Sugar baby love deel twee

Ik ontving ontzettend veel reacties op mijn artikel “ sugar baby love” waarin ik de misstanden ( met de nadruk op onnodige suikers) in baby/zuigelingvoeding aan de kaak stel. Velen waren ronduit “ flabbergasted” over de extreme hoeveelheden suikers. Soms bestaat een product zelfs voor het grootste gedeelte uit suiker, zoals de johannes broodpitmeel, een middel om het spugen tegen te gaan bij pas geborene. Ik kreeg erg veel vragen over verschillende merken, en hoe het daar dan mee is gesteld. Daarom heb ik een vervolg op het artikel, waarin in verschillende merken bespreek. Een overzicht.

NESTLE NAN OPTIPRO ( standaard 3)

IMG_8637

Het merk Nestlé, die we vooral kennen van snoepgoed, heeft ook een volledige lijn op de markt gezet onder de naam “ NAN “. Deze variant bestaat uit:

MAGERE MELK: Ook wel vetvrije melk genoemd, het grootste deel van het vet is verwijderd, en dus bewerkt. 

MALTODEXTRINE: Malt betekent letterlijk ” mout” in het Engels. Mout wordt gebruikt als grondstof in bijvoorbeeld muesli en koekjes. Het Engelse woord ” malt” is toegestaan als er in het product mout aanwezig is. Maltodextrine is meestal gemaakt van zetmelen uit aardappelen en uit maïs. Opgelost in water wordt maltodextrine glucosestroop genoemd, wat de lading al meteen behoorlijk dekt. Veel fabrikanten gebruiken de naam maltodextrine ook vooral omdat het de glucosestroop die zich dus met water heeft gevormd, verbloemt. Er zit vrijwel altijd wel iets van water in een product om een product samen te stellen.De fabrikant is niet verplicht om een bepaald ingrediënt totaal uit zijn verband te trekken in een tabel. En dus volstaat ” maltodextrine”, terwijl het door menging met water een glucosestroop is. Dit verklaart ook vaak de hoge suikers in een product,als deze maltodextrine bevat.

PLANTAARDIGE OLIEN ( palm, raapzaad,laag erucazuur) : Erucazuur is een ander woord voor een omega vetzuur. Wordt veel in de vorm van zonnebloemolie gebruikt. Aangezien zonnebloemolie niet al te goed bekend staat, wordt vaak het woord erucazuur gebruikt. Erucazuur vind je ook terug in mosterdzaad. 

WEIPERMEAAT( melk) : wordt gemaakt uit gepasteuriseerde wei waaruit het eiwit onttrokken is. In de diervoederindustrie wordt weipermeaat erg veel gebruikt als vulmiddel voor toepassingen in o.a pet-food en varkensvoer. 

WEI-EIWIT: een regelrechte hit in de body building wereld. Wei is een bijproduct van kaasbereiding. De meeste varianten zijn afkomstig uit koemelk. 

LACTOSE: melksuiker.

CALCIUMCITRAAT: Een calciumzout van citroenzuur. We komen het veel tegen in levensmiddelen.

SOJALECITINE: Werkt als emulgator.

KALIUMCITRAAT: Een kaliumzout van citroenzuur.

CALCIUMFOSFAAT: een natuurlijk zout, kan zowel worden gewonnen uit gesteenten, of gesynthetiseerd uit fosforzuur.

VITAMINE E EN C: synthetisch toegevoegd.

PANTHOTHEENZUUR: Vitamine B5

NIACINE: Vitamine B3, ook wel nicotinezuur genoemd.

VITAMINE B1,A,B6,D,K : Allen synthetisch toegevoegd.

FOLIUMZUUR: Vitamine B11

BIOTINE: Vitamine B8

VITAMINE B12: ander woord: cyanocobalamine

VISOLIE: welk soort staat er niet bij vermeld.

NATRIUMCHLORIDE: In de volksmond gewoon keukenzout. 

NATRIUMCITRAAT: wordt gewoonlijk trinatriumcitraat mee bedoeld, een natriumzout uit citroenzuur.

MAGNESIIUMCHLORIDE: magnesiumzout van waterstofchloride.

KALIUMFOSFAAT: Ook wel trikaliumfosfaat genoemd, het valiumzout van fosforzuur.

OLIE VAN MORTIERELLA ALPHINA: commercieel gebruikt goedje voor productie van meervoudige onverzadigde vetzuren door middel van fermentatie.

IJZERSULFAAT: ijzerzout van zwavelzuur.

ZINKSULFAAT: het zink-zout van zwavelzuur.

BIFIDUS LACTIS ( BL) CULTUUR: een bifidobacterium van gram-positieve, anaërobe, niet-sporenvormende, onbeweeglijke en staafvormige bacteriën. Wordt veel toegepast als probiotica. 

S. THERMOPHILUS CULTUUR: een melkzuur bacterie.

KOPERSULfAAT: koperzout van zwavelzuur.

NATRIUMSELENAAT: een natriumzout, wordt erg veel toegepast in dieetsupplementen

KALIUMJODIDE: een wit kristallijn anorganisch zout. Wordt veel voorgeschreven als medicatie bij een te snelle/ te trage werking van de schildklier.

We zien ook hier de verplichte additieven voorbij komen, maar wat direct opvalt, is de tweede plek in de rij: maltodextrine. Dit zorgt ervoor, dat deze opvolgmelk per 100 ml bereid 4,9 gram suikers levert. Die niet nodig zijn. Er zijn meerdere opvolgmelk varianten vanaf 10 maanden die geen maltodextrine bevatten. Let goed op de ingrediënten, is ook hier de boodschap.

BIOLOGISCH VERSUS NIET-BIOLOGISCH

Er waren erg veel vragen over biologische varianten. Veel mensen geloven, dat dit veel beter is om aan je kindje te geven in plaats van niet biologisch. Het klopt, dat een aantal ingrediënten van biologische komaf zijn, en dit kan verschil maken in voedingswaarde en eventuele allergische reacties. Maar het gaat om hooguit vijf tot zes ingrediënten van biologische afkomst. De rest is niet biologisch, omdat deze synthetisch zijn vervaardigd. Denk aan de toegevoegde vitaminen en mineralen. Een product mag al biologisch worden genoemd, als deze voor tenminste 95% uit biologische ingrediënten bestaat. De overige 5 % bestaat gewoon uit niet-biologische additieven. Het maakt in wezen nauwelijks tot geen verschil, omdat ook biologische varianten zich aan de regelwetgevingen moet houden, om een complete voeding aan te kunnen bieden. Wat we wel zien bij biologisch, is dat de ingrediënten lijsten wat korter zijn. maar echt extreem veel minder is dit niet.  In dit daglicht is het wel beter om voor biologische varianten te kiezen. Ook kwam ik weinig biologische varianten tegen met toegevoegde suikers. 

IMG_8735

Ik ben ook op zoek gegaan naar een goede biologische variant zuigelingenmelk. Vreemd genoeg kwam ik terecht bij het huismerk van AH. Zij hebben een biologische zuigelingenmelk, met een vrij korte ingrediëntenlijst + geen toegevoegde suikers. Wel zijn er suikers toegevoegd via lactose ( melksuiker)  Op de verpakking staat te lezen dat het alle benodigde ( verplicht gestelde) voedingsstoffen bevat. En dit klopt: niets méér of minder. In deze variant zuigelingenmelk zit:

VOLLE MELK ( biologisch) : volvette melk.

MAGERE MELK ( biologisch): sterk onvtette melk, zie hierboven in uitleg.

GEDEMINERALISEERD WEIPOEDER ( biologisch) : weipoeder gemaakt uit meervoudige filtering.

PLANTAARDIGE OLIE ( raap, zonnebloem, palm, palmpit , allen biologisch) : veel soorten door elkaar vermengd om tot een goede emulsie te komen. 

LACTOSE ( biologisch ) : melksuiker.

GECONCENTREERD WEI EIWIT ( biologisch) : bevat 29-89% eiwitten.

MINERALEN( calciumcitraat, ijzer( ll) gluconaat, kaliumnitraat, koper ( ll) sulfaat, magnesiumchloride, mangaansulfaat, natriumnitraat, natriumselenaat, natriumwaterstoffosfaat, zinksulfaat): Allen zijn terug te vinden in deel één van dit artikel, plus hierboven. 

VITAMINEN ( foliumzuur, A,B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, C,D, E,K ): allen terug te vinden in deel één .

CHOLINE: een primair, éénwaardige alcohol en een quatemair ammoniumzout. Anders gezegd een zogenaamde half-vitamine die ook van nature aanwezig is in moedermelk. 

INOSITOL: vitamineachtige stof die vaak bij het vitamine B-complex gerekend wordt ( als vitamine B8)

Zoals je ziet, is de lijst ietsje korter, en bevat het geen maltodextrine. Wel is gebruik gemaakt van volle melk, veel merken gebruiken magere melk. Deze zuigelingenmelk bestaat voor het grootste gedeelde uit volle melk met de verplichte toevoegingen. Meer ook niet, wat het een betere optie maakt om te kiezen. Het levert echter wel suikers: per portie maar liefst 7,2 gram afkomstig uit melksuikers ( lactose.)

In vrijwel alle biologische en niet-biologische zuigelingmelk + opvolgmelk vinden we één zelfde samenstelling. Ook de biologische varianten verschillen in dat opzicht nauwelijks van elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen te bespeuren: de toegevoegde suikers. 

Het biologische merk NEOLAC verkoopt zijn zuigelingenmelk als meest gezondste alternatief op borstvoeding. We vinden echter in de ingrediënten lijst naast de gebruikelijke ingrediënten ook “ glucosestroop-poeder”. Een ander woord voor…..jawel, maltodextrine. Dit is het ingrediënten lijstje: 

Plantaardige oliën* (palmolie*. kokosnootolie*. SOJAolie*. zonnebloemolie*), Lactose* (MELK), Gedemineraliseerd weipoeder* (MELK), Magere MELKPOEDER*, Galacto-oligosacchariden* (MELK), Wei-eiwit concentraat* (MELK), Glucosestroop poeder*, Mineralen (tricalciumfosfaat. natriumchloride. tricalciumcitraat. magnesiumcarbonaat. ijzersulfaat. zinksulfaat. kopersulfaat. mangaansulfaat. kaliumjodide. natriumselenaat), Arachidonzuur olie, Docosahexaeenzuur olie, Cholinebitartraat, Vitamines (l-ascorbinezuur. dl-alfatocoferylacetaat. nicotinamide. d-calciumpantothenaat. retinylacetaat. thiaminehydrochloride. pyridoxinehydrochloride. riboflavine. foliumzuur. fytomenadion. d-biotine. cholecalciferol. cyanocobalamine), Lecithine (SOJA), Inositol, L-carnitine, * = Biologisch

Per 100 gram levert deze zuigelingenmelk 51 gram suikers, waarvan een groot deel afkomstig is uit lactose en uit die glucosestroop poeder. Ook zien we soja olie, iets wat vrij ongebruikelijk is in zuigelingenvoeding. Er wordt erg veel gebruik gemaakt van het goedkope palmolie en zonnebloemolie. De maltodextrine is in dit product totaal overbodig. Ook wordt de consument om de tuin geleid met het alias woord glucosestroop-poeder i.p.v maltodextrine. Maltodextrine ( suiker) is in zuigelingenvoeding een onnodige/overbodige toevoeging. Het bootst de zoetheid van moedermelk na, maar is als toevoeging niet essentieel. 

Een ander merk, waar ik veel vragen over ontving, is het merk BIOBIM.

Dit merk is zo’n beetje hetzelfde verhaal als NEOLAC. Ook hier komen we als goede vierde in de ingrediëntenlijst maltodextrine tegen. Hierbij wordt bij vermeld dat het gaat om maltodextrine gemaakt uit maïs. De gehaltes zijn ook hier overeenkomstig met de Warenwetregeling voor zuigelingenvoeding. In deze biologische zuigelingenvoeding vinden we vier biologische ingrediënten, de rest is synthetisch. Per 100 gram bereid product levert deze variant 5,6 gram suikers op. 

Als je geen borstvoeding KUNT geven door diverse redenen, is het uiteraard noodzakelijk, maar kun je wel borstvoeding aanbieden, kies hier dan altijd voor. Borstvoeding geeft je kindje de allerbeste start van zijn/haar leven. Daar kan geen kunstvoeding tegenop. Veel jonge moeders vinden borstvoeding “ iets uit de tijd” of schamen zich ervoor, om in het openbaar de borst aan te leggen. Ook hebben veel jonge moeders niet zo’n zin in borstvoeding geven, omdat het omslachtig is of “ teveel gedoe” Toch zou het een goede overweging zijn, om toch borstvoeding te geven. Een betere basis voor je kindje is er niet.

Natuurlijk is het fijn, dat er zoiets als kunstvoeding bestaat. Het biedt een uitkomst voor moeders die niet in staat zijn om borstvoeding te geven. Maar vergeet niet dat het altijd om kunstvoeding gaat. Vrijwel alle fabrikanten vertellen op hun verpakkingen en in hun achtergrond informatie dat borstvoeding de beste optie is. Dit is een fijne aanvulling. 

Ben je “ overgeleverd” aan kunstvoeding, is het verstandig om te letten op de volgende punten:

– kies varianten zonder toegevoegde suikers

– kies varianten met een zo kort mogelijk gehouden ingrediënten lijst

– kies voor zo natuurlijk mogelijk. Biologische varianten zijn dan de betere optie. Gelukkig hoeft dat niet zo duur te zijn, ook supermarkten en drogisterijen verkopen tegenwoordig biologische varianten.

– hou de kunstvoeding zo kort mogelijk, gebruik zo min mogelijk opvolgmelk. Als je kindje overgaat van vijf naar vier voedingen per dag ( dit ligt meestal tussen de 4e en 6e maand) en het in staat is om zijn/haar hoofdje rechtop te houden ( de tangreflex is opgehouden) kun je voorzichtig beginnen met vaste hapjes. De tangreflex zorgt ervoor, dat alles wat je kindje in zijn mond stopt, automatisch uitspuugt. De eerste keren zal het dan ook niet meer willen dan enkele hapjes. 

Geef je borstvoeding, kun je dit ook langer dan 4-6 maanden aanhouden. Wanneer het genoeg is, bepaalt de moeder zelf. Bijvoeden kan gestart worden vanaf de vierde maand. Dit is echter geen vervanging voor borstvoeding. 

BIJVOEDING

Ook bijvoeding kunnen we volop kopen in allerlei varianten en soorten. Meestal wordt er vanaf de vierde maand voorzichtig begonnen met papjes, gemaakt van maïs of rijst. Dit is het beste te verdragen. Gaat dit goed, kun je je kindje voorzichtig gepureerde groente en fruit laten proeven. Belangrijk is, dat deze puree goed gepureerd/vloeibaar moet zijn. 

Koop liever geen kant-en-klaar papjes. Ook deze ( instant) papjes zitten vaak vol met suiker, en/of is veelal kunstmatig samengesteld. Je maakt zeer eenvoudig zelf papjes van gekookte biologische rijst, of met biologische GMO vrije maïsmeel, aangelengd met biologische opvolgmelk. Gewone melk geef je je kindje tot het eerste jaar niet. Ook moedermelk is ongeschikt, door een enzym in moedermelk bindt de pap niet en blijft het dun.  Een erg goede methode is de RAPLEY methode, dit is een methode waarbij je het fruit/groente hapje niet pureert, maar in hele stukken aanbiedt. Op internet vind je erg veel informatie over deze methode. 

Bovenstaande punten kun je ook hanteren bij het kopen van bijvoeding. 

Wat zijn jouw ervaringen met kunstvoeding? Laat ze hieronder achter! 

14 Reacties op “Sugar baby love deel twee

 1. Beste Monique,
  Dank je wel!
  Er zijn ook babyvoeding van geitenmelk … Is dat beter?
  En welke babyvoeding (koemelk en geitenmelk) raad je aan?

  • Dag Suzanne,

   Ik heb baby( kunst) voeding op basis van geitenmelk niet meegenomen in mijn research, maar dat ga ik zeker doen. Ik zal mijn bevindingen later aanvullen in dit artikel. Betreft wat nu de beste voeding is, is sterk afhankelijk van jouw wensen, en awat je kindje nodig heeft. Vrijwel alle voedingen zijn hetzelfde qua samenstelling ( zoals je kunt lezen in de artikelen) en eigenlijk maakt het dus niet echt een zeer groot verschil tussew de merken. Wel zijn er een aantal punten waar je op kunt letten, deze staan ook in het artikel. Bedankt voor je suggestie, ik ga er achteraan! Warme groet!

  • Daar zit wel degelijk suiker in…. 7,2 op 100ml. In dit tijdperk zitten overal suikers in,om ons express ziek te maken. Borstvoeding is het best. Mijn mening.

   • In Hipp zijn geen suikers toegevoegd denk ik dat er bedoeld wordt. Uiteraard zit er in melk voeding, net zoals in moedermelk trouwens, gewoon suiker uit het product zelf.

    Borstvoeding is ook zeker het beste, maar helaas lukt dat niet voor iedereen. Ik heb zelf alles op alles gezet 5 weken lang en het wilde niet baten. Dan kies ik liever het beste alternatief, naar mijn mening is dat Hipp of Nannycare.

 2. Ik gebruik nannycare dat is ook gemaakt van geitenmelk. En volgens mij bevat deze geen toegevoegde suikers, Kabrita is ook geitenmelk en deze bevat wel suikers.

 3. Ik ben ook van plan om Hipp te gaan geven, was wel benieuwd of dat een redelijke goede keus is 🙂

  • Hi ik heb aan mijn kind vanaf 9 maanden hipp niet omdat biologische is maar omdat was de enige melk dat mijn kleine vond lekker naar de borstvoeding. De rest was te zwaar in haar maag en teveel troep vergelijken met hipp, hipp voor mij gevoel en ingrediënten viel minder troep dan de andere keuzes en de kleine vond lekker nog steeds met 13 maanden

 4. je kunt ook zelf kunstmelk maken. Een recept daarvoor is te vinden op het westonprice forum

 5. Beste Monique,

  Qua rijping van de darmen is het, in mijn ogen, beter te wachten tot je kindje 6 maanden is met bijvoeding.
  Jij spreekt, helaas, over vanaf 4 maanden.

  Grieten Yvette

 6. Nog even een aanvulling op de borstvoeding: de natuurlijke speenleeftijd ligt tussen de 2-7 jaar. Een baby zal dus zelf niet snel zelf aangeven geen borstvoeding meer te willen voor het 3e levensjaar (al kan de moeder natuurlijk besluiten om te stoppen). En borstvoeding blijft een belangrijke bron van voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en antistoffen (en die zijn uniek en niet in een potje te stoppen), ook na de introductie van vast voedsel (in tegenstelling tot wat het consultatiebureau vaak zegt). Daarnaast past de borstvoeding zich aan aan de behoeften van het kind en zal de samenstelling gedurende de lactatietijd veranderen. Bijvoeding wordt het beste gestart vanaf 6 maanden, dit vanwege de rijping van de darmen (degroenevrouw heeft hier een interessant artikel over geschreven) maar ook om de melkproductie van de moeder niet in gevaar te brengen. Bijvoeding kan uiteraard in gepureerde prakjes aangeboden worden, maar ook in hele stukken (dit wordt de Rapley methode genoemd – ook wel baby-led weaning). Bijvoeding in hele stukken aanbieden heeft vervolgens als fijne bijkomstigheid dat je niet extra tijd kwijt bent aan pureren en aparte hapjes maken, maar dat je baby gewoon mee-eet! (natuurlijk zonder suiker, honing, zout). En het zorgt voor een goede mondmotoriek, aangezien de baby direct leert kauwen (kan ook zonder tanden). En je kan gezellig samen aan tafel eten (dus je eigen eten wordt niet koud want je laat de baby zelf eten, die hoeft niet gevoerd te worden). Op deze manier hoef je helemaal nooit om te kijken naar het baby-schap in de supermarkt, scheelt ook weer tijd! 🙂

 7. Hoi Monique.

  Mijn kindje is bijna 6 maanden en een slechte eter maar dol op pap. Nu heb je vanaf 6 maanden ineens allerlei pap zitten hier slechte dingen in en wat is het verschil ? Ik vind t erg lastig als jonge moeder om door de zeeën der marketing te komen.

  Gr

 8. Hoi,
  Ik zie dat dit artikel al wat ouder is. Raadt u deze zuigelingenmelk van de AH (biologisch) nog steeds aan?
  Ik hoor het heel graag. Bij voorbaat dank.
  Groet Simone

 9. Bij Picanto bestel je de meest lekkere papjes in potjes zonder enge toevoegingen en suikers. Ze smaken dan ook niet zoet en zijn allen Demeter getest. Ik eet ze zelf ook regelmatig. Ik houd van pap maar dan zonder de dikmakers erin en liefst niet zoet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *