Aardpeer

Het duurde bij mij tot 2014 tot ik ze ontdekte:  aardpeer. Ik had veel gehoord van deze wortelachtige aardappel maar gegeten…? Daar had ik mij nog niet eerder aan gewaagd. Toen ik dit voor de eerste keer deed was ik echter niet meteen „ om” maar zeker wel na de tweede keer! Het schijnt, dat je aan de specifieke smaak echt even moet wennen. Wat zijn nu precies aardperen? Hoe gezond zijn ze? En wat kun je ermee? 

 

Wat zijn aardperen?

De  plant wordt amper gebruikt als landbouwgewas, maar komt vaak voor in moestuinen. De stelen van deze mooie bloem kunnen wel drie meter hoog worden, en geven prachtige felgele bloemen. Aardpeer wordt in de herfst geoogst. Andere namen voor deze bloem zijn aardartisjok en topinamboer. De naam aardartisjok kreeg hij meer omdat hij licht naar artisjok smaakt. De aardpeer komt oorspronkelijk uit Noord Amerika. Het zijn grillig gevormde knollen, met een mix van kleuren als wit, violet, lichtbruin en roze.

IMG_0367

 

Veel gezonde voordelen

Aardpeer is met name erg goed voor mensen met diabetes. De aardpeer smaakt gekookt vrij zoet, wat voor diabeten een zeer gezond en goed alternatief biedt voor suiker. Aardpeer heeft een zeer gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Het is  dan echter wel zaak om de aardpeer rauw te consumeren. Geraspt, door een salade of in plakjes gesneden kan het vrijwel overal rauw in verwerkt worden. De bloedsuikerverlagende werking wordt in een drievoud veroorzaakt door de grote aanwezige inuline in de aardpeer. Inuline is een oplosbare vezel, wat koolhydraten vasthoudt. Hierdoor verloopt de spijsvertering langzamer, wat de bloedsuikerspiegel niet zo snel doet oplopen. Inuline is tevens een koolhydraat wat door de mens niet kan worden verteerd. Hierdoor loopt de bloedsuikerspiegel ook niet op. Als laatste bindt de oplosbare vezel zich met water wat sneller een verzadigingsgevoel geeft. Dit voorkomt overeten. Wordt aardpeer gekookt, wordt inuline omgezet in fructose. Gekookte aardpeer is hierdoor zelfs mierzoet te noemen. Sommige echte ambachtelijke banketbakkers gebruiken gekookte aardpeer als zoetmiddel in hun taart en gebak. Inuline zorgt tevens voor een betere darm peristaltiek. Het zorgt ervoor dat het voedsel soepeler en sneller door de darmen vloeit. Aardpeer kan ook de darmen weer sneller herstellen/rustig maken na een verstoring (diarree, ziekte) en werkt ook vocht afdrijvend. Belangrijk puntje om hierbij te vermelden: alleen zo vers mogelijke aardperen, tot twee maanden na de oogst, bevatten deze grote gezondheidsvoordelen. De inuline gaat later namelijk splitsen tot korte suikermoleculen door inwerking van het enzym inulase. Dit maakt de aardpeer een stuk zoeter, maar  helaas ook minder heilzaam . Zorg dus dat je in de herfst (de oogsttijd voor aardperen) je slag slaat! Aardperen kunnen verschillende kleuren hebben. Meest voorkomend is lichtbruin, maar ze kunnen ook paars of donkerbruin zijn van kleur. Paarse aardperen bevatten veel anthocyanen.

Anthocyanen zijn kleurstoffen die in de celvacuole van hogere planten voorkomt.. Er zijn wel 250 verschillende anthocyanen. Ze komen voor in de gehele plant, maar voornamelijk in bloemen, vruchten en bladeren. Anthocyanen zorgen ervoor dat alles de bekende paars / blauwe kleur krijgt. Denk aan de rode kool, de blauwe bes, de zwarte bes enzovoort. Aan anthocyanen worden gigantisch grote gezonde voordelen gekoppeld. Eet je de paarse groente en fruit zo rijp mogelijk, profiteer je zo optimaal mogelijk van de ruim aanwezige anthocyanen.
Anthocyanen behoren tot de groep fenolen. Waar anthocyanen meest bekend om staan m.b.t de gezonde voordelen zijn de zeer sterke antioxidanten. Zwarte bessen bevatten bijvoorbeeld van alle fruitsoorten de meeste anthocyanen.

 

Aardperen zijn rijk aan vezels en mineralen. Vooral vezels van het soort fructanen komen zeer veel in aardperen voor, waarvan inuline  er één is. Aardperen zijn in het bijzonder zeer rijk aan ijzer. Dit maakt aardpeer interessant voor mensen met bloedarmoede. Aardperen hebben een zeer gunstige werking op de darmflora. Ook heeft aardpeer een gunstige invloed op de lever en de werking van onze lever. Omdat aardpeer erg veel bestrijdingsmiddelen absorbeert, is het meest verstandig om deze biologisch in te kopen.

 

Sommige mensen kunnen last krijgen van hun maag/ darmen, na het consumeren van aardperen. Sommige mensen hebben wat meer moeite met verteren, waardoor men last kan krijgen van lichte krampen, buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

IMG_0369

Aardperen smaken gekookt erg zoet. Ze geven een nootachtige smaak. Mits heel vers, zijn ze prima rauw te eten en te verwerken. Let bij het kopen erop, dat de knollen hard zijn. Kun je ze indrukken, dan zijn ze niet vers meer. Aardperen bewaar je ook in de koelkast. Daar zijn ze na aankoop ongeveer 4 dagen houdbaar. Je kunt aardpeer vrijwel hetzelfde verwerken als de aardappel. Je hoeft de aardpeer niet te schillen, goed afspoelen in voldoende. Kook de aardperen ongeveer 10 tot 15 minuten. Stomen is de beste methode. Verse aardperen hebben een lage GI .

Ik schep ze graag nog een keertje op!!!!!!!  Probeer ze snel ook eens uit! Zeer de moeite waard!

sam_8385

Met aardpeer kun je ook heerlijk bakken! Deze cake is echt onweerstaanbaar lekker!

Dit heb je nodig:

  • 400 gram gekookte aardperen, uitgelekt
  • 200 gram zonnebloempitten
  • 300 gram havermout
  • een banaan gepureerd
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175•C graden. Bekleed een klein vierkant bakblik met bakpapier. Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een verfijnde massa. Stort in het blik en verdeel. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat na het bakken goed afkoelen. De cake is op zijn lekkerst als hij een dagje oud is!

sam_8382

21 Reacties op “Aardpeer

    • Hallo, zojuist de aardpeercake gemaakt, maar wel met andere ingrediënten. I.p.v. havermout nam ik amandelmeel. I.p.v. bakpoeder nam ik baksoda met citroensap. Voegde zelf nog een eetlepel vloeibare stevia en twee eetlepels cacao toe. Op de cake amandelschaafsel. De aardpeer liet ik ook maar 5 minuten koken. En hij smaakt fantastisch. Omdat ik diabetes 1 patiënt ben en zoek naar lekkere alternatieven heb ik de cake aangepast zodat hij ook bij koffie geserveerd kan worden. Een aanrader

  1. Hoi hoi,

    Ben ook benieuwd naar deze gekke peer 😉 wat kan je er zoal mee maken?

    Bedankt voor de info!

    Groetjes 🙂

    • Je kunt aardperen net zo gebruiken en verwerken als gewone aardappelen. Dus maak er eens een puree van, of een stamppotje met andijvie! Verder zijn ze rauw ook heerlijk om zo op te knabbelen ( ook meteen het meest gezonde!) Succes!

  2. Na het eten van aardpeer heb ik erg last van darmgassen. (moet veel winden laten 🙁

    • Ik helaas ook! En dat vind ik zo jammer, want ik vind ze echt zalig! Maar ik krijg er echt last van, ook krampen. Dit is het nadeel van aardpeertjes….:-(

      • 😀 Ja hahaha… dit is ook mijn ervaring. Maar… ik had gelezen in het kookboek ‘Eten als medicijn’ van Dale Pinnock dat dit normaal is in het begin. Hij zegt dat je gewoon moet volhouden, want uiteindelijk went je darmhuishouding eraan. Omdat de aardpeer erg gunstig is voor je en het een mooi (winters) lokaal product is, heb ik het die kans gegeven.
        En, het klopt. Na vijf keer aardpeer eten heb ik praktisch geen last meer van darmgassen.

        • dit is t zelfde met rauwe knoflook en uien,, je lichaam reageerd er in t begin erg op maar later wen je eraan, aardperen zijn rauw lekker met rauwe bieten en wortelen. raspen en een rauw rood uitje erdoor heen smaakt heerlijk

  3. Misschien wat karwijzaad door de aardperen doen? Helpt ook tegen darmgassen.

  4. heb hier nog nooit van gehoort maar gaat het zeker uit proberen schaat het niet baat het niet daar in diabetes ben en een gronische darm probleem heb hoop ik echt dat het werkt bedankt

  5. Groene stevia, het enige echte verantwoord zoet anno 2015!

    Mijn doelgroep: cursisten van de volksuniversiteit en andere kookworkshops enthousiasmeren voor een ´ander´ soort zoet gebak of gerecht. Voor mensen die open staan voor een andere manier van koken, bakken en eten. Voor diegene die open staan voor gezond, onbewerkt en puur.

    • nee, kort koken, maar je kunt het uiteraard ook rauw verwerken.Eigen keuze! 😉

  6. Monique, wat leuk dat je aardpeer combineert met zonnebloem pitten, want ze zijn familie!

    Zonnebloem en aardpeer zijn afkomstig uit Noord-Amerika / Canada. De aardpeer is in de 16e eeuw door Samuel Champlain vanuit het huidige Quebec naar Europa gebracht. Champlain noemde het poire de terre (aardpeer). In het Frans, en soms ook in het Nederlands (want het klinkt toch zo veel chiquer dan ‘aardpeer’), is het topinambour.

  7. heel lekker , zoals nog meer recepten hier.
    als variant kan je ook cacaopoeder door het deeg mengen, dan lijkt het erg op chocoladecake

  8. lekker recept. Ik vraag me af of je de aardpeer kan vervanger door iets anders, want zo vaak heb ik geen aardpeer. Wortels zijn ook zoet, of zoete aardappels of pompoen, kan dat ook ipv aardpeer? Het is zo’n lekker simpel recept dat ik het vaker wil gebruiken.

  9. Het prettige van aardpeer is, dat je het eigenlijk niet hoeft te oogsten. Je kan het gewoon in de grond laten zitten, tot het moment dat je het wilt gaan gebruiken.
    Zo heb je altijd verse aardpeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *