Een rondje door de ” suiker” markt..

Je staat er vast niet bij stil, maar zeker 85-90% van alle producten die we kunnen kopen in supermarkten bestaat uit een vorm van suiker. Als we het wat nuchterder gaan bekijken, zouden we al deze producten ook kunnen zien als pakken suiker, die alleen maar in de schappen te vinden zijn. Sterker nog: sommige producten bevatten vrijwel dezelfde inhoud als een pak suiker. In zo’n geval kunnen we er wel net zo goed een suikerpak-verpakking omheen denken. 

SUIKER IS OVERAL

Verpakkingen zijn niet alleen belangrijk voor fabrikanten om hun product te verkopen, het dient tevens als ideale bliksemafleider. Meer over verpakkingen en hun echte achterliggende doelen kun je lezen door naar dit artikel te gaan. Verpakkingen zijn ideale middelen om de aandacht niet op de hoeveelheden suikers in een product te leggen. Hierdoor is het mogelijk, dat we suiker ook in producten tegenkomen, waarin we het totaal niet verwachten. Denk aan vlees/vleeswaren, zuivel, en zelfs bakproducten als boter en oliën. Om te laten zien, hoe ERG het werkelijk is gesteld, heb ik een rondje gemaakt door de supermarkt, gewapend met mijn camera. Ik ben door de supermarkt gaan wandelen en in ieder gangpad willekeurig wat producten uit het schap getrokken. In alles wat ik ondoordacht uit het schap trok, had ik prijs: overal vond ik suiker terug. Mijn rondje:

IMG_8606

BIOLOGISCHE MEERGRANEN BESCHUIT

Biologisch heeft een gezond imago. Het wordt geassocieerd met goed, gezond en verantwoord. Dat dit een ideale bliksemafleider is, blijkt uit de vele biologische producten die we tegenwoordig gewoon in supermarkten kunnen kopen. Deze worden gretig ingekocht met een goed gevoel. Dat er ook in deze biologische supermarkt-varianten soms erg veel suikers schuilen, bewijzen deze meergranen beschuiten. Nu niet direct een product waarin je suiker verwacht. In een pak beschuit met 10 beschuiten schuilt maar liefst 22 gram suiker, wat neerkomt op 2,2 gram suiker per beschuit. De suiker is afkomstig uit “ rietsuiker”. Rietsuiker is de biologische ( toegestane) suikervariant op de gewone suiker in producten. Het heeft geen enkel verschil met de werking in ons lichaam als geraffineerde suiker. Anders gezegd hap je dus gewoon keihard suiker weg. 

IMG_8598

KOFFIE CREAMER

Wordt erg veel gebruikt ter vervanging voor koffiemelk. Velen denken, dat het gaat om melk wat is gedroogd en verpoederd. De werkelijkheid is anders. Deze pot koffiecreamer bestaat bijvoorbeeld voor het grootste deel uit glucosestroop. Een alias-suiker. Een pot van 400 gram bevat hierdoor maar liefst 44 gram suiker. Als je dus denkt, dat je je koffie zonder suiker drinkt als je enkel wat koffiecreamer gebruikt, heb je het mis. Je drinkt juist koffie met suiker. Bovendien bevatten koffiecreamers vrijwel altijd ontzettend veel verzadigde vetten. In het geval van deze pot van 400 gram: 120 gram! 

IMG_8599

HAVER-CHOCOLADEMELK

Wordt gepresenteerd als de gezonde oplossing op gewone chocomel. Ik drink zelf van dit merk de naturel havermelk, met maar drie ingrediënten. Deze vind je enkel in de biowinkel. Klik hier voor meer informatie over melksoorten van Oatly. Sinds kort kunnen we Oatly ook in supermarkten terugvinden, naast de Alpro varianten. Meest verkocht wordt de chocolademelk. Ook hier zien we weer de misleidende kreten op de verpakking wat de inhoud goed, gezond en verantwoord doet lijken. Helaas, ook deze chocomel is volgeladen met suiker, maar liefst 3%. Daarnaast vinden we suiker terug verpakt als “ aroma”. Het gaat hier om gewone geraffineerde suiker. Per glas van 250 ml tik je, schrik er niet van, maar liefst gemiddeld 18 gram suiker weg. Keiharde lege suikers wel te verstaan. En heeft zo’n glaasje havermelk geen enkele voorsprong op een glaasje gewone chocomel. Zoek je een echt gezonder alternatief? Maak dan gewoon lekker zelf je eigen havermelk/haver-chocolademelk. Hoe je dit doet kun je hier lezen. 

IMG_8600

SPA FRUIT BOSVRUCHTEN LIGHT

Nog zo’n wolf in schaapskleren zijn de frisdranken, sappen en andere drankjes. Meer over suiker in frisdrank kun je lezen door hier te klikken.

Nog steeds worden light-dranken massaal ingekocht als antwoord op gezonder, beter en verantwoorder. Deze dranken worden gezoet met kunstmatige synthetische zoetstoffen. Maar als je denkt, dat je de gewone suikers ook volledig omzeilt, heb je het mis. In deze light-dranken wordt erg vaak vruchtensappen, vruchtenconcentraten en “ aroma’s” gebruikt. Deze suikers lijken zeer gezond omdat ze van natuurlijke komaf zijn. Maar omdat het gaat om BEWERKTE additieven blijft er van al die gezonde claims bar weinig over en komt het neer op keiharde suikers. In dit pak bosvruchten mineraalwater-sap valt het enigszins mee, omdat het bijna bestaat uit mineraalwater. Maar vergis je niet: per glas van 250 ml tik je evengoed nog zo’n 3 gram suiker weg. Plus een flinke golf zoetstoffen. 

IMG_8607

LUCHTIGE NATUREL CRACKERS

Weer zo’n product waarin je nu niet direct suiker verwacht. Maar helaas, ook in deze lichte, luchtige crackers vinden we aardig wat suiker. Per cracker ( wat maar 6.5 gram weegt, eigenlijk niets dus) eet je bijna 1 gram suiker mee. Gewoon toegevoegde geraffineerde suiker. Bijkomend probleem met deze crackers, net als rijstwafels: ze vullen geenszins, waardoor je gemakkelijker méér crackers eet. Per pak eet je 10 gram suiker mee. 

IMG_8603

GRIESMEELPAP

Zuivel is de koploper, als het komt op onbewuste suikers. Lees er alles over, door hier te klikken. Ook in zoiets natuurlijk ogend als griesmeelpap schuilen bizarre suikerhoeveelheden. Per beker maar liefst 50 gram geraffineerde suiker. Per bakje van 250 ml is dat al snel gemiddeld 25 gram suiker. 

IMG_8611

STEVIGE CHINESE TOMATENSOEP

Weer een product waarin je niet direct suiker aan linkt. Soep heeft een hartig, stevig en verwarmend imago. En een gezond imago. Dit geldt echter alleen, als je zelf 100% meukvrije soepen maakt. De blikken, stazakken, pakken en “ verse” zakken soep ten spijt. Per blik van 800 ml tik je 36 gram geraffineerde suikers weg. 

IMG_8608

VOLKOREN ONTBIJTKOEK

Het woord volkoren geeft een ontbijtkoek ( ik noem het suikerkoek) een gezond imago. Tel daar de vetvrij-claim bij op, en je hebt een gezond voelend tussendoortje, of zelfs ontbijt. Een wassen neus. Want ook deze volkoren koeken bevatten voornamelijk suiker. Dat zie je terug in de voedingswaarde: een pak ontbijtkoek van 475 gram bevat, schrik niet, gemiddeld 175 gram suiker. Herinner je je mijn verhaal aan het begin van dit blog? Dit is zo’n product, die we ook net zo goed de verpakking kunnen geven van een pak suiker. 

IMG_8605

BIOLOGISCHE DOPERWTEN-WORTELEN IN POT

Groenteconserven zijn ook perfecte bliksemafleiders om suikers te maskeren. Dit omdat groente een zeer gezond imago hebben. Zeker de biologische varianten worden massaal ingekocht, bij mijn plaatselijke supermarkt zie ik continu lege vakken. Het is ook hier helaas hetzelfde verhaal. De biologische variant van bijvoorbeeld deze pot doperwten-wortelen bevat nog MEER suiker dan een niet-biologische variant. Dit potje van 340 gram bevat gemiddeld 16 gram suiker, afkomstig uit rietsuiker en honing. Gewoon keihard suiker dus. 

IMG_8612

BIOLOGISCHE DRGE WORST ( CHORIZO)

In vlees/vleeswaren verwacht je geen suiker tegen te komen. Maar zeker in alle voorverpakte soorten ( en laten we dat juist het meeste tegenkomen in supermarkten) schuilt er suiker, soms bizar veel. We komen het vaak tegen in ingrediëntenlijsten als dextrose, of glucose-fructosestroop. In deze worst maken ze het erg bont: hierin komen we dextrose, rietsuiker en glucosestroop tegen. Wat zo’n klein worstje van 150 gram meteen bijna 2 gram suiker geeft als toegift. 

IMG_8601

BIOLOGISCH DIEPVRIES RODE KOOL MET APPELTJES

Weer een biologisch, gezond ogend product, dit keer uit de diepvries. Over het algemeen kunnen we stellen, dat diepvriesgroente even gezond is als vers. Dit komt, omdat de groente direct wordt ingevroren waardoor de vitaminen, mineralen en vezels mogelijk nog beter bewaard blijven als vers. Maar ren nu niet meteen de versafdeling voorbij richting diepvries, want er moet een vette kanttekening worden bijgezet. Erg veel diepvriesgroenten bevatten additieven. En dit maakt zo’n diepvriesgroente meteen een stuk ongezonder dan vers. Een goed voorbeeld is deze biologische variant. In dit pak van 450 gram vind je maar liefst gemiddeld 50 gram suiker terug, afkomstig uit rietsuiker. Da’s wel erg zoet voor een portie groente. Zelf rode kool maken? Klik hier.

IMG_8613

TOMAAT KOMKOMMER SALDE MET DRESSING

Het lijkt zo gezond. Veel groente ! En vers gesneden. En het zakje dressing zit afzonderlijk verpakt, zodat je zelf kunt bepalen of je er dressing ( wat bekend staat om zijn suikers) overheen giet of niet. Maar schijn bedriegt. In de salade zelf vinden we tal van additieven als conserveermiddelen, stabilisatoren en voedingszuren. In de dressing vinden we naast suiker ook honing ( = suiker) wat de boel aardig omhoog laat schieten qua suikers. Eet je deze bak met dressing, kieper je naast al die overbodige onnodige additieven ook gemiddeld 11 gram suiker naar binnen. Onzin. Snij zelf je verse intacte groente. 

IMG_8614

BIOLOGISCHE VARKENS SLAVINKEN

Ook hier weer een zelfde verhaal: er is dextrose en rietsuiker aan toegevoegd. Lekker hoor, zo’n mierzoete slavink ;( NOT! Per slavinnetje goed voor zo’n 3/4 gram suiker.

IMG_8615

MUESLIBROODJES

Nog steeds worden mueslibollen gezien als gezond en verantwoord. Dit is inmiddels achterhaald, maar toch blijven ze extreem populair. In deze broodjes vinden we twee suikerbronnen: maltodextrine en dextrose. Veel gebruikte suikers in brood. Per mueslibol tik je 13,6 gram suiker mee. 

IMG_8616

BOTERHAMWORST

Vleeswaren, nu niet bepaald een product wat bekend staat om zijn suikers. Toch happen we per 100 gram zo’n 1,5 gram suiker mee, dankzij de toevoeging van glucosestroop. 

Zoals je kunt zien, kunnen we eigenlijk spreken van een suiker-markt in plaats van een supermarkt. Ook hier blijft het advies: lees de ingrediënten/voedingswaarde, maak alles zoveel mogelijk zelf, mijd pakjes/zakjes/ potten/blikken/tubes, e blijf zo dichtbij mogelijk bij de natuur, door voor biologisch te kiezen. 

Neem zelf eens de proef op de som, ga ook eens een rondje suiker-markt doen en trek willekeurig producten uit het schap. Hoeveel producten heb jij gepakt met suiker? Laat je ervaringen/reacties hieronder achter! 😉

8 Reacties op “Een rondje door de ” suiker” markt..

  1. Goedemorgen ,bedankt voor het ongezonde rondje door de suiker markt ,nu zou ik graag een gezond rondje door de supermarkt willen zien,dat is veel lastiger voor een leek zoals ik.Als ik zie welke producten wel kunnen is dat veel makkelijker voor ons dan wat we niet mogen.
    Grtjes renatha

    • Dag Renatha!
      Allereerst wil ik benadrukken dat ik de focus leg op de misstanden in supermarkten. Dit doe ik vooral, om mensen meer bewuster te maken van het extreme suikergebruik in ons dagelijks voedsel. Omdat er bar weinig echt goeds te melden valt is het zelden dat ik ook eens wat ” goeds” kan reviewen. Ik ga in elk geval je idee opschrijven`! 😉 Warme groet!

  2. Hi Monique.
    Ik gebruik geen suiker. Maar..zal het ongetwijfeld binnen krijgen via dingen die ik eet en drink. Hoeveel gram per dag zou acceptabel zijn denk je? (uiteraard is 0gr ideaal.maar niet realistisch..)
    Groet, Karen

  3. Ik had al gemerkt dat het zo erg was met de toevoegingen van suiker. Sinds ik op de verpakkingen kijk kom ik niet meer in de meeste gangpaden van de supermarkt.
    Door tijd te investeren en de verpakkingen goed te lezen, scheelt het me nu dan veel tijd met boodschappen doen!
    Helaas is de biologische winkel nog echt te duur voor mij.

  4. Albert Heijn (AH) heeft momenteel veel reclame omtrent biologisch!
    Alleen zien wij inderdaad ook nog veel problemen met suikers en producten die veel beter zouden kunnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *