Alcoholvrije / meukvrije gluhwein maken!

Als het echt koud is geworden tijdens de winterperiode zien we het weer overal opduiken: gluhwein. Letterlijk vertaald GLOEI-WIJN, en dat dekt de lading ook wel een beetje.  Het gaat om een verwarmend / warme alcoholische drank die in de koudere wintermaanden wordt gedronken. Het wordt veel op kerstmarkten uitgeschonken en ook zien we nog steeds leuke gluhwein-tentjes langs de kanten van bevroren meren staan, om de schaatsers van wat warmte te voorzien. Tijdens Sinterklaas wordt ook een soort gluhwein gedronken, we noemen dit ook wel bisschopswijn. Het verschil zit hem in het feit dat in bisschopswijn sinaasappel wordt gebruikt en in gluhwein citroen, maar tegenwoordig wordt gluhwein meest met citroen én sinaasappel gemaakt. Originele gluhwein wordt gemaakt met rode of witte wijn. Dit wordt gekookt met verschillende kruiden en specerijen en dus citroen en meestal ook sinaasappel. Er wordt meestal ook suiker toegevoegd. De crux is om de wijn niet te laten koken, dan vervliegt de alcohol.

Als je liever geen alcohol nuttigt, kun je gluhwein ook alcoholvrij maken. Er rouleren honderden alcoholvrije recepten op internet, die meest worden genaakt met vruchtensappen als druivensap en bessensappen. Dit heeft als nadeel, dat je drankje erg rijk wordt aan suiker. Ik bedacht daarom een recept die én lekker is, én meukvrij. Ik heb gekozen voor biologische verse cranberry’s. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Ik heb de cranberry’s geperst door de slowjuicer, maar je kunt uiteraard ook voor kan en klaar vers biologisch cranberrysap kiezen. Zorg er wel voor, dat de cranberrysap 100% puur is en geen toevoegingen bevat. Je kunt deze het beste vinden in de biowinkels.

Wat heb je nodig?

( voor ongeveer een liter )

  • 500 ml pure cranberrysap, liefst zelf vers uitgeperst
  • 400 ml water
  • vijf eetlepels biologische eryhthritol
  • vier ceylon kaneelstokjes
  • 10 kruidnagels
  • vier anijssterren
  • 8 kardemom peulen
  • een biologische sinaasappel, gewassen en in de schil in plakjes gesneden
  • een biologische citroen, gewassen en in de schil in plakjes gesneden

Zo maak je het :

  1. Doe alle ingrediënten in en liefst gietijzeren pan, en zet op laag vuur met de deksel op de pan.
  2. Roer regelmatig door
  3. Zodra de massa kookt het vuur uitdraaien en kort met de deksel op de pan na laten koken.
  4. Schenk warm uit en serveer eventueel met plakjes sinaasappel , een anijsster en een ceylon kaneelstokje

 

Een reactie op “Alcoholvrije / meukvrije gluhwein maken!

  1. Lekker! Ik maak in de herfst ongezoet vlierbessensap met een sappan. Dit geeft een kruidige, wat aardse smaak voor je glühwein. Zeker niet te zoet, echt het proberen waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *