Waarom kruidnagel zoveel meer is dan een specerij….

Ik ben zeer gevoelig voor geuren, en ik verzamel dan ook graag heerlijke natuurlijke geurtjes om mij heen. Geen chemische meuk, maar “ the real thing” zoals pure etherische oliën, en de geuren rechtstreeks uit de natuur. Denk daarbij aan heerlijk geurende kruiden en specerijen. Ik kan blij worden van de geur van een vanillestokje, mezelf oppeppen als ik aan een paar anijszaadjes snuffel, en vind de geur van kruisnageltjes helemaal geweldig, Lees verder

Kardemom….meer dan een bijzonder kruid!

Kardemom kennen we in Nederland voornamelijk als onderdeel in speculaas / koekkruiden. Het geeft deze mix het kruidige tintje. In landen als India is dit kruid veel populairder en wordt het in de Indiase keuken veelvuldig toegepast. Het wordt ook als geneeskrachtig beschouwd. En da’s helemaal niet zo gek. Het klopt namelijk dat kardemom geneeskrachtig kan werken. Hoogste tijd, om Nederland ook warm te krijgen voor dit bijzondere kruid. Lees verder

Mijn versterkende drankje, geen toverdrank, wel verkwikkend en gezond

Ik hou er enorm van: de herfstperiode. Ik kijk er ieder jaar na een snikhete zomer ( die aan mij niet zijn besteed… ) reikhalzend uit naar die heerlijke, gure, donkere dagen in de aanloop naar de winter. De natuur is op zijn mooist, de pompoenen, en de zalige frisse lucht….alsof ik weer kan ademen na de zomerhitte. Ik krul me dolgraag onder een warm dekentje op, languit op mijn loungebank, genietend van een warme drank. Dat kan variëren van een kop thee tot iets meer versterkend als ik dit nodig heb. Even een lekkere opkikker, of een warme slok om weer warm te worden na een koud buitenzijn. Ik heb een poos geleden zelf een heerlijk versterkend drankje bedacht. Dit drankje is niet alleen versterkend, het werkt ook goed tegen ontstekingen en verkoudheidjes. De smaak is even wennen, maar na twee keer is het super-lekker. Ik adviseer het hier en daar mensen aan, die ook wel iets versterkend kunnen gebruiken, en steeds hoorde ik erg positieve reacties. Velen waren sneller van hun verkoudheid af of voelden zich gewoonweg stukken beter. De vraag om mijn recept te delen werd groter, vandaar ik het bij deze ga delen. Lees verder

Quinoa uit Nederland? JA! Dat is mogelijk!

Ik ben groot fan van de producten van mijn collega Rineke Dijkinga. Naast dat ik een enorme bewondering heb voor deze prachtige vrouw, ben ik zo vreselijk blij met wat zij op de markt brengt.  Rineke toont, dat het allemaal mogelijk is. Dat ons voedsel niet hoeft te bestaan uit meuk en niet van ellende aan elkaar moet kleven dankzij de kunstmatige additieven. Rineke staat voor 100% puur. En daarmee bedoelt zij ook 100% puur. Geen trucs, geen misleiding, geen adders onder haar mooie graszoden. Wat je ziet, is wat je krijgt. En wat je dan krijgt is puur natuur. Lees verder

Maak kennis met de CHAYOTE! Met lekkere recepten

Ik ben een grote bofbips. Ik heb een aantal lieve mensen met moestuintjes in mijn kring, die mij veel geven,  waaronder ook www.moringasfinest.nl. Dit is nu niet bepaald een moestuin, Jouke Berg bezit een prachtige kas, waarin hij gewoon op Nederlandse bodem de meest bijzondere gewassen ( groenten, fruit, kruiden ) biologisch verbouwt. Ieder jaar komt hij wel weer met iets anders en ik, de bof-bips, mag hier met grote regelmaat van genieten. Van zoete aardappelen tot rode bieten, van “ echte” bladspinazie tot moringa, van Thaise basilicum tot wortelpeterselie, van yacon knollen tot chayote. Chayote? 😕 Yep, chayote. Dit vind ik zelf nog wel het leukste aan deze verwennerij van Jouke, dat ook ik continu wordt verrast met dingen die ik nog niet eerder heb geproefd. Sterker: meestal heb ik van bepaalde zaken uit zijn kas getrokken nog nooit eerder gehoord. Onlangs kreeg ik van hem een paar chayotes. Ik ben er meteen in gedoken en uiteraard mee op avontuur gegaan in mijn keukentje. Lees verder