Review LURCH SPIRELI

Ik ben niet zo’n groot fan van pasta en macaroni. Niet eens om het deegwaar, maar gewoon omdat ik het niet zo lekker vind. Ik ben stapelgek op groente. En verkies al sinds kind af voor een flink portie groente in plaats van een bord macaroni of spaghetti. Mijn moeder kookte vroeger speciaal voor mij een portie groente met aardappelen als de rest van het gezin macaroni at, het lievelingsmaaltje van mijn wijlen vader. Ik lust het allemaal wel, maar daarmee is alles gezegd. 

Ik ben daarom extra blij met de “ spirelli-hype” die afgelopen twee jaar ook over ons land is gaan razen.Met een spirelli kun je van alle groente spaghetti-slierten maken.  Mijn eerste spirelli heb ik dan ook vaak gebruikt. GEBRUIKT ja…want ik heb een nieuwe liefde gevonden…..

Onlangs kreeg ik van www.ahealthylife.nl een wat groter apparaat toegestuurd. Ik dacht aanvankelijk dat dit mij veel meer werk ( schoonmaak!) op zou gaan leveren. En ook leek het mij dat zo’n apparaat ook veel meer ruimte in mijn toch-al-zo-kleine-kippenhok in ging nemen. Wat is het? En IS het wat? Een review!

img_9467

WAT IS HET?

De LURCH spireli is een apparaat, met drie verschillende snijvlakken. Er zit een draai-hendel aan, waardoor je zelf het “ puntenslijp-effect” niet hoeft te verrichten. Het werkt heel simpel: je drukt het gewenste stuk groente in de pinnetjes die aan de draaischijf vast zitten en je draait het tegen het snijvlak. Aan de andere kant komen er mooie sliertjes uit. Of krullen, met een ander snijvlakstuk. Onder het apparaat zitten vier goede zuignappen om het apparaat stevig te laten staan terwijl je draait. Aan de zijkant vind je een handgreep, om tegendruk aan het apparaat te bieden terwijl je draait. Dankzij de drie verschillende snijvlakken kun je oneindig krullen, slierten, of rasp maken. 

img_9492

Bovenaan het snijvlak zit een “ afval-kokertje”. Net als bij een handmatige spirelli, komt daar een lange ronde groente “ patatje” uit, terwijl je draait. Je hebt  geen overbodige afval, of troep in je apparaat. Het stukje met patatje wat overblijft, kun je lekker opeten of door verwerken. Er hoeft niets te worden weggegooid. Daar houden we van! Geen voedselverspilling. 

img_9468-1

Geleverd met drie snijvlakken.

Unboxing vind je het apparaat, de drie snijvlakken en een zeer duidelijke gebruiksaanwijzing…in het Nederlands! 😉 In het boekje vind je ook recepten.  Het apparaat zelf is heerlijk vederlicht. Dit is voor mensen met bijvoorbeeld chronische aandoeningen aan handen een uitkomst. Ook het handige draaischijfje is ideaal voor mensen die hun handen erg moeilijk nog kunnen gebruiken. 

img_9489

Geeft prachtige sierlijke krullen.

DE TEST

Mijn eerste test was een courgette . Ik heb het snijvlak voor mooie krullen in het apparaat gezet. Dit gaat echt onwijs eenvoudig, geen gedoe met drukken en/of friemelen eer het eens goed op zijn plek zit. Ik heb de courgette in drie stukken gesneden. Een stuk drukte ik in de pinnetjes van de draaischijf, en ben tegen het snijvlak gaan draaien. Aan de andere zijde begon het met wat kleine stukjes, maar na enkele seconden kwamen daar al hele mooie sierlijke krullen uit! MOOI! img_9491

Leuk om spaghetti van te maken! 

Ook met de gewone wortel ging het gesmeerd. De wortel in stukken snijden, steeds een stuk in de pinnen drukken en draaien maar. Een kind doet de was. Ook het andere snijvlak, voor echte spaghettislierten, werkten geweldig goed. 

img_9494

Wedden dat je kind zo wel graag worteltjes lust?

Ik ben dol op zoete aardappelen ( bataten) Ik eet ze iedere dag. Ik was benieuwd of een zeer harde aardappel ook moeiteloos door de snijvlakken heen zou komen….Nou, jawel hoor, de spireli heeft er geen enkele moeite mee! Vanaf nu kun je heerlijke rauwe bataat-spaghetti door je salade mengen!  of stomen. Of opbakken in pure kokosolie 😉 Verzin het zelf. Alles is mogelijk. 

img_9493

Ook knikkerharde bataten gaan moeiteloos door het apparaat. Voortaan ook bataat-spaghetti dus!!!!!

SCHOONMAKEN

Nu vind ik het echt nooit zo’n gigantisch drama om apparaten schoon te maken, maar om nu te zeggen “ goh, ik ga weer eens heel fijn schrobnet!” gaat ook wat ver. Mijn magimix keukenmachine “ trek” ik nog net, maar dat geeft al erg veel schoonmaakwerk. De spireli is wat dat betreft een “ cadeautje”. Meer dan wat afspoelen onder de kraan is niet nodig. Alle delen zijn super-eenvoudig uit en in elkaar te halen. De snijvlakken liggen gewoon open zodat je er goed bij kunt om schoon te maken. Tip: als er deeltjes aan de snijvlakken ( bijvoorbeeld de puntige delen van het snijvlak, daar blijft altijd wel wat achter hangen) blijven zitten, spoel onder de hete kraan af en blaas achter het snijvlak even goed. De deeltjes laten dan vanzelf los 😉 Pas wel op je handen: de messen zijn vlijmscherp.

RUIMTE

Voor mij is ruimte wel een dingetje. Ik woon in een veredeld kippenhok. Het is een oud huisje uit de jaren 50, met zeer kleine kamertjes en keuken. Ik ben dus gedwongen effectief met mijn beschikbare ruimte om te gaan. Grote stukken ( apparaten) worden daardoor al snel problematisch. Ik handel dan ook naar “ een apparaat erin, een apparaat eruit” om zo genoeg ruimte vrij te maken. Dit apparaat berg je echter zeer eenvoudig op. Het heeft geen lastige maat, rare uitstekers en/of andere belemmering om het apparaat goed op te kunnen bergen. Hij kon dan ook zeer gemakkelijk in mijn “ meelkast” onder de meelpotten. 

VOOR EN NADELEN

Voordelen te over:

– het apparaat is vederlicht, maar staat dankzij de zuignoppen onder het apparaat zeer stabiel.

– geschikt voor mensen met artritis of andere chronische aandoeningen aan de handen.

– handige draaischijf, zodat je zelf niet hoeft te “ punt-slijpen” Het apparaat doet al het werk voor je.

– het apparaat kan ALLES aan: van kogelharde bataten tot winterpeen.

– weinig schoonmaak, geen extra onderhoud.

– drie verschillende soorten snijvlakken om eindeloos mee te variëren.

– heeft weinig opbergruimte nodig. 

– zeer geschikt voor veganisten, vegetariërs en raw-foodies.

NADELEN:

Kan ik kort over zijn: GEEN! Ik heb mij suf zitten verzinnen wat ik nadelig vond, maar er is echt niets wat mij tegenviel. 

EINDOORDEEL:

Dit apparaat heeft voortaan de priority boven mijn andere “ puntenslijper-spirelli”. Ik denk dat deze werkloos in de kast zal blijven staan, nu ik de LURCH spireli in mijn huis heb verwelkomd. Dit apparaat krijgt van mij dan ook 10 dikke wel-verdiende thumbs upp! 

De LURCH spireli is te bestellen bij webwinkel ahealthylife. Klik hier, om direct te bestellen! 

De spireli kost 30.95. Voor jarenlang plezier een redelijke prijs toch? 

img_9490

2 Reacties op “Review LURCH SPIRELI

  1. Fijn dat hij jou (ook) bevalt. Ik heb hem al ruim 1 jaar. Met een workshop daar mee mogen werken en gelijk gekocht. Zo wist ik dat ik geen “kat in de zak” geval kocht. Ik zit met reuma ook in de handen en kan met dit ding zeer goed uit de voeten. Werkt inderdaad snel en makkelijk.. ik heb hem gewoon op aanrecht staan vanwege opruim probleem. Maar nu staat hij wel altijd klaar. Het schoonmaken in en uit elkaar zetten alles is super makkelijk. Jij spreekt van boekje erbij.. Helaas mis ik die. Nooit bij gehad. Zoete aardappel was ik nog niet opgekomen om er ook door te doen. Ik zou hem niet meer kwijt willen. Een echte aanrader. Enige nadeel vind ik persoonlijk…..die gtoen kleur????????????

    • Ook IK vind het een prima apparaat. Zeker als je wilt minderen met koolhydraten. Dus ipv macaroni en spagetti eet ik nu vaak courgette-spagetti. Heerlijk!
      Helaas ook nooit een boekje erbij gehad….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *