Agavesiroop
Er is iets geks gaande:… enerzijds wordt agavesiroop de hemel in geprezen en in supermarkten verkocht, anderzijds wordt er zelfs voor gewaarschuwd, het zou erg ongezond zijn en zelfs nog ongezonder dan geraffineerde suiker. Ook op internet zijn er veel tegenstrijdige verhalen. Waar één verhaal de agavesiroop bestempelt als gezond en veilig, moet agavesiroop bij een ander artikel weer flink door het stof bijten. Tja hoe zit het nou?
Wat is agave?
Laat ik beginnen met waar de agavesiroop van wordt gemaakt. Agave komt van de agave-plant, een soort cactusplant, die meest voorkomt in Mexico. Agavesiroop ontstaat na een chemisch proces van filtering en bewerking. Hierdoor verdwijnen vrijwel alle voedingsstoffen en blijft er fructose over. En deze fructose lijkt minder onschuldig dan gedacht. Zoals je hebt kunnen lezen komt deze fructose namelijk voort uit een voorafgaand chemisch proces. Wat overblijft is geraffineerde fructose. Waar geen enkele voedingswaarde meer in zit, maar vooral ” lege suikers”. Deze zelfde geraffineerde fructose wordt overigens veel in fabrieksproducten gebruikt als zoetmiddel. Niet alleen in frisdrank en ontbijtkoek maar ook in brood en muesli/cruesli en tal van andere populaire producten. Agave siroop bestaat voor bijna 90% ( pure vorm) uit geraffineerde fructose, wat veel schade kan aanrichten voor de gezondheid. De fructose in fruit bevat nog vezels en mineralen wat fruit erg gezond maakt. Agavesiroop heeft een zeer ” biologisch imago”. Het wordt immers gehaald uit een plant. Ook heeft het populariteit verkregen omdat geraffineerde fructose de eigenschap heeft de bloedsuikerspiegel niet te hoog te laten pieken vanwege de vrij lage glycemische index. Helaas weegt dit lang niet op tegen de nadelen die de geraffineerde fructose ons lichaam kunnen berokkenen. Bloedarmoede, beschadiging van de bloedvaten en botontkalking zijn al veel gehoorde verschijnselen. Bovendien zeer slecht voor de vetstofwisseling.
De lagere GI dankt agavesiroop aan het hoge gehalte van fructose. Het bestaat voor 90 % uit fructose en voor 10% uit glucose. Fructose wordt door het lichaam niet herkend, en wordt daarom direct doorgestuurd naar de lever om te worden afgebroken. De bloedsuikerspiegel blijft hierdoor dus vrijwel onveranderd waardoor er geen pieken ontstaan. Echter krijgt de lever het wel plots ontzettend zwaar te verduren. Het kan bij langdurig gebruik dan ook de lever ernstig aantasten. ( denk aan vervetting. Dit gebeurt dus niet ALLEEN door alcohol maar ook door voeding!) Helaas is het daarmee nog niet gezegd. Er zijn nog meer erg ongezonde nadelen te melden Het levert gevaar op voor een te hoog cholesterol, het kan een stijging van urinezuur veroorzaken in het bloed met bijvoorbeeld jicht als gevolg het onttrekt mineralen uit het lichaam zoals ijzer en magnesium ( twee zeer essentiële mineralen) en het bevat dus totaal geen vitaminen . Ook biologische agavesiroop heeft deze nadelige eigenschappen. Alhoewel het een natuurlijker verwerkingsproces heeft ondergaan blijft het een geraffineerde fructose wat overblijft. Het maakt dus geen verschil of je nu ” gewone” uit de supermarkt koopt of de varianten uit de bio winkel. Wel heb je dan een ” schonere” variant zonder bijkomende hulpstoffen ( E nummers)
Slecht voor de lever
Agave dankt het gezonde imago voornamelijk aan de traditionele productie, zoals deze in Mexico ontstond. Helaas heeft dat totaal niets meer te maken met de agavesiropen die we overal kunnen kopen. Als we de producties van toen en nu gaan vergelijken, zien we dat het bij hetzelfde punt begint: de plant. Deze wordt gesneden en uitgeperst om zo de suikerachtige circulerende vloeistof uit de plant te halen. Deze suiker-vloeistof heeft een zeer hoog suiker-gehalte maar bevat nog wel de gezondere dingen als fructanen ( polymeer) . Maar…..
LIEVER NIET?
Resumerend:
Agavesiroop vind ik geen gezonde zoeter/vervanger voor suiker. Het voegt eigenlijk totaal niets toe aan je gezondheid. Geen voedingsstoffen, geen vitaminen en mineralen. Het geeft echter een zeer zoete smaak wat ook niet gezond is voor ons gebit.. Het blijft me verbazen dat agave siroop nog zo als ” biologisch en gezond” bestempeld wordt en de bio winkels er vol mee staan. Ik hoop dat deze hype snel zal overwaaien . Uiteraard wil ik eindigen met de nadruk dat iedereen hierin zijn eigen keuze moet maken. Wil je toch agavesiroop ( blijven) gebruiken, gebruik het dan in zéér geringe mate en pas ook op met agavesiroop bij kinderen.
Bedankt voor je duidelijke artikel. Super dat je website nu te lezen is. Ik kreeg ook het idee dat agavesiroop gezond was, maar na de fles die ik nu heel spaarzaam af en toe gebruik komt er geen nieuwe meer in huis! Weggooien vind ik dan net te ver gaan, ik gebruik het in kleine hoeveelheden als iets net iets zoeter moet. Maar op is op en het komt er niet meer in!
Hai!
Bedankt voor je leuke reactie en fijn dat je er wat aan hebt! Warme groet!
Interssant stuk! Nu begrijp ik ook waarom ik waarom ik op sommige momenten meer last heb van mijn artrose. Voor mij geen agavesiroop meer!
Dank voor je heldere uitleg.
(Deze zin, begin 2e alinea verwarde me even: ‘En deze fructose lijkt onschuldiger dan gedacht.’
Ik neem aan dat je bedoelt: blijkt minder onschuldig dan gedacht?)
meteen hersteld! Bedankt! 🙂
Ik gebruik agavesiroop door mijn havermoutpap maar door het lezen van dit stuk kwam ik er achter dat dit minder gezond is dan ik dacht.. wat kan ik als gezonde vervanger gebruiken? Zie een aantal vervangers in het ABC maar ik vraag me af of er ook goede vloeibare vervangers zijn om een beetje te zoeten..
Ik heb eigenlijk dezelfde vraag. Ook om in baksels te gebruiken.
Hoi monique,
Wat een verheldering! Heb je ook tips over welke zoetstof beter te gebruiken is? Ik vind het zo lastig!
Gr marianne
Ik rasp altijd een appel als zoetmiddelen en kook dit mee, evenals rozijnen
Groetjes Goed van Nature
Mariska Leenen
Ik had ook het idee dat het gezonder was, valt dat even tegen.
Doe het iedere ochtend in mijn havermout maar wil dus nu geen nieuwe meer kopen dus rest mij de vraag.. Wat kan ik dan het beste gebruiken?
Interessant stuk! Mag ik vragen wat je bronnen zijn? Vooral dat stuk over je lever die het zwaar de voorduren krijgt doordat fructose gelijk naar je lever gaat, ben ik benieuwd naar. Is hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan?
Hartelijk dank voor het goede artikel,ik was net van
plan een biologische Agavestroop,bij Aldi in de
aanbieding te kopen,maar na dit artikel zie ik er
van af!
Bedankt voor je duidelijke verhaal. Weet je of dit ook voor rijststroop en ahornsiroop geldt? En gaat er bij kokosbloesemsuiker ook zoveel verloren in het proces?
Alvast bedankt!
Sorry ik heb het inmiddels al in het ABC gevonden!
Paar jaar geleden al gelezen dat het de wolf in schaapskleren wordt genoemd. Goed uitgelegd.
Monique, ik bedoel dat het door jou goed uitgelegd is. Dank
Bedankt voor dit artikel.Wat is een goede vervanger hiervoor?
Hallo Monique, met grote interesse lees ik altijd je blogs en ook deze is zeker weer interessant. Gaan we hier dus zeker niet aanschaffen.. Als vervanger voor siroop geef ik mijn dochtertje de siroop van Teisseire. Maar ik zou graag eens een blog willen zien gericht op drankjes en tussendoortjes die WEL lekker zijn voor kids (en misschien ook voor ons) en WEL gezond zijn.. Mijn dochtertje is bijna 2 en neemt geen genoegen meer met enkel water en een soepstengel.. Dus welk (zowel zoet als hartig) broodbeleg, tussendoortjes en drankjes.. Hopelijk kun je eens iets schrijven boordevol goeie tips en do’s en absolute dont’s.. Want in de supermarkt zie ik echt door de bomen het bos niet meer.. Bedankt alvast.. En keep up the good Work!
Hai,
Ik snap je verwarring ! Het is tegenwoordig ook enorm lastig.Teisseire is sowieso geen goede siroop te noemen.Wil je siroop, kies dan voor COOL BEAR. Deze is 100% meukvrij. Voor meer informatie over vervanging kun je terecht in het meukvrij ABC waar ik veel vervangende alternatieven geef.Warme groet!
Thanks! Waar koop ik die Cool Bear? Volgens mij heeft de Jumbo ‘m niet?
Helder stuk, wel jammer dat je geen vervanger van de siroop noemt die dan ‘ beter’ zou zijn..
Dit noem ik niet omdat er geen betere vervanging is.Betreft zoetmiddel als vervanger voor suiker adviseer ik zuivere stevia en erythritol.Over deze en andere suikervervanging kun je meer lezen in het meukvrij ABC.
Jeetje, ik trap ook overal in… Zit ik vanochtend net mijn yoghurt te verlekkeren met een goeie scheut agave siroop.
Maar weer terug naar de honing? Oftewel: welke zoet is wel goed?
Honing is ook geen beter alternatief.Je vind bij zowel mijn blogs als het meukvrij ABC diverse artikelen over suikervervangers.Neem daar eens een kijkje! Warme groet!
Is ahornsiroop een goed alternatief? Is het gezonder?
Helaas hetzelfde verhaal.
Jeetje, ik vond het lekker op een pannenkoek, Is dit een wetenschappelijk onderzoek geweest, en waar is dit gepubliceerd? Zo worden we elke keer weer in het ooitje genomen. Zou graag je bron vernemen.
Het beste is afkicken van je zoete verslaving. Het verbeterd de zuurtegraad van je lichaam. (conditie)
Hoi Monique,
Omdat ook ik in de veronderstelling was dat agavesiroop beter was (doe een klein beetje door mijn black chai thee en gebruik het met bakken), ben ik eens gaan googlen. Zo kwam ik op een site donkere agavesiroop tegen, deze zou het filterproces en de chemische behandeling niet hebben gehad. Wat kun jij hier over vertellen; is dit waarheid en dus een betere variant omdat de voedingsstoffen behouden zijn of fabel?
Groetjes,
Larissa
Vandaag heb ik agavesiroop gebruikt om yoghurt lekker te maken voor mijn zoon.
Hij heeft adhd en werd er gelijk druk van.
Voor mij een teken dat dit spul niet deugd en ik lees hier de bevestiging hiervan nog eens.
Trouwens er is een nieuw onderzoek geweest dat glucose helemaal niet goed is. http://scitechdaily.com/new-study-shows-fructose-alters-brain-genes-which-can-lead-to-disease/
En hoe zit dat dan met biologische ongeraffineerde agave siroop? Ook slecht voor je?
Wat moet je dan in je mond stoppen , bijna alles is ongezond durf niks meer te eten nu dit verhaal over argavesiroop dan zal arhornsiroop ook ongezond zijn