Deze 10 voedingsmiddelen geven je meer energie!
Geplaatst op februari 20 2018 door Monique van der Vloed
3 Comments
Ik denk dat iedereen van tijd tot tijd zich wel eens moe, futloos, en uitgeput voelt. Als dit eens in de zoveel tijd eens een dagje voorkomt, is dat niet erg. Soms verbruiken we dagelijks meer energie dan de andere dag, spannen we ons meer in, of zijn we meer gespannen en gestrest. Het kan wel een probleem worden, als de vermoeidheid en gebrek aan energie langer dan een dag of twee aanhoudt Het kan zo ernstig worden, dat je dagelijkse leven wordt beïnvloedt en je uiteindelijk totaal opgebrand in bed belandt. Veel mensen wijten gebrek aan energie vaak aan “ te druk bezig zijn/zijn geweest” of “ …het zal aan het weer liggen”. Er wordt meestal totaal geen verband gelegd met voeding. Terwijl dit juist de meest belangrijkste schakel is voor meer en voldoende energie. Of, bij verkeerd voedsel, het gebrek aan energie.
ENERGIEDICHTHEID
Of je voldoende energie haalt uit je voeding, ligt voor een groot gedeelte aan de zogenoemde energiedichtheid van je voeding. Dit betreft de hoeveelheid potentiële energie ( calorieën) in een voedingsmiddel per volume-eenheid ( kubieke centimeter) Zo zijn er bijvoorbeeld erg veel voedingsmiddelen die veel energie per millimeter/gram leveren Denk daarbij aan room of slagroom. Daarnaast zijn er producten die naar verhouding extreem weinig calorieën leveren, bijvoorbeeld bladgroenten. De bladgroenten leveren minder calorieën, maar zijn in volume ( energie) ontzettend rijk. Dit levert jou erg veel voordeel. Je krijgt veel energie voor weinig. Je kunt het een beetje vergelijken met een stroom-leverancier. Sommige stroom-leveranciers geven veel energie voor veel minder geld, terwijl anderen veel geld vragen voor minder. Uiteraard kies jij ook voor de leverancier, die het minste vraagt, toch?
WAT je eet is dus van zeer groot belang. Voeding is de benzine voor je lichaam. Zonder benzine zal je lichaam gaan sputteren en uiteindelijk niet meer opstarten. Alles wat je in je mond stopt heeft een directe invloed op hoe je je voelt. Denk aan suiker. Zodra je een suikerrijk voedingsmiddel eet, zal je bloedsuikerspiegel meteen reageren. Dit heeft directe invloed op je energie en fitheid. Er zijn verschillende veroorzakers, waardoor je minder energie krijgt, of een gigantische dip. Ik bespreek hieronder een aantal energie-vreters in beknopte vorm.
BLOEDSUIKERSPIEGEL SCHOMMELINGEN
Teveel schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen aanvankelijk voor een stoot aan energie, maar niet lang daarna voor een gigantische afname aan energie Hoe sterk je bloedsuikerspiegel stijgt is afhankelijk van welk type suiker je naar binnen werkt, en in welke structuur en doseringen. Suiker in vloeibare vorm ( sportdrankjes, frisdranken, sapjes) leidt tot een veel snellere stijging dan een appel, of een portie vers gesneden fruit. De complexe koolhydraten in vers intact fruit zorgt voor een geleidelijke afgifte waardoor de bloedsuikerspiegel niet zo supersnel omhoog schiet. Als je bijvoorbeeld iedere dag een evergreen koek eet, of ligakoek, dan vind er een grote stijging van de bloedsuikerspiegel plaats. Je lichaam maakt snel insuline aan, en zorgt ervoor dat de suikers worden opgenomen. Hoe meer suiker en hoe minder vezels er aanwezig zijn in je voeding, des te harder komt daarna “ de dip” aan wanneer deze snelle energie eenmaal is opgenomen door je cellen. Je lichaam geeft een seintje aan het brein dat je bloedsuikerspiegel te laag wordt Dit is die befaamde suikerdip. Dit geeft een wisselende hoeveelheid energie die je tot je beschikking hebt gedurende de dag. En uiteindelijk uitputtingsverschijnselen omdat je lichaam steeds weer keihard aan het werk wordt gezet.
INTOLERANTIES, ALLERGIEËN
Soms manifesteert een allergie zich direct zodra je in aanraking komt met het product waar je allergisch op reageert. Maar soms kun je jarenlang rondlopen met vage klachten omdat je ergens overgevoelig voor bent, het lichaam intolerant reageert op bepaalde voedingsmiddelen, of voedingsmiddelen zeer slecht tot niet verteren. Je merkt eigenlijk helemaal dus niets, dat je lichaam de grootste moeite heeft om iets te verteren of bepaalde stoffen niet verdraagt. Dit kost je lichaam onbewust zoveel energie dat uitputting op de loer ligt. Ook sluipende ziekten en aandoeningen kunnen een lichaam gigantisch veel energie kosten. Het lichaam kan dan reageren door veel gewicht in korte tijd te verliezen waardoor je energielevel ook sterk daalt.
STRESS, SPANNINGEN
Stress en spanningen zijn echte energie-vreters. Een beetje “ gezonde” stress en spanning is prima, maar zodra de balans zoek raakt kan het lichaam het zwaar krijgen en zijn energie daardoor kwijtraken.
ANDERS ETEN, EEN BEPAALD VOEDINGSPATROON VOLGEN
Natuurlijk zijn al die gezonde trends in voeding goed, leuk, hip en kunnen ze bijdragen aan onze gezondheid. Wat ze vooral doen, is ons bewuster om laten gaan met onze voeding. Als je bijvoorbeeld besluit om veganistisch te gaan leven, kan de ommezwaai zorgen voor minder energie, zeker in een beginstadium. Ook beginnen erg veel mensen onvoorbereid en onnadenkend aan een nieuw voedingspatroon zonder enige begeleiding. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat er mogelijke vitamine en mineralen tekorten opgelopen kunnen worden. Eet je opeens geen vlees, dan kun je uiteindelijk een vitamine B12 tekort oplopen. Laat je opeens brood achterwege, kun je ook zeer belangrijke voedingsstoffen tekort gaan komen.
Een ( totale) verandering van eetpatroon is sowieso voor het lichaam even omschakelen. Dit kan twee kanten op: of je krijgt er juist bakken vol energie van ( wat meestal gebeurt als je gewend bent veel suiker te eten) of je ervaart een groot gebrek aan energie.
WAT MOET JE ETEN EN DRINKEN VOOR MEER ENERGIE?
Nu kan gebrek aan energie aan nog veel meer factoren liggen dan enkel voeding. Maar het loont absoluut de moeite, om de volgende voedingsmiddelen iedere da op het menu te gaan zetten.
1) WATER
Om gezond te blijven, moeten we ervoor zorgen dat ons lichaam goed gehydrateerd blijft. Als je te weinig drinkt, kun je daar moe van worden, en het kan zelfs leiden tot hoofdpijn. Als richtlijn wordt geadviseerd, om dagelijks minimaal je lichaamsgewicht x 0,44 gedeeld door tien aan liters water te drinken, maar de richtlijnen zijn zeer divers uitgemeten. Zo is een andere richtlijn om tenminste anderhalve liter water per dag te drinken. Hoe dan ook, het is belangrijk DAT je VOLDOENDE drinkt. Zeker als je dagelijks ( intensief0 spot, of kampt met overgewicht, medicijnen slikt of werkt in droge, warme ruimten is het zaak om voldoende vocht binnen te krijgen.
2) KIKKERERWTEN
Peulvruchten, in het bijzonder kikkererwten zijn goede energieleveranciers. Ze zijn rijk aan vezels wat voor een meer stabiele afgifte van energie zorgt in het lichaam. Ze kunnen ook in zeer korte tijd zorgen voor meer energie. Een portie van 150 gram per dag kan al een directe energie boost geven..
3) GROENE BLADGROENTEN
Groente, met name groene bladgroente, zijn rijk aan ijzer. Traagheid/ gebrek aan energie kan met name bij vrouwen een gebrek aan ijzer zijn. Vrouwen in de leeftijd van 19 tot 49 jaar zouden 18 tot 30 milligram per dag binnen moeten krijgen. IJzer is noodzakelijk bij het absorberen van zuurstof in het bloed, voor transport naar alle organen en lichaamsfuncties. Op het moment dat je een vermoeden hebt van een laag ijzergehalte in je lijf, ga dan niet zelf dokteren. Neem niet zomaar klakkeloos een voedingssupplement, want een teveel aan ijzer kan grote schade aanrichten in je lever en in je darmen. Laat je huisarts dit uitzoeken, en hou je aan de voorschriften van de huisarts.Daarnaast kun je kiezen om meer groene bladgroente op je menu te zetten. Spinazie, boerenkool, andijvie, moringa, bladsla….allen zeer goede energieleveranciers.
4) AVOCADO
Avocado zijn echte energie-boosters. De goede vetten in combinatie met de vezels, vitaminen en mineralen zorgen voor een kant-en-klaar pakketje aan energie.
5) NOTEN
Noten zijn perfecte gasten in een energie- verrijkend dieet. Dankzij de gezonde vetzuren en vezels leveren zij geleidelijk energie aan het lichaam. Een klein handje noten per dag is ruim voldoende om je energiepeil op te krikken.
6) BANANEN
Bananen zijn rijk aan kalium, magnesium en vezels. Een kleine of halve banaan per dag geeft je een energie toename. Door een eetlepel homemade pindakaas toe te voegen haal je het uiterste eruit. Een zeer goede aanvulling na het sporten!
7) ZOETE AARDAPPELEN
Zoete aardappelen zijn rijk aan koolhydraten en zit boordevol vitamine A. Met name middag-dipjes kun je voorkomen door voortaan een portie zoete aardappel in de schil gestoomd te eten.
8) YOGHURT EN KWARK
Yoghurt en kwark zijn rijk aan goede darmbacteriën , magnesium en calcium. Deze gunstige invloed op de algehele darmwerking en spijsvertering zorgt voor meer energie. Kies wel de juiste varianten. Mijd de bewerkte soorten.
9) EIEREN
Dit zijn toppers op het gebied van eiwit – what’s in a name! – en 97% kan worden opgenomen door je lichaam. Alle nodige aminozuren die je lichaam gebruikt om spieren te vormen komen voor in eieren. Als spiegelei, scrambled of gekookt; overschat de kracht van een ei niet. Kies voor verse eieren direct van de boer, of biologisch-dynamische eieren.
10) VERSE GROENTE, VERSE GROENTE EN NOG EENS VERSE GROENTE
Al laat ik het de hekkensluiter zijn in deze rij, het staat op de eerste plek: VERSE groente. We grijpen helaas teveel naar bewerkte groente ( voorgesneden, bewerkt, groenteconserven) en daarmee laten we erg veel energie liggen. In verse groente zit erg veel energie verpakt. Door deze vers in te kopen en op dezelfde dag te consumeren haal je het maximale aan energie uit de groente. Ik eet per dag tenminste twee kilo verse groente. Omdat ik veel van mijn lichaam vraag, 98% veganistisch eet en intensief sport, verbruik ik deze twee kilo met gemak. Ik ben vrijwel nooit moe, of kom energie tekort. Varieer ook veel. Iedere dag dezelfde groente kan juist weer averecht werken.
TOT SLOT
Door bovenstaande voedingsmiddelen dagelijks toe te passen in/aan je voeding, kan je meer energie leveren, maar uiteraard hangt het nog van veel meer af. Een zittend bestaan levert spijsverteringsproblemen op. Een te gejaagd bestaan levert stress op. Door goed naar jezelf te gaan kijken en je voedingspatroon onder de loep te nemen, kun je veel aan gaan passen, om meer energie te verkrijgen. Een goede balans in gezonde, energierijke voeding, voldoende beweging en een ontspannen geest zijn de sleutelwoorden. Onderschat buitenlucht ook niet. Ga iedere dag tenminste 5-10 minuten naar buiten om wat verse zuurstof in te ademen.
Ben je oververmoeid, val je zonder aanleiding kilo’s af, voel je je down, uitgeput of heb je diverse vage klachten? Breng dan eens een bezoekje aan je huisarts. Er kan namelijk veel meer aan de hand zijn dan een gebrek aan juiste energie.
WAT MOET JE MIJDEN?
Zoals je eerder hebt kunnen lezen kun je beter suikerrijk voedsel mijden. Nu is dat vandaag de dag zo makkelijk niet omdat in vrijwel alles wat we in supermarkten kunnen kopen suikers zitten. Door bewuster in te kopen, te letten op verpakkingen en etiketten, kom je al een heel eind. Suikers kun je vrij goed mijden. Koek, snoep, junkfood, snacks, zoutjes, worsten, gezoete gepasteuriseerde zuivel, ( fris) dranken, kant-en-klaar producten, soepen, sauzen, zoet broodbeleg, ontbijtproducten, tussendoortjes, sapjes….allemaal producten die we kunnen mijden, niet nodig hebben en desnoods zelf gezond kunnen namaken. Ik heb een website vol inspiratie voor je beschikbaar!
Monique,
Als je 2 kilo groente per dag eet krijg je dan niet teveel mineralen en vitaminen binnen?
Doorgaans eet ik gezond, bewegen en buiten zijn kan beter.
Kijk de documentaire ‘Fat, sick and nearly dead’ maar eens voor het antwoord.
In welke groente zit b12?