Tamarinde

Ik loop er niet dagelijks, ook niet wekelijks, maar zo eens in de zoveel tijd pak ik op een zonnige dag mijn fiets om naar de grote Rotterdamse markthal te fietsen en daar even helemaal los te gaan. Want dat kun je daar wel . Ik hou enorm van verschillende culturen op culinair gebied opsnuiven, want wij kaaskoppen hebben wat dat betreft nog de halve wereld om te ontdekken. Dat maakt het rondlopen in deze markthal ook zo leuk. Je komt steeds weer wat nieuws tegen. Zoals tamarinde. 

WAT IS TAMARINDE?

Zo op het eerste gezicht zien ze er vreselijk eigenaardig uit. Tamarinde vallen onder de tropische vruchten. De oorsprong ligt bij een hardhouten boomsoort, wetenschappelijk bekend als Tamarindus Indica. De oorsprong ligt in Afrika, maar de boom groeit ook in India, Pakistan en vele andere tropische regio’s. De boom produceert woonachtige peulen die zijn gevuld met zaden, omgeven door vezelig vruchtvlees. Het vruchtvlees van de jonge vrucht is groen en zuur. Zodra het vruchtvlees rijpt, wordt het sappiger, en krijgt het een pasta-achtige structuur, met een zoet-zure smaak. De tamarinde wordt ook wel aangeduid als “ de dadel van India”.

ZEER RIJK AAN VOEDINGSSTOFFEN

Tamarinde is vrij hoog in voedingsstoffen. Een portie ( 120 gram) levert:
28% van de ADH magnesium
22% van de ADH kalium
19% van de ADH ijzer
9% van de ADH calcium
14% van de ADH fosfor
34% van de ADH vitamine B1 ( thiamine)
11% van de ADH vitamine B2 ( riboflavine)
12% van de ADH vitamine B3 ( diacine)
Daarnaast bevat het sporenhoeveelheden vitamine C, vitamine K, vitamine B6 ( pyridoxine) foliumzuur, vitamine B5 ( pantotheenzuur) koper en selenium.
Het bevat 6 gram voedingsvezels, 1 gram vet en 3 gram eiwitten.
De meeste calorieën zijn afkomstig uit suikers. Een enkele kop tamarinde ( pasta) bevat 69 gram koolhydraten in de vorm van suikers. Ondanks het suikergehalte wordt tamarindepulp beschouwd als vrucht, en geen toegevoegde suiker. Tamarinde is dus vrij hoog in calorieën t.o.v andere vruchten. Maar ze barsten wel van de gezonde voedingsstoffen. Het is ook rijk aan polyfenolen, dit zijn natuurlijk voorkomende plantaardige stoffen die er veel gezonde voordelen biedt. Velen werken als antioxidant.
SAMSUNG CSC

VERKRIJGBAARHEID

Verse peulen kom je in Nederland bijna niet tegen. Sommige toko’s verkopen het, maar ook dat is zeer zeldzaam. Het wordt voornamelijk kant en klaar als pasta verkocht, of als concentraat. Verse peulen moet je zelf nog pellen en het vruchtvlees eruit halen, in kant en klaar is dit allemaal al voor ons gedaan. De schil en zaden worden verwijderd en het vruchtvlees wordt samen geperst tot een blok. Concentraat is het vruchtvlees gepureerd met water, waaraan conserveermiddelen aan worden toegevoegd.

WAT KUN JE ERMEE?

Tamarinde wordt veel gebruikt in sauzen, soepen, chutneys, marinades, drankjes, desserts en gerechten. Tamarinde is bijvoorbeeld ook een belangrijk bestanddeel in de beroemde Worcestersaus. Het wordt in verschillende landen al eeuwen medicinaal gebruikt. Tamarinde heeft altijd een zeer belangrijke rol gespeeld in de traditionele geneeskunde. Zo werden er drankjes gemaakt om diaree tegen te gaande werd het ingezet tegen maagzweren, en koorts. De schors en bladeren worden ook gebruikt om wondgenezing te bevorderen.

HOE EET JE ZE?

Je kunt de pasta dus op vele manieren gebruiken. Maar heb je het geluk tegen verse peulen aan ste lopen, kun je deze ook lekker uit lepelen. Druk de peul met je handpalmen kapot, en pel de peul eraf, inclusief de draden. Je ziet nu een rijtje met zaden waarom het vruchtvlees zit. Je kunt de pitten steeds afbreken en het vruchtvlees eraf sabbelen in de mond. De pit spuug je uit.

Een reactie op “Tamarinde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *