Baby’s first….suikerhapje
Eerder schreef ik al diverse artikelen over kindermarketing en de soms schrikbarende hoeveelheden suikers in voeding gericht op kinderen. Maar ook in baby/peutervoeding vinden we duizelingwekkende doseringen suikers terug. In mijn artikel over opvolgmelk kon je ook lezen dar het al vroeg begint met toegevoegde suikers. Maar daar houdt het helaas niet bij op. Want het lijkt wel, hoe ouder een baby wordt, hoe meer suikers acceptabel lijken voor fabrikanten.
Hoe erg is het gesteld met de suikers in voeding voor baby’s en peuters?
VAN VLOEIBAAR NAAR VAST
Zoals je hebt kunnen lezen in mijn artikel “ sugar baby love?” vinden we in veel varianten opvolgmelk al aardig wat suikers. Dit wordt meestal toegevoegd in de vorm van maltodextrine. In sommige producten vinden we zelfs ontzettend veel maltodextrine.
Ik kwam bijvoorbeeld in het anti-spuugmiddel van het merk Nutricia ontzettend veel maltodextrine tegen, in plaats van de johannesbroodpitmeel, waar het gehele product uit zou moeten bestaan. Nutricia johannesbroodpitmeel bestaat echter voor 70% uit maltodextrine en 29% uit johannesbroodpitmeel. 1% bestaat uit sulfaten. Per 100 gram krijgt je baby al 6 gram suiker binnen. Overbodige suiker. Je kunt in de biowinkel bijvoorbeeld 100% johannesbroodpitmeel vinden die net zo goed werkt.
Vanaf de zesde maand mag je kindje wat gaan uitproberen vaster voedsel te gaan eten. Daarop spelen fabrikanten ook in. Er zijn twintigtal producten op de markt om je zes maanden-spruit “ aan te wennen” om vaster voedsel te eten. Van mierzoete papjes tot fruithapjes met extra toevoegingen. Maar ik vond ook vrij “ heftige” andere producten waar mijn wenkbrauwen van omhoog gingen. Een overzicht.
BABY BISCUITS?
Meest verbazend vond ik de zogenaamde baby-biscuits. Je kunt je allereerst afvragen waarom een baby van zes maanden al aan de biscuitjes en koekjes zou moeten wennen, maar meest verbazend blijft toch ook weer die extreme suikers.
Deze baby biscuits van LIGA zijn bedoeld voor baby’s vanaf zes maanden. De koeken zijn bedoeld om te verkruimelen in vloeibare papjes. De koeken bestaan voor het grootste deel uit tarwebloem en suiker. Wat vinden we zoal terug in zo’n koek?
TARWEBLOEM 68,4%: het gaat om te beginnen om genetisch gemanipuleerde tarwe, en dan ook nog eens om bloem. Dit heeft geen enkele voedingswaarde, ook al doen de illustraties op de voorzijde van de verpakking anders denken. De tarwe wat zo mooi is afgebeeld lijkt in de verste verte niet op het bloem in dit product.
SUIKER: de goede tweede in de rij. Wat betekent dat de koeken voor een zeer groot deel gewoonweg uit suiker bestaat. En dan ook nog eens geraffineerde suiker.
KOOLZAADOLIE: dit wordt gebruikt om de boel smeuïger te krijgen.
GLUCOSE-FRUCTOSESTROOP: beter bekend als HCFS.. Om HFCS te maken wordt glucosestroop gemaakt door zetmeel uit maïs te hydrolyseren (zetmelen zijn glucosepolymeren), waardoor vrije glucosemoleculen ontstaan. Vervolgens wordt een deel van deze moleculen enzymatisch omgezet in fructose – een proces dat isomerisatie heet – totdat de gewenste verhouding glucose : fructose is bereikt. De meest gebruikte vormen zijn HFSC 42 en HFSC 55, deze bevatten respectievelijk 42 en 55% vrij fructose. De rest van de HFSC bestaat uit vrij glucose en een beetje water. Voedingskundig gezien is HFCS niet veel anders dan gewone suiker (sacharose).
GLUCOSESTROOP: zie hierboven.
AMMONIUMWATERSTOFCARBONAAT + DINATRIUMFOSFAAT+ NATRIUMWATERSTOFCARBONAAT: allen rijsmiddelen.
ZOUT: industrieel zout.
SOJALECITINE: gebruikt als emulgator.
TARWEZETMEEL: maïzena gemaakt uit tarwe.
AROMA: alias suiker + smaakversterkers.
VITAMINE B1: synthetisch toegevoegd.
Per koek krijgt je baby al meteen 3,2 gram suiker cadeau van Meneer de fabrikant. Je kunt ook zelf je “ brokkel koek” maken. Dit kan geheel zonder suiker, of met een paar druppels pure stevia. Kies boekweitmeel, of rijstemeel om je koeken te maken, en een papje van arrowroot met wat water. Een halve banaan erbij en je hebt dezelfde koeken.
Ook vanaf de achtste maand vinden we talloze producten in het schap. Deze koekjes bijvoorbeeld. Ze zijn gemaakt met volkoren tarwemeel en hebben een vanillesmaakje. Ook hier is de vraag waarom een baby van 8 maanden al aan de koekjes moet wennen. Een lekker stukje vers fruit of gestoomde groente lijken mij betere opties. Wat zit er in de koekjes?
TARWEMEEL: Wat we hier zien is een trucje wat fabrikanten vaak uithalen. We lezen op de zak, dat het gaat om VOLKOREN TARWEMEEL. Volkoren heeft een beter imago dan tarwe. En wordt dit benadrukt, terwijl er welgeteld maar 17% volkoren tarwemeel in zit. De rest? Jawel, gewoon tarwemeel.
17% VOLKOREN TARWEMEEL: juist ja. Maar een luttelijk 17%.
FRUCTOSE: gewoon suiker.
PALMVET: omstreden industrieel vet. Dit palmvet is omstreden omdat er veel bos en dieren verloren gaan door de vele plantages.
WEIPOEDER: gezuiverde en gedroogde eiwitrestant van wei.
NATRIUMCARBONAAT + AMMONIUMWATERSTOFCARBONAAT: beiden rijsmiddelen.
INULINE: Dit is een voedingsvezel. Lees meer over inuline, door hier te klikken.
AROMA’S: meerdere alias suikers en smaakversterkers.
NATUURLIJK VANILLEAROMA: voor de vanille smaak, dus geen pure vanille.
SOJALECITINE: emulgator.
KALIUM EN NATRUIMDISOFATEN: zuurteregelaars
VITAMINE B1: synthetisch toegevoegd.
Zoals je ziet is het een aardige waslijst. Met niet al te beste ingrediënten om een 8 maanden oude baby te voeden. Per portie van vier koekjes ( 10 gram) krijgt je kleintje 2 gram suiker binnen. Geef het liever wat vers intact biologisch fruit. Dit heeft veel meer voedingswaarde dan deze meuk.
We nemen de stap van acht maanden naar 12 maanden. De tussendoortjes worden ons al in de strot geduwd, om je kindje mee vol te proppen. We krijgen nu ook erg veel claims om de oren geslagen zoals “ vol calcium!” “ vol vitamine B1” “ bron van vezels!” Met die vezels valt het wel mee, en bovendien gaat het voornamelijk om bloem. Wat zit erin?
GRANEN 66% : 60,2% TARWEBLOEM, 2,9% ROGGEBLOEM, 2,9% VOLKOREN GERSTEMEEL: De vezels worden vooral gehaald uit de tarwevezels die zijn toegevoegd, niet uit deze rij aan meuk.
SUIKER: ook hier de goede tweede.
EIEREN: hoeveel is niet bekend en vast geen scharreleitjes van de boer 😉
KOOLZAADOLIE: voor de smeuïgheid. ( mijn spellingscontrole maakte er “ smerigheid” van Hoe treffend! )
PALMVET: zie hierboven.
MAGERE MELKPOEDER: geen commentaar.
GLUCOSESTROOP: zie hierboven.
TARWEVEZELS: dit zorgt voor de claim “ bron van vezels”.
RIJSMIDDELEN: dezelfde als hierboven reeds zijn vermeld.
ZOUT: industrieel zout.
SOJALECITHINE: emulgator.
AROMA: alias duiker en smaakversterkers.
TARWEZETMEEL: maïzena gemaakt van tarwe.
MAGNESIUMCARBONAAT: anorganische magnesiumverbinding.
VITAMINE B1 : synthetisch toegevoegd.
Per koek tikt je spruit 3,3 gram suiker weg. Ook hier geldt: maak je eigen gezonde koeken. Op de receptenpagina vind je erg veel recepten om zelf koekjes te maken.
HEBBEN BABY’S EN PEUTERS KOEKJES NODIG?
Nee, natuurlijk niet, en daarom is het dubbel zo bizar dat we juist in deze meuk zoveel suikers tegenkomen. De voedselindustrie heeft al deze onzin-producten bedacht om ons al zeer vroeg aan te wennen aan de versuikerde wereld. Een baby heeft naast veel liefde en warmte essentiële voedingsstoffen nodig voor groei en ontwikkeling. De bergen suiker in deze koekjes dragen daar totaal NIETS aan bij. Sterker: het draagt enkel bij aan een verslechterde gezondheid.