Echt gezonde ijsjes maken met meukvrije ijsvormpjes!

Wat is er nu echt onlosmakelijk verbonden met de zomermaanden? Ja, natuurlijk om te beginnen zonnebrandmiddelen, maar we eten in de zomermaanden ook erg veel ijsjes. Een ijsje lijkt vooral op zeer ( snik 🥵 ) hete dagen verkoelend te werken, maar wist je dat dit in werkelijkheid helemaal niet zo is?  Volgens heel veel fabrikanten is ijs erg goed voor het vocht / tegen de dorst. Ijs is lekker, erg koud en zeker met extreme temperaturen willen we niets liever. Maar ijs is eigenlijk juist helemaal niet zo’n goed idee om te consumeren in hogere temperaturen. Hoe zit het nu precies?

KORTSTONDIG GEVOEL VAN VERKOELING

Als je net een ijsje op hebt, zal dit je heel even een verkoelend gevoel geven. Dit wekt meteen de illusie dat het ijsje jou werkelijk afkoelt, maar de werkelijkheid is dat je lichaamstemperatuur nauwelijks of niet verandert. Je lichaam verkoelt zich namelijk niet van binnenuit, maar van buiten. De receptoren bevinden zich aan de buitenkant van ons lichaam. Deze receptoren zorgen ervoor dat ons lichaam de temperatuur afstemt op de omgeving ( buiten temperaturen) Als het warmer wordt, gaat onze lichaamstemperatuur omhoog. Dit gebeurt om een eventuele drastische stijging te voorkomen en tegelijkertijd om het lichaam voor te bereiden om af te koelen.
Als jij een ijsje eet, geeft dit ijskoude vocht je kortstondig een verkoelend gevoel;. Zodra het in de maag arriveert verwarmt het lichaam de vloeistof om de algemene temperatuur constant te houden. Dit zorgt niet voor afkoeling. Een glas ijswater of andere ijskoude dranken werken hetzelfde. Ze zijn wel erg belangrijk om je vochtbalans op peil te houden, maar voor afkoeling zorgt het niet, sterker, je kan het alleen maar warmer krijgen omdat je lichaam energie nodig heeft en gebruikt om het koude vocht af te koelen.
Eet je consumptie ijs, roomijs of softijs, dan heb je er nog veel meer last van. Daarin zitten veel ingrediënten ( melk, vetten, suikers) die door het lichaam moeten worden afgebroken. Dit vraagt energie waarbij warmste vrijkomt. Van een lekkere coupe roomijs, softijs of consumptie ijs krijg je het dus alleen maar warmer. En moet je dan kiezen, kies dan voor waterijs.
Ijs is dus helaas niet verkoelend, dit gaat volgens wetenschapper Peter Poortvliet ( University of Queensland , Australië ) over “ een psygholigisch effect” We DENKEN door het koude ijs af te koelen, maar dat is in werkelijkheid juist andersom. Hij heeft goede tips om af te koelen:
* Breng je huid in contact met iets kouds ( geleiding) door een luchtstroom ( conventie) door de warmte af te geven aan een koudere omgeving ( straling) en door te zweten ( verdamping)  Dit zijn vier mechanismen : geleiding, conventie, straling en verdamping. Deze treden niet in werking als we iets eten of drinken maar er zijn wel diverse voedingsmiddelen die warmteverlies kunnen opwekken. Dit gebeurt via de vierde methode: het transpireren. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een kop hete groene thee geeft verkoeling, Volgens Poortvliet is een half kopje thee al meer dan voldoende om via de receptoren in de mond en keel transpiratie op te wekken, Het zweet verdampt vervolgens op de huid. Bij dit proces gaat er warmte verloren en daalt de lichaamstemperatuur.Het is dus een beter idee een half kopje hete thee te drinken in plaats van een ijsje. Het koelt je af terwijl je ook vocht binnen krijgt. 
* Eet gepeperd / pittig voedsel. Dit heeft een verkoelend effect, maar, zo benadrukt Poortvliet, zorg wel dat je daarbij voldoende drinkt. Het vochtverlies door transpireren moet worden gecompenseerd. 
* Drink lauwwarm water. Net als ijs dit effect geeft, denken we dat we van een ijskoud drankje ook verkoelen, maar…zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit zeer kortstondig. Door lauwwarme water te drinken hou je de lichaamstemperatuur het meest constant 
* Eet …WATERMELOEN! Ik schreef eerder alk IN DIT ARTIKEL hoe gezond, dorstlessend en verfrissend watermeloen is en ook deze wetenschapper benadrukt dit. Volgens Poortvliet bevat watermeloen veel water en kost dit het lichaam erg weinig energie om te verteren.

DAN HELEMAAL MAAR GEEN IJSJES ETEN? 🙁

Neeeeeh, gelukkig kunnen we uiteraard op zijn tijd heus van zo’n ijsje genieten. Maak er alleen geen dagelijks terugkerend iets van op snik-hete dagen, en hou de porties klein. Maar wat zeker ook niet onbelangrijk is, is WAARUIT jouw ijsje bestaat. Suiker in combinatie met water ( suikerwater , waar vrijwel ieder waterijsje uit bestaat ) is misschien nog wel het meest misleidende ijsje die er bestaat. Waarom? Want zijn roomijsjes dan niet de meest ongezondste ijsjes ever? Natuurlijk ligt dit genuanceerd, maar nee, in de meeste gevallen zijn de zeer onschuldig ogende waterijsjes meest rijk aan suikers. Uiteraard bevatten ze weinig vetten wat roomijs wel weer bevat in soms grote hoeveelheden, maar omdat de voedselindustrie ons graag wijsmaakt dat waterijs GEZONDER is dan room of consumptie ijs, kiezen we vaker voor waterijs en eten we er ook in regel MEER van. Zo bevat een raketje al snel zo’n 10 gram suiker. Een calippo ijsje tikt zelfs de 20 gram suiker aan. Nog een nadeel van suikerwater-ijsjes: je krijgt er uiteindelijk alleen maar meer dorst van.
Trap overigens ook niet in de zogenaamde “ gezonde “ ijsjes die bijvoorbeeld zijn gemaakt van 100% fruit. Qua suikers kan dit zelfs nog meer oplopen dan het raketje. Kijk goed naar de voedingswaarden.

ZELF IJS MAKEN…LEUKER, GEZONDER EN ECHT BETER!

Het loont op veel fronten de moeite, om zelf ijs te maken. En nee, echt, dat is helemaal niet moeilijk. Sterker nog, je kunt van de meest simpelste ingrediënten heerlijke , gezonde ijsjes maken. Dit geldt voor zowel waterijs als consumptie ijs, voor soft ijs als roomijs. Op mijn website heb ik talloze lekkere ijs recepten staan om je volop te inspireren.
Meest gegeten ( ook vooral door kinderen) is waterijs. Je hebt tegenwoordig heel veel leuke ijsvormpjes om zelf waterijsjes te maken. Deze kun je voor een habbekrats kopen in discounters als Action en Blokker. Superleuk, maar er zitten kanttekeningen aan vast. Om te beginnen zijn vrijwel alle gangbare ijsvormpjes gemaakt van plastics en / of siliconen. Deze siliconen bevatten vaak weekmakers en BPA en zijn niet van al te goede kwaliteit. Mede omdat het allemaal bijna niks kost, kopen mensen ieder jaar wel weer nieuwe vormpjes wat uiteindelijk ENORM belastend is voor het milieu. Maar het kan dus ook vrij vervelende stofjes lekken. Dit kan al gebeuren bij siliconen als er een klein scheurtje ontstaat. Het is op veel fronten dan ook meest verstandig, om te investeren in echt goede ijsvormpjes. Ik Herb het dan over ijsvormpjes, die zijn gemaakt van 100% PLATINUM en/ of PREMIUM siliconen. Siliconen worden meestal gemaakt uit het basiselement kiezel, ook beter bekend als SILICUM, en zuurstof. Samengevoegd wordt dit SILICUMOXIDE genoemd. In tandpasta’s kunnen we het ook vinden onder het kopje SILICA. Silicum wordt ook wel kwarts genoemd, of bekend als een klein hoofdbestanddeel van zand. Kwarts is er in overvloed op aarde, en daarom altijd en overal voor handen. Eerst worden er aan elkaar gekoppelde silica-moleculen gemaakt, dit gebeurt door aan kwarts een watersof en carbon toe te voegen, dit worden lange ketens. Dit geeft al meteen een rubberachtig resultaat: het silicon. Hiermee kun je van alles maken, wat alleen kapot is te krijgen door te snijden. Er bestaan groot genomen twee soorten siliconen:
– FOOD / OF GRADE siliconen:
Dit soort siliconen is bedoeld voor huishoudelijk gebruik, en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor bewaarmaterialen, bak-materialen en bakmatten.
– MEDICAL GRADE SILICONEN:
Zoals de naam het al een beetje verklapt wordt dit soort siliconen voornamelijk gebruikt in de medische wereld.
Om een lang verhaal kort te houden, zijn medische siliconen siliconen, die het mogelijk maken om 100% veilig te kunnen worden gebruikt met levend weefsel ( biocompatibiliteit ) Medische siliconen worden o.a gebruikt in medische hulpmiddels ( verband, medische implantaten, voedsel-slangen ) maar het wordt ook veel gebruikt om bijvoorbeeld menstruatiecups mee te maken. Medische siliconen kunnen tenminste 30 dagen in het menselijk lichaam blijven. Veel materialen zijn ongeschikt voor medisch gebruik vanwege de toxiciteit , chemische reactiviteit of dat deze een immuunrespons kan geven. Medische siliconen worden kort door de bocht dus gebruikt in de geneeskunde vanwege de flexibiliteit en gemakkelijke vorming, denk daarbij aan medische slangen in apparaten  ( katheten ) en in afdichtingen. Medische siliconen worden tevens ingezet bij cosmetische en reconstructieve chirurgie. Er worden ook veel fop-spenen en spenen voor zuigflesjes gemaakt van dit medische silocoon. De siliconen producten die wij kunnen kopen, vallen dus onder de FOOD GRADE. Nu is het helaas allemaal niet zo zwart/ wit als het lijkt. Eerder sprak ik over 100% siliconen.
Waarom is er onderscheid tussen 100% ( platinum)) siliconen en siliconen? Wel, heel veel ( veelal goedkope ) siliconen producten bestaan niet 100% uit siliconen, maar ook uit vele andere stoffen, waarvan weekmakers als Ftalaten een bekende is. Daarover las je al eerder dat dit een zeer hormoonverstorend stofje is de je beter kunt mijden. Zeker in producten waarmee je bakt, zoals siliconen, kunnen deze stoffen doorlekken in het voedsel. Het is erg belangrijk, dat je jezelf verzekert van een siliconen product die voor 100% uit siliconen bestaat. Al die goedkopere producten zijn hartstikke aanlokkelijk om in te kopen, maar onthoud dat 9/10 producten vele andere stoffen bevatten. Er is een slim trucje, om erachter te komen of je 100% siliconen in handen hebt, of een cocktail-product. Als je het product draait, moet de kleur en structuur overal hetzelfde blijven. Zie je wittige streepjes en kleur-verspringen, dan gaat het niet om 100% siliconen, maar om een cocktail product waar vrijwel altijd weekmakers in worden verwerkt. Er is ook nog zoiets als een PLATINUM  SILICONEN. Zoals de naam zegt gaat deze soort iets verder in kwaliteit, het vraagt hogere kwaliteitseisen. Het is een type siliconen dat enkel is opgebouwd uit platina waardoor de kwaliteit vele malen hoger is. Ook kan deze soort veel meer hitte verdragen, tot wel 300*C.
100% siliconen zijn compleet veilig en milieuvriendelijk, en duurzaam. Rond siliconen blijft er een nadelig imago kleven, veel mensen vinden het maar raar en eng spul en het lijkt erg op plastic, zeker door al die kleurtjes. Plastic heeft om te beginnen veel meer stoffen nodig om maar enigszins in de buurt te komen van de flexibiliteit van siliconen . Siliconen zijn INERT, wat zoveel betekent dat het chemisch genomen een zeer stabiel materiaal is. Het reageert, onder normale omstandigheden, niet met andere stoffen, zoals voedsel en drank.
Met “ onder normale omstandigheden “ doel ik voornamelijk op de temperatuur waaronder siliconen kunnen worden blootgesteld. Daar is nogal wat discussie over. In mijn research kwam ik veel discussie tegen over het wel / niet veilig zijn van een hogere verhitting. 100% siliconen is goed hittebestendig, gemiddeld minus 80*C tot maar liefst 200*C. Er is discussie n.a.v een Belgisch onderzoek , uit 2014, die ontdekten dat siliconen bij een temperatuur van 150*C, maar vooral onder een temperatuur van 200*C zich kunnen ontbinden in siloxanen, wat onschadelijk blijkt voor ons, maar niet voor het milieu. Dit is nooit stevig onderbouwd, maar genoeg reden, om alert te zijn. Het advies luidt dan ook om 100% siliconen niet hoger dan 150* C te verhitten, om in THE SAFE RANGE te blijven voor het milieu. En sowieso nooit boven de 200*C uit te komen.
Eigenlijk zijn 100% siliconen materialen erg fijn voor mens, dier en milieu. Natuurlijk moet je er wel verstandig mee omspringen, maar dat geldt voor alles. Siliconen zijn duurzaam, hygiënisch, makkelijk in gebruik, en gemakkelijk schoon te maken. Het is niet poreus, waardoor schadelijke bacteriën geen weg vinden om binnen te dringen en zich daar te nestelen. Je kunt het afspoelen onder de hete kraan, afwassen, en uitkoken. Het is vaatwasser-bestendig.
Siliconen kunnen ook goed tegen de kou, en je kunt het dan ook goed gebruiken om iets in te vriezen. Siliconen zijn tevens erg goed te recyclen, alleen gebeurt dit jammergenoeg nauwelijks.
Terug naar de siliconen ijsvormpjes. Gelukkig zijn er wat betere alternatieven op de markt gezet, deze ijsvormpjes worden gemaakt van 100% platinum siliconen, bevatten verder geen vervelende weekmakers en / of BPA. Deze zijn helaas wel ( zoals dat met alles zo’n beetje het geval is…) een stuk duurder. Je betaalt al snel € 18,50 voor vier ijsvormpjes. Dit is zeker even slikken, maar zoals ik eerder al aangaf, loont het de investering zeker. Als een fabrikant echt 100% achter zijn product staat, zal hij je een bepaalde garantieduur geven. Een goede fabrikant zorgt voor traceerbaarheid en goede informatie. Wij vonden zo’n fabrikant. En wel het Spaanse bedrijf LEKUE. Zij produceren al jaren meukvrije, milieuvriendelijke en gecertificeerde producten op gebied van koken, bakken en huishouden. Hun producten zijn goed gekeurd door het FDA.
LEKUE heeft verschillende ijsvormpjes in hun assortiment. Zo kun je zelf caiippo ijsjes maken met de drie calippo ijsvormpjes, of vier heerlijke ijsjes met de vier gelijke ijsvormpjes, maar er zijn ook vier ijsvormpjes met leuke vormpjes als een raket, een voet, een ribbel en een banaan. Dit laatste schattige setje kreeg ik thuisgestuurd om vrijblijvend te mogen testen. De ijsvormpjes van LEKUE zijn gemaakt uit 100% platinum siliconen, bevatten verder geen weekmakers en / of BPA. De stokjes zijn gemaakt uit PP, ook wel polypropyleen, het best recyclebare stukje plastic. Leuke geeft bovendien maar liefst 10 jaar garantie! En dat is best uniek. Maar zij zijn ervan overtuigd dat hun ijsvormpjes echt jarenlang meegaan. Tenzij je er uiteraard met scherpe voorwerpen in gaat snijden natuurijk, maar ook dan levert het verder geen gevaarlijke stoffen op. Om je wat op weg te helpen, zitten er leuke recepten kaartjes bij, maar helaas is alles om te beginnen in Spaans en…ook niet bepaald meukvrij. Daarom ben ik aan de slag gegaan om leuke meukvrije recepten te bedenken om je meukcrije ijsvormpjes ook meukvrij te kunnen gebruiken. 😊 Ik wilde ze uiteraard ook zelf gaan testen.
Ik heb drie verschillende water ijsjes bedacht die onwijs snel en simpel zijn om te maken. De eerste is een dood-simpele banaan. Pel een banaan, en prop er een ijsvormpje mee vol. Dat is alles. Wil je het allemaal nog een beetje zoeter? Dan kun je er wat erythritol suiker overheen strooien, en dan in de vriezer leggen.
Ik bedacht ook een heerlijk aardbei ijsje. Daarvoor heb ik drie diepvries aardbeien gebruikt, wat water en twee eetlepels erythritol suiker. Ook hier is het simpel: vul een ijsvormpje met een laagje water, strooi de erythritol suiker erdoor, en leg er drie aardbeien in. Dat kan zo de vriezer in.
Dit alles kun je ook leuk combineren. Gebruik bijvoorbeeld voor de bovenste helft van het ijsvormpje een stukje banaan, vul de onderkant op met diepvries blauwe bessen, en dan een beetje water met een eetlepel erythrirol. Hup , de vriezer in en kijk dan eens wat een leuke en lekkere ijsjes je krijgt!

KOKOS CHOCOLADE IJS MAKEN MET IJSVORMPJES

Natuurlijk kun je met een grote fantasie enorm ver komen. Aangezien ik zo’n fantasie in mijn brein heb zitten 😁 ben ik eens verder gaan experimenteren dan alleen maar waterijs. Ik wilde iets bedenken wat een beetje dichtbij de wereldberoemde MAGNUM ijsjes zou komen. Dat zijn deze ( zie foto)  veganistische ijsjes geworden! Super maar echt SUPER lekker! HOE DAN? Makkelijk:
– laat een blikje biologische kokosmelk 24 uur in de koelkast staan
– schep de volgende dag het hard geworden gedeelte eruit, gebruik het water niet
– roer hier een vol koffiekopje cacaonibs en drie eetlepels erythritol suiker door
– vul de vormpjes met het mengsel en zet tenminste drie uur weg in de vriezer
– laat een 100% pure plak chocolade ( VIVANI) au bain Marie smelten. Leg in je vriezer een stukje bakpapier.
– haal de ijsjes uit de vormpjes, doop ze in de chocolade en leg in de vriezer terug op het bakpapier. Haal de ijsjes ongeveer 10-15 minuten voor consumptie uit de vriezer, en leg op een bordje. Dit hoeft niet als er buiten een hittegolf heerst….
Zo simpel kan het allemaal dus zijn. Ik vind de ijsvormpjes echt GEWELDIG! Ze laten zeer snel los zodra je je ijsje uit de vriezer trekt, en ze werken echt schoon Er zitten PP deksels bij, maar eerlijk gezegd gebruik ik deze niet, ik vind dat een beetje te overbodig. Maar wellicht dat jij dat juist wel prettig vind. Ik ben echt onwijs blij met mijn ijsvormpjes. Dat gaan veel heerlijke gezonde meukvrije ijsjes worden deze zomermaanden! Een aanrader! Wil je de ijsjes zo gezond mogelijk houden? Kies dan voor zacht fruit, deze bevatten de minste fruitsuikers. Denk aan aardbeien, bessen, frambozen en bramen. Als zoetmiddel kun je erythritol, stevia druppels en stevia suiker ( sweet) gebruiken.

NOG MEER INSPIRATIE?

– maal een halve komkommer in de schil samen met twee eetlepels erythritol suiker en 100 ml magere biologisch/dynamische yoghurt in de blender tot een stevige massa
– pureer 8 verse aardbeien met een eetlepel erythritol in de blender
– maal in de blender 200 gram diepvries bosvruchten tot een sorbet ijs, vul de vormpjes
– maal een takje munt met 200 ml water en vier druppels stevia naturel in de blender en vul de vormpjes. Leg er losse blaadjes munt in.

WAAR TE BESTELLEN?

Ik heb de ijsvormpjes uiteraard binnen gebracht bij Puur en fit.
Wil je de door mij beoordeelde set van vier ijsvormpjes bestellen? KLIK DAN HIER. De set kost € 18,50
Wil je calippo ijsjes maken ? KLIK DAN HIER. Voor drie ijsvormpjes betaal je € 16,95
Wil je de set van vier gelijke ijsvormpjes bestellen? KLIK DAN HIER. Deze kost ook € 18,50

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *