2021 was een bewogen jaar…..

Ieder jaar schrijf ik een eindejaars-blog en daar heb ik normaal gesproken genoeg inspiratie voor. Ik blik terug op het jaar, waarin ondanks dieptepunten er voldoende hoogtepunten waren om de balans goed te houden. Maar dit jaar kan ik deze balans niet vinden. Sterker nog, ik moet zeggen dat dit mijn meest afschuwelijkste, meest vreselijke jaar was tot nu toe in mijn 52 jaren dat ik hier rond mag wandelen. Ik hoop, dat geen enkel komend jaar dit jaar gaat overtreffen. Ik blijf positief.

Uiteraard heeft deze vaststelling alles te maken met het feit dat ik in April 2021 het meest dierbaarste in mijn leven verloor. Mijn moeder mocht maar 73 jaar oud worden en wat heeft ze in de zes maanden die volgde na haar diagnose kanker gevochten. Als een tijger. Want ze wilde niet dood. Ze wilde bij haar kinderen blijven, haar kleinkinderen. Ze heeft geschreeuwd van de pijn, veel gevallen en weer opgestaan, tot ze niet meer kon. Het waren bittere, bittere weken, die laatste twee weken die we thuis met zijn allen beleefden. Maar ook had het een aantal mooie momenten die ik nu voor altijd met mij mee kan dragen. Zoals de brief die ik haar schreef en voorlas toen ze nog helder was. We vielen elkaar na de laatste regel huilend in de armen waarop ze in mijn oor fluisterde “ waarom toch?” Die woorden galmen nu nog steeds door mijn hoofd. En ik voel de intense liefde van het elkaar vasthouden nog steeds tot diep in mijn botten. De brief heb ik in haar kist gestopt tijdens de uitvaart.
Mijn moeder was een prachtig mens. Met veel liefde voor iedereen. Dat stokje neem ik van haar over. En ze was ook dapper en sterk. Ook die eigenschappen pik ik van haar weg. Het houdt mij nu overeind.
De pandemie en alle narigheid en ellende eromheen gemetseld waren voor mij ook zware stenen op mijn schouders om te dragen afgelopen jaar, net als zo’n beetje iedereen. Wat heb ik te doen met de vele ondernemingen die zijn omgevallen, de nabestaanden die hun dierbaren zijn verloren aan het virus, de huidhonger die we kregen en nog steeds hebben, maar ook de onzekerheid en angsten bij de mensen vind ik vreselijk om te aanschouwen. Dit buigt zich op social media voornamelijk om in kift, haatdragerij, talloze discussies, ruzies, en veel geschreeuw. Ik besloot daarom onlangs om mij terug te trekken op social media. Ik KON het niet meer. De rust die het mij nu geeft sindsdien is voor mij een eye-opener geweest. Ik stel mij niet langer meer bloot aan de wolven, de idioten, de sensatie-zoekers, de pesters, de rechtlijnige types met hun eigen waarheden…..ik heb betere dingen te doen. Tijd is kostbaar. Vergooi het niet aan dit soort mensen. Zonde. Die tijd krijg je nooit meer terug.
Ook dit jaar waren er weer erg veel teleurstellingen in mensen. Mensen, waarvan ik dacht dat ze wel bleven. Omdat ze eerlijk zijn, en oprecht. Ik dacht aanvankelijk in 2020 de immorele, oneerlijke, egoïstische, narcistische mensen uit mijn leven te hebben verbannen, zodat ik met de “ harde kern” verder kon. Maar helaas is er van die denkbeeldige harde kern niet eens de helft over. Mensen, die TOCH andere bedoelingen hadden achter mijn oprechte vriendschappen. Omdat ik bekend ben en mensen kan bereiken….. Mij gebruiken om te verkopen , ik had gehoopt dat ik alles zo’n beetje had gefilterd by now. Nope. 🙁 Opnieuw waren er afgelopen jaar mensen die in mijn “ echte” vriendenlijst stonden hun andere kant toonden. Wat ik wel fijn vind, was om te ervaren dat ik hier sneller lucht van krijg en dit ook zeer zwart wit, bijna autistisch uit mijn leven kan verbannen. Dit heeft de dood van mijn moeder absoluut meegebracht. Ik heb geen zin meer in tijd verliezen aan mensen die mijn tijd, liefde en moeite niet waard zijn. De deur gaat dicht, de sleutel wordt in het water gegooid. Dat afsluiten gaat mij nu echt erg gemakkelijk af. Omdat ik de echte WAARDE van het leven beter ben gaan inzien.
Privé gebeurde er naast het overlijden van mijn moeder ook veel afgelopen jaar. Ik verloor nog meer dierbaren en ook de moord op Peter R de Vries heeft mij erg geraakt. Nog steeds kan ik hier een zeer naar gevoel van in mijn maag krijgen. Dit jaar was privé het jaar van de fikse tegenslagen. Op elk gebied. Maar leren ombuigen naar positiviteit heeft mij zeker sterker gemaakt. Kijken naar wat WEL goed gaat, wat ik WEL heb aan rijkdom in mijn leven. En die rijkdom, daar schaar ik zeker mijn werk onder.
Mijn werk is mijn leven. Mensen blij en gezonder maken, dat zat er al jong in bij mij. Ik ben dankbaar dat ik mijn werk op de manieren zoals ik dit graag wil kan uitvoeren. Dat ik daar kansen en platform voor krijg en dat het ook wordt gewaardeerd, gezien en opgemerkt. Het is HARD werken, ik werk eigenlijk altijd. Is het niet fysiek met mijn handen, dan is het wel in mijn hoofd, mijn gedachten staan nooit stil en gaan nooit uit. Ik voel dit als een zegen, want mijn ideetjes en ingevingen zijn veelal succesvol en nuttig voor anderen. Ik was als kind al inventief, creatief en ombuigend naar oplossingen. Ik dacht nooit “ oooh help nu is het kapot” als mijn barbiepop opeens een been moest missen. Ik ging net zo lang knutselen tot het been er weer aan zat. Zo is het! En niet anders. Denken in oplossingen helpt je verder, janken niet. Ik herinner mij nog dat ik als vijf jarig meisje het afgebroken been van mijn lievelingsbarbie weer repareerde en dat mijn ouders daar nooit iets van hadden gemerkt totdat mijn moeder de kleertjes wilde wassen en mijn , met plakband bewerkte barbiepop zag. Dat verhaal is nog lang in de familie rond gegaan, en dat typeert mij ook. Dat ik anno 2021/ 2022 mijn creativiteit, mijn kunde, mijn kennis en mijn enthousiasme over mag brengen aan mensen die dit ook echt waarderen en wat mee kunnen, dat is een geschenk.
Als ik dan toch één lichtpunt mag aanstippen in 2021, dat is het mijn werk en alles daarom heen. Het is mijn reddingsboei. Mijn manier om overeind te blijven, sterk te blijven en niet om te vallen. Ik krijg erg veel goede zin in de toekomst bij en met Puur & Fit. Het nieuwe pand, de nieuwe producten en mijn eigen ontwikkelde producten, het zijn voor mij handgrepen om verder te blijven gaan. Het is indrukwekkend, mooi en fascinerend tegelijk om de groei van Puur & Fit te beleven. Ik moet mijzelf soms even knijpen om te controleren of ik wat dat betreft niet droom. Want dit is alles wat ik jaren wilde. Een platform waar iedereen zich prettig, veilig, geliefd en gehoord voelt. Waar mensen die in de samenleving niet aan de bak meer komen gewoon nog MENS zijn en alle kansen krijgen die “ de normale burger “ ook krijgt. Een winkel waar men met een gerust gevoel zonder enige terughoudendheid en argwaan producten kan inkopen zonder vooraf een halve studie te moeten afleggen. Waar mens, dier en milieu op de eerste plaats komen en niet het grote geld.
Ik ben zo dankbaar, blij en gelukkig dat ik deel mag nemen aan dit grote avontuur. Ik leer iedere dag bij, de ervaringen zijn goud waard. Zelfs de zeer harde, gemene, hobbelige weg er naartoe was het dubbel en dwars waard. Ik ben trots op mijzelf, dat ik vasthield aan mijn principes, aan mijn manier, aan hoe ik het zelf wilde gaan invullen. Anything is possible if you put your mind to it, dat is nog steeds één van mijn meest favoriete uitdrukkingen.
Het was ook het jaar dat ik erachter kwam dat mijn zicht gigantisch achteruit was gehold. Ik ben daar een poosje wat akelig van geweest want je zicht is toch wel een zeer belangrijke schakel. Gelukkig zijn er fijne opticiens die voor mij de perfecte brillen hebben gemeten. Ik werk nu dus met bril achter mijn schermen.
Heb ik voornemens voor 2022 ? Nee. Want ik geloof niet in voornemen maken op een bepaalde tijd. Voornemens kun je op ieder minent van de dag maken voor jezelf. En proberen niet te lang in teleurstellingen te blijven hangen. Het gaat nu eenmaal niet altijd zoals je het wilt, of je moet Guus Geluk heten. Ik nam mij IEDERE DAG voor om het beste uit mijzelf en uit een nieuwe dag te halen. Of dit nu werk gerelateerd is of persoonlijk. Op mijn 52 ste leer en groei ik nog steeds, dat stopt niet totdat je zelf de rem erop zet. Rem jezelf nooit af, want het leven is te waardevol om kansen te laten liggen.
Op eerste kerstdag heb ik ontzettend genoten van goed en fijn gezelschap, en de kleine dingen. We hadden geen pompeus feestmaal, vriendlief had zin in pizza. En ik had zin in mijn eigen lekkere gezonde maaltijden. We zijn vanwege het koude maar zonnige weer ( wat niet was voorspeld, dus wat een cadeau! ) lekker erop uit getrokken en uren buiten gewandeld in het bos. Ik genoot INTENS. Het koste niets. Geluk zit hem in de kleinere dingen die je moet kunnen zien.
In het volgende jaar wil ik gewoon op de voet verder gaan zoals nu. Het beste uit mezelf, de dag en mijn kunde halen om anderen te helpen. Puur & Fit tot de gedroomde community maken die ik in mijn hoofd heb, zodat we een voorbeeld kunnen zijn voor andere ondernemers / ondernemingen. Ik blijf ook in 2022 net zo kritisch, scherp en “ a pain in the ass” voor vele fabrikanten die de consument in de zeik neemt. Ik blijf mij inzetten voor die prachtige goede doelen en projecten die meehelpen aan een mooiere en betere wereld. Nee….ik ben en ik voel mij geen moeder-Theresa, maar ik voel wel dat dit is waar ik persoonlijk erg gelukkig van wordt.
Ook blijf ik vooral mijzelf. En dus ongezouten, recht-door-zee, niet kneedbaar, soms bot, soms pijnlijk eerlijk. Ik vind dat geen nare eigenschappen. Het heeft mij gemaakt wie ik ben en waarom ik wordt gewaardeerd. Door geen zoveelste poppetje te zijn die naar iedereens pijpen danst en NIET haar handje bij alles ophoudt (onder het mom van prima, maar wat schuift het??) blijft mijn kennis en wat ik uitbreng, waardevol, nuttig en bruikbaar voor consumenten. Geen domme-doos-info, of papegaai-info, maar keiharde kost die soms wat pijnlijk kan zijn. Daar wil ik zeer diep voor gaan. Omdat ik vind dat de consumenten daar recht op hebben. Verklaar mij voor gek, om geld te weigeren. Verklaar mij voor gek om betaalde samenwerkingen af te slaan. Voor mij draait het daar niet om. Nooit geweest en dat zal zo blijven. Rijkdom zit niet in geld en hoeveel je hebt. Het zit in kleine dingen die niets kosten. En je goede gezondheid bewaken.
Ik woon nog steeds in dat kleine oude jaren vijftig huisje, die ik afgelopen jaar wel wat heb opgeknapt. Maar ook niet explosief. Ik ben tevreden met wat ik heb, en het hoeft voor mij allemaal niet zo groot, mooier, beter of machtig. Ik kocht dit jaar een nieuwe fiets omdat het oude brik waarop ik gevaarlijk rondreed aan het eind van zijn latijn was na 13 jaar trouwe dienst. Geen auto. Waarom? Ik kan alles nog op de fiets doen, dat is een zegen.
Ik ben gelukkig en gezegend met wat ik HEB. En om zo in het leven te staan is onwijs relaxed.
Bij deze wil ik iedereen die afgelopen jaar in mijn leven was en zijn gebleven onwijs bedanken. Ina, ik heb je afgelopen maanden vanwege drukte en teveel emoties verwaarloosd, maar ik neem snel contact met je op, want je was in de zwaarste periode van mijn leven een enorme steun. Ik vergeet je niet. Roos en Daan, bedankt voor al jullie hulp en support afgelopen maanden met de verbouwingen in huis. Waardevol en speciaal. Ik wil ook alle toppers bedanken die dit jaar in Puur & fit geloofden en zijn blijven geloven. Roy, Aad, jullie zijn de parels in deze business. Ik ben zo dankbaar voor jullie. We gaan snel weer kopjes koffie pakken! Ik heb zin in het nieuwe jaar. Altijd. Hoe klote het nu ook is. Afgelopen vrijdagavond werd er bij mij aan de voordeur aangebeld. Het was mijn Engelse buurman Stone die niets zei en mij een lieve kaart in mijn handen schoof en weer naar boven rende. Een lieve kerstkaart waarin hij mij een paar mooie dagen wenste en een mooi nieuw jaar. De enige kerstkaart overigens die ik dit jaar kreeg, maar wat heb ik een tijd lang met een glimlach op mijn gezicht gelopen. KLEINE  dingen…..Neem dat mee in 2022, hou dat vast. Het maakt alles vast niet opeens goed, maar wel beter. Ik wens iedereen een mooi, bijzonder, uitdagende, inspirerende, gezonde, warme en liefdevol jaar toe. Maak er gewoonweg HET BESTE van. Buig negativiteit om in positiviteit. Het maakt het leven lichter. Ik spreek uit ervaring.

13 Reacties op “2021 was een bewogen jaar…..

 1. Lieve Monique,
  Dank je wel voor, zoals altijd, je openheid.
  Mooi verteld recht uit je hart.
  Net als bij de meeste mensen gaat het niet altijd over rozen.
  En zijn de echte lieve mensen om je heen Goud waard.
  Dat is realiteit. Maar je hoeft je er niet, of niet altijd, bij neer te leggen.
  Blijf dicht bij je zelf Monique, bescherming voor jezelf, ook al is dat niet pijn dicht.
  Jij mag er Zijn!

  Ik wens je een positief, gezond, gelukkig en mooi jaar toe.
  Een hartelijke groet.

 2. Wat een levenspaden krijgen we toch allemaal ! Mooie en minder mooie dalen, mooie en minder mooie pieken, wijze levenslessen en grote giften. Hoe 2022 er ook uit gaat zien, ik dank je nu al heel hartelijk voor alle mooie dingen die je met ons deelt om ons gezond te houden: een super mooi cadeau die wij van je krijgen zeker in deze tijd ! Ik wens je heel veel geluksmomenten !

 3. Prachtig en open wat je schrijft. Ik ben als klant blij met jou en hetgeen je voor staat. Puur!

 4. Dankjewel Monique voor dit inkijkje van 2021, indrukwekkende hoogten tegenover diepten.
  Bewondering voor je houding en omgaan met.
  Zoveel van je geleerd en telkens weer verbaasd hoe en wat allemaal mogelijk is. Wens je veel Succes en alle Geluk voor het komende jaar…. 💚🍀😘

 5. Dank je wel, lieve Monique voor alles wat je doet en ik wens je alle goeds in het komende jaar.

 6. Beste Monique, dank voor je positiviteit en fijn berichten, volg vooral je intuïtie! Je hebt het hartstikke goed gedaan! 👍

 7. Lieve Monique

  Voor jou Alle Goeds in 2022!
  Ik vind jouw nieuwsbrieven heel boeiend ….met zeer goede informatie!

  Heel veel dank voor je mooie persoonlijke verhaal…..
  Je bent een Pracht-Mens!
  Heel veel Liefs. Rikje Maria Ruiter
  Spiritueel Centrum De Acht-Hoek
  Utrecht

 8. Lieve Monique
  Ik wens je alle goeds in je leven in 2022. oprechtheid , saamhorigheid en een luisterend. heeft iedereen nodig

  een goede start en dank voor al schrijfsels

 9. Dag Moniqeu,
  Wat een mooi blog in de laatste week van een veel bewogen jaar.Bedankt voor je openhartigheid en je kennis die je met ons deelt.Ik heb daar veel van geleerd,en kijk er iedere keer naar uit.Ik wens je een heel mooi hieuw jaar 2022 toe,samen met de mensen die je dierbaar zijn.En koester de herinneringen aan je moeder.Laat dat een troost zijn de komende tijd.
  Hartelijke groeten.

 10. Lieve Monique,
  Wat een waardevolle aanvulling ben je op het leven van mij maar ook van vele anderen.
  Dank je wel daarvoor. Bovenstaande teksten zeggen al genoeg. Door jou toedoen
  kruiste mijn pad ook die van Rineke Dijkinga.
  In dit afgelopen jaar veel van jullie geleerd.
  Ik wens jullie goede gezondheid en veel licht en liefde Patricia

 11. Beste Monique,

  Ik wens jou samen met Puur en fit en privé heel veel voorspoed toe na dit bewogen jaar. Succes met alles op jou pad en geniet van elke dag ! Jij bent een voorbeeld voor menigeen ! Bedankt voor al je goede tips en waardevolle producten die jij met zoveel passie voor ons test ! Groetjes Anita Botman

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *