Review COPENHAGEN GREEN PAN , en waarom een Green pan?

Pannen….

Het blijft een heet hangijzer. We vragen ons veel af, en dat is ook terecht. Natuurlijk zijn er mensen, die het niet kunnen schelen waarin ze eten bereiden, zolang het maar gaar wordt, maar gelukkig is het grootste gros consumenten zeer alert en inventief genoeg om vraagtekens te zetten bij sommige pannen. Ik heb zelf afgelopen jaren veel over pannen geschreven, veel pannen door mijn handen laten gaan, tot ik bij mijn huidige pannen-collectie kwam. Naast dat een goede pan 100% veilig zou moeten zijn voordat het überhaupt op de markt mag worden gebracht, moet een pan uiteraard prettig werken. De meest gehate klacht bij pannen is het aanbakken. Daarom bevatten de meeste pannen nog steeds anti-aanbak-lagen. Deze lagen zijn al jaren een onderwerp van gesprek. En dan gaat het met name over TEFLON lagen. Hoe zat het ook alweer?

WAAROM GEEN TEFLON?

Het geeft ontzettend veel gemak in de keuken tijdens het bakken, pannen met anti-aanbak-lagen. Alles glijdt goed door de pan, en het schoonmaken is een klusje van niets. Teflon is een laag, die wordt aangebracht op pannen maar ook in bakvormen. Het is de merknaam van de chemische verbinding POLYTETRAFLUORETHEEN , afgekort PTFE. Het is ontdekt in 1938 door de firma DuPoint, en in 1949 werd teflon voor het eerst commercieel in gebruik genomen.
Dit laagje is giftig. Dit geeft in de eerste en normale gebruiken niet direct een gevaar en / of risico voor de gezondheid, maar het probleem is, dat deze laagjes vrij snel loslaten. En dan wordt het wel risicovol, omdat deze in ons voedsel terecht kunnen komen.
De firma DuPoint zou de teflon met zo’n 95% hebben teruggebracht, maar er zijn geen bronnen bekend dat dit werkelijk is gebeurd. Wel is er een schikking getroffen met de Amerikaanse overheid.
Teflon is ongezond en gelinkt aan tumoren, geboorteafwijkingen, homoniale disbalans, leverbeschadigingen, en nog een paar serieuze gezondheidsproblemen. Het kan volgens studies  zelfs zo diep doordringen in het menselijk lichaam dat PFTE bij 100% van de onderzochte navelstreng bloedsamples wordt geconstateerd 
Ook de dampen die vrijkomen van teflon zijn gevaarlijk, sowieso voor ( huis) dieren. Deze dampen komen vrij als we pannen gaan verhitten. Deze dampen worden giftig als de verhitting boven een temperatuur van 260* uitkomt. Deze norm is al ruim voldoende om vogels te doden.
Allemaal gegronde redenen om teflon voortaan te mijden. Er zijn inmiddels meer dan genoeg gezondere alternatieven in pannen en ook bakvormen. Voor bakvormen, klik hier om daar alles over te lezen. Sinds enige tijd is bekend dat perfluoroctaanzuur (PFOA), een stof die wordt gebruikt bij de productie van Teflon en het hechten van Teflon aan de pannen, giftig is en vrijkomt als het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen (350 °C en hoger, temperaturen die je niet snel in een pan zult aantreffen omdat bakken boven 230 °C al snel voor verbranding zorgt). Deze kennis had DuPont al na de uitvinding van Teflon in 1938 maar toch was het groot nieuws de afgelopen tijd. Het nieuws dat PFOA giftig is voor vogels en ook bij mensen griepachtige verschijnselen kan veroorzaken is de start geweest van de opmars van het alternatief voor de pannen met Teflon anti-aanbaklaag: de pannen met keramische anti-aanbaklaag, in de volksmond keramische pannen genoemd
Fabrikanten zijn al ruim voor 2015 begonnen met het uitbannen van PFOA in consumentenproducten. Eind 2013 deed de Consumentenbond een test van 20 koekenpannen met antiaanbaklaag, en in geen enkele van de 14 pannen met teflonlaag zat nog PFOA. Nu het verbod al ruim zes jaar van kracht is, is het niet te verwachten dat er nog PFOA gebruikt wordt in teflonpannen of welke andere producten dan ook. Dus PTFE, oftewel teflon mag wel gebruikt worden, maar de gitige stof PFOA niet meer.
PTFE is wereldwijd uitgebreid onderzocht op zijn bestanddelen, en er zijn geen aanwijzingen dat er andere stoffen in zitten die schadelijk zijn voor de mens. Wel is bekend dat PTFE, oftewel teflon, heel zacht is en daardoor makkelijk slijt. Je moet dus niet met een vork of ander scherp voorwerp over een teflonlaag krassen. En daar zit de crux. We gaan vaak niet zo zorgvuldig om met onze pannen, waardoor deze laag zeer snel slijt en alsnog los kan raken.
Begin 2017 zorgde een bericht op Facebook voor verhitte discussies op social media: een vrouw zag haar vogels dood neervallen toen ze aan het koken was met een antiaanbakpan. Het verhaal van (huisdier)vogels die doodgaan van ‘teflondampen’ is niet nieuw. Er zijn inderdaad aanwijzingen dat vogels extra gevoelig zijn voor schadelijke stoffen in de lucht. Het is dan ook aan te raden om vogels zo ver mogelijk uit de buurt te houden van het fornuis. Overigens kunnen ook mensen met een long- of luchtwegaandoening last hebben van een teflonlaag die te ver verhit wordt. De klachten beperken zich dan tot tijdelijke kortademigheid. Ook om deze reden is het advies dus: nooit een teflonpan verhitten zonder dat er iets in zit.
Ik persoonlijk ben sterk van mening dat als deze schadelijke stoffen die vrijkomen al mogelijk risicovol is voor huisdieren en mensen met luchtweg-aandoeningen, deze pannen er bij mij sowieso niet inkomen. Het kan in mijn beleving nooit gezond zijn, voor niemand.

DE GREEN PAN

Terwijl anno 2021 de markt zowat explodeert aan zogenaamde gezonde “ groene “ pannen, timmert het merk GREEN PAN al heel wat jaartjes aan de weg. Het merk werd in 2007 geïntroduceerd op de markt.  Greenpan is onderdeel van Cookware Company. Dit is de uitvinder van de keramische pan. CC ( afkorting van Cookware Company) produceert meer dan 60% van de keramische panen die er wereldwijd in omloop zijn. CC heeft in zekere zin een einde weten te maken aan de giftige pannen, de zogenoemde “ non-stick/ middels teflon”. CC is voorloper op de markt dankzij de zelf-ontwikkelde stof THERMOLON als gebruik voor non-stick. Thermolon heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als teflon, maar is nauwelijks tot zelfs niet belastend voor onze gezondheid en het milieu. De keramische anti-aanbaklaag heeft nog veel meer voordelen. Zo bak je zonder toxische chemicaliën en milieubelastende stoffen. Alles wat je bereidt glijdt zeer goed door en uit de pan. Het zorgt ook voor een uitstekende hittebegeleiding waardoor alles zeer goed dichtschroeit.dankzij de stevige aluminium-bodem. De coating is dus erg gezond, 100% veilig en bevat geen enkele giftige chemicaliën of persistente vervuilers. Het is bestand tegen zeer hoge verhitting, waardoor zelfs bij over-verhitting geen gevaar is op giftige stoffen ( denk aan de vogels in huis!!!) De laag in de pan zal niet vervormen na een over-verhitting, niet verbranden bij een toevallige oververhitting. . En last but not least: je maakt de pan zeer gemakkelijk schoon.
Het merk GREEN PAN is van Belgische komaf. Het is ontwikkeld door twee Belgische vrienden ( Jan Helskens & Wim de Veirman ) Zij bedachten THERMOLON, deze laag wordt dus door Green Pan ZELF geproduceerd,  Hoe wordt THERMOLON gemaakt? Het begint bij een basisgrondstof wat is afgeleid van zand, wat door het zogenoemde “ soft-gel-proces” wordt getransformeerd tot een verschuifbare oplossing. In dit proces worden geen PFAS stoffen gebruikt. Deze oplossing wordt ander lijm of andere additieven iop de pan-wand gespoten. De pan gaat vervolgens de oven in om uit te harden. Hierbij witst zo’n 60% minder CO2 uitgestoten dan producten van traditionele anti-aanbakpannen met PFTE. Het eindresultaat is een zeer sterke keramische anti-aanbaklaag, de THERMOLON laag. De pannen worden verder behandeld met diamant. Dit is knetter-hard, geeft zeer goede anti-aanbak-eigenschappren en heeft zeer goede warmte-geleiding. Om de pannen o.a geschikt te maken voor iedere warmtebron, worden er ferromagnetische deeltjes aangebracht op de bodem van de pannen. De pannen dragen behoorlijk wat certificaten. Zo werken zij onder ISO normen, gebruiken zij waar mogelijk geupcyclede materialen als RVS en aluminium, en dragen de pannen het officiële PFAS vrij logo. De pannen dragen tevens vele kwaliteiten-logo’s uit verschillende landen. De bijzondere productie die GREEN PAN hanteert, heeft grote voordelen. Dankzij hun technologie wordt bij het aanbrengen van de coatings zo’n 60% minder CO2 uitgestoten, wat neerkomt op circa een halve kilo CO2 per pan. Er worden wereldwijd jaarlijks zo’n 600 miljoen pannen geproduceerd, dus de winst is echt heel erg groot. Green Pan werkt zoveel als mogelijk is, met gerecyclede materialen. Het meeste ruwe materiaal wat tijdens de producties worden gebruikt , worden hergebruikt.

WAAROM LIEVER EEN GROENE PAN VAN GREENPAN?

Bij mij duurde het even, voordat ik mij over kon geven aan een echte Greenpan. Mijn allereerste ervaringen met deze pannen, ergens in 2015 / 2016 waren namelijk niet al te goed. Ik kocht een koekenpan bij de AH, waar ze met veel bombarie werden gelanceerd. Ik was erg te spreken over het verhaal achter deze pannen, en bedacht mij daarom niet langer, ik wisselde mijn Tefal koekenpan ( eerlijk = eerlijk, heerlijk in gebruik ) meteen in voor zo’n Greenpan. Maar OEH, wat viel mij het tegen. Alles bleef kleven, en mijn pannenkoeken kwamen als een hoopje snot uit de pan. Ook vele verdere pogingen mislukten, mijn homemade vegan burgers bleven dramatisch plakken en kleffen, ik had zo’n spijt dat ik mijn Tefal pan al direct naar de kringloop had gebracht! 😫 Uiteindelijk heb ik uit wanhoop een nieuwe Tefal pan gekocht. En de Greenpan nooit meer aangeraakt. Het lag stof te happen in mijn kast. Ik heb het later weggegeven. De tweede ervaring met een Greenpan was veel aangenamer. De antiaanbaklagen waren verbeterd, zo kon ik lezen, want klaarblijkelijk was ik niet de enige die het plak en klef-probleem had. En sindsdien ben ik om. Want inderdaad, de nieuwe formule werkt 10 x beter, geen kleef en plak ellende meer. Ik heb mijn hapjespan nog steeds in gebruik.
Anno 2021 heb ik een vrij bonte pannen-collectie. Deze bestaat voornamelijk uit gietijzer, keramiek, staal, RVS en emaille. En green pannen. Daar blijf ik nu steeds op terugvallen, welke zogenaamde “ groene” pannen ik ook heb geprobeerd. Groen is niet altijd groen, dat heb ik wel geleerd. 😟 Daarnaast zijn echte goede kwaliteitspannen scoren ook een ware uitdaging. Zeker groene pannen kunnen wat betreft gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit enorm falen. Meest gehoorde klachten zijn rammelende en loszittende handgrepen, die niet zijn aan te draairen omdat het via een geleidingsdeel aan de pan vast zit, en veel pannen trekken krom.
Green pannen zijn wat dat betreft de aller-beste keuzes, omdat de pannen duurzaam zijn geproduceerd en van hoogst haalbare kwaliteit. Ook zijn de pannen redelijk geprijsd t.o.v andere groene pannen.
Alle GREEN PANNEN kunnen op iedere vuurbron worden gebruikt. Alle pannen bezitten een zogenoemde “ MAGNETO” inductiebodem. Dit is een bodem van ferromagnetische deeltjes wat zorgt voor een perfecte werking op alle vuren, zelfs inductie. GREEN PAN is overigens één van de zeer weinige merken / fabrikanten die 100% PFOA vrij garandeert. Dit is vooral bij groene pannen het welbekende addertje onder het groene gras. Door ” de kunst van het weglaten” van informatie over PFOA kunnen veel groene pannen onder een dekmantel van ” PFAS vrij” worden verkocht, terwijl de lagen PFOA kunnen bevatten.

VELE SOORTEN

Green Pan timmert dus zoals gezegd al wat jaartjes aan de weg in de wereld van gifvrije pannen. En dat betekent ook, dat het assortiment anno 2021 behoorlijk groot is. Er zijn complete series, maar ook allerlei soorten pannen verkrijgbaar. Van kookpannen tot koekenpannen, van vispannen tot stoofpannen.Er zijn tevens vele complete pannensets verkrijgbaar.  Er zijn complete series zoals CAMBRIDGE, BARCELONA, KOPENHAGEN  en MEMPHIS. Ook zijn de GREEN PANNEN uit verschillende materialen / typen gemaakt, die zijn onder te verdelen in DRIE typen:
– GEANODISEERD ALUMINIUM:
Deze pannen vallen onder de zogenoemde “ mid-reeksen” in de Magneto-coating . Modellen die hieronder vallen zijn o.a BONN, CAMBRIDGE, TORINO, MAYFLOWER, MEMPHIS, BRUSSELS, ANDORRA en QUEENS. Dit zijn zogenoemde “ instap-pannen” wat wil zeggen dat je het beste voor deze pannen kunt kiezen als je voor het eerst een GREEN PAN gaat uitproberen. Het zijn zeer consument-vriendelijke pannen.
– HARD GEADONISEERD ALUMINIUM:
Deze pannen vallen onder de zogenoemde “ high-end” pannen met Magneto-coatings. De pannen bevatten een dikker aangebrachte coating, waardoor ze een stuk zwaarder zijn dan de mid-reeks-pannen, en een stuk steviger. Modellen die onder deze high-end categorie vallen zijn o.a de BARCELONA pannen, COPENHAGEN, en de CRAFT.
– ROESTVRIJ STAAL ( RVS )
Ook deze pannen vallen onder de “ high end” pannen. Het zijn pannen die worden gemaakt van RVS met een keramische coating  Modellen die hieronder vallen zijn de EVERSHINE, de VENICE PRO, BARCELONA EVERSHINE en BARCELONA URBAN GLOSS.

COPENHAGEN COLLECTION KOEKENPAN

Zoals je merkt, gebruikt GREEN PAN namen van landen om hun collecties te onderscheiden. Ik heb, om de pannen te testen voor dit artikel, gekozen voor de COPENHAGEN collectie. Deze collectie pannen hebben een extra groot bak-oppervlak, wat zo’n 25% meer ruimte geeft in de pan. De pannen zijn extreem duurzaam dankzij het gebruik van gehard aluminium. De thermolon aanbaklaag is extra versterkt met diamant. Dit maakt de pan vele malen sterker, en kras-bestendiger.
De COPENHAGEN pannen hebben een betere en snellere opwarming en geleiding, en betere bak-resultaten, waardoor de pannen in het bijzonder geschikt zijn voor intensiever ( dagelijks ) gebruik. Deze COPENHAGEN collectie is vrij nieuw en dus nog maar net op de markt.
De pan die ik kocht om te  testen, is de 24 cm koekenpan. Ik had al een paar koekenpannen die een maat groter zijn, dus wat kleinere maat was gewenst. De koekenpan is FRAAI. Echt heel fraai, met een mooie handgreep van geklonken RVS. Deze zit niet verankerd in de pan, waardoor, mocht er speling in komen, je deze makkelijk weer aan kunt draaien.
De pan heeft een mooie diepzwarte kleur. Het heeft een fijne hogere rand, waardoor het spatten blijft geminimaliseerd. Het heeft een mooie vorm, en een fijne handligging.  Door de extra sterke laag is de bodem zelfs bestand tegen metalen spatels, maar natuurlijk blijft het meest verstandig niet te gaan krassen in je pan.
De bodem is robuust en hittebestendig dankzij het gesmeed aluminium.  Dit betekent, dat je de pan op ALLE VUURBRONNEN kunt gebruiken , inclusief inductie. Je kunt de pan ook in de oven gebruiken ( tot 220 *C )  De afmeting van mijn pan is 24 cm, weegt 900 gram, en heeft een diameter doorsnede van 20,5 cm. Hij kost € 59,95.
De GREEN PANNEN zijn algemeen ontzettend gebruiksvriendelijk. Ze kunnen in de vaatwasser ( op uitzondering van de pannen met een houten handvat ) maar de fabrikant adviseert i.v.m de levensduur van de coating, de pannen handmatig af te wassen met een eco-afwasmiddel en een zachte borstel. Als je verstandig en juist omspringt met je pannen kunnen ze een leven lang mee. Er zijn wat belangrijke tips:
– Verwarm de pan kort voor op middelhoog vuur, alvorens je een bakproduct ( bakboter / olie ) toevoegt. 
– Hou de JUISTE temperaturen aan voor het te bereiden product, dit is zeker belangrijk voor inductie gebruikers. Inductie platen zijn GEEN WARMTEBRONNEN, iets waar veel mensen zich nogal in kunnen vergissen. Het KOOKGEREI is de warmtebron. Bij inductie werken de kookplaat en het kookgerei samen. De pannen bepalen in feite het werkelijke rendement van het fornuis. De diameter van de inductoren is onwijs belangrijk in dit verhaal. De energie uit het elektromagnetisch veld is beperkt tot de diameter van de inductor. Het is erg belangrijk om EERST GOED TE KIJKEN naar DE DIAMETER van je potten en pannen. Verschilt dit namelijk teveel, dan dan zal het vermogen zich voornamelijk op één plek manifesteren, waardoor het enkel op die plek wordt verwarmd, en kan gaan over-verhitten. Ook kan de sensor van de kookplaat de pan niet herkennen, waardoor de inductor niet wordt geactiveerd. Zorg ervoor, dat je de pan IN HET MIDDEN van de inductor plaatst, en zorg ervoor dat deze ongeveer even groot is als de bodem van je pan. 
– Zorg ervoor dat niets aanbrandt of te snel wordt verhit, zoals olie. Als de olie gaat walmen ben je al te ver heen. Voorkom dus dat de olie gaat roken. 
– Verzorg je pan na gebruik goed. Droog goed af en zet goed weg. Stapel je bijvoorbeeld ( net als ik ) pannen op elkaar, gebruik dan speciale pannen scheiders ( dit zijn vilten matjes die ervoor zorgen dat de pannen elkaar niet beschadigen of aan elkaar vast blijven zitten ) of gebruik bio-katoenen doeken, om tussen je pannen te leggen. 
– Ga niet te nonchalant met je pannen om. Behandel ze voorzichtig, vermijd het gebruik van scherpe voorwerpen in de pan, voorkom beschadigen en stoten, en droog de pannen zorgvuldig af na het afwassen. 
Ik kook op gas. Ik blijf dit de meest prettigste manier vinden om te koken. Ik heb een fijn fornuis ( SMEG ) met hele fijne kookpitten. Mijn pannen worden dankzij deze pitten erg snel heet zonder dat ik het vuur heel hoog moet zetten. Voor de testen heb ik drie testen uitgevoerd:….een pannenkoek, een vegan homemade burger en een vers eitje gebakken.
Ik begon met het eitje. Voor het eerste gebruik was je uiteraard je pan om, en droog je deze goed af. Ik heb geen kokosolie gebruikt om mijn eitjes te bakken, om te bekijken hoe goed de anti-aanbak laag zijn werk doet. Dat ging mega goed. Het plakte wat naarmate het bakken, maar met een houten spatel kon je dit zo losmaken. Ging prima!
De tweede test waren mijn homemade burgers. DE ULTIEME kleeftest, want homemade burgers kleven gigantisch snel vast aan de bodem van een koekenpan.  Hier heb ik wel wat kokosolie voor in een voorverwarmde pan laten smelten. Dit ging fantastisch goed. De burgers gaarde razendsnel op middelhoog vuur. Ze kleefden niet aan de bodem, en ik kon ze met groot gemak bewegen. Ze smaakten voortreffelijk!
Tot slot een snelle fluffy bananen pannenkoek gebakken. Dit heb ik gedaan met een “ erwtje” kokosolie. Dit ging net zo goed. Ook hier geen kleef-taferelen. De pannenkoek liet snel los en ik kon het al bewegend goed garen.
EINDOORDEEL:
Wauw. 😐 Onder de indruk. De pan is gelukkig niet erg zwaar in de hand, wat voor mij ook een prioriteit is vanwege zeer zwakke polsen. Hij weegt 900 gram wat prima te doen is met zwakke polsen. Onder de kraan is de pan erg snel schoon te wassen. Zeer prettig. Dit is een echte aanwinst in mijn pannen collectie. Zeker de fijne kleine maat zal voor mij erg fijn werken, omdat ik deze 24 cm maat nog niet in bezit had en mijn snelle pannenkoeken bijvoorbeeld in de grote koekenpan moest bakken. Ze zijn er overigens in alle maten. Ik denk dat deze KOPENHAGEN serie uitermate geschikt is voor mensen “ like me” die dagelijks in potten en pannen staan te roeren. De pannen kunnen tegen een stootje en tegen intensiever gebruik. Ik ben oprecht blij met mijn nieuwe aanwinst. Ik gebruik dagelijks de koekenpan, en zal komende periode deze pan dagelijks intensief gaan gebruiken. Over een poosje zal ik in dit artikel een update geven.

WAAR TE KOOP?

Ik heb veel tijd gestoken in research en onderzoek naar deze GREEN PANNEN. Veel nagelopen, ingekeken, en ook met de fabrikant in contact gestaan om het onderste steentje boven te halen. Alles klopt na mijn kritische onderzoek, en daarom gaf ik Rosa het groene licht om deze GREEN PANNEN in het assortiment van Puur & Fit op te nemen. We zijn gestart met de COPENHAGEN en de CAMBRIDGE collectie, maar we gaan ons assortiment komende tijd uiteraard uitbreiden. Voor nu hebben we koekenpannen, grill-pannen en hapjespannen opgenomen, om te starten. En deze gaan we zondag 21 Maart 2021 + maandag 22 Maart 2021 met 20% korting aanbieden!
Wil je de pannen bestellen?
Voor mijn geteste koekenpan ( COPENHAGEN, alle maten) KLIK JE HIER
Voor de CAMBRIDGE koekenpan ( alle maten ) KLIK JE HIER
Voor de hapjespan ( COPENHAGEN alle maten ) KLIK JE HIER
Voor de pannenkoek-koekenpan ( COPENHAGEN, 28 cm) KLIK JE HIER
Voor de steelpan ( COPENHAGEN, 16 cm ) KLIK JE HIER
Voor de hapjespan ( CAMBRIDGE, alle maten ) KLIK JE HIER 
Voor de grill pan ( CAMBRIDGE, alle maten ) KLIK JE HIER

AANVULLING FEBRUARI /MAART 2022:

Onlangs was er op mijn socials veel reuring over de film DARK WATERS ( uit 2019 ) die naar het scheen op Netflix te zien was. Ik heb geen Netflix ( ben daarin vrees ik inmiddels een einzelgänger 🥸) maar ik kon de film. Ik heb hem niet in zijn volledigheid gezien, maar heb wel ontzettend veel fragmenten bekeken en veel over gelezen. De film gaat over een advocaat die een jacht maakt op het chemieconcern DUPONT, omdat het gevaarlijke chemicaliën loost in de omgeving van de grote fabriek bij het Amerikaanse plaatsje Parkersburg. De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal wat de film zo’n enorme lading geeft.
In de film wordt uiteraard alles onder een vergrootglas gelegd, maar de taferelen, veroorzaakt door deze lozingen,  die we in deze indrukwekkende film voorbij zien komen zijn behoorlijk heftig te noemen. Met de schrijnende en tenenkrommend rode draad die er door de hele film loopt…..de gigantische ONTKENNING van een immoreel chemieconcern die alle betrokkenheid van de kaart veegt. Volgens Ron Hoogenboom, toxicoloog aan de Universiteit van Wageningen, komt de film vrij dichtbij, maar vliegt en hier en daar wel behoorlijk uit de bocht. Zo zegt hij, dat het krijgen van een rot gebit / rotte tanden niet door PFAS komt. In vak-artikelen is er maar een zeer voorzichtig bewijs dat in drinkwater-opgehoopt PFAS cariës kunnen veroorzaken. Een echt zwart rottend gebit komt in Amerika zeker niet van PFAS, maar meer van teveel fluor in het drinkwater.
Astrid Bulder van de afdeling voedselveiligheid van het RIVM zegt tevens dat in de film té erg wordt gespeculeerd dat de pannen van DUPONT ons moedwillig vergiftigen. Volgens haar is het lang niet bekend in de mate waarin consumenten rechtstreeks vanuit producten met PFAS worden blootgesteld. Ook meent zij, dat het sterk afhangt van het type product. Dat beaamt chemicus / toxicoloog Jacob de Boer ( van de Vrije Universiteit Amsterdam ) Hij zegt dat PFAS direct in een EINDPRODUCT kunnen zitten, zoals de wax waarmee wintersporters hun ski’s insmeren en blusschuim. Het product is dan wel potentieel schadelijk te noemen. Voor pannen geldt dit volgens de Boer niet, omdat als teflon eenmaal IN EEN PAN ZIT, dit bij NORMAAL GEBRUIK niet zo giftig meer is, en dat je daarin gerust een eitje kunt bakken.
Het zet je op zijn minst aan het denken. En in hoeverre wij deze chemieconcerns spekken met het kopen van hun producten. The NEW YORK TIMES ( waarop de film voor het grootste deel is geïnspireerd ) vertelt o.a dat DUPONT jaarlijks  gemiddeld een miljard dollar winst omzet in het verkopen van producten ( voornamelijk pannen ) die zijn gemaakt met de omstreden PFAS – poli en perfluoralkylstoffen in chemisch jargon.
WEL OPPASSEN
Toxicoloog Johan de Boer waarschuwt echter wel, dat je goed moet oppassen. We moeten er voorzichtig mee omgaan, zo redeneert hij. Zo moeten we deze pannen nooit droog verhitten zonder bakproduct. De monomeren die dan vrijkomen zijn gevaarlijk. Er zijn voorbeelden bekend waarin deze monomeren gevaarlijk kunnen uitpakken zoals op huisdieren. Vooral vogels kunnen opeens dood in de kooi neervallen als er zo’n DUPONT pan op het vuur droog staat te verhitten.
Ook waarschuwt de Boer om niet met scherpe voorwerpen in de pan te “ krassen”. Door deze in-beginsel-onschuldig-ogende krassen kunnen zich uitmonden in afbraak van de laag die in ons voedsel terecht kunnen komen en schadelijk zijn.
Volgens de Boer zit het probleem in de fabricage van teflon pannen. Teflon ( anti-aanbak ) kun je alleen maken met PFAS. Na de producties blijft dit over en wordt inderdaad, zoals we ook in de film zien, geloosd. De vraag is en blijft dus, op alle fronten, waarom we deze pannen nog WILLEN,. Zolang wij ze blijven kopen, zal DUPONT blijven produceren.
Eind 2019 kondigde Nederland aan dat het aan een wetsvoorstel werkte om PFAS van de Europese markt te krijgen. Op 15 Juli 2021 ging deze officieel van start. Niet alleen Nederland zette zich in voor een PFAS vrije pannen-wereld, ook vele wetenschappers trokken jaren eerder al aan de alarmbel. Zij riepen in 2019 op om alle PFAS voor de wet gelijk te trekken , wat nodig is omdat de chemische industrie anders andere weggetjes gaat zoeken om toch chemische, industriële verboden stoffen te blijven gebruiken.
De film heeft dus wel wat teweeg gebracht en tenminste IETS in werking gezet. Sinds de rechtszaak ( te zien in Dark Waters ) zijn er opmerkelijk veel veranderingen te zien in de wereld van pannen. De industrie is overgestapt op een nieuwe PFAS variant : GENX. Dit is een technologie die wordt gebruikt om coatings te maken. Daarbij worden twee fluorhoudende stoffen gebruikt die erg op elkaar lijken ( FRD 902, en ammoniumzout en FRD 903, een zuur ) Tijdens het productieproces wordt tevens de fluorverbinding E1 gevormd. Sinds 2012 gebruikt fabrikant Chemours in Dordrecht deze Gen X theologie als vervanging van PFOA. Volgens Chemours is GenX minder giftig dan PFOA, maar daar zijn veel toxicologen het niet mee eens. Volgens hen is dit nét zo giftig.  De Boer zegt over GenX  dat de concentraties die in het drinkwater terecht komen hoger oplopen en op die manier mensen er langdurig aan worden blootgesteld.
In de film wordt ook terug gepakt naar het grootschalig onderzoek die de advocaat afdwong als onderdeel van zijn rechtszaak. Dit is gebaseerd op een waar gebeurd feit, er zijn ruim 69 duizend omwonenden EN DuPONT medewerkers gecontroleerd. Na jaren concludeerden deze onderzoeken dat er een aannemelijk verband bestaat tussen blootstelling aan PFOA en, onder meer bepaalde soorten kanker en immuunziekten.
Ron Hoogenboom ( toxicoloog ) trekt zo zijn twijfels aan de hardheid van dit Amerikaanse onderzoek. Hij ziet nog geen duidelijke aantoonbare bewijzen dat PFAS daadwerkelijk kankerverwekkend is, en noemt de kleinschalige studies / onderzoeken flinterdun. Wel zegt hij dat de meest sterkste verband uit deze Amerikaanse studie , het verhogen van het cholesterol bij blootstelling, klopt. Dit lijkt wellicht niet zo schokkend als kanker, maar het vergoot even zo goed het risico op o.a hart en vaatziekten.
Ook toont vrij recent onderzoek, dat PFAS invloed heeft op ons immuunsysteem, voortkomend uit een best zorgwekkend verband tussen PFAS en de hoeveelheden anti-lichamen, die kinderen na vaccinatie produceren. Dit leidt bijvoorbeeld  mogelijk tot een verminderde werking van de vaccinaties, en onze weerstand tegen ziekten kunnen mogelijk verminderen. Deze studies zijn overigens NIET gedaan in gebieden waar mensen extra veel aan PFAS zijn blootgesteld.

WAAROM ZOU JE NOG TEFLON WILLEN ??

Alle toxicologen zijn het eens, dat we beter geen DUPONT pannen meer zouden moeten willen / gebruiken. Er komt steeds meer tegenstand en ook bemoeien verschillende landen zich er tegenaan. Er zal zeker nog veel meer onderzoek moeten komen, om te onderbouwen dat PFAS daadwerkelijk een vervelend goedje is voor ons welzijn en gezondheid, maar ook bagger-slecht is voor dieren en het milieu.
Voor mij viel het kwartje jaren geleden, en deed ik massaal al mijn goedkope pannen de deur uit, verwisselde deze voor gietijzer en staal. Deze alternatieven worden overigens bejubeld door toxicologen. Zo gebruikt DE Boer enkel stalen pannen, en zegt hij dat dit geen enkele stap terug doen tegenover een teflon pan. Dat het een zeer lastig pijnpunt is en voorlopig nog wel zal blijven staat vast, maar hoe meer consumenten zich bewust worden van de gigantische impact en omvang van hun simpele en onschuldig lijkende pannetjes, hoe beter. Het is echter een ware zoektocht om de juiste pannen te vinden. Niet alleen voor de consument maar ook voor mij. Ik trapte een paar jaar geleden ook in de mooie verhalen van een fabrikant die prachtige pannen verkocht zonder giftige componenten. Later kwam ik via bronnen te weten dat in deze pannen wel degelijk PFAS zat verwerkt. Daar ben ik letterlijk ziek van geweest want ik had mijn huiswerk destijds echt heel goed gedaan. Maar dit voorval toont hoe er wordt gekonkeld.
Voor mij werd het zoeken naar goede, ECHT 100% gifvrije pannen na dit voorval een extra scherpe onderneming. En ging niet over een nacht ijs, zelfs niet over een week, voordat ik mezelf verzekerde van 100% veilig. Het bracht mij uiteindelijk bij de pannen van GREEN PAN.  Waar je als consument goed op moet letten, als je pannen inkoopt, is of een fabrikant 100% PFAS vrij garandeert. Soms zie je op verpakkingen bijvoorbeeld “ PFOA vrij “ en / of “ PFTA vrij “ wat niet meteen wil zeggen dat de pan verder 100% vrij is gebleven van giftige stofjes. Als een fabrikant 100% PFAS vrij garandeert, mogen we daar ook van uit gaan.
Naast GREEN PANNEN gebruik ik veel gietijzeren, emaille / keramiek en goede RVS pannen / apparaten ( MontAna airfryer, Breville wafel/tosti ijzer)  Ik hou van iedere pan, ik gebruik ze inmiddels jaren en iedere dag heb ik er plezier van. Het belangrijkste aan pannen is uiteraard het gebruiksgemak. Met in het bijzonder het aanbakken. Daar heb ik persoonlijk een gruwel-hekel aan en het was voor mij jaren geleden ( en nog veel onwetendheid geleden ) de enige reden om een pan te kiezen : ….het moest NIET aanbakken of kleef-drama’s geven. Verder vond ik het bescheten. Ik wist destijds natuurlijk wel dat die ge-weldige anti-aanbak lagen niet al te gezond moesten zijn maar Lille did i know…..🥺 over de impact die het had. Ik moet er nu niet meer aan denken om zulke pannen in huis te halen.
Ik blijk lang niet de enige met de grote voorkeur voor anti-aanbak-toestanden. Zo’n 89% can de consument kiest hun pannen op basis van goede aanbak-lagen. Daarom bestaat DuPONT nog steeds en draait het jaarlijks miljarden-omzetten. De pannen bij de Action, de pannen bij vele andere discount-winkels…..het geeft wereld omzetten.
Veel consumenten denken dat “ gezonde pannen “ en “ groene pannen” niet of nauwelijks anti-aanbak functies hebben, maar dat is echt niet waar. Ook is het niet waar dat je concepties moet maken en stapjes terug moet zetten in je kook en bakplezier. De meeste gezonde pannen werken NET ZO GOED en zijn NET ZO EFFECTIEF tegen aanbakken. VERSTANDIG omspringen met je pannen is ook een must. Het is nooit zo’n goed idee om met scherpe voorwerpen in je pannen te krassen en te roeren, gebruik daarvoor liever zachtere materialen. Alhoewel ontzettend veel pannen vaatwasser-bestendig zijn, is het beter om al je pannen onder de kraan af te wassen met wat ecologisch afwasmiddel en een zachte katoenen doek. Berg je pannen altijd DROOG op en zet ze liefst niet in elkaar. Koekenpannen hoef je niet iedere keer af te wassen. Een stukje keukenpapier door de pan halen is vaak meer dan voldoende en levert je pan zelfs een natuurlijk vormend anti aanbak laagje op. Pas als je koekenpan SMERIG is, kun je deze afwassen. Nog een veel gemaakte fout is om pannen / koekenpannen direct onder water te zetten. Dit is alleen gunstig als je pannen echt zijn aangekoekt en dit met enkel een doekje niet verwijderd kan worden. Laat een pan nooit langer dan 5 minuten in water staan.
Als je pannen met zorg en aandacht behandelt zullen ze veel langer meegaan.

MIJN GREEN PAN KOEKENPAN, EEN JAAR LATER

Vorig jaar rond deze tijd ontving ik mijn COPENHAGEN GREENPAN koekenpan ( zie hierboven)  Nu, precies éen jaar later, ben ik net zo blij en enthousiast, sterker, ik wordt alleen maar blijer van deze koekenpan. Hoe ziet ie eruit na een jaar intensief gebruik ? Zie hierboven. Zoals je zier zijn er uiteraard gebruikssporen zichtbaar ( ik kook nog op gas ) maar verder is hij eigenlijk nog als nieuw. Ook zit alles nog muur en muurvast, dat is bij vele andere “ groene” koekenpannen wel anders. .. 🙄 Geen loszittende grepen, geen krom trekking…..Deze koekenpan is tot nu toe in mijn gehele koekenpannen carrière BY FAR de allerbeste. Ik heb hem dagelijks in gebruik, soms 2 x per dag. Ik heb bij Puur & Fit alleen de pannen binnen gezet waar ik 100% achter sta en deze koekenpan springt er wat mij betreft uit als de grote favoriet.
Om jullie wat te inspireren, bedacht ik een vrij bijzonder recept om zelf veganistische tonijn te maken. De vele veganistische varianten die we in de supermarkten kunnen kopen vind ik persoonlijk bedroevend. ( KLIK HIER )
Ik kreeg opeens een idee om het zelf eens te gaan proberen. Ik kreeg het idee toen ik naar mijn potje algen olie keek van Puur Rineke. Dit ruikt en smaakt in feite naar vis, dus….ik bracht in mijn hoofd 1+1 samen. Natuurlijk is het geen echte tonijn, en is de kleur anders maar de geur en smaak komt echt heel erg dichtbij!
WAT HEB JE NODIG ?
  • 400 gram biologische tofu, uitgelekt en in grove stukjes ( uit elkaar trekken )
  • 25 ml gesmolten zuivere kokosolie
  • Twee eetlepels kerriepoeder
  • Een halve theelepel nootmuskaat
  • Een theelepel paprikapoeder
  • Een snufje zwarte peper
  • Drie eetlepels sojasaus
  • Twee capsules algen olie
ZO MAAK JE HET :
1) Marineer de tofu in alle kruiden, behalve de algen olie, laat dit kort even staan.
2) Laat in de green pan koekenpan een erwtje zuivere kokosolie smelten en bak onder regelmatig roeren de tofu gaar.
3) Stort de tofu in een kom en laat afkoelen.
4) Breek de capsules boven de kom open en roer de algenolie goed door de tofu.

28 Reacties op “Review COPENHAGEN GREEN PAN , en waarom een Green pan?

  1. Klinkt goed, maar dat dacht ik ook van mijn laatst gekochte pannen. Binnen een half jaar was de bodem al niet meer om aan te zien en via nader eigen onderzoek bleek er toch wat pfoa in te zitten. Ik ben ff de naam kwijt iets met tvs. Ze zien er zo leuk groen uit met gercyclede kunststof grepen. Nu krijg ik over een paar maanden mijn nieuwe keuken en ik zal ook mijn eigen onderzoek naar deze greenpannen doen. Wel behoorlijk duur hoor als ik je prijs al zie voor zo n kleine pan.

  2. Helaas ,ik heb ook mijn greenpannen te vroeg gekocht. Ik blijf ze gebruiken en ga niet meer uit van anti-aanbak

  3. Wat ik me nog afvraag; maakt het verschil mbt gezondheid de cambridge of de copenhagen serie?

      • Bedankt voor de snelle reactie!
        Jammer dat de verzendkosten bij puur en fit pas bij 60 euro vervallen en ze vrij hoog zijn.

  4. Beste Monique, ik heb vorige jaar koekenpannen en een wok gekocht van Natura Induction, toen nog bij Puur Mieke met korting na de weekeind nieuwsbrief van 20-10-2019, volgens mij heb jij die ook gereviewd, maar die pagina is niet meer te vinden, misschien heb je dat review weggegooid, ik weet het niet.. Wat is er mis met deze pannen. Ik dacht toen dat deze het neusje van de zalm waren en ook nog erg licht in gewicht, voor mij met mijn probleem polsen dus ideaal. van gewicht, materiaal en milieuvriendelijk.
    Zijn deze pannen dan ook weer niet zuiver van rommel. Ik heb ook al talloze koekenpannen(sets) aangeschaft en weer weggedaan. Nu ben ik dan ook echt het spoor bijster, heb voor een vermogen aan koekenpannen besteed in de loop van de jaren en weet nog steeds niet of ik nu de juiste koekenpan-nen heb gekocht, de Nutura Induction Dat is wel een ding vind ik zo. Graag zou ik van jou een reaktie willen hebben als het enigszins kan, ofschoon ik weet dat je het razend druk hebt. Lieve groetjes Elly M. Sneekes

  5. Beste Monique, het was niet alleen vorige jaar, maar ook in 2019. Ik heb de 3 pannen bij twee verschillende akties gekocht.

    Groetjes, Elly

  6. Heeft de Greenpan een ILAG anti kleef laag?
    Daar was u in een blog in 2018 zo lyrisch over, bijv. de pannen van Carl Smith Sohn.

    • nee, zoals je kunt lezen in het artikel bevatten de GREEN PANNEN een thermale laag.

  7. Hoi, ik weet net of dit de beste plek is om deze vraag te stellen maar ik vroeg me af hoe het zit met de pannenset van Natura. Deze pannen zijn nu te winnen via de spaaractie van de Ekoplaza. Ik ben erg benieuwd of dit een betrouwbaar/traceerbaar merk is, als aanvulling op de (ook superfijne) Greenpannen die ik heb aangeschaft.

    Alvast bedankt!

  8. Blij met de pan die ik bij puur en fit gekocht heb. Nu heb ik een vraagje, ik heb ook pannen van green chef met een keramische laag, zijn deze pannen ook ‘gezond’/goed?

  9. Ik heb deze pannen nu al sinds december 2020 en nog geen problemen mee gehad.
    Om ze proper te krijgen gebruik ik geen vaatwasser maar met de hand was ik ze af.
    Ik gebruik geen metalen spatels.

  10. Hallo Monique,
    Ben ook al een tijdje aan het kijken voor gifvrije pannen. Het verhaal van GreenPan klinkt aantrekkelijk. Ook check ik review sites en bij Trust Pilot heeft GreenPan een slechte score, nl. 2,2 ster.
    Ik vraag mij dan toch af waarom er zo veel slechte ervaringen zijn met deze pannnen?
    Is het merk betrouwbaar? Zijn de slechte reviews betrouwbaar?

  11. Jij brengt een pan waarvan jij zegt dat hij slecht is voor de mens naar de kringloop?!

  12. Dus, ondanks het uitgebreide rapport van jou, hoe blij je bent met jouw Greenpannen, geen korting in 2022?

    Jammer.

    • zie puur en fit, alleen vandaag nog 20% korting…even verder kijken dan je neus lang is 😉 succes en warme groet!

      • Monique,ik wil graag greenpans kopen maar is het aluminium aanwezig in sommige reeksen van greenpan niet kankerverwekkend?

  13. In bakpapier zit een soortgelijke chemische stof, PFAS, ook niet goed voor onze gezondheid.
    Gelukkig is er bakpapier zonder PFAS!

  14. Vreemd Monique, je wilt je zelf niet meer vergiftigen via een Tefal koekenpan, maar vindt niet erg om een klant van een kringloopwinkel wel te vergiftigen…
    Ik heb mijn Tefalpannen zo bewerkt, dat die niet meer te gebruiken zijn en in de afvalcontainer gedaan.

    • Ik denk dat je dit iets anders moet bekijken. Iemand die bij de kringloop een bakpan koopt zal het worst zijn wat dit voor pan is.. of er simpelweg geen geld voor (over) hebben. Deze persoon zal anders een zo goedkoop mogelijke pan in de winkel kopen, en dus ook met ongezonde anti-aanbaklaag.

  15. ik heb een paar green pannen en heb er ook als geschenk gegeven. Wat ons opvalt is dat de bodem toch krom trekt. De olie glijdt naar de randen en in het midden ligt er niks meer. Dit zou toch niet mogen bij zulke duurdere pannen?

  16. Ik heb een pannenset Greenpan Padova Reserve. De koekenpan bakt vanaf het eerste gebruik enorm aan. Die is dus onbruikbaar. Zij oordelen dat ik de pan aan langdurige oververhitting heb blootgesteld en dat ze de pan niet willen vervangen. Dat is dus niet conform de garantieregeling waarmee ze zo graag adverteren. Ze zien er mooi uit, maar het gebrekkig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *