Maak je eigen, gezonde , veganistische JOPPIE saus!

Ik hou wel van een sausje. Deze maak ik zelf, zodat ze niet meteen een aanslag zijn op mijn gezondheid. Saus die we kant en klaar in de winkels kunnen kopen zijn niet gezond. Ze bestaan voor het grootste deel uit suiker, zout en transvetten. Daarnaast kunnen sommige sauzen uit hun flessen springen omdat ze bol staan van de smaakversterkers en hulpstoffen ( verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen, emulgatoren ) Het is een helaas-pindakaas-verhaal, mooier kunnen we het niet maken: sausjes zijn ongezond en moet met mate worden geconsumeerd. Lees verder

De kunstjes van de voedsel en levensmiddelenindustrie: …de kunst van het WEGLATEN

Ik ontvang dagelijks veel mail. Daarin worden meestal vragen gesteld over producten. Er zijn ook “ pieken” waarin er bijvoorbeeld een nieuw product is geïntroduceerd en mensen daar vraagtekens bij zetten. Die vraagtekens zijn goed, want we moeten echt kritischer zijn over wat we in onze mond stoppen tegenwoordig. Er worden heel veel spelletjes gespeeld met de consument, erg veel gesjoemeld en heel veel onder het kleed geveegd. De consument heeft het anno 2019 absoluut niet gemakkelijk, als hij of zij een beetje gezond wil eten en drinken. Dankzij de vele kunstjes die de voedsel en levensmiddelenindustrie op ons afvuurt, worden we heel veel bewust en onbewust misleid, terwijl de wet en regelgeving vrolijk toekijkt en dir gewoon toestaat. De allergrootste kunst is wel de kunst van het weglaten. In dit artikel leg ik uit, hoe dat in zijn werk gaat, en hoe jij je daar het beste tegen kunt wapenen. Lees verder

Alles over chiazaad

De superfoods lijken niet meer weg te denken, zeker niet in de gezonde wereld. Alhoewel ik de term “ superfoods” sterk overtrokken vind en vooral berustend op commercie, zijn de geclaimde producten wel degelijk rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Ze kunnen daarom ook worden ingezet als aanvulling op een gezond en volwaardig voedingspatroon. CHIAZAAD is één van de meest populaire superfoods. Ze worden niet alleen erg veel gebruikt om thuis te verwerken in gerechten en smoothies, ook industrieel wordt chiazaad in zogenaamde “ bewuste voedingsmiddelen” verwerkt. Wat is chiazaad precies en hoe gezond of ongezond is het? En wat kun je ermee? Lees verder

Waarom je het beste verse Hollandse groente in het seizoen moet kopen…de meest populairste herfstgroenten uitgelicht!

Ik ben een herfstmens. Ik kijk er ieder jaar na een snikhete zomer reikhalzend naar uit. Nu dat de zomers in Nederland alleen maar heter en heter en langer en langer lijken te worden kijk ik niet erg uit naar dit seizoen en is het verlangen naar de herfst 10 x groter geworden. Ik ben dan echt in mijn element. Ik voel mij in elk geval bij de weersomstandigheid van de herfst meest lekker. Het gure , frisse weer, de storm en zelfs de regen….i love it . 😍 Als pompoen freak is de herfst voor mij ook een feestje. Maar waar ik nog het meest van kan genieten is de prachtige natuur die een kleurenpracht krijgt waar je van ondersteboven raakt. Lees verder

Waarom kruidnagel zoveel meer is dan een specerij….

Ik ben zeer gevoelig voor geuren, en ik verzamel dan ook graag heerlijke natuurlijke geurtjes om mij heen. Geen chemische meuk, maar “ the real thing” zoals pure etherische oliën, en de geuren rechtstreeks uit de natuur. Denk daarbij aan heerlijk geurende kruiden en specerijen. Ik kan blij worden van de geur van een vanillestokje, mezelf oppeppen als ik aan een paar anijszaadjes snuffel, en vind de geur van kruisnageltjes helemaal geweldig, Lees verder