dagen te gaan suppleren. Op deze manier ondersteun ik mijn lichaam. Ik ben zelf in elk geval erg blij dat ik astaxanthine heb ontdekt. Zeker voor aankomende herfst / wintermaanden is de extra energie welkom!

BESTELLEN?

De soft gels van Puur & fit kosten € 24.95 per 60 stuks. KLIK HIER om te bestellen.

 

Er waren nog wat vragen rondom astaxanthine. Deze neem ik nog even met jullie door :
DE PRIJS, WAT GAAF! ER ZIJN MEERDERE FABRIKANTEN DIE WEL 2 X MEER VRAGEN, VANDAAR DE VRAAG : DE MEESTEN WERKEN MET HET GEPATENTEERDE ASTAPURE. IS DAT MET PUUR EN FIT OOK HET GEVAL ?
Goede vraag! En scherpe vraag ook, daar hou ik van! Astapure is van Algatech. Algatech gebruikt als methode ook CO2 extractie. Maar gebruikt als drager olijfolie. Wij geven de voorkeur aan MCT olie, onze astaxanthine wordt geproduceerd door Atacama Bio Natural Products. Gekweekt in de Atacama woestijn waar de zonuren voortreffelijk zijn voor natuurlijke groei van algen, ver weg van (vervuiling van) agrarische industrie of bevolking. De groei van de algen vindt hier, uiteraard gecontroleerd, op de meest natuurlijke manier plaats.
MOGEN KINDEREN DIT OOK SLIKKEN?
We houden bij puur & fit ook de wet en regelgevingen goed in de gaten. We vinden dat erg belangrijk. Per Augustus 2023 zijn de wet en regelgevingen rondom astaxanthine ook veranderd. Waaronder de belangrijkste is, dat de capsules NIET GESCHIKT zijn voor kinderen ONDER DE 15 JAAR. Deze gespecificeerde levensmiddelen categorie is gedefineerd in richtlijn. Daarin is vastgelegd dat het maximum gehalte aan astaxanthine per Augustus 2023, per dosering van 8 mg per capsule niet geschikt is voor kinderen onder de leeftijdsgrens van 15 jaar. Dit geldt voor kinderen tussen de 3-10 jaar per 2,3 mg astaxanthine, en voor kinderen tussen de 10-14 jaar 5,7 mg astaxanthine.
IK HEB ZO’N LAGE ENERGIE, KAN DIT MOGELIJK OOK HELPEN ?
Wat je vooral aansnijdt in “ mogelijk” is hier belangrijk om te weten. Er is ( nog ) onvoldoende onderzoek gedaan om te kunnen onderbouwen, dat dit echt effectief is om meer energie te krijgen. Daarnaast kan een tekort aan energie aan zoveel factoren liggen, dat je het nooit op één berg moet gooien of op één paard moet wedden.
EN OOG GEZONDHEID ?
Ja, ook hier hetzelfde verhaal als hierboven. Er is ( nog ) onvoldoende wetenschappelijk onderzoek dat dit onderbouwt.
MAG IK OOK ASTAXANTHINE GEBRUIKEN TIJDENS ZWANGERSCHAP / BORSTVOEDING ??
Er zijn op dit moment onvoldoende gegevens over het gebruik van astaxanthine tijdens zwangerschap / borstvoeding. Daarom zeggen wij : liever niet, om het zekere voor het onzekere te nemen. Wil je toch graag astaxanthine slikken, overleg dat dan altijd eerst even met een behandelaar / verloskundige.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN JULLIE ASTAXANTHINE EN BIJVOORBEELD DE VEEL GOEDKOPERE 1+ 1 ASTAXANTHINE BIJ HOLLAND & BARRET EN WEIGHTWORLD ?
Het lijkt super aantrekkelijk, dat is ook de kracht van de “ 1+1 gekte” zoals ik dat noem. Om een goed beeld te krijgen waarom het niet een echt goede of betere keuze is, kun je naar de ingrediënten kijken. Kijk eens naar de astaxantine van Weightworld: astaxanthine-rijke oleoresin, antiklont middelen / magnesium zouten van vetzuren ( E 470b) vulsof: maltodextrine. En kijken we naar de astaxanthine van Holland & Barret, zien we soortgelijke ingrediënten, en is als draagolie het vrij snel oxiderende lijnzaad olie gebruikt. Daarnaast bevatten de capsules 4mg per capsule, wat betekent dat je TWEE capsules per dag zou moeten innemen om aan dezelfde dosering van Puur & fit te bekomen. Het is dus ook zeker niet voordeliger. De hele 1+1 gekte is een zeer slimme zet van de industrie om de consument meer in te laten kopen. Wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat de normale verkoopprijzen 2 x kunstmatig hoger worden gehouden om dit soort 1 + 1 kortingen te kunnen geven.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DE BIOLOGISCHE VARIANT VAN ROYAL GREEN EN DIE VAN JULLIE ?
Royal green gebruikt een biologische vorm van astaxanthine, en gebruikt olijfolie als draagolie. Wij gebruiken MCT olie.
KAN IK ASTAXANTHINE PREVENTIEF BLIJVEN SLIKEN ?
Ik adviseer altijd, met alle niet essentiële suppletie, om ook tussenposes te houden. Ik hou zelf bijvoorbeeld steeds even een maand pauze tussen twee / drie maanden slik-periode. Maar dat hangt ook sterk af van mijn behoeften. Soms heb ik even iets langer iets meer nodig van iets. Dan slik ik wel wat langer door. Het komt anders gezegd ook hier weer neer op goed kijken en anticiperen op je eigen behoeften.
Heb je nog meer vragen, stel ze mij via info@moniquevandervloed.nl of mail naar klantenservice@puurenfit.nl

10 Reacties op “Astaxanthine…wat is dat ?

  1. Hoi Monique, je schrijft in je artikel 8 mg per capsule, maar doorklikken naar bestellen geeft 4 mg per capsule!
    Fijne pinksterdag! Groet van Jet

  2. Ik gebruik het al meer als 2 jr voor mijn ogen gekocht bij smeets en graas de 8 mg ook van royal green.als ik bij jullie bestel hoe ga ik dat betalen,kan geen betaling meer uitschrijven,ben 88

  3. Ik ben dit supplement ook net gaan gebruiken . Wordt er aangeraden om het te cyclen ?? Dus bv 6 weken gebruiken en dan 2 niet ? Of kan je als het goed bevalt dit altijd nemen

  4. Hoi Monique,
    Mag he deze ook gebruiken bij een maagverkleining.

    Mvg,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *