De anus…waarom we er wél over zouden moeten praten! + review ANU 13 zalf van Harmonie

Ik ga het in dit artikel / review hebben over iets waar nooit veel over wordt geschreven, laat staan gesproken. De hoogste tijd dus, om een artikel te wijden aan dit gênante onderwerp, waar erg veel mensen last van hebben: problemen rondom de anus. Zo…het hoge woord is eruit. We schamen ons nog altijd als we het moeten hebben over de anus , de geslachtsdelen en alles wat daar omheen gebeurt. Het taboe is hardnekkig, terwijl niets normaler zou moeten zijn dan bijvoorbeeld ons gebit of onze ledematen. Net als ons gebit en onze ledematen hoort onze anus en het gebied daar omheen bij ons lichaam. Zonder onze anus zouden we onze ontlasting niet kwijt kunnen. Je kunt je voorstellen wat dat in een lichaam aan kan richten. We moeten daarom juist blij zijn dat we een anus hebben en zouden daarover ook gewoon openlijk moeten praten. Hopelijk helpt dit artikel het taboe een beetje te doorbreken. 

WAT IS EEN ANUS PRECIES?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is nu precies een anus? De anus wordt ook wel de AARSOPENING genoemd. Het is een kringspier, die de endeldarm afsluit. Het wordt gerekend tot de zogenoemde erogene zones.  De anus zorgt ervoor, dat de ontlasting op de juiste manier uit het lichaam wordt afgevoerd.
De anus bij mensen bestaat twee sluitspieren ( sfinciers) die stevig ingekapseld liggen tussen onze billen, Er is een uitwendige en een inwendige sluitspier. De inwendige sluitspier bestaat uit glad spierweefsel en is willekeurig. De uitwendige sluitspier kan door ons willekeurig worden afgesloten van het rectum ( = de monding van de endeldarm) De anus is erg goed doorbloed, en er lopen vele aders doorheen.
De huid van en rondom de anus is dichtbezet met gevoelszenuwen. Het is zeer gevoelig, en aanrakingen kunnen een grote invloed geven.
De anus is belangrijker dan je denkt. Het zorgt ervoor dat we onze ontlasting kwijt kunnen. Onverteerbare resten van ons voedsel worden door de lever uitgescheiden, Dit komt samen met galkleurstoffen, afgestoten slijmvliescellen, en de bacteriën die in onze darmen groeien, in onze uiteindelijke ontlasting terecht. Via de anus wordt onze ontlasting afgevoerd.
Rondom de anus gebeurt er vrij veel. Zo groeit er schaamhaar, wat vooral bij volwassen mannen voorkomt. Dit kan voor tal van huidklachten zorgen, het wordt daarom vrij vaak weggeschoren, niet alleen om hygiënische redenen. Ook de huid rondom de anus kan behoorlijk worden aangetast door de ontlasting. Als we bijvoorbeeld moeite hebben om naar de WC te gaan, kan ( te) harde ontlasting voor beschadigingen rondom de anus zorgen. Dit kan ontzettend pijnlijk en vervelend zijn.

AANDOENINGEN VAN DE ANUS

Maar er zijn nog meer aandoeningen die vrij ernstig kunnen zijn, en een veel pijn en klachten geeft. Meest bekend zijn”
* AAMBEIEN
* FISSUREN
* FISTELS
* ECZEEM
* SCHIMMEL INFECTIES van de peri-anale huid
Aambeien is de meest gehoorde aandoening. Dit is een aandoening, waarbij weefsels met bloedvaten in de anus en / of in het rectum opzwellen en in het ergste geval ontstoken raken. Dit kan gaan bloeden en vergroten. Er zijn inwendige en uitwendige aambeien. De uitwendige zijn zichtbaar buiten de anus. Je merkt er in de beginstadia niet erg veel van. Maar zodra het verergert, kunnen er sporen van helder rood bloed in de ontlasting voorkomen. Dit kan een enorme schrik-reactie opleveren, omdat bloed bij de ontlasting ook een teken van darmkanker kan zijn. Daarnaast kan de anus enorm gaan jeuken en uiteindelijk pijnlijk worden. Ook kun je aanvraag hebben / voelen terwijl je helemaal niet hoeft.
Een fissuur wordt ook wel een kloofje bij de anus genoemd. Deze kloven ontstaan, als onze ontlasting te hard is. Dit levert beschadiging aan de slijmvliezen op.
Fistels ontstaan meestal na een ontsteking. Als deze ontsteking zich heeft uitgebreid naar de huid kan deze spontaan openbreken. Ook als de ontsteking is verdwenen kunnen er fistels achterblijven.

DE ANUS GOED VERZORGEN

Okay, het mag helder zijn geworden, dat we de anus en de huid rondom de anus in topconditie moeten houden om vervelende en pijnlijke klachten te voorkomen. Een op de twee Nederlanders krijgt wel eens te maken met klachten rondom de anus. Dit varieert van ontsierde aderen rond de anus tot aandoeningen zoals hierboven enkelen zijn besproken. Zwangere vrouwen kunnen ook te maken krijgen met klachten rondom de anus. Dit komt, omdat een zwangerschap veel extra druk rondom de anus ligt. Het grote netwerk van bloedvaten ( ook wel zwellichamen genoemd) bevinden zich in de endeldarm ( rectum) net even boven de anus. Deze zorgen ervoor dat luchtdicht en lekdicht wordt afgesloten. Hormonen kunnen sterk van invloed zijn op bindweefsel. Tijdens een zwangerschap komen er erg veel hormonen vrij. Het bindweefsel is de bedding waarlangs de bloedvaten naar de organen worden begeleid. Tijdens een zwangerschap ligt er vrij veel druk op de vaatwanden, en in combinatie kan dit zorgen voor erg ontsierde aderen rondom de anus. Dit kan ook klachten geven. Ben je dus zwanger, dan is het extra belangrijk om de ( huid) conditie rondom de anus in optimale conditie te houden.
Iedereen heeft het vast wel eens ervaren…..” Pijn aan de poeperd” om het in kindertaal te formuleren. Dit ontstaat meestal als men een moeizame ontlasting ( harde keutels) heeft. Het is erg belangrijk om de kern van de klacht eerst aan te gaan pakken. We eten bijvoorbeeld in Nederland nog veel te weinig vezels. Vezels zijn nodig voor een soeprel verlopende stoelgang. Het is om te beginnen belangrijk om eens naar je eet/drinkpatroon te kijken. Eet jij voldoende vezels?
Ook kunnen diverse voedingsmiddelen voor obstipatie zorgen. Ga zeker even naar de huisarts als de klachten langer dan 10 dagen aanhouden,. Schaam je niet. Een arts is veel gewend.
Je kunt ook last hebben van “ schrale billen”. Eigenlijk zijn de billen zelf niet aangetast, maar de huid rondom de anus. Als de huid daaromheen is beschadigd of overgevoelig is geraakt door bijvoorbeeld acute en langdurige diaree, kan dit enorm veel pijn en een zeer onprettig gevoel geven. Zitten kan ook zeer pijnlijk zijn in alle gevallen.
Hoe hou je de anus in topconditie? Enkele tips “ voor de bips” 😉
* EET VOLDOENDE VEZELS
Vezels zijn onmisbaar, om de stoelgang vlot en soepel te laten verlopen. KLIK HIER om alles over vezels en het belang te lezen. Zonder voldoende vezels kan de ontlasting erg hard worden waardoor het moeizaam uit de anus komt, en mogelijk beschadigingen kan veroorzaken aan de anus en de huid rondom de anus. Scheurtjes, en zelfs wondjes kunnen dan makkelijk ontstaan. Zorg er dus voor dat je iedere dag voldoende vezels eet, liefst via verse, natuurlijke en intacte voedingsmiddelen als groente en fruit en zaden, noten en pitten.
* EET GEZOND, BEWEEG VOLDOENBDE
Gaap…..ja ik weet het, deze tip heb je denk ik nu wel 1000 x gelezen, maar dat is niet voor niets. Het is met name voor de stoelgang ontzettend belangrijk om naast vezelrijk ook gezond te eten. Zet een goede balans neer tussen gezond eten en drinken en bewegen. Je hoeft voor een goede en soepele stoelgang je niet dagelijks af te beulen in de sportschool, maar iedere dag een wandeling maken, een stukje fietsen…..het helpt mee om de stoelgang zo optimaal mogelijk te houden.
* DRINK VOLDOENDE WATER
Vezels hebben vocht nodig. Drink daarom voldoende vocht, liefst in de vorm van water, groene thee of zuivere stevia druppels in water.  Zorg iedere dag voor tenminste anderhalve liter vocht.
* DRAAG 100% ( liefst biologisch) KATOENEN ONDERGOED
Al die mooie lingerie-setjes, stoere boxers en prachtige heupslips ten spijt, ze zijn vrijwel altijd gemaakt van synthetische stof. Dit kan de boel “ down under” behoorlijk verstikken, waardoor er ook problemen aan de anus kunnen ontstaan. Draag daar liefst 100% katoen, en ververs dit tenminste 1 x per dag.
* HOU DE OMGEVING SCHOON, MAAR OVERDRIJF NIET
Gelukkig heeft ons lichaam zelf de meest prachtigste schoonmaakdiensten in huis. Zo zorgt het lichaam er bijvoorbeeld voor dat de vagina een goede PH waarde behoudt, en reinigt deze zichzelf. Veel mensen maken hun achterste na ieder bezoek schoon met speciale “ ass wipes” om zo een schoon gevoel te geven. Deze doekjes zijn gedrenkt in tal van synthetische goedjes. ( waarvan het conserveermiddel methylisothiazlinone meest bekend is )  Deze kunnen de huid rondom de anus behoorlijk irriteren, en de natuurlijke schoonmakers behoorlijk dwarsbomen. Wil je de boel daar toch graag schoonmaken, gebruik dan een washand met water, en geen speciale reinigingsmiddelen. Water reinigt ook meer dan voldoende. Baby’s hebben ook erg vaak last van luier-uitslag. Dit is niet altijd te danken aan de luiers, maar veel meer aan de vele reinigingsdoekjes die worden gebruikt om de anus van de baby te reinigen. Zeker tere baby huidjes kunnen zeer snel geïrriteerd raken.
Zie de huid rondom je anus ook als een babyhuidje. Het is zeer teer en gevoelig. Verzorg het daarom ook met de grootste zorg.
* ZIT NIET TE LANG OP JE KONT
Zitten is het nieuwe roken. Als je langer dan anderhalf uur aaneengesloten op een stoel zit, kunnen er net zoveel klachten zich ontwikkelen als men rookt. Dat is behoorlijk heftig. Maar ook voor de anus is het beter om niet te lang achtereen op een stoel te zitten. Door de warmte kan de boel down under behoorlijk verstikken, waardoor er irritaties kunnen ontstaan, zeker als de huid rondom de anus resten van ontlasting bevat.
* VEEG GOED
Er is veel discussie over hoe je nu het beste je bips afveegt na een toiletbezoek, Er zijn geen echte regels, maar het is wel belangrijk, dat je het niet te snel doet. Veel mensen vegen hun bips snel af, omdat ze haast hebben of er niet erg bij stilstaan. Gebruik geen “ schuur-wc papier” Deze goedkope wc rollen zijn dan wel voordelig, ze kunnen letterlijk en figuurlijk als schuurpapier werken op de huid rondom de anus. Meest geadviseerd wordt van voor naar achteren te vegen, en dit zo langzaam mogelijk te doen.

WAT ALS HET MIS IS?

Ook al neem je alle tips hierboven ter harte, soms kan het gewoon mis zijn, en ondervind je veel pijn en klachten. Je gaat dan meestal wel naar je huisarts, die je meestal een zalf voorschrijft. Deze zalven bevatten helaas veel meuk. Gelukkig kun je ook een 100% natuurlijke zalf gebruiken. Er zijn er nog niet erg veel op de markt en ik moest dan ook flink zoeken naar een 100% meukvrij alternatief. Ik vond uiteindelijk een zalf van het merk HARMONIE. Dit is geen onbekend merk voor mij wat mij al meteen enthousiast maakte.
Harmonie komt uit de stal van EARTH LINE, ook al zo’n prachtig merk op gebied van natuurlijke, pure en meukvrije verzorging. HARMONIE is 100% gerectificeerd natuurlijk. Het is o.a gecertificeerd door BDIH, ICADA, en EcoControl. Dit zijn de meest gerespecteerde certifertiserende instanties op gebied van biologische en natuurlijke cosmeticaproducten. De certificeringen garanderen bijvoorbeeld dat de producten 100% vrij zijn van synthetische grondstoffen.

ANU 13

De créme / zalf heeft de naam ANU13 gekregen. De Anu, waar dat voor staat spreekt voor zich 😉 . De 13 staat voor 13 actieve plantenextracten en oliën. Wel te verstaan:
– smeerwortel extract : helpt bij het helen van wondjes en bij het samentrekken van de bloedvaatjes
– toverhazelaar extract : heeft samentrekkende  , anti microben, antischimmel en anti-bacteriële eigenschappen. 
– paarden kastanje extract : werkt mild samentrekkend en helpt tegen irritaties , stimuleert de doorbloeding van de huid
– zomereik extract : natuurlijk samentrekkend, werkt heilzaam bij irritaties
– Goudsbloem extract : werkt verzachtend, anti-bacteriëel, ontstekingsremmend, en werkt hydrateren wat herstel van de huid versnelt
– kokosolie : de zuivere variant werkt verzachtend, legt een beschermend filmpje op de huid, verzorgt en hydrateert
– duizendblad extract : werkt verstevigend op die huid
– heermoes extract: paardenstaart-extract wat zeer rijk is aan silicium. Herstelt, versterkt en versoepelt de huid.
– etherische tijm olie : werkt antiseptisch, anti-bacteriëel, pakt ongewenste bacterie-groei aan en stimuleert het huidige immuunsysteem
– etherische mirre olie : heeft een adstringerende werking , daarnaast werkt het antiseptisch
– etherische komijn olie : werkt krampstillend en kalmerend
– etherische gember olie: stimuleert de doorbloeding van de huid
– etherische venkel olie: rijk aan oliezuur en linolzuur, werkt vooral verstevigend op de huid
Acht van deze dertien zijn 100% biologisch gewonnen. De zalf werkt zeer effectief bij:
– irritaties van de anus / de omgeving van de anus
– wondjes, kloofjes, scheurtjes bij en rondom de anus
– bij een rode huid
– bij een gevoelige huid
– bij een uitgedroogde huid
– bij een ruwe, schrale huid
Je kunt de zalf zowel preventief als geneeskrachtig inzetten bij ( huid) problemen rondom de anus. Omdat ik altijd een beetje voorzichtig blijf met claims, wil ik melden, dat deze zalf niet persee de zalf van de dokter vervangt. Ik persoonlijk vind het een zeer goed alternatief, maar omdat klachten en aandoeningen sterk kunnen variëren, blijf ik een beetje neutraal.
De zalf is te gebruiken vanaf het derde jaar. Omdat de planten extracten en oliën nogal ” heftig” zijn, zijn ze beter niet te gebruiken bij baby’s en peuters. Vanaf het derde levensjaar kun je de zalf wel gewoon gebruiken.

DE TEST

Ik heb gelukkig nooit last van klachten rond de anus. Ik eet met mijn twee kilo verse groente per dag immers meer dan genoeg belangrijke vezeltjes om mijn stoelgang meer dan optimaal te houden. Ik houd mijn achterste schoon met water. En ik volg mijn gegeven tips hierboven ook braaf zelf op. Toch wilde ik voor dit artikel de zalf testen. Ik heb de zalf twee dagen gebruikt. Twee x per dag heb ik de zalf vrij dik op de huid rondom de anus aangebracht. Het geeft in elk geval een erg fijn gevoel. Het trekt ook vrij snel in, en ik ervoer de zalf ook niet als “ storend tussen de bilnaad” 😉 De zalf ruikt erg lekker, wat het ook minder vervelend maakt om op te smeren.Na 5 minuten voelde ik eigenlijk niets “ vreemds” meer. En voelde het eigenlijk normaal. Ik had niet het gevoel, dat ik zalf had aangebracht. De werking zal er zeker zijn, maar omdat ik geen klachten heb in deze gebieden, merk ik er weinig van. Ik denk dat als je daadwerkelijk klachten hebt, deze zalf zeer effectief en direct werkt.
WAT VIND IK?
Ik persoonlijk ( met de nadruk op persoonlijk) vind het een perfect alternatief voor conventionele zalven. Denk ook aan de vele zalven die er op de markt zijn ( Sperti) tegen anus-aandoeningen. Deze bevatten erg veel meuk. Dan is deze ANU 13 zeker het betere en gezondere alternatief.

WAAR KAN IK HET KOPEN?

ANU 13  is goed verkrijgbaar in de biowinkel, gezondheidswinkel, maar vooral goed verkrijgbaar online. Een tube van 50 ml kost gemiddeld € 9,99 maar prijzen kunnen online enorm uiteenlopen. O.a via DEZE BESTELLINK
TOT SLOT:
Net als met alles, geldt ook hier dat je de zalf met gezond verstand moet gebruiken. Overdrijf niet, dit kan dan juist een averecht effect opleveren.
Notificatie; ik kreeg de zalf gratis toegestuurd via ” de ambachtelijke” . Dit is geheel vrijblijvend en er zijn geen commerciele doeleinden mee gemoeid. Er zijn ook geen enkele inkomsten. Dit artikel is onafhankelijk geschreven. 

 

17 Reacties op “De anus…waarom we er wél over zouden moeten praten! + review ANU 13 zalf van Harmonie

  1. Hallo Monique. Goed dat je hier ook eens aandacht aan besteedt. Ik mis wel één belangrijk onderwerp en dat is het bidet. In Aziatische landen wordt het toiletpapier alleen gebruikt om af te drogen nadat er gereinigd is met water. Het is eigenlijk best vreemd dat we dat in Europa niet doen. Het is een stuk hygiënischer beter voor de huid.

  2. Hoi Monique, interessant artikel, dank daarvoor.
    Waarschijnlijk een autocorrect foutje: bij toverhazelaar extract: antisemitisch….? ????

  3. Hoi Monique e.a. lezers, idd heel goed dat dit “tere en gevoelige” onderwerp ter sprake komt. Ik ‘had’ ook last van een gevoelig bipsje en gebruik al een poosje CHI anazone ook een 100% natuurlijk en biologische balsem. Ook te gebruiken voor andere gevoelige en droge huidplekjes. (Overigens ben NIET commercieel hoor, géén aandelen o.i.d.) ????

  4. Ik heb een zgn Indisch spuitje in mijn toilet laten aanbrengen , op het reservior . Ideaal sinds ik dit heb nooit geen jeuk, bloed etc meer .

    Ook een kappersdouche is op dezelfde wijze te gebruiken

  5. Hey Monique, waarom zeg je in je artikel niks over het gebruik van toiletpapier zelf. Deze bevat doorgaans een grote hoeveelheid chemicaliën, BPA en bleekmiddel (chloor)?

  6. Wanneer de probleempjes niet te groot zijn, werkt het 2 x daags insmeren met bio kokosolie ook goed (de niet-ontgeurde).
    Bedankt voor uw artikel.

    • Ik heb dat inderdaad ook geprobeerd, maar bij mij werkt helemaal niets, ook geen goede kokosolie. Het is eigenlijk nog te gevoelig om voorzichtig af te vegen/deppen met toiletpapier. Ook deppen met appelazijn heeft geen effect…
      Toch maar eens de zalf gaan kopen die hier geadviseerd wordt, alleen gaan huidflapjes daarmee niet weg. Deze blijven waarschijnlijk sowieso voor problemen zorgen, naast alle andere kloven en schraalheid

      • Hi Anne, bij mij werkte ook niks maar mijn nieuwe huisarts wist het gelijk: lichen sclerosis. Misschien bij jou ook wel. Daar is een goede zalf voor. Succes!

  7. Door andere reden heb ik regelmatig problemen met de stoelgang. Ik gebruik als alternatief 2 gewelde vijgen voor m’n ontbijt. Sindsdien geen problemen meer.

    • Dag Ruig,
      Dat vind ik op zich een zeer vriendelijk aanbod, maar helaas is mijn kont niet al te geschikt voor kleine zielige piemeltjes als het jouwe. Wellicht dat de ANU 13 zalf jou verder kan helpen? Ik wens je veel succes en warme groet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *