Olvarit fruithapje… koekje erbij?

Al vele malen eerder heb ik kenbaar gemaakt dat ik mij grote zorgen maak over het extreme suikergebruik in baby/peuter en kleutervoeding. Dit gaat soms met extreme hoeveelheden tegelijk. Natuurlijk is het niet realistisch om te denken dat ook deze voeding ontkomt aan de versuikerde wereld om ons heen, maar sommige fabrikanten maken het wel erg bont. En went een zeer jong en pril leven al aan suiker. Eerder al trof ik in een anti spuug product ( johannes broodpit meel) een grote hoeveelheid maltodextrine aan. Terwijl dit totaal niet nodig is. In de biowinkel vind je pure johannes broodpit meel, wat even zo goed werkt als de niet-biologische varianten die zijn volgestopt met suiker.
Onlangs werd ik geattendeerd op een vrij nieuw product in het schap van fruithapjes. Het gaat om een nieuwe variant van het bekende merk Olvarit. Het gaat om een fruitmix….met koek. Ja, je leest het goed: met koek. Een review.

SAM_1869

WAT IS HET?

Olvarit heeft een erg ruim assortiment in baby/dreumes/peuter en kleutervoeding. Deze zijn vrijwel overal te vinden, zowel in supermarkten als drogisterijen en zo nu en dan discount winkels. De fruithapjes worden meest verkocht en zijn ook enorm populair. De potjes kun je in kleine porties en in wat grotere porties ( rond 200 gram) kopen. Ze zijn zeer geliefd omdat het vooral ontzettend handig blijkt voor velen. We hoeven immers niet zelf te hakken, snijden, schillen en te pureren. En handig: zo’n potje past goed in de baby tas voor onderweg. De potjes zijn ook erg populair onder studenten: zij kopen en eten deze potjes ook veel omdat het relatief goedkoop is en ze zo op hun eigen manier ook aan hun dagelijkse portie groente en fruit komen 🙂
De nieuwste smaak betreft een fruitmix met koek en is bestemd voor baby’s vanaf 8 maanden en ouder. Op de verpakking staat af te lezen dat het gaat om kleinere stukjes vaste voeding te introduceren aan je kleintje. Ze claimen daarnaast ook dat het gaat om 100% van de dagelijkse fruitbehoefte, en dat het rijk is aan vitamine C en het geen conserveermiddelen bevat. En uiteraard: alles conform de wetgeving.
Wat zit erin?

36% appelsap, en 31 % appel: Hier kun je geen bewaren over hebben apart dat het waarschijnlijk om bewerkte sap gaat en machinaal gesneden appels.
14% banaan: Zie hierboven.
8% water: Dit wordt waarschijnlijk gebruikt als “ roermiddel”
6% biscuit ( tarwebloem, suiker, ongehoord plantaardig vet( palmolie) tarwezetmeel, gezoet weipoeder ( melk) , rijsmiddel ( natrium-waterstofcarbonaat) , ammouniumwaterstofcarbonaat, vanille) : Tja, waar begin ik? Allereerst vind ik het ronduit belachelijk om zoiets als koekjes in babyvoeding te verwerken. Ook gezien de ingrediënten van het gebruikte biscuit lijkt het mij een zeer overbodige aanvulling in dit product. Het biscuit bestaat ook voor het grootste gedeelte uit suiker, gezien dit als een goede tweede op de lijst van ingrediënten staat. Zo NIET-nodig lijkt me.
3% geconcentreerd sinaasappelsap: Over citrusvruchten geven aan een baby wordt flink gediscussieerd. Vele deskundigen en wetenschappers vertellen dat dit al kan bij de 6 e maand, anderen zeggen te wachten tot het eerste jaar, maar meeste bronnen op internet geven aan citrusfruit aan te bieden na de negende maand. Citrusvruchten vallen onder de zogeheten allergene voedingsmiddelen. Ze kunnen diverse reacties uitlokken, zoals een rood en opgezwollen neusje, extra slijmvorming, tranende ogen en rode vlekjes op de huid en rode billetjes. Om citrusfruit in deze potjes te stoppen ( vanaf de 8 e maand) vind ik nogal riskant.
1,5% rijstebloem: Bloem wordt gemaakt van het binnenste deel van de korrel. Alle eventueel aanwezige vezels worden vervolgens uit het meel gezeefd na het malen. Wat overblijft is een wit poeder. Koolhydraten, zonder voedingsstoffen.
0,5% geconcentreerd citroensap: zie geconcentreerd sinaasappelsap.
vitamine C: chemisch/syntetisch goedje toegevoegde vitaminen. Kun je beter uit natuurlijke producten halen zoals vers fruit en verse groente.

Op internet kwam ik ook een aantal onjuiste informatie tegen. Zo staat op de webwinkel van AH te lezen dat het product geen toegevoegde suikers bevat. Ze vergeten blijkbaar dat er suiker wordt gebruikt in het biscuit.
In de voedingswaarden vind je dit suikergebruik ook terug.
Per 100 gram bereid product krijgt je kleinte 12,4 gram suikers binnen. Deze suikers bestaan niet allemaal uit de geraffineerde toegevoegde suikers, ook uit de natuurlijke vruchtensuikers. Per potje wordt het suiker-aantal toch vrij hoog: 24,8 gram.
Ook voor de prijs hoef je het niet te doen. Per potje ben je gemiddeld een euro kwijt. Voor een euro heb je ook al een kilo bananen.
RESUMEREND:
Maak zelf je fruithapjes. Neem de moeite om zelf te schillen, wassen en pureren. Met de hippe en geavanceerde keuken-apparaten van tegenwoordig is dit echt niet zoveel werk meer. Je kunt de fruithappen ook in glazen potjes bewaren en zo buiten de deur meenemen voor onderweg. Vraag je ook af of je baby koekjes nodig heeft in zijn/haar fruithapje. Ik ben stellig van mening dat dit echt onzin is.
Vanaf de zesde maand mag je al starten met bijvoeding. Grote voordelen als je zelf je fruithapjes en ook groentehapjes maakt zijn o.a:

– je houdt de complete regie over wat je kindje binnen krijgt
– Het bevat geen kunstmatige meuk
– Je kunt kiezen voor het beste van het beste: vers biologisch fruit
– Je kindje leert ECHTE en PURE smaken te herkennen, in plaats van suiker
– Je kunt combinaties langzaam opbouwen, van twee naar drie verschillende soorten fruit bijvoorbeeld

Probeer je kindje zo min mogelijk bloot te stellen aan de versuikerde producten, en kies voor vers, puur, liefst biologisch ( als je port-mo-knip het toelaat 🙂 ) en van zuivere afkomst, denk aan direct van het land bij een boer ingekocht, of op biologische kleine markten. Wees ook nuchter: heeft je kindje nu al echt een fruithap met koek nodig? Zwicht niet voor dit soort meuk-onzin. Je spekt er hooguit de fabrikant mee, door het te kopen.

Meer lezen over de suikers in zuigeling/ peuter en kleutervoeding?

Klik hier

5 Reacties op “Olvarit fruithapje… koekje erbij?

  1. Het klopt niet helemaal dat dit een nieuw product is, ik at dit wel eens (ja getver, zeg maar niks) als tiener als ik weer eens een aft had en moeite had met kouwen.
    Verder ben ik het helemaal met je eens dat het een onzin product is, zelf makelijk is zoveel makkelijker.. wil je je kindje laten wennen aan “vaste voeding” dan prak je de banaan ipv hem te pureren! sowieso potjes.. zonde van je geld, niet te happen en echt niet makkelijker of sneller dan zelfgemaakt! op http://www.decashop.nl kun je glazen potjes met schroefdeksels kopen voor nog geen 0,22 cent per stuk..pureer restjes van wat je zelf eet (Als het niet te spannend/pittig/gekruid/allergenen bevat) en klaar! ik snap potjes-gebruikende ouders echt niet :/

    • helemaal met Annemiek eens, nog mooier is ze leren eten volgens de kleintjes/rapley methode!

  2. Ben onder de indruk van je gedreven heid. Heel mooi om nensen wakker te schudden en op alternatieven te wijzen al zijn veel mensen gemakzuchtig .

  3. Hier een potjesgevende mama. Moet ik me nu schamen, Annemiek?
    Ik ben nochtans zeer bewust bezig met geraffineerde suikers voor mezelf én de kinderen!
    Zowel eerste als tweede dochter WEIGERDEN elke vorm van verse fruitpap het eerste jaar. Ik heb echt ALLES geprobeerd. Ook mijn onthaalmoeder die echt niet achter potjes stond was er zeker van dat zij een ommekeer zou kunnen veroorzaken. Elke dag bood ze vers fruit/ fruitpap aan en elke keer werd dit geweigerd. Resultaat? Mijn baby kreeg wekenlang totaal geen vitamines binnen maar inderdaad ook geen suikers. Op dat moment is het natuurlijk een kwestie van prioriteiten stellen. Ik wilde wel dat mijn kind gewend werd aan de smaak van fruit! Om den duur hebben we samen besloten het op te geven en toch fruitpap in een potje aan te bieden, wat ze wonderwel wel lustte. Op het moment dat een baby aangeeft geen vers fruit te lusten maken heel wat ouders de fout om NIKS als alternatief te geven. Het gevolg is dan dat kinderen ook de smaak niet leren kennen en ook op latere leeftijd weinig of zelfs geen fruit eten. Ondertussen zijn beide dochters grote fruiteters geworden en vragen ze héél weinig naar geraffineerde suikers! Ik ga wel akkoord met Monique dat een extra toevoeging van koek echt niet hoeft in een potje aangezien dat er sowieso al inzit. Maar om nu te gaan doen alsof een potje fruit geven bijna misdadig is, is toch ook wel HEEL kort door de bocht… Hoeveel mensen doen sowieso al een koek/ koekjesmeel in de fruitpap om te dikken?? Meer dan de helft van de mama’s hoor! Laat ieder alstublieft voor zijn kind beslissen en de keuzes maken die voor hem/ haar verantwoord zijn…

  4. 17 jaar geleden kreeg ik al van de diëtiste te horen dat ik mijn zoon (vanwege koemelkallergie ) geen potjes mocht geven omdat er troep in zat! Een vooruitstrevende vrouw! Altijd alles vers gemaakt. Inmiddels is mijn zoon dus 17, bijna twee meter lang, kerngezond en wat ik heel fijn vind : hij lust alles!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *