Astaxanthine…wat is dat ?

Het is vrij onbekend, maar ik begin druppelsgewijs toch vrij veel vragen te ontvangen over ASTAXANTHINE.  Wat ehhh? ….? 🥺 Ik denk dat het grootste gros nu deze reactie heeft. Eerlijk gezegd had het voor mij tot nu toe ook geen aandachtsboog, tot ik er bij toeval wat over las in literatuur. De rode pigmentstof werd voor mij plotseling best interessant toen ik las over de gezondheidsvoordelen en dat deze voor mij persoonlijk ook best wel eens gunstig zouden kunnen zijn. Ik ben daarom in Astaxanthine gedoken. Wat is het ? Waar is het goed voor ?

WAT IS ASTAXANTHINE ?

Het betreft een rode pigmentstof die onder de carotenoïde valt ( oranjecaroteen in wortels, pompoen en zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld ook carotenoïden uit deze familie)  Algemeen genomen wordt astaxanthine geproduceerd door de eencellige bloedregenalg. ( heamatococcus pluralis)  Deze alg groeit in meren, rotspoelen, vijvers en arctische zeegebieden, en wordt ook wel eens “ het rode goud “ genoemd. Het zeeleven wat deze alg eet ( vissen, kreeft, kanalen ) krijgen door het eten een prachtige kleurnuance tussen zacht roze en diep rood. Astaxanthine kan ook worden aangemaakt via fermentatie via rode gist. Astaxanthine wordt in het lichaam, in tegenstelling tot de bétacaroteen uit bijvoorbeeld pompoen, NIET omgezet naar vitamine A. Astaxanthine heeft echter een zeer extreme andere krachtbron: antioxidant. De antioxidante werking van astaxanthine is vele malen onderzocht en onderstreept in talloze studies. Daaruit kwam o.a voort dat de antioxidan tot tien maal hoger ligt dan o.a luteïne, canthaxanthine en Zeaxenthine. Daarnaast is het een in vet oplosbare stof en kan het in de celwanden van het lichaam worden opgenomen, wat zorgt voor wegvangen van vrije radicalen in zowel binnen als buiten de cellen. Deze uitkomsten zorgen voor gigantisch veel gezonde voordelen.
Het heeft een zeer sterke ontstekingsremmende werking, en heeft het erg gunstige voordelen voor onze huid. Zo kan astaxanthine de huid van binnenuit beschermen tegen UV stralingen van de zon en kan het de huid elastischer maken en beschermen tegen achteruitgang / huidveroudering. Wat nogal bijzonder is te noemen is dat astaxanthine de doorbloeding in de ogen kan verbeteren. Ook als de doorbloeding stopt, kan het schade aan de ogen beperken. Verder tonen enkele studies aan dat de stof schade aan het netvlies door blauw licht ( LED, computerschermen, telefoon ) kan verminderen.
Andere studies toonden aan dat astaxanthine een mogelijk gunstige werking / invloed hebben op vermoeidheid door sporten, ons brein, de mannelijke vruchtbaarheid, het voorkomen van diabetes, het cardiovasculaire stelsel en kan het mogelijk het lichaamseigen superoxidedismutase ( SOD )  stimuleren.
Het klinkt allemaal ontzettend veelbelovend, maar onthoud dat het om klein opgezette en soms gesponsorde studies gaat, en er nog veel meer studie verricht moet worden om alle bovengenoemde gezondheidsvoordelen te onderbouwen. Maar vooralsnog lijkt het allemaal wel erg veelbelovend en wat mij betreft zeer interessant.

WAAR JE WEL OP MOET LETTEN

Voordat je net als ik enthousiast wordt en dit wel graag wil gaan uitproberen, lees nog even verder, want er zijn wel wat kanttekeningen . De aanbevolen / goedgekeurde dosissen kunnen nogal eens variëren waardoor het best lastig wordt om je aan iets vast te houden. De variëren wereldwijd tussen de 2-24 mg, best een groot gat in het midden dus. Het Europese EFSA heeft in elk geval 2 mg per dag volledig veilig verklaard. Als je astaxanthine in supplementvorm wilt gaan gebruiken is de richtlijn de dosering te houden tussen de 4-12 mg / per dag.
En dan is er ook nog de synthetische markt. Op deze synthetische markt wordt astaxanthine veel gebruikt, met name in diervoeding. Deze synthetische vorm wordt geproduceerd uit aardolie /petroleum. De werking van synthetische astaxanthine is volledig ANDERS dan natuurlijke astaxanthine. Het zijn zelfs twee totaal verschillende werelden, en we moeten deze dan ZEKER NIET met elkaar vergelijken. Er is tot op heden niets bekend over de werking / gevolgen / bijwerkingen van synthetische astaxanthine, maar genoeg reden zou ik zeggen om dit te mijden. Helaas is synthetische astaxanthine gewoon goedgekeurd als toevoeging in voedsel onder het E nummer E161. Omdat synthetische astaxanthine 20-50 keer zwakker werkt dan natuurlijke, is er ook veel meer nodig . Wat dit dus op langere termijn voor effecten gaat geven op de gezondheid is niet duidelijk. Bovendien: alle studies die tot nu toe zijn uitgevoerd op astaxanthine zijn uitgevoerd met natuurlijke astaxanthine uit de bloedregenalgen, wat wil zeggen dat alle mogelijke gezondheidsvoordelen daarop zijn getoetst en niet zijn getoetst op synthetische astaxanthine.
Verzeker jezelf dat je 100% NATUURLIJKE ASTAXANTHINE koopt. Vraag dit zeker ook na bij fabrikanten. Natuurlijke astaxanthine wordt overigens ook veel sneller beter en vollediger door het lichaam opgenomen.

ROYAL GREEN BIOLOGISCHE ASTAXANTHINE

Goed, een 100% natuurlijke variant dus…..Ik kwam al snel terecht bij mijn grote favoriete merk; ROYAL GREEN. Roy heeft een biologische astaxanthine in zijn assortiment, die sinds kort in glazen potjes zitten. De astaxanthine wordt biologisch gewonnen uit de astaxanthine-rijke oliehars uit de bloedregenalg. Dit wordt gedragen door biologische extra vierge olijfolie, en in een plantaardige veganistische capsule verpakt. Een capsule bevat 8 mg astaxanthine. Het advies luidt om één capsule per dag te gebruiken.
Ik heb het besteld en ben er nu twee dagen mee begonnen. Na al mijn research vond ik het een mogelijk nuttige aanvulling op mijn suppletie. Dit, omdat ik zeker afgelopen maanden kamp met oogproblemen als extreme droogheid, ontstekingen en bloeduitstortingen. In dit daglicht gezet vond ik deze astaxanthine zeer interessant, omdat het naar verluidt mogelijk de bloedsomloop in de ogen kan stimuleren en verbeteren. Ik ga het nu 60 dagen testen. En zal dan hier een aanvulling geven, of ik verbeteringen merk, of juist andersom. Keep you posted!
Wil jij de biologisch gecertificeerde astaxanthine van Royal Green ook uitproberen?
Ze kosten € 32,95 per 60 capsules.

5 Reacties op “Astaxanthine…wat is dat ?

  1. Hoi Monique, je schrijft in je artikel 8 mg per capsule, maar doorklikken naar bestellen geeft 4 mg per capsule!
    Fijne pinksterdag! Groet van Jet

  2. Ik gebruik het al meer als 2 jr voor mijn ogen gekocht bij smeets en graas de 8 mg ook van royal green.als ik bij jullie bestel hoe ga ik dat betalen,kan geen betaling meer uitschrijven,ben 88

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *