Cannellinibonen

Deze heerlijke witte boonsoort komt uit Italië. Ze zijn hier in Nederland nog vrij onbekend, en dat is jammer, want naast dat deze peulvrucht net als andere peulvruchten erg gezond is, zijn de bonen erg lekker van smaak. Ze zijn romig-wit van kleur, en zijn niervormig. Gekookt geven ze een heerlijke zachte, nootachtige smaak.

Cannellinibonen vallen onder de peulvruchten-familie. Ze bevatten erg veel goede gezonde voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels, mineralen en vitaminen. In Italië wordt de boon net zo veel gegeten als wij hier de bruine bonen eten. De Italiaanse keuken is zelfs ondenkbaar zonder de bonen. Cannellini bonen worden vaak verward met andere witte bonensoorten als de witte boon, Limabonen of de reuze/Spaanse bonen. Dit zijn echter andere soorten met een andere smaaknoot.

Koop cannellinibonen liefst vers/gedroogd. Ze zijn vooral verkrijgbaar in blik/pot. Deze varianten bevatten echter altijd erg veel zout en andere kunstmatige hulpstoffen. Kies, als je graag liever voor wat gemakkelijker gaat, de blikken en potten bonen uit de bio winkel. Gedroogde cannellini bonen hebben een lange weektijd nodig en een lange kooktijd. Je kunt de gedroogde varianten ook vinden in diverse supermarkten. Verder verkrijgbaar bij de bio winkel.

SAM_6640

Voedingswaarde

 • Cannellinibonen bevatten weinig calorieën en zo goed als geen vetten. 100 g cannellinibonen bevatten ongeveer 91 calorieën.
 • Ze hebben een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat de koolhydraten traag worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. De suikerspiegel in het bloed blijft daardoor stabieler. Een gezonde energiebron dus!
 • Zoals alle peulvruchten zijn ook cannellinibonen heel rijk aan plantaardige eiwitten. Daardoor geven ze snel een verzadigd gevoel. Een ideaal voedingsmiddel voor wie op zijn gewicht moet letten!
 • In cannellinibonen zit wel een giftige stof maar die wordt door koken onschadelijk gemaakt.
 • Cannellinibonen werken cholesterolverlagend.
 • Ze zijn rijk aan oplosbare en niet oplosbare vezels waaronder bijvoorbeeld pectine. Vezels zijn noodzakelijk voor een gezonde darmflora.
 • Cannellinibonen bevatten minerale zouten waaronder fosfor, calcium, zink en ijzer.
 • Ze leveren ook vitamine B1, B2 en B3.

 

9 Reacties op “Cannellinibonen

 1. Hallo Monique,
  Bedankt voor al je informatie elke keer weer, ik lees vaak je artikelen.
  Ik ben op zoek naar canellinibonen , gedroogd maar kan ze nergens vinden, ook niet online. Heb jij een adres.
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Vriendelijke groet,
  Ria

 2. Ik kan nergens vinden hoeveel koolhydraten er in 100 gram Cannellinibonen zitten? Wie weet dat?

 3. Heerlijk recept van Delia Smith: Toscaanse bonensoep met cannellinibonen. Maar de supermarkten en ook de reformkraam op de markt hebben ze niet in gedroogde vorm, bij Jumbo alleen in blik.
  Fijn om te weten dat zo’n verslavend lekkere soep ook nog gezond is👋😋.

 4. Gedroogde Bonen en peulvruchten in allerlei soorten en maten zijn te vinden in Turkse, Marrokaanse of Aziatische winkels.
  Smakelijk !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *