Chiepies, de goedkoopste meukvrije koekjes ever!

Het blijft krom en vaak onlogisch: meukvrije voeding lijkt vaak 10 x zoveel duurder dan meuk. Logisch voor de voedselindustrie, zij worden er wijzer en rijker van, onlogisch voor het welzijn en de gezondheid van de consument. Wil je enigszins ” gezond” mee willen doen, kost je dit gemiddeld toch altijd weer wat méér dan voedingsmiddelen vol met suiker, transvetten, zout en kunstmatige additieven. Toch kun je, met wat slim inkopen, zeer goed gezond voedsel inkopen, zelfs biologisch. Omdat biologisch steeds populairder wordt, kiezen veel fabrikanten eieren voor hun geld en brengen biologische producten op de markt die gewoon in de supermarkt verkijgbaar zijn. Dankzij goedkopere producties is het mogelijk om veel biologisch uit te brengen, al blijft het vaak toch een kwestie van meuk ( veel suikers o.a) Je kunt in de supermarkt dus ook biologisch voordeliger uit zijn, al moet je zeer goed de etiketten blijven lezen.

IMG_0167-1200x800

eerder schreef ik dit artikel, wat een top 10 weergeeft van meest gezonde, maar tevens meest goedkoopste voedingsmiddelen.  In dit artikel vertel ik ook over haver ( mout) Qua voedingswaarden verschillen bio en niet biologische havermout nauwelijks met elkaar. Het verschil zit hem in productieprocessen, goedkopere havermout wordt vaak gemaakt van ” rest-afval” van havermout-producties. Dit is gewoon exact hetzelfde, maar wordt als niet verkoopbaar verklaard omdat het te erg is vergruisd. Dit ” gruis” wordt opgevangen in grote bakken en verwerkt , en verkocht als goedkoper B of C merk in supermarkten. Anders gezegd is dit ” afval” niets meer of minder goede havermout, alleen afgekeurd. Net zoals diverse groenten worden weggeflikkerd omdat ze een andere vorm of kleur of grootte hebben. Zonde en onzinnig.

Natuurlijk kun je wensen hebben. Zo kies ik bijvoorbeeld nooit voor genetisch gemanipuleerde producten, of producten die op dieren zijn getest. Zelfs dan nog kun je goedkope keuzes maken. Gezond eten is niet duur. Het is vooral hoe duur jij het zelf maakt of wil maken. Daarnaast is het best handig, om te weten hoe je met zo min en goedkoop mogelijk, zoveel mogelijk kunt maken 😉 Daar hoop ik je in te kunnen inspireren met mijn recepten, want ik let altijd op budget. Ik bedenk al mijn recepten met het budget in het vizier. Zodat veel van mijn recepten ook toegankelijker zijn voor meerdere groepen mensen. Ik heb mezelf eens uitgedaagd om met zo min mogelijk, en zo goedkoop mogelijk, een zeer luxe koekje te ontwikkelen. want OK. Een kilo tarwemeel, een pak suiker, en wat eieren, daar maak je ook koekjes van, tuurlijk, maar erg gezond en spannend zijn deze niet te noemen. Ik wilde mezelf daarom eens gaan uitdagen om iets verrukkelijks te bedenken wat nog geen euro kost aan gezonde ingrediënten. En dat is gelukt! Meet de CHIEPIES ( goedkoopjes)

IMG_1925

Ik heb gekozen voor meest goedkoop uit de supermarkt. Dit betekent dat het niet biologisch is, en de havermout genetisch is gemanipuleerd. Dit betekent NIET, dat het ongezond is. Het zijn keuzes die je voor jezelf wilt maken om zo ” clean” mogelijk te eten, maar GEZOND EN VOEDZAAM zijn totaal andere dingen. Om de CHIEPIES te maken, heb je maar vier ingrediënten nodig, al lijkt het veel meer. Maar echt waar: meer dan havermout, bakpoeder, bananen en cacaopoeder ( en water) heb je niet nodig. Als je bovenstaande ( foto) producten inkoopt ( gewoon bij de supermarkt) ben je rond de 2,70 kwijt. Gebruikt in het recept verbruik je ongeveer één euro!!!!!Je kunt dus voor nog geen euro al vreselijk lekkere, gezonde en luxe koekjes bakken!

IMG_1929

Daarnaast zijn ze zo gemaakt. Je hebt er ook geen hippe keukenapparaten voor nodig Alles wat het vraagt is een kom, en een lepel. En een oven 😉 Zet de oven op 185 graden, en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer:

  • 250 gram havermout
  • een zakje ( 15 gram) bakpoeder
  • twee en halve banaan, gepureerd ( bewaar het overgebleven helft van een banaan)
  • 100 ml warm water

……door elkaar in een kom. Voeg beetjes water toe als de massa iets te stroef blijft, maar pas op dat je het niet te papperig maakt. Schep bergjes op de bakplaat, hou wat ruimte tussen de koekjes, ze rijzen iets uit. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_1927

Pureer de helft banaan fijn. Voeg er twee eetlepels water aan toe en roer tot een papje. Voeg 65 gram cacaopoeder toe en roer door elkaar, voeg steeds beetjes water toe tot de massa licht smeuïg wordt. Dit smeer je royaal op de koekjes. SMULLEN MAAR! Je kunt er eventueel nog wat ceylon kaneelpoeder overheen strooien.

IMG_1926

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *