Sugar baby love?

Dat er veel suiker omgaat in ons dagelijks voedsel, wordt gelukkig voor veel mensen steeds duidelijker. Toch heerst er nog erg veel onbewustheid, en ( te) weinig kennis over de gevaren voor de gezondheid. Suiker is overal. Ik kreeg erg veel reacties op mijn “ rondje door de suiker-markt” waarin ik mijn ronde door de supermarkt omschreef en toonde dat in vrijwel alles wat ik willekeurig uit het schap trok, suikers zitten. Ook in producten waarin we het niet verwachten, zoals vleeswaren, kaas, en bakproducten. Zelfs in babyvoeding. 

DE EERSTE VOEDING

Zodra een nieuw leven op de wereld komt, begint ook voor baby’s meteen een leven vol voeding. De eerste zes maanden is borstvoeding de beste opvolging na de geboorte. Tussen de vier en zes maanden kan er al voorzichtig worden geoefend met vaster voedsel/oefenhapjes. Borstvoeding is de beste opvolger na de geboorte, omdat de moedermelk alle nodige voedingsstoffen bevat die een baby de eerste maanden nodig heeft. Er ontbreken wel wat vitaminen: de vitaminen D en K. Deze moeten extra worden toegevoegd aan de voeding. 

Borstvoeding geeft niet alleen een directe verbondenheid tussen moeder en kind, het beschermt de baby ook tegen ziekten. In moedermelk zitten veel belangrijke afweerstoffen en andere werkzame stoffen om de baby een goede basis te geven om een goede weerstrand op te bouwen. 

Verder is bekend, dat baby’s die borstvoeding krijgen, op latere leeftijd veel minder risico lopen op overgewicht. Dit heeft ook te maken met flesvoeding/ opvolgmelk, die men geeft als borstvoeding geven voor welke reden ook niet lukt. Deze voeding noemen we officieel kunstvoeding, en dat dekt letterlijk de lading. 

KUNSTVOEDING

Kunstvoeding is een wettelijk samengestelde complete voeding om een pas geborene te geven via een fles. Vele moeders hebben moeite met het geven van borstvoeding, dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld dat het aanleggen niet lukt, of er geen melkproductiviteit is. Maar er zijn ook moeders die tegen het geven van borstvoeding zijn en hun pas geborene liever flesvoeding geeft, om er zo zeker van te zijn, dat het niets tekort komt. Meestal is de angst voor tekorten de grootste reden om geen borstvoeding te geven. 

IMG_8638                   IMG_8639

De kunstvoeding is wettelijk bepaald, en moet aan alle eisen voldoen om een volwaardige voeding te kunnen bieden. Het maakt niet zoveel uit welk merk je kiest, alle merken moeten zich aan deze regelgeving houden. Of je dus biologisch kiest of niet, dit maakt geen enkel verschil. Wat wel verschil maakt, is het toegevoegde suiker. Veel merken voegen suiker toe aan kunstvoeding, wat de eerste voeding al meteen een suikerrijke voeding maakt uit onnatuurlijke suikers afkomstig. Het begint al bij de eerste zuigelingenvoeding. En de opvolgmelk die daarop volgt worden steeds suikerrijker. Fabrikanten mogen naast de wettelijk verplicht gestelde ingrediënten ook andere stoffen toevoegen. Vaak betreft het maltodextrine. In opvolgmelk en peutervoeding komen we naast maltodextrine ook gewoon suiker tegen. Kinderen worden dus al vanaf hun geboorte blootgesteld aan onnatuurlijke suikers. Dit kan directe gevolgen hebben voor de groei/ het opgroeien van het kind. Velen denken met biologische kunstvoeding beter af te zijn, maar vaak is dit niet het geval. Ook in biologische varianten komen we naast de wettelijk verplichte stoffen suikers tegen. Wel zijn de meeste ingrediënten van biologische afkomst, en zijn de ingrediënten lijsten een stukje korter dan niet-biologische varianten. Maar soms geeft dat in voedingswaarde dus geen enkel verschil, en zijn veel ingrediënten niet van biologische afkomst. 

IMG_8649

WAT ZIT ER IN ZUIGELINGENMELK?

Als we de ingrediënten gaan bestuderen van een willekeurige pot zuigelingenmelk, komen we het volgende rijtje tegen:

LACTOSE: melksuiker

PLANTAARDIGE OLIEN ( palm, kokos,koolzaad, zonnebloem, high oleic zonnebloem, olie van Mortierella alpina algenolie) : veel soorten olie door elkaar vermengd om tot een goede emulsie te komen

WEI-EIWIT HYDROLYSAAT ( melk) : een bewerkt eiwit, wat ervoor zorgt dat de eiwitten tijdens de spijsvertering worden afgebroken tot kleine eiwitten en aminozuren. Eiwit isolaat wordt erg veel gebruikt door body builders. 

MALTODEXTRINE: alias suiker. Lees meer over alias suiker door hier te klikken.

GALACTO-OLIGOSACHARIDEN: een oligosacharide bestaand uit één glucose- eenheid, verbonden met een keten van één tot acht galactose-eenheden. Komt van nature voor in melk. Het kan in ons lichaam niet worden vereerd, en valt onder een prebioticum ( niet-verteerbare levensmiddeleningrediënten die selectieve groei en/of activiteit van één of meerdere bacteriën in de dikke darm stimuleren)

CALCIUMFOSFAAT: een natuurlijk zout, wat bestaat uit calciumionen en fosfaationen die ook veel in het lichaam voorkomen. Wordt in voedingsmiddelen gebruikt als zuurteregelaar/ broodverbeteraar. Het heeft E nummer E341 ( c)

EMULGATOREN : citroenzure esters van mono-diglyceriden, soja lecitine

TRIMAGNESIUMCITRAAT: belangrijk voor het zenuwstelstel.

KALIUMCHLORIDE: mineraal, wat nodig is voor de werking van de spieren, zenuwen en het hart

CALIUMHYDROXIDE: ook wel “ gebluste kalk”. Een anorganische verbinding van calcium. Een wit zacht poeder wat matig tot niet oplost in water. 

CALCIUMCITRAAT: calciumzout van citroenzuren. 

DINATRIUMWATERSTOFFOSFAAT: een natriumzout van fosforzuur. Wordt veel aan producten toegevoegd om een kooktijd te verkorten, zoals ontbijtgranen. 

CALCIUMCARBONAAT: het koolzuur zout van calcium

NATRIUM-L-ASCORBAAT: natruimzout van L-ascorbinezuur, wordt gebruikt als antioxidant in levensmiddelen ( bv soep, snacks, limonade, en wijn)

CALCIUMCHLORIDE: calciumzout van zoutzuur. Zeer goedkoop afvalproduct van bepaalde industriële processen.

CHOLINECHLORIDE: een quatemair ammoniumzout van zoutzuur. Wordt voornaam gebruikt als…additief in diervoeding, voornamelijk kippenvoer. 

TAURINE: zwavelbevattend organisch zuur 

INOSITOL: vitamine-achtige stof, wat een rol speelt bij het zenuwstelsel, haargroei en de bloeddruk.

KALIUMCITRAAT: zorgt voor meer zuurvorming in de maag. Best opneembare vorm van calcium. 

IJZERSULFAAT:ijzerzout van zwavelzuur. De stof komt in zuivere en watervrije toestand voor als een wit, kristalachtig poeder, die slecht oplosbaar is in water. 

CYTIDINE-5’-MONOFOSFAAT ( CMP): een nootropic supplement voor een positief effect op de hersenen. Wordt als supplement voorgeschreven bij ouderen met geheugenverlies, en een gezonde bijdrage voor betere geheugenprestaties.

ZINKSULFAAT: een zinkzout van zwavelzuur.

L-CARNITINE: aminozuur dat een belangrijke rol speelt in de vetverbranding/energieproductie. Komt vooral voor in dierlijke producten.

DL-ALFA-TOCOFERYLACETAAT: een synthetische vorm van vitamine E

RETINYLACETAAT: vrijwel altijd een synthetische vitamine A. Wordt vaak gebruikt in supplementen.

DINATRIUM-URIDINE-5’-MONOFOSFAAT: goedje om melk te verbeteren tot een nucleotide-gehalte , wat zeer sterk overeen komt met moedermelk. Wordt indusrtieel gebruikt om sauzen te verdikken. Het ziet er kristal-poederachtig uit.

NICOTINAMIDE: het amide van nicotinezuur, beter bekend als vitamine B3. Speelt een belangrijke rol bij stofwisselingsprocessen.

CHOLECALCIFEROL: vitamine D 3

ADENOSINE-5’-MONOFOSFAAT: een ribonucleotide, een soort zwak zuur 

CALCIUM-D-PANTOTHENAAT: Vitamine B5

CYANOCOBALAMINE: Veel gebruikte vorm van de vitamine B12 in voedingssupplementie vanwege de lagere kosten en de grote stabiliteit. Een reukloze, dieprode, kristallijne bhygroscopische verbinding.

DINATRIUM-GUANOSININE-5’-MONOFOSFAAT: soort smaakversterker, Zeer veel gebruikt als additief in levensmiddelen. 

DINATRUIM-INOSINE-5’-MONOFOSFAAT: zie hierboven

KOPERSULFAAT: koperzout van zwavelzuur. 

FYTOMENADION: vitamine K

THIAMINE-WATERSTOFCHLORIDE:  ook wel vitamine B1

RIBOFLAVINE: vitamine B2

PYRIDOXINE-WATERSTOFCHLORIDE: vitamine B6

MANGAANSULFAAT:het zout van zwavelzuur en mangaan. 

KALIUMJODIDE: wit kristallijn organisch zout 

FOLIUMZUUR: vitamine B11

NATRIUMSELENIET: natriumzout van waterstofseleniet

D-BIOTINE: vitamine B8 ( synthetisch)

Het is nogal schrikken, zo’n rijtje met zeer ingewikkelde woorden. Alle ingrediënten zijn synthetisch, sommigen komen voort uit een natuurlijk additief. De ingrediënten worden ook erg veel gebruikt voor voedingssupplementen. Maar ook in ons dagelijks voedsel. Als vierde in deze rits van ingrediënten komen we maltodextrine tegen. Dit betekent, dat er vrij veel maltodextrine in is verwerkt. Dit zien we dan ook direct terug in de voedingswaarde. Per 100 ml tikt je pas geborene meteen 6,5 gram suiker mee, waarvan 6,2 gram uit bewerkte melksuikers ( lactose) Maltodextrine behoeft niet te worden toegevoegd. Er zijn diverse merken die geen maltodextrine in hun zuigelingenvoeding verwerken, zoals Nutrilon. Daarin kwam ik in de zuigelingenpoeder geen maltodextrine tegen. Wel kwam ik maltodextrine tegen in de opvolgmelk van Nutrilon. 

Naarmate je kleintje ouder wordt, kom je vanzelf terecht in de wereld van opvolgmelk en bijvoeding. In al deze producten kwam ik vrijwel standaard suikers tegen. En niet in geringe hoeveelheden. Het meest schokkende vond ik nog wel de johannesbroodpitmeel van het merk Nutrilon. Dit is een middel, om je baby minder te laten spugen na een voeding. Ik ontdekte dit al enige tijd geleden en helaas is er nog niets aan de samenstelling van dit product veranderd. 

IMG_8642

Zoals je kunt zien, bestaat dit product ( let op: voor pas geborenen !!!!!) uit 30% johannesbroodpitmeel, en 70% uit maltodextrine! Je geeft je pas geborene meteen een flinke lading suiker. Per 100 gram poeder komt dit neer op 6 gram suiker, waarvan 1,3 gram glucose, 0,05 gram lactose en 4,7 gram maltose. In de biowinkel vind je 100% pure johannesbroodpitmeel, zonder toevoegingen, van het merk TAMMI. 

IMG_8662

Het kan uiteraard nog gekker. We kunnen tegenwoordig echte baby koekjes kopen, die geschikt zijn voor zuigelingen en peuters. Deze koekjes staan letterlijk stijf van de suikers. Een klein koekje van 6,3 gram bevat 1,4 gram suikers uit suiker en glucose-fructosestroop. Niet bepaald een gezonde snack om je kindje aan te laten sabbelen. Geef je kindje deze onzin dan ook niet. Het is absoluut NIET nodig om je kindje te voeden. Het is een onzinproduct wat is bedacht door fabrikanten.

IMG_8654

Ook de “ gewone” biscuits die zogezegd “ geschikt” zijn voor kleintjes, zijn in het leven geroepen om de kassa van fabrikanten te spekken. Compleet overbodig, nutteloos, en onzinnig. De leuke kreten op al deze verpakkingen willen ons het gevoel geven dat we ons kindje een gezond en verantwoord koekje geven, maar het tegenovergestelde is waar: deze koekjes zitten bomvol suiker. Deze koekjes bevatten per 100 gram maar liefst 23,1 gram suiker!!!!!!Aangezien suiker het tweede ingrediënt is wat we in de ingrediëntentabel tegenkomen, bestaan deze koekjes voor het grootste gedeelte uit tarwemeel en suiker. 

IMG_8663

…EN DAN HEB JE NOG GROEIMELK..

Nog zo’n totaal overbodig en onzinnig product, is groeimelk. Deze melk is zogenaamd geschikt voor de allerkleinsten, vanaf één jaar. Ook in groeimelk kun je je kindje laten meegroeien. Zo zijn er “ dreumes-melken” voor 1 + en 2+ en zo verder.  Je kindje heeft, als de voeding volwaardig is, geen extra melk nodig. Wat we vaak aan kreten tegenkomen op deze verpakkingen zijn “ goed voor de groei van botten” en “ elke dag een gezonde groei” maar je kindje groeit ook prima op volwaardig en gebalanceerde voeding zonder deze melk. Dit geldt overigens ook voor alle andere grappig bedachte onzin ( meuk! ) producten als pyjama-papjes, knijpfruithapjes, en droom-papjes. 

Het lijkt allemaal naast handig, ook beter en “ veiliger” om veel van deze producten toe te voegen aan de voeding, om er verzekerd van te zijn dat je kindje voldoende van alles binnen krijgt, maar al deze producten voegen in werkelijkheid totaal niets extra’s toe en zijn zelfs niet geheel onschuldig. Want ze bevatten aardige hoeveelheden suiker. In groeimelk voor baby’s vanaf één jaar kwam ik drie vormen van suiker tegen, plus de melksuikers uit de lactose. Dit geeft per 100 ml al meteen 5,2 gram suikers. Suikers die totáál overbodig zijn, suikers die je kindje niet nodig heeft en alleen op lange termijn schade kan berokkenen. Zeker als je deze melk in een flesje geeft kan het nare gevolgen hebben voor het gebit. Bovendien krijgt je kindje al vroeg extra calorieën/energie binnen, wat kan zorgen voor overgewicht en diabetes. 

Skip al deze onzinproducten, en zorg voor een volwaardige voeding. Borstvoeding is de allerbeste start die je je kindje kunt geven. Daarbij is het belangrijk, dat je je kindje tot zijn derde levensjaar goed voorziet van vitamine D en vitamine K. Elke dag 10 microgram vitamine D, en elke dag 150 microgram vitamine K. Dit kun je kopen in speciale druppels. Kies voor pure biologische druppels, die je ook meestal kunt vinden in de biowinkel. Krijgt je kindje kunstvoeding, hanteer dan ook 10 microgram vitamine D per dag/ 150 microgram vitamine K. Let ook goed op de samenstelling van deze druppels. In erg veel varianten vinden we ook suikers. Een goede vervanger voor suiker is xylitol, als toevoeging in de druppels. Maar liefst helemaal geen suikers/zoetstoffen.

IMG_8666

HOE ZIT HET DAN MET POTJES?

We kunnen kiezen uit zeeën vol potjes in supermarkten, van groente tot fruithapjes, van hele maaltijden met vlees tot zonder vlees. Ze worden nog steeds in grote hoeveelheden tegelijk verkocht. Velen vinden het gemak van deze potjes een grote reden om hun kind deze potvoeding te geven. Daarnaast zorgen fabrikanten er steevast voor, dat hun producten als goed, gezond en verantwoord op de markt worden gezet. 

Vanaf de vierde/zesde maand mag je je kindje al wat laten aanwennen aan vaster voedsel. In het begin probeer je steeds wat uit met bijvoorbeeld een stukje fruit en makkelijk verteerbare groente. Als je begint met vaster voedsel, maak je hier altijd puree van. Naarmate je kindje ouder wordt, kun je het langzaam aan laten wennen aan vaster voedsel waarop hij/zij moet kauwen. Fabrikanten moeten ook hier voldoen aan bepaalde eisen. Dit zorgt ervoor dat de potjes de benodigde voedingsstoffen bevat, voor de leeftijdsklasse die op potjes staan vermeld. Volgens de wetgeving mogen deze potjes geen conserveermiddelen en kleurstoffen bevatten. Om de potjes langer houdbaar te maken, worden deze gesteriliseerd of gepasteuriseerd. 

Algemeen gezien bevatten de potjes geen toegevoegd zout en/of suikers, maar helaas zien we ook vele potjes waarin dit wel het geval is. ( zie “ Olvarit…koekje erbij?

Ook zijn deze potjes uiteraard bewerkt. Het gaat om bewerkt fruit en bewerkte groente. Dit wordt in fabrieken machinaal bewerkt. Hierdoor gaan er ook voedingsstoffen verloren. 

Er zijn genoeg redenen te bedenken, waarom deze potjes handig zijn. We kunnen ze meenemen als we van huis gaan, het neemt weinig tot geen bereidingstijd in beslag, en omdat het voedsel zeer fijn is vermalen, is het lichter verteerbaar. Maar nadelen zijn er ook: het geeft een zeer éénzijdige eenheidssmaak, er valt niet eindeloos te variëren, en ze zijn flink aan de prijs, zeker als je biologisch kiest. Bovendien zijn de potjes voor de ontwikkeling van het kind op langere termijn ook niet gunstig, omdat het niet leert om te kauwen. Daarnaast zijn de smaken afgevlakt, waardoor echte smaken uit de natuur niet worden herkend als je kindje ouder wordt. 

Wil je het beste voor je kind, maak dan al deze fruit en groentehapjes zelf. Dit geeft zeeën vol voordelen:

– Je houdt de complete regie over wat jij je kindje geeft, en je bent ervan verzekerd dat ze gezond en voedzaam zijn

– Je kunt voedingsmiddelen direct uit de natuur gebruiken, waardoor je kindje deze pure smaken ook meteen aanwent en zal herkennen 

– Je kunt eindeloos variëren, de natuur biedt zoveel meer dan alleen de afgepaste en door fabrikanten geselecteerde/samengestelde groente en fruithappen

– Omdat het voedsel wat grover van structuur blijft, leert je kindje beter slikken en kauwen.

– Het is stukken goedkoper.

Er zijn ook nadelen: het kost wat meer tijd, sommige groente en fruit kunnen moeilijker worden verteerd waardoor er darmkrampjes kunnen voorkomen. Maar met wat geduld en uitproberen wat wel/niet kan, kom je al een heel eind. Er zijn ook prachtige geavanceerde keukenmachines die al het werk nu voor ons doen, dus ook prakken/stampen hoeft niet meer. Met een simpele staafmixer kom je ook al een heel eind. 

Wil je toch graag potjes geven? Lees dan goed de ingrediënten en voedingswaarden af op de potjes. En gebruik ze niet te lang. Varieer met verse groente en fruit, en gebruik de potjes liefst alleen als het echt handig is ( zoals op vakantie, of als je buiten de deur afspraken hebt, of onderweg) 

LET OP DE INGREDIENTEN

Moraal van het verhaal: er zit ook in babyvoeding soms schrikbarende hoeveelheden suikers. Lees verpakkingen zorgvuldig om zo jouw beste keuzes te kunnen maken. Het advies blijft om borstvoeding te geven. Dit geeft je pas geborene de beste start van zijn/haar leven, en een goede basis voor een betere weerstand. Kun je om welke reden dan ook geen borstvoeding geven, kies dan een kunstvoeding met een zo kort mogelijk gehouden ingrediënten lijst, en een variant waaraan geen extra suikers zijn toegevoegd. Hoe korter de ingrediënten lijst, hoe minder meuk je kindje binnen krijgt, maar wel volwaardig en complete voeding.  Hier mogen we als consument verzekerd van zijn, omdat het wettelijk is vastgelegd dat kunstvoeding volledig en compleet moet zijn, zodat een zuigeling niets tekort komt. Wil je biologisch, lees dan ook hier de ingrediënten zorgvuldig na en onthou dat niet alle ingrediënten van biologische afkomst zijn.

Heb jij ervaringen met suikers in babyvoeding? Laat je reactie hieronder achter!

Meer lezen? Ga naar DEEL TWEE