Bijzonder / uniek en gezond : de OMEGA BALANS olie !

Omega…..We krijgen er geen genoeg van, en terecht, want hoe we ze tegenwoordig ook binnen krijgen, het is belangrijk, DAT we ze binnen krijgen. Wist jij, dat naar schatting wereldwijd zo’n 70% van de bevolking een tekort heeft aan omega 3 ? De meest ideale manier is de meest natuurlijke : via vis en via algen. Aangezien we onze vissen ook een beetje moeten gaan sparen, en we nog niet bepaald warm lopen voor algen, gebeurt het dagelijks binnen harken van de “ omegaatjes “ meest via suppletie. Dat is inderdaad een vrij handige manier ( algenolie bij voorkeur ) maar….zijn er nog betere EN natuurlijkere manieren ?
Bij puur & fit zijn zij daar eens over gaan nadenken, en gaan rondkijken. En kwamen uit op iets, iets heel erg bijzonders. Daar zijn zij afgelopen maanden druk mee aan de slag geweest. En nu, nu mag ik het aan jullie gaan vertellen !
OMEGA BALANS OLIE……
….Ja, het gaat om een OLIE. Maar niet zomaar een olie. Het gaat om een koud te gebruiken olie, die zeer effectief en weldadig is voor het brein. We weten inmiddels allemaal
(denk ik…) wel, dat EPA en DHA echt ontzettend belangrijk zijn voor onze totale hersen stofwisseling. Er wordt onwijs veel gezegd en geschreven en vooral verkocht aan omega 3-6, maar waar het erg vaak ontbreekt in erg goede, juiste en zinvolle content is de kwestie van de BALANS tussen omega 3 en een omega 6. Het allergrootste probleem schuilt in ons huidige westerse eetpatroon. Die bevat griezelig veel verzadigde veturen, en veel teveel omega 6 ten opzichte van omega 3. Geschat wordt, dat we maar liefst twintig keer meer omega 6 consumeren tegenover omega 3. Het is dankzij het ultra bewerkte tijdperk waarin we nu leven erg “ onzichtbaar “ geworden, waardoor de gemiddelde consument totaal geen besef heeft van de soms extreme hoeveelheden omega 6 die zij op zeer regelmatige basis binnen krijgen. Het zit in de meest onverwachte producten verstopt, zoals in vrijwel alle plantaardige alternatieven. Aangezien deze in basis bestaan uit vetten die onwijs veel omega 6 bevatten, kan de omega 6 teller razendsnel oplopen. Het komt niet alleen in ultra bewerkt voedsel voor, maar bijvoorbeeld ook in zonnebloemolie , sojaolie, maïsolie, de vele nep-> margarine / halvarine -> boter, bak en braadvetten, vlees/ kaas en zuivel uit de reguliere industrie, enzovoort. En ja, ook olijfolie is wat betreft de balans in omega 3-6 geen echt goede olie. Alhoewel het niet heel veel omega 3-6 bevat, ligt de balans tussen deze twee ook behoorlijk scheef. Dit wordt globaal geschat op 8:1 voor de EXTRA VIERGE olijfolie en maar liefst 20:1 voor de geraffineerde olijfolie-soorten. Zoals je kunt lezen is het een beetje een Mission impossible geworden om omega 6 te mijden, en dat zou ook helemaal niet moeten, als de BALANS nog prima in orde was. Het is door deze plantaardige eiwit transitie zo’n beetje onmogelijk geworden om een juiste omega 3-6 balans te houden. En heeft het dus het gevolg, dat we stelselmatig omega 3 tekorten hebben, en dat onze precaire balans tussen omega 3-6 volledig is verstoord. Dat kan echt zeer nadelige gevolgen hebben, zoals een rem op de omzetting naar de gezondheidsbevorderende hormonen PROSTAGLANDINES.
En wat zijn dat dan wel niet ? Dit zijn ook wel weefselhormonen. In tegenstelling tot andere hormonen worden prostaglandinen niet in de hormoonklieren gemaakt, maar in elke cel / weefsel. Ze hebben daar echt ontzettend veel belangrijke taken te voldoen, zoals het regelen van de bloeddruk, de vruchtbaarheid, de bloedstolling, de algehele huidgezondheid en de ontstekingsgevoeligheid. Zolang zij hun werk goed uitvoeren, zul jij totaal niets merken van prostaglandinen. Als je er nog nooit eerder van hebt gehoord : chapeau! Want dat betekent dat alles goed gaat . Maar als jij medicatie slikt, kun je er al wel van hebben gehoord, want veel medicijnen ontlenen hun werking aan de beïnvloeding van prostalgladines. Daarbij kun je denken aan paracetamol, ibuprofen, aspirine, maar ook corticosteroïden, diclofenac, naproxen en indometacine.
Terugkoppelend naar de omega 3-6 balans, zijn deze erg belangrijk voor de balands in prostalgladines.
Zomaar één klein , maar zeer belangrijk detail om te zorgen dat de omega 3-6 balans in jouw lichaam in orde is. En BLIJFT. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan….

GEZONDE KEUZES MAKEN
Nu is het enerzijds WEL makkelijk. Want uiteraard ben jij zelf geheel verantwoordelijk voor wat jij in je lichaam kiepert. Op dat gebied kun je al zeer veel terrein winnen. En hoe onwijs belangrijk het ook is om zowel EPA als DHA binnen te krijgen, alles draait om de BALANS. Daarmee krijg je het grootste positieve effect op de gezondheid. Dat kan al met zeer kleine, simpele stappen. En dat begint met MEER OMEGA 3 en MINDER OMEGA 6. Als je je eens goed gaat verdiepen in je eigen voeding, en probeert te achterhalen hoeveel omega 6 er in ieder product wat je gebruikt huist, kun je deze al aardig uit je eetpatroon schrappen. Denk bijvoorbeeld eens aan olie. Koolzaadolie / lijnzaadolie / chiazaadolie / walnootolie / perillazaadolie / hennepzaad-hennep olie….ze zijn allen rijk aan omega 3 -> alfalinoleenzuur. Dit zuur kan in ons lichaam worden omgezet in EPA en DHA, maar…..dat gaat niet vanzelf. In regel geldt dat hoe hoger de omega 6, des te lager en minder efficiënt deze omzetting verloopt.
Veel mensen zijn dol op ( kweek ) zalm. En denken daarmee twee vliegen in één klap te slaan : het is lekker en je krijgt “ je omegaatjes “ binnen. Helaas……kweekvis wordt in regel vrijwel altijd gevoerd met….granen en soja die vrij rijk zijn aan omega 6. Daardoor bevat kweekzalm over de gehele linie genomen slechts 10% omega 3. Je kunt wat betreft verse vis als omega bron het beste gaan voor KLEINE visjes, zoals sardientjes en ansjovissen. Omdat ze kort leven, bevatten zij van alle gevangen vissen het minste aan hormoonverstorende stoffen. Kies liefst voor schone, gecertificeerde verse kleine vissoorten.

IT’S ALL ABOUT….BALANS
Goed.
Je weet nu dat een juiste BALANS de juiste manier is om zoveel mogelijk te kunnen profiteren van omega 3-6. En dat je goed op je voeding kunt letten, goed kunt kijken naar de verhoudingen. Maar hoe fijn zou het eigenlijk zijn, als die juiste balans al “ kant en klaar “ in een rijke , smakelijke olie zit ? Puur & fit ontwikkelde zo’n olie en noemde het OMEGA BALANS olie. Deze olie bestaat uit Nederlandse koolzaadolie, biologische lijnzaad olie, biologische hennepzaad olie en biologische perilla olie. Ik neem deze oliën kort met jullie door :
KOOLZAADOLIE
Koolzaadolie wordt ook wel canola olie genoemd en is een olie, wat weinig verzadigde vetten bevat, maar rijk is aan onverzadigde vetzuren, zoals omega 3 vetzuren. Het wordt verkregen door een vorm van koolzaad, die zodanig is gekweekt, dat het minder grotere hoeveelheden van de schadelijke stoffen ERUCAZUUR en GLUCOSINOLATEN. In de industrie wereldwijd -> ook biologische -> is het grootste deel van de canola oogsten genetisch gemanipuleerd, wat in dit geval noodzakelijk is om de olie niet giftig te maken.
Er zijn vele productiemethoden. We kennen vast allemaal de beelden wel van vieze, ranzige olie wat op smeerolie lijkt wat industrieel in ons voedsel wordt gestopt. Deze koolzaadolie wordt momenteel bijvoorbeeld erg veel ingezet voor plantaardige alternatieven, en de vraag is, in hoeverre dit gevolgen gaat hebben voor onze gezondheid. Gelukkig kan het ook nog wel op een wat gezondere manier worden verkregen. En….dat gebeurt ook gewoon in Nederland. Daarom ging puur & fit naarstig op zoek naar een streekboer die koolzaad verbouwt en daar ook olie van produceert. En kwam terecht bij BOER GEERT, in het mooie Zuidwolde. Deze boer verbouwt en produceert op de meest mogelijke duurzame manieren koolzaadolie. Het mooie is, dat deze boer nog GMO vrij verbouwt, maar ook nog eens lokaal, energieneutraal en circulair. Dit proef je meteen aan de koolzaadolie. Het heeft bovendien een SUBLIEME vetzuursamenstelling in omega 3-6. Daarom was de keuze snel gemaakt.
BIOLOGISCHE LIJNZAADOLIE ;
Lijnzaadolie wordt gewonnen olievlas-planten De zaden bevatten van zichzelf ongeveer zo’n 40% olie. Lijnzaad groeit aan een vlasplant, deze plant groeit in de hele wereld en wordt voornamelijk geteeld voor lijnzaadoliën. De lijnzaadjes worden geperst waardoor er olie ontstaat. Lijnzaadoilie bestaat naast linolzuur nog een aantal andere vetzuren:
– palmitinezuur 5%
– stearinezier 2,5%
– oliezuur 16%
– linolzuur 10-20%
– alfalinoleenzuur 50%
– eicosseenzuur 1%
– erucazuur 1%
Lijnzaadolie is NIET GESCHIKT om mee te bakken. Alfalinoleenzuur is sterk onverzadigd en daardoor zeer gevoelig voor oxidatie. Bij oxidatie komen er tijdens verhitting schadelijke stoffen vrij. Je kunt het wel gebruiken als dressing over bijvoorbeeld je salade, een scheutje door de yoghurt of door je groene smoothie. Of nu, via de nieuwe OMEGA BALANS OLIE, waar een biologische lijnzaadolie in is verwerkt.
BIOLOGISCHE HENNEPZAAD OLIE:
Zoals je vast kunt raden, wordt hennepzaad olie gewonnen uit de koude persing van de hennep zaadjes. Er is in de puur & fit omega balans olie specifiek voor deze biologische hennepzaad olie gekozen, omdat deze olie -> die overigens net als lijnzaad olie NIET geschikt is om te verhitten -> een meest ideale verhouding van 3:1 bevat aan omega 3-6. Daarnaast bevat hennepzaad olie alle 20 aminozuren -> inclusief de negen essentiële -> en is het vrij rijk aan magnesium / vitamine E en ijzer.
BIOLOGISCHE PERILLA OLIE:
Deze olie kun je waarschijnlijk niet kennen. Het is inderdaad nogal een vrij onbekende oliesoort, maar daardoor wellicht zeer waardevol. Perilla olie wordt ook wel “ de koning van de omega 3-6 “ genoemd, en dan weet je meteen waarom de olie meest waardevol is. De PERILLA FRUTESCENS is een éénjarige plant wat is gerelateerd aan de muntplant. De bladeren en zaden van deze perilla-plant worden al eeuwenlang in de oude Chinese geneeskunde toegepast. Als het gaat om ontstekingen af te remmen, is perilla-olie de topper. Perilla-olie bevat namelijk MEER omega 3 dan WELKE plantaardige olie ook. Er zijn heel veel wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de werking van perilla olie die allen aantoonden, dat de olie allerlei gezondheidseffecten kan hebben die grotendeels zijn terug te voeren naar de specifieke ontstekingremmende werkingen. Deze onderzoeken toonden, dat perilla-olie allergien kan verlagen, kan helpen de bloedsuiker te stabiliseren en ….kan helpen beter te kunnen nadenken -> goed voor het brein dus . De olie wordt koud geperst uit de geroosterde peilla-zaden en heeft een verrassende noot-achtige smaak die je nog nooit eerder in een olie hebt geproefd. Zoals eerder gezegd, is peilla-olie ONTZETTEND RIJK aan omega 3-6, zelfs zo’n 60% ALA, wat echt GIGANTISCH veel is te noemen. Kortom : deze bijzondere en unieke perilla-olie mocht niet in de omega balans olie ontbreken, al is het maar, dat het de olie een heerlijke smaak geeft.

WAT DOET DE PUUR & FIT OMEGA BALANS OLIE VOOR JOU ?
Deze olie -> voor koud gebruik -> bevat dus zoals je eerder hebt kunnen lezen erg veel nuttige en essentiële voedingsstoffen, die we in ons dagelijks leven door talloze oorzaken tekort kunnen komen. Niet alleen de omega’s, maar ook andere vrij belangrijke vitaminen en mineralen, zoals vitamine E, magnesium en ijzer. Deze olie is een fijne en gemakkelijke manier, om veel stoffen voldoende aan te vullen aan je dagelijks eetpatroon. Deze olie is in het bijzonder erg gunstig voor je brein / hersenstofwisseling . Voor wie en wat is deze olie nu meest geschikt ?
– VOOR MENSEN DIE HET LASTIG VINDEN OMEGA SUPPLETIE TE SLIKKEN
Omega kun je uiteraard via suppletie aanvullen, bijvoorbeeld via algen olie die volledig is. Het is echter voor heel veel mensen een ware strijd, om maar iets van pillen, tabletten en capsules te slikken. Sommige capsules -> zeker omega – visolie – algenolie suppletie -> kunnen behoorlijk groot zijn, waardoor veel mensen het lastig vinden om weg te slikken. Daarnaast is daar ook die bekende nasmaak / vissmaak / en het opboeren. Deze Omega balans olie heeft een zeer verfijnde, prettige en aangename smaak, waardoor je daar geen last meer van hebt, en omdat het in vloeibare vorm is, ben je ook van alle slikproblemen af. LET OP ; omega suppletie is gestandaardiseerd. Wat betekent, dat het op de doseringen precies is afgestemd. De omega balans olie is NIET gestandaardiseerd, om de simpele reden, dat dit niet goed mogelijk is. Het zijn om te beginnen PURE oliën, die door deze natuurlijkheid steeds in de hoeveelheden omega 3-6 kunnen variëren na elke persing. De olie ZELF is echter wel in balans gebracht met 1:1 omega 3-6 verhouding. Je krijgt met de olie dus nooit een teveel aan omega 6 binnen en een te weinig aan omega 3. Echter VERVANGT het geen gestandaardiseerde omega suppletie, hou daar wel rekening mee.
– VOOR VEGANISTEN
Veganisten moeten een beetje meer aandacht schenken aan hun voedingsstoffen. Als je het veganisme juist en goed aanpakt, kom je in feite niets tekort, maar helaas komt deze juiste aanpak zelden voor, en zijn er voornamelijk “ commerciele veganisten “ in Nederland, zoals ik dat ben gaan noemen -> veganisten die ultra bewerkt plantaardig voedsel consumeren en totaal niet weten waar zij daadwerkelijk mee bezig zijn. Voor deze grotere groep “ veganisten “ is het enkel belangrijk, dat er geen dierenleed is. Een goed en nobel streven, maar niet als dat ten koste gaat van je eigen gezondheid.
Komt het op de juiste balans in omega 3-6 aan, dan kan deze zeer smakelijke olie een zeer goede aanvulling zijn op het eetpatroon van de veganist.
– VOOR MENSEN DIE ENORM VEEL VAN SMAAK HOUDEN
Deze olie bewijst maar weer eens, dat smakelijk en gezond perfect samen kunnen gaan. Als jij een Bourgondiër bent en gewoonweg van echt puur eten en drinken houdt, kan ik meteen al zeggen, dat deze olie dan niet in jouw keuken mag ontbreken. Het maakt “ saaie “ lunch-salades bijvoorbeeld vele malen smaakvoller en rijker in de volheid van smaaknoten. Het is anders gezegd ook een olie voor alle “ lekker-bekken “ onder ons!
– TER ONDERSTEUNING VAN DE HERSEN STOFWISSELING
Dat deze olie is gebaseerd op een blend uit de stal van mijn dierbare lieve collega Rineke Dijkinga, mag je duidelijk zijn, gezien de focus ligt op de ondersteuning van de hersen-gezondheid. Rineke heeft daar een GEWELDIG BOEK over geschreven, waar je IN MIJN BOEK RECENSIE meer over kunt lezen. In dit boek legt Rineke haarfijn uit wat de relatie is met voeding m.b.t onze hersen stofwisseling en vooral, WAAROM het juist zo ontzettend belangrijk is, om je daar wat meer in te verdiepen. Dit boek geeft je niet alleen inzichten, maar ook handige handgrepen om je hersen gezondheid zo lang mogelijk optimaal mogelijk te houden. Deze olie is daar een zeer mooi onderdeel van.
WIL JE DIT BOEK BESTELLEN ? Via webwinkel puur & fit betaal je GEEN verzendkosten ! KLIK HIER

HOE GEBRUIK JE DE PUUR & FIT OMEGA BALANS OLIE ?
Laat ik zeer duidelijk benadrukken, dat het hier NIET OM EEN BAKOLIE gaat. Je kunt deze olie dus NIET verhitten. Het is bedoeld, om KOUD en RAUW te gebruiken. Het is bijvoorbeeld zeer geschikt als een smaakverrijker over en door salades, smoothies, en door talloze gerechten / maaltijden, denk ook aan dressings. Het is een zeer fijne aanvulling aan omega 3-6 wat in een juiste verhouding ligt-> 1:1 . Het gaat om een zeer milde, zachte en smakelijke olie. Ik ben hem sinds dat ik een fles in bezit kreeg iedere dag gaan gebruiken door mijn dagelijkse groente-puree’s. Het geeft mijn dagelijkse puree zoveel meer smaak en romigheid!
WAT KOST HET ?
Alhoewel het om zeer mooie en pure ingrediënten gaat, heeft webwinkel Puur & fit hun verkooprijs nog altijd in hun bekende morele lijn gehouden. Je betaalt voor 250 ml € 9,95. Als je alleen al weet, dat perilla olie EEN ONTZETTEND DURE olie is, zeker in biologische vorm, dan kun je deze verkooprijs alleen nog maar meer waarderen. KLIK HIER om de olie te bestellen.

Hoi Monique,
De links werken niet en de zoekopdracht op Puur en Fit levert geen resultaat op voor de olie.
Hartelijke groet,
Stefanie
klopt…de lancering is op zondag 30 maart 😉 dan worden de linkjes ook actief en de lancering korting, daarom staat alles nu nog niet geactiveerd,….zet zondag in je agenda!