Bitter in de mond….is gezond!

Ik ben dol op verse groente. Ik maak er dan ook geen geheim van, dat ik iedere dag meer dan een kilo groenten eet, vaak nog meer. ( KLIK HIER ) Ik lust alles. Natuurlijk zijn er groentesoorten die ik iets minder smakelijk vind, maar ik lust alles. Ik ben bijvoorbeeld geen groot fan van witlof en knolselderij, twee groentesoorten die onder bittere groenten worden geschaard. Ik heb geen gigantische weerstand tegen bitter, maar ik merk wel, dat ik zoet prefereer boven bitter. Zoete groenten als pompoen, zoete aardappel en sugarsnaps staan dan ook vaker op mijn menu dan witlof. Bittere groenten worden minder vaak gegeten dan milde of zoete groenten, en dat heeft alles te maken met onze aangeboren afkeer voor bitter. Dit zie je bijvoorbeeld bij baby’s die voor het eerst een spruitjes-hapje krijgen, de eerste reflexmatige reactie is een zeer “ zuur” en “ weggetrokken” gezicht. Ook dieren hebben deze reflexmatige reacties, knaagdieren trekken bijvoorbeeld ook een vieze snoet als zij aan iets bitters knagen. Dit natuurlijke afweer-mechanisme komt waarschijnlijk, doordat veel bittere stoffen giftig zijn voor mensen en dieren. Een goed voorbeeld zijn planten. Zij verdedigen zich met giftige en bitter-smakende stoffen om niet te worden opgegeten door invloeden van buitenaf.

We hebben 25 receptoren op onze tong voor de bittere smaak. Voor de vier andere smaken ZOET, ZUUR, ZOUT en UNAMI ( hartig ) hebben we elk maar één receptor. Dit toont hoe gevaarlijk bittere stoffen voor ons kunnen zijn. De natuurlijke weerstand /reflexmatige reacties die wij op bitter hebben, hebben daarom wel degelijk een functie. Het beschermt ons om niet te worden vergiftigd.

BITTER IN DE MOND….IS NIET ALTIJD ZO ONGEZOND!

Alhowel we dus niet heel erg van bitter houden, wil het zeker niet meteen zeggren, dat bitter slecht is. Integendeel. Want bitter is in sommige gevallen juist meer dan gezond. Dit geldt zeker voor diverse bittere groenten. Sommige bittere voedingsmiddellen bevatten beschermende fytonutrienten, dit zijn stoffen, die ontzettend veel gezonde effecten hebben voor het menselijk lichaam. Een stof die bijvoorbeeld in onwijs veel kruisbloemige groenten voorkomt is SULFORAFAAN. Dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant. Dit houdt in dat de werking van deze stof tot ontplooiing komt wanneer de groente wordt bewerkt, zoals gesneden en gekookt.Dat klinkt wat tegenstrijdig, maar groenten met veel sulforafanen kun je dus het beste snijden en koken, om zo het meest te profiteren van deze supersterke antioxidant. Dit geldt overigens voor allen van de familie kruisbloem. Bij het snijden gaan groenten zich verweren door glucosinolaten aan te maken en dat is gunstig , het beschermt niet alleen de plant maar ons ook tegen kanker en veroudering. Echter hebben de stronken ongeveer twee dagen nodig om in gesneden vorm de maximale hoeveelheid glucosinolaten aan te maken en het is dan ook het beste om de groenten twee dagen voor gebruik te snijden. Een grote sulforafaan-bom zijn de kiemen van broccoli ( de groene kleine roosjes ) en dan met name de nog ontkiemde zaden van een dag of vier oud.
Een ander stofje die we veel in bittere groenten tegenkomen is zwavel. Dit gaat om een ( macro ) mineraal wat ons lichaam hard nodig heeft. Het is o.a nodig om ons haar, onze nagels en onze huid mooi en vitaal te houden. OAok is het nauw betrokken bij een goede werking van het hormoon insuline, die de bloedsuiker op zijn beurt reguleert. Zwavelhoudende groenten kunnen heel soms echter nogal eens leiden tot gisting in de darmen, wat gasvorming tot gevolg heeft, via zwavelverbindingen. Dit voorkom je eenvoudig, door een bittere groente te combineren met een voedingsmiddel wat rijk is aan kalium en natruim ( spinazie, boerenkool. zeewieren, snijbiet )  en een voedingsmiddel wat rijk is aan gezonde vetzuren ( olijf olie, avocadoolie, noten, zaden )
Verder hebben de bittere smaken zo zijn voordelen. Zodra we een bittere smaak op onze tong monitoren, wordt de productie van maag en darmsappen gestimuleerd. Wat op zijn beurt weer zorgt voor een bevorderende afbraak van voeding in nuttige bestanddelen, en zorgt voor een bertere opname in de darmen. Een gezonde en optimaal werkende spijsvertering is zeer belangrijk om je immuunsysteem optimaal werkend te houden. Bittere stoffen als zwavel en sulforafaan ondersteunen de normale werking van ons immuunsysteem, zodra de bittere stofjes in contact komen met het slijmvlies in ons spijsverteringskanaal, trekken deze samen en zetten weer uit. Dit zorgt voor een bevoordeling van de uitscheiding en verwijdering van virussen en bacteriën.
Als we bitterstoffen eten, worden al onze 25 receptoren in onze smaakpapillen geprikkeld, wat de eerder besproken reflexreactie teweeg brengt. De prikkel wordt opgevangen door de NERVUS VAGUS, dit is een zenuw in onze hersenen die signalen naar verschillende organen stuurt. Hierdoor wordt de productie van speeksel, darm en maagsappen, galsappen, en alvleesklier-sappen verhoogd. Ook zorgt het voor een verbeterde peristaltiek.

HOE HARKEN WE BITTERSTOFFEN BINNEN?

Goed, het is dus helemaal niet zo’n slecht plan, om eens wat meer bittere groenten en fruit op ons menu te gaan zetten. Vroeger was dat overigens nooit zo’n probleem. Er werd in die periode nauwelijks genetisch gemanipuleerd, tegenwoordig zijn veel bittere groente zodanig veredeld dat de bittere smaken uit de groenten zijn gekweekt. Waarom? 😳 Simpel. We zijn niet zo dol op bittere groente. Zo hebben spruiten zelfs een erg vervelend imago gekregen dankzij de bittere smaak. De spruiten die we tegenwoordig in de supermarkt kunnen kopen zijn dan ook een stuk minder bitter dan dat ze waren, of beter gezegd, HOREN te smaken. Dat is niet alleen jammer, maar ook raakt de consument steeds meer vervreemd van bittere smaken. Alhoewel er nog niet echt onderzoek is gedaan, wordt wel gespeculeerd dat de minder bittere veredelde groenten veel minder gezonde stoffen oplevert dan groenten die niet zijn veredeld, zoals biologisch dynamisch. Biologisch bevat ook nog aardig wat meer bitterstoffen dan niet biologisch, omdat deze zonder kunstmest worden geteeld. Maar helaas wordt ook in de biologische teelt kostenbesparing belangrijker dan puurheid. Met als groot gevaar, dat ook in de biologische sector meer “ moderne” gewassen zullen worden verbouwd, en minder bitterstoffen zullen bevatten.Alleen de bio-dynamische industrie geeft dan de beste papieren.
Bitterstoffen vinden we niet alleen maar in groente. Veel voedingsmiddelen bevatten bitterstoffen, maar groente en verse kruiden spannen wel de kroon. Het is daarom meest verstandig om dagelijks één van de volgende groente en verse kruiden op het menu te zetten:
BROCCOLI
– ZEEWIEREN / ALGEN
– SPRUITEN
– WITLOF
– ARTISJOK
– BOERENKOOL
– SPINAZIE
– ANDIJVIE
– VENKEL
– KNOFLOOK
– KOLEN ALS BLOEMKOOL, KOOLRAAP, RAAPJES, WITTE KOOL, RODE KOOL ENZ
– SNIJBIET
-WATERKERS
– TUINERWTEN
– GROENE BONEN
– UIEN EN PREI
– KIKKERERWTEN
– RODE EN GELE PEPERS
– POMPOEN
– KOMKOMMER
– SOPROPO
– RADIJS
– PETERSELIE
– SALIE
– TIJM
– ROZEMARIJN
– BASILICUM
– PAARDENBLOEM
– MARIADISTEL
– MUNT
– KAMILLE
– ZEEKRAAL
Genoeg keuze dus! Als je de bittere smaken niet kunt waarderen, kun je ze wel LEREN eten. Dit klinkt wat gekkig, maar na zo’n 5-10 keren proberen zul je merken, dat de bittere smaken wennen. Het natuurlijke afweermechanisme wordt gerustgesteld en min of meer uitgeschakeld. Al blijven er bittere smaken, die je gewoonweg niet trekt. Dat heb ik bijvoorbeeld zelf erg met grapefruit. 🥴 Ook zijn er supplementen verkrijgbaar, maar lees je goed in, als je deze wilt gaan gebruiken.

2 Reacties op “Bitter in de mond….is gezond!

  1. Tussen BIO en biologisch dynamisch zit nog EKO.
    Er is een flink verschil tussen alle 3.
    Bij BIO mag een heleboel nog wel wat bij EKO niet meer mag. Biologisch dynamisch is nog strenger.
    Het zou fijn zijn als je daar wat meer duidelijkheid over kunt scheppen Monique.

  2. Beste Monique,

    Ik heb spruiten altijd lekker gevonden, ook als kind. Maar toen ik enige tijd geleden weer eens spruitjes ging koken en eten was ik teleurgesteld dat de originele spruitjessmaak eruit is gekweekt. Ik vind er nu geen zak meer aan. Weet jij of er nog originele spruitensoorten te krijgen zijn? Ik heb op internet gezocht maar nog niks kunnen vinden. Groet, Rick

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *