2020….het was het jaartje wel…..

Wat een jaar ligt er bijna achter ons. Ik denk dat ik voor iedereen over de gehele wereld spreek, als ik zeg dat 2020 een bizar jaar was. Er gebeurde meer dan ons brein kon verwerken. In mijn privéleven gebeurde er ook veel. TEVEEL. Ik kan het allemaal nog altijd niet goed bevatten. Maar ik weet nu, dat je leven in één klap kan veranderen. Zodanig, dat niets meer hetzelfde voelt, en niets meer hetzelfde zal zijn.

Ik schrijf ieder eind van een jaar een “ eindblog” waarin ik terugblik op het afgelopen jaar. Meestal weet ik meteen waar te beginnen en waar te eindigen, maar dit jaar heb ik een soort black-out. Want WAAR begin ik?
Er is zoveel gebeurd, maar het lijkt erop, dat al deze gebeurtenissen compleet vervagen bij dat ENE. Dat “ ene” wat de dood betekent. Mijn moeder heeft kanker in de meest agressieve vorm die je je maar kunt bedenken. Nog maar net 73 jaar oud. Ze is niet meer te genezen. En of de kanker-vorm onder de indruk gaat raken van chemo-kuren die mogelijk levensverlengend kunnen werken, dat is nog maar de vraag. Ze is afgelopen November geopereerd, een zeer zware operatie waarbij haar baarmoeder + eileiders zijn verwijderd. Daar herstelt ze nu van. Daarna mag zij het zeggen. Mag zij beslissen. Dat 2020 een zwaar jaar was, dat is een feit, maar ik vrees nog erger in 2021. Ik weet, dat ik mijn moeder ga verliezen. En daarmee ook een deel van mij afsterft. Ik adoreer mijn moeder. Ze is mijn voorbeeld, mijn heldin , ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens. Onze relatie was er eentje met de nodige hobbels. Maar wat niet omver was te knuppelen was de onvoorwaardelijke liefde voor elkaar. Zeker na het plotselinge overlijden van mijn vader in 1994 ( hij was 47, hartstilstand ) werd die band erg sterk.
Het gekke is dat je als mens iemand compleet onaantastbaar kunt beschouwen. Natuurlijk hoorde ik overal om mij heen zeer schrijnende gevallen, las ik er veel over en gebeurde het ook regelmatig dicht in mijn netwerk. Maar mijn moeder? Joh! Doe normaal. Die krijgt niks. Die krijgt geen kanker. Ja, misschien dat ze wat kwaaltjes krijgt, maar erg ziek? Doe normaal.
Nou….ik ben wakker geworden. En hoe. Opeens zie ik mijn moeder 20 jaar ouder dan dat ik mij haar in mijn hoofd levend hield. De tijd heeft niet stil gestaan, maar in mijn hoofd klaarblijkelijk wel. Al die jaren waarin ik niet heb willen zien, dat mijn moeder ouder werd. Ik zag mezelf juist als bof-bips, omdat mijn moeder ons erg jong heeft gekregen, en wij ( mijn broers en ik ) relatief jonge ouders hadden. Maar dat dit geen ENKELE garantie biedt, dat weet ik nu. En ja….
Ik weet het, ik weet het, ik weet het. De dood hoort bij het leven. Het is the Circle of life, dat we op een dag onze dierbaren gaan verliezen. Maar waarom zo FUCKIING vroeg? En waarom op deze FUCKING manier? Ik ben boos, ik ben verdrietig, alleen kan ik deze emoties niet plaatsen en uiten. Het zit vast. En het voelt als een doffe mist die nu over mijn dagelijks leven hangt. Alles wat ik doe…..die zware deken hangt op mijn schouders.
Dit jaar…..wat hebben we het zwaar. De corona heeft ons flink om de oren gemept en de hele wereld tot stilstand gebracht. We hebben er allemaal een mening over, en we willen allemaal gelijk krijgen. We zijn het beu, we zijn het zat. We zijn er nu wel even klaar mee en willen onze luxe weer terug. Heel even iets opgeven,..allah, maar dat moet niet té lang gaan duren.
Wat het mij voornamelijk bracht is inzicht en rust. Inzicht in HOE mensen zijn, en de rust om dit te accepteren. Ik ben dit jaar wat dat betreft wijs geworden. Ik snap nu, dat ik de wereld niet kan redden, of dat ik iedereen het naar hun zin kan maken. Mijn socials heb ik daarom nog voor de zomer begon, anders ingesteld. Geen gekift meer, geen zinloze discussies meer aangaan, ik heb er geen zin meer in. Begin 2020 heb ik tevens op dat gebied wat moeten doorleven wat deze puntjes bij mij ook op de i hebben gezet. Een dierbare en innige vriendschap, waarvan ik DACHT dat deze innig was en echt, spatte als een zeepbel uiteen. De beerput ging daarna ook echt open en de ware aard van deze persoon gaf mij op deze manier nog een paar flinke trappen in mijn rug na. Dat heeft erg veel pijn gedaan. Maar ik heelde verrassend snel. Ik werd er juist sterker van. En wist: “ dit gebeurt mij nooit meer”. Dit betekent dat ik vriendschappen niet meer zo snel toelaat. Voor mij staat iedereen op een afstand, zodat ze mij niet kunnen raken. Ik ben dit jaar heel veel keren op mijn smoel gegaan, omdat een ander waar ik een dierbare vriendschap voor voelde, geld verkoos boven deze “ vriendschap”. Ik heb al deze mensen opgeruimd en met één grote veeg mijn leven uit gezwieperd. Mijn website opgeruimd, en oh, dat voelde therapeutisch bijna euforisch. Ik ben nu juist erg blij dat ik deze mensen kwijt ben. Oprecht blij. Ja…nu ik eraan terugdenk geeft me dat opnieuw zo’n fijn gevoel. 😊 Want deze mensen zijn geen knip voor hun neuzen waard.
Er gebeurde voor mij in 2020 welgeteld één iets wat leuk was. Mijn baan bij Puur & Fit. Dat betekende een ommekeer in mijn leven. Een eindpunt, het doel waar ik jaren voor had gestreefd. Ik voel me meer dan gelukkig, op mijn plek, gewaardeerd en nuttig bij Puur & Fit. Het heeft voor mij op gebied van mijn werk en passie erg veel deuren geopend. Alhoewel het allemaal ( mede dankzij corona ) niet zo erg soepel loopt, hoop ik in 2021 mijn eerste eigen lijn in kruidenmixen te lanceren onder MO’S FINEST. Een stille droom die ik al heel wat jaartjes in stilte met mij mee heb gezeuld. Het is eindelijk tijd om al mijn ideeën uit te gaan werken. Ik KRIJG nu de kans. En die pak ik met beide handen aan.
Wat mij zo blij en gelukkig maakt is ook, dat ik mijn fans en volgers en de consument via mijn aanwezigheid bij Puur & Fit kan helpen, ondersteunen en kan zorgen voor echt mooie , meukvrije producten. Zeker in een tijd en maatschappij waar alles aan elkaar lijkt te kleven van leugens, kletspraatjes, sprookjes en ander verderf, is het voor de consument zo belangrijk te kunnen vertrouwen op IETS. Ik wil het verschil maken. En daarom ben ik meer dan kritisch op wat er wel/ niet binnenkomt bij Puur & Fit, ik wil dat niemand zich zorgen hoeft te maken. We zijn nog erg klein, maar ik hoop, dat ik kan bijdragen aan een enorme groei zodat we ook een VOORBEELD kunnen zijn voor vele andere webwinkels. Laten zien dat het WEL KAN.
Het was een jaar van heel veel . Veel pijn, veel verdriet, veel verandering en ik ben gekwetst op manieren die bijna onmenselijk zijn te noemen. Hoe veerkrachtig ben je, als mens? Ik weet het niet. Tot nu toe ben ik nog niet volledig door geknakt, maar eerlijk? Het knikje is wel gezet, en zichtbaar als een zeer vage lichte streep.  Ik voel me kwetsbaarder dan ooit, terwijl ik juist zo enorm sterk, nuchter en zelfverzekerd ben. De gehele situatie met mijn moeder heeft mij meest kwetsbaar gemaakt. De vele andere situaties die dit afgelopen jaar plaatsvonden , waren schrijnend. Vooral mijn vertrouwen in mensen is volledig beschaamd en zelfs geschoffeerd. En waarom? Allemaal om geld. Of het ging om ego’s. Wat misschien nog wel erger is dan geld.
Heeft dit afgelopen jaar mij iets gebracht?
Ja. Ook al lijkt dat niet zo, het heeft mij best veel inzichten gegeven. Ik leerde over vriendschap, over kracht en ik leerde over veerkracht. Hoe ik ondanks alles toch overeind krabbelde nadat ik vreselijk onderuit werd getrapt door mensen die het dichtst bij mij stonden. Ik realiseer mij nu pas veel. Dingen, die ik mij nooit zou hebben gerealiseerd als mij dit allemaal dit afgelopen jaar niet was overkomen. Ik leerde dat de term “ vriendschap” op vele vlakken kan worden beschouwd. Dat “ vriendschap” ook valt onder profiteren, uitmelken en misbruik maken van je oprechtheid, goedheid en je positie als social influencer. Dat er mensen zijn, die schaamteloos, en bewust het woord vriendschap misbruiken, dat was voor mij een groot inzicht dit afgelopen jaar.
Ik wist dat ik krachtig was, maar afgelopen jaar is mijn kracht erg op de proef gesteld. Ik heb vele keren naar mijn tattoo op mijn linkerpols moeten kijken waar ik mijn levensmotto “ STAY STRONG” heb laten tatoeëren. Dit gaf mij steeds kracht om door te gaan, door te zetten en nooit op te geven. Hoe erg het water mij ook aan de lippen heeft gestaan, opgeven is voor mij geen optie.
De veerkracht, dat is iets nieuws voor mij om te ervaren. Ik ben verbaasd. Verbaasd over HOEVEEL een mens kan dragen. Ik vind het zwaar, loodzwaar maar tot nu toe ben ik nog niet door mijn hoeven heen gezakt, al zouden veel mensen dit heel graag zien. Ik ben uitgelachen, uitgespuugd, en belachelijk gemaakt. Door mijn veerkracht op te rekken draag ik dit. “ …because my mamma told me better than that…” ( quote uit ‘ survivior” van Destiny’s Child )
Heb ik plannen voor 2021?
Ja. Want hoe zwaar de omstandigheden nu ook zijn, opgeven is geen optie. En ik haal nu juist veel uit mijn werk. Bezig zijn met wat anders dan de kanker van mijn moeder, dat is wat ik nu het hardst nodig heb. Ik maak geen vooruitstrevende plannen meer, ik neem iedere dag zoals hij komt. Ik wil zo lang mogelijk nog genieten van de tijd die mijn moeder nog is gegund. Dat is mijn prioriteit. Mijn werk staat daar naast. Want ook dat is heel erg belangrijk voor mij. JULLIE zijn belangrijk voor mij. Ik kan zo ongelofelijk DANKBAAR zijn, als ik dagelijks berichtjes lees van fans en volgers die mij al vanaf het eerste uur volgen, en er nog steeds bij zijn. Voor alle nieuwe fans, die mij overladen met lieve berichten. De nieuwe fan-base van Puur & Fit die gestaag groeit. Dat mensen mij en ons hun vertrouwen geven, dat means-the-WORLD-to-me! Daar doe ik het voor, daar BLIJF ik voor strijden tegen de voedsel en levensmiddelen industrie.
Ja….natuurlijk heb ik plannen, die heb ik 24/7. Mijn hoofd staat nooit stil. Maar ik streef naar niets. Ik neem alles waar de wind , de zon, de regen en de nacht mij heen leidt. Dat is leven.
Puur & Fit belooft volgend jaar ook groter en groter te groeien. Alhoewel we nog maar pas zijn verhuisd naar een grotere locatie, moeten we volgend jaar opnieuw op zoek naar een nog grotere locatie omdat we nu al ons pand uitgroeien. Ook gaan we volgend jaar op zoek naar die juweeltjes, die ons team kan komen versterken. We hopen op deze manier voor meer werkgelegenheid en kansen te zorgen voor een aantal mensen, iets waar ik persoonlijk erg blij van kan worden. Ik ben trots, dat ik deel uitmaak van dit zeer krachtige team, die momenteel zwaar zijn belast. We maken soms dagen van 20 uur per dag om alle ballen deze decembermaand in de lucht te houden, niet veel mensen realiseren zich dat wij maar uit drie personen bestaan, met af en toe wat extra mankracht. …..ja, DRIE … Dat is veel regelen maar we doen het geweldig! Dit mag best gezegd worden.
Tot slot wens ik iedereen uiteraard een mooi, gezond, liefdevol, warm en NORMAAL jaar toe. Meestal sluiten we ieder jaar af met deze woorden, maar voor mij, en ik denk voor velen, hebben deze woorden nu een extra lading. Hou ALSJEBLIEFT van elkaar, fik elkaar niet af. ONTHOUD wat echt waardevol is in het leven en wat niet. Verspil geen tijd. Verspil geen tijd aan zinloze discussies, vriendschappen, relaties enzovoort. Steek alles in waar jij voor wilt leven. 
We gaan er het beste van maken, afgesproken? 

18 Reacties op “2020….het was het jaartje wel…..

 1. Hallo Monique, ik volg je al een heel tijdje in stilte en geniet iedere zondag als eerste van de dag van je mails. Ik ben erg onder de indruk van hoe jij de zaken aanpakt, doorstaat, verwerkt en ook vooral onder woorden brengt. Dit blog roept dan ook allerlei emoties bij mij op. Je raakt precies de kern van het leven, waar ik mij helemaal in kan vinden. Je bent een mooi mens en doet het echt geweldig! Ik ben er zeker van dat je heel veel mensen blij maakt met je onderzoeken en goeie ideeën voor Puur & Fit. Deze advent acties waren heel erg leuk en zie zeker wel al het werk wat hier in zit om het ons allemaal naar het zin te maken. Petje af hoor! Ik wens je veel sterkte en nog veel gelukkige momenten met je moeder, en vooral bovenal een mooier en warm 2021.

 2. Zo, Monique….. en zouden àl die aanvaringen,botsingen en uiteen vallen van vriendschappen nou toch ècht aan die anderen liggen?????

  • In dit geval wel. Ik ben geen persoon die zich als zielig slachtoffer opstelt. Zolang je de achterliggende kernen niet kent, niet oordelen graag.

 3. Lieve Monique,
  ik ken je niet persoonlijk ook al voelt dat wel zo omdat je ons een inkijkje gunt in je persoonlijk leven en het fantastische werk dat je voor ons doet. Ik lees je mails altijd me zeer veel belangstelling, erg leerzaam en informatief.
  Ik ben inmiddels een trouwe klant bij puur en fit. Kortom ik ben erg dankbaar met jou en wens je ondanks het verdriet een magisch 2021 toe!
  lieve groet

 4. Hallo Monique, even een reactie op je blog. Het raakt me, zo eerlijk als je dit schrijft. Ik wil je bedanken voor alle berichten en het vele werk dat jij en jullie team doen voor Puur en Fit. Persoonlijk heb ik veel aan jouw en jullie tips en truuks. De adventsactie vind ik erg geslaagd en ik keek elke ochtend als eerste naar het berichtje dat je erover stuurde. Ik kijk uit naar de doos met bestellingen over een paar dagen!
  Ik wens jou en jullie team een goed nieuw jaar en ik hoop dat jullie weer een stap verder komen met jullie plannen en dromen voor de winkel. Maar ook persoonlijk hoop ik dat jullie en vooral ook jij een aantal fijne en waardevolle momenten zullen meemaken in het nieuwe jaar. Het zal niet makkelijk worden allemaal denk ik zo, maar ik hoop dat je er goed doorheen komt. En weet dat jij en jullie team echt gewaardeerd worden! Wat ik erg aardig vind is dat ik, wanneer ik een bestelling heb gedaan (niet zo vaak hoor, want mijn portemonnee is niet zo groot), meestal een klein briefje vind op de pakbon. Of een sachetje thee. Een leuk en persoonlijk gebaar. Bedankt voor deze kleine dingen, ook aan Rosa, ik waardeer ze zeer. Liefs, Jacqueline

 5. Ben een man van weinig woorden
  Vind het geweldig hoe jij alles test
  Ikzelf loop tegen een muur van mensen die gehersenspoeld zijn door de voedselindustrie
  Heel veel onbegrip als ik zeg dat iets ongezond is
  Heel veel sterkte met je moeder weet er helaas alles van ben groot fan van je

 6. Monique, ik volg je al een tijdje en vind het super wat je allemaal doet. Jouw bevindingen en tips vertrouw ik volkomen en hoewel ik je niet persoonlijk ken, heb ik het gevoel dat ik je toch een beetje ken, door wat ik van je lees.
  En ik weet ook zeker dat jij alle nare dingen die nu in je leven spelen achter je kan laten en het nieuwe jaar vol kracht en zelfvertrouwen tegemoet kan gaan. uit ervaring weet ik dat een mens veel meer aan kan dan hij denkt.Geniet van de tijd die je hebt met je moeder,hoe moeilijk soms ook ,daar zal je later dankbaar voor zijn.
  Hou je taai en kijk naar de goede dingen in je leven. Ik hoop dat 2021 je brengt wat je hoopt dat het je gaat brengen.!! Liefs Marjolijn

 7. Dag Monique,
  Heel herkenbaar, vriendschap waarvan je dacht dat het nooit stuk zou gaan en toch gebeurt het. Het kost verdriet, maar geeft ook rust als je beseft dat je dit aankunt. Mooi om te lezen dat je toch probeert lichtpuntjes te genereren.
  Wens jou en je team alle goeds voor het komend jaar. En vooral voor jou nog heel veel mooie momenten met je moeder. Koester ze!!!

 8. beste monique, alles wat je schrijft, komt mij heel erg bekend voor.
  het is alleen dat ik het niet kan verwoorden zoals jij het kunt.
  echter het is waar,ik voel met je mee, ik reageer trouwens bijna nooit,maar nu wil ik je dat wel geven, hou vol, blijf aan goede dingen werken,en vooral…GELOOF IN JEZELF…
  je doet het goed,ik wil je zoveel zeggen maar dat lukt me niet,maar ik denk dat je me wel heel goed begrijpt.
  monique ik volg je al heel lang en zal het blijven doen,groeten van mij,voor je moeder beterschap,en fam sterkte er mee. voor jou niets dan goeds enz enz. toegewenst

 9. Hoi Monique,
  Ik volg je al lange tijd en heb ontzettend veel waardering voor de dingen die je doet/uitzoekt/aanpakt.
  In deze tijd waarin de voedingsmiddelenindustrie en bio-industrie maar door denderen is het een verademing te zien dat jij 1 van de lichtpuntjes bent waarin respect voor mens, dier en milieu, dus de goede normen en waarden, voorop staan. Gelukkig komen er zo langzamerhand meer van deze lichtpuntjes waardoor jullie met elkaar echt het verschil gaan maken. Wat een hoopvol vooruitzicht!
  Monique, ik wens je ontzettend veel sterkte met je zieke moeder, waar je langzamerhand helaas afscheid van zult moeten nemen. Dankbare herinneringen zullen altijd in je 💖 blijven.
  Tot slot wens ik je toe, dat je altijd in het licht blijft staan. Dus negeer de negativiteit van mensen, en verspil geen energie om je te verdedigen door ze steeds van repliek te dienen als ze je proberen zwart te maken.
  Warme groet voor jou en je dierbaren.

 10. hoi Monique,
  ik ben nog niet zo heel lang bij je
  wel heb je mijn leven verandert qua kijken naar alle meuk die overal inzit
  doordat ik nu anders eet voel ik me ook anders fitter en gezonder
  dank je wel daarvoor
  jaloezie bestaat nu eenmaal laat dat maar lekker achter je …er zijn nu eenmaal mensen die een ander niets gunnen …tevens wens ik je ongelooflijk veel sterkte met je moeder
  ga zo door met hoe je alles voor elkaar heb gekregen
  ik vond de advent kalender super en bedank daar iedereen voor
  ik ben groot fan van jou en puur en fit wat rosa en haar helpers tot een groot succes hebben gemaakt
  hele lieve groet marja

 11. Dag Monique,
  Ook ik volg je al een lange tijd,en bestel regelmatig bij Puur en Fit.
  Wat een geweldig bedrijf!
  Ook de Adventkorting was geweldig, alleen heb ik de laatste gemist,en wel de koffiemachine😟
  Nu wacht ik geduldig tot dat hij weer met korting langskomt😉
  Monique er zijn al zoveel mooie dingen gezegd,ik wil mij daar bij aansluiten.
  Liefs,Nel

 12. Monique, Dankjewel! Ik volg je al een heel aantal jaren ondertussen en heb al veel mensen gewezen op je. Het leukst vind ik nog wel dat mijn vader nu soms eerder op de hoogte is dan mij. En zelfs mijn sceptische schoonvader heeft de meukvrije airfryer gekocht.
  Ga dus alsjeblieft zo door je bent van zeer veel waarde in deze samenleving en bent een van de weinige mensen die ik ken die zo bij zichzelf blijft!

  Ik wens je voor het komende jaar nog mooie momenten met je moeder en dat je nog een paar herinneringen kan bijschrijven.

  Heel veel kracht voor jullie! Liefdevolle groet, Susan

 13. Deal, we gaan er zeker het beste van maken, zoals we nu ook doen. Elke dag. Er is geen andere optie.
  Chapeau voor alles wat jullie drieën bereikt hebben; wij zijn fan!
  Houdt moed, het leven is erg pittig en goed.
  Een positief en gezond ’21.

 14. Dag Monique .. dank voor alles !
  Je moeder heb ik een kaart gestuurd met de boodschap dat zij een zorgzame dochter heeft waar ze trots op kan zijn !
  Alle goeds en veel sterkte voor ‘t komende jaar ., Bep .

  • Lief, dat je het vraagt. Momenteel gaat het niet best, helaas heft mijn moeder naast de complicaties ook het coronavirus opgelopen en is ze geïsoleerd opgenomen in het ziekenhuis, waar ze gelukkig wel wat beter herstelt. Het is een zeer zware periode…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *