Eierschalen….waarom je ze nooit meer moet weggooien!

We zien het als afval, en we gooien ze dan ook zonder na te denken weg. Waar heb ik het over? Eierschalen. We staan er waarschijnlijk niet zo bij stil, maar we gooien daarmee erg veel waardevolle voedingswaarden weg. Waaronder calcium de meest belangrijkste. We zien tegenwoordig ontzettend veel calcium-supplemten op de markt verschijnen die naast erg duur soms bomvol zitten met hulpstoffen als dextrose en andere suikers. Het zijn vooral erg dure grapjes. Als je dit artikel hebt gelezen, zal je voortaan iedere eierschaal gaan opsparen en gebruiken, want het draagt bij aan een goede gezondheid! 

IMG_4605

EIERSCHALEN EN GEZONDHEID

Eierschalen zijn waarschijnlijk het meest ondergewaardeerde superfood denkbaar. Want het schijnt nogal wat in huis te hebben. Volgens vele bronnen op internet bevatten eierschalen ( in het bijzonder biologische, vrije uitloop) behalve een goed opneembaar calcium minstens 27 sporenelementen. De samenstelling van de eierschalen zijn te vergelijken met onze botten. Het is wel erg belangrijk, om eierschalen te gebruiken die biologisch zijn, en afkomstig van kippen die buiten rond scharrelen. Als de kippen bijvoorbeeld niet volledig en goed worden gevoerd met de juiste voedingsstoffen zullen de eieren/ eierschalen ook minimale voedingsstoffen bevatten. Het is daarom erg belangrijk om te weten dat ik het in dit artikel over biologische, vrije uitloop eierschalen heb en niet over de gangbare eieren uit supermarkten.
Overigens maakt het soort vogel niet erg veel verschil, ook ganzen, eenden of andere eierschalen uit de natuur zijn volwaardiger dan “ supermarkt” eieren.  9-12% van het totale gewicht van de ei is de eierschaal. Ook heeft de schaal poriën voor het toelaten voor zuurstof en de vrijlating van vocht of koolstofdioxide.Het eierschaalmembraan (het ietwat transparante velletje aan de binnenkant) kan gebruikt worden om te helpen bij het genezen van schaaf/snijwonden, dus breng het de eerst volgende keer aan wanneer je verwond bent en laat het zijn werk doen.
Eierschalen worden voornamelijk gebruikt voor het calcium. En dat lijkt logisch, omdat de schalen van kippeneieren voor zo’n 45% uit calcium bestaat. Voor volwassenen tussen de 19 en 50 jaar is het advies om 1 gram calcium per dag binnen te krijgen, bij mensen tussen de 51 en 70 jaar is dit 1,1 gram en bij 70+’ers is het advies 1,2 gram per dag te nemen. Let er op dat bij meer dan 2,5 gram calcium per dag urinewegstenen kunnen ontstaan. Er kan ook verkalking van de nieren en bloedvaatwanden optreden.Het is verstandig om de ADH nooit te overschrijden.Hoeveel een eierschaal weegt, hangt af van de grootte van het ei. Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje ( ongeveer halve theelepel)  gemalen eierschaal-poeder heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. En meer dan de aanbevolen hoeveelheid kun je dus beter niet nemen.Een grote eierschaal van een kip maakt ongeveer een theelepel calciumpoeder. Belangrijk is, om het poeder altijd in combinatie met vitamine D3 in te nemen, voor de opneembaarheid.

IMG_4602

MAAR HOE ZIT HET DAN MET DE BACTERIËN EN DE SALMONELLA?

Je zult je nu vast afvragen hoe het dan zit met bacteriën en salmonella besmettingsgevaar betreft rauwe eieren. Salmonella is een bekende ziekmakende bacterie die veel kan voorkomen in rauwe dierlijke producten als eieren, vlees vis, maar ook op rauwe groente en fruit. Het is daarom superbelangrijk om je groente en fruit goed te wassen/ af te spoelen onder de kraan. Ter duidelijkheid: dit verwijdert geen pesticiden, maar dus wel andere bacteriën.
Als je goede voorzorgsmaatregelen neemt ( dus goed omspoelen onder de kraan) en kiest voor biologische vrije uitloop eieren dan loop je weinig tot geen risico’ Salmonella komt bij biologische eieren namelijk veel minder voor als bij eieren van bio-industrie. Doe uiteraard waar je je zelf het prettigst bij voelt, maar voor mij is dit genoeg reden om mij geen  directe zorgen te maken over het gebruik van rauwe eieren of de eierschalen. Net als met al je voedsel geldt, dat je er zo hygiënisch en verstandig mogelijk mee om moet springen. Betreft eierschalen: was deze zorgvuldig en goed uit met kokend water, en laat ze aan de lucht drogen. Ik gebruik een vergiet, waar ik ze onder kokend water goed omspoel.
IMG_4600

DE VEELZIJDIGHEID VAN EIERSCHALEN

Eierschalen zijn niet alleen erg nuttig voor de mens, maar ook voor tal van andere doeleinden. Ik ga eerst eens vertellen wat je allemaal kunt doen met eierschalen, apart van calciumpoeder maken ( kom ik later op terug) Want wist jij bijvoorbeeld dat het een perfect biologisch middel is om slakken uit je tuin te houden?
SLAKKEN LOPEN LIEVER OM
Slakken….iedere tuin-bezitter zal er zo zijn of haar ervaringen mee hebben. Ik heb geen tuin, maar ik heb genoeg kennissen die ieder jaar weer last hebben van slakken. Ze vreten vaak je moestuin aan flarden wat nu niet echt de bedoeling is. Er zijn erg veel chemische middeltjes op de markt, maar eierschalen doen precies hetzelfde! Maal eierschalen fijn en strooi dit in een kringetje rondom je gewassen uit. Slakken maken dan een omweggetje en blijven van je plantjes af!
BEGIN POTJE MAKEN
( halve) eierschalen zijn ideaal om een plantje te stekken / te zaaien. Gebruik een oude eierdoos, en zet daar halve eierschalen in. Vul deze met aarde en zaai daar je gewenste zaadjes in. Als het tijd is om ze in de volle aarde te zetten, knip je het stukje uit de eierdoos. Het papier vergaat in de aarde en geeft zo ruimte aan de wortels om verder te groeien. Het voordeel van deze methode is dat de eierschalen langzaam hun calcium afgeven en zorgen voor extra voeding. Dit kun je overigens ook met planten binnenshuis doen. Bestrooi een pot met een laagje eierschalen en vul met aarde, plant de plant erin. De plant krijgt nu extra voedsel.
GEEN BITTERE KOFFIE MEER!
Ik heb het zelf niet uitgeprobeerd, maar het schijnt dat een half theelepeltje calciumpoeder gemaakt van eierschalen in de gemalen koffie de koffie minder bitter doet smaken. Zeker voor de echte koffieliefhebbers die een bittere smaak niet kunnen waarderen een uitvinding!
VEEVOER
Kippen kunnen hun eigen uitgepoepte eierschalen ook weer opeten voor nieuwe productie!!!!!  😉 Heb je dus kippen? Meng dan wat calciumpoeder door het kippenvoer. Ook door ander vogelvoer kun je dit poeder vermengen.
IMG_4438

HOE MAAK JE CALCIUMPOEDER?

Het is echt kinderlijk eenvoudig om zelf calciumpoeder te maken van eierschalen. Dit is stukken goedkoper dan supplementen, maar let wel op dat je voldoende vitamine D bijslikt voor de opname. Spaar zoveel mogelijk eierschalen op. Was deze steeds zorgvuldig met kokend water en laat aan de lucht drogen. Heb je een aardige hoeveelheid gespaard, dan kunnen we aan de slag.
IMG_4601
1) Zorg ervoor, dat de eiwitten en ander vuil zoveel als mogelijk zijn verwijderd, maar laat wel de membranen het gedeelte tussen eierschaal en eiwit)  zitten, deze bevatten erg veel voedingsstoffen. Doe de eierschalen in een pan met water  en breng aan de kook. Laat ongeveer 4-8 minuten goed doorkoken zodat de ziektekiemen zijn gedood.
IMG_4612
2) Bekleed een plaat met keukenpapier. Leg daar de schalen op om te drogen Zorg dat de schalen erg goed zijn gedroogd. Je kunt ze bijvoorbeeld ook even in een droogoven ( voedseldroger) stoppen of kort in de oven op 70 graden.
3) Als de schalen door en door zijn gedroogd, deze in een blender vermalen. Je calciumpoeder is klaar !!!  Bewaar het poeder in een luchtdichte pot, op een droge en koele plek.
SAMSUNG CSC
Met dit calciumpoeder kun je ook een heerlijk kleimasker maken Prak een rijpe avocado fijn en voeg een eetlepel calciumpoeder toe. Breng het aan op het gezicht en laat 15 minuten trekken. Spoel daarna af met lauwwarm water. Een boost voor de huid!

NOG WAT TIPS:

* Eet geen hele of gedeelten eierschalen. Dit kan gevaarlijk zijn bij het doorslikken en bijvoorbeeld de keel / slokdarm beschadigen. Maak er altijd een poeder van.
* Neem geen risico en gebruik biologische vrije uitloop eieren, en kook ze goed uit
* Zorg dat je verzekerd bent van verse eieren, koop ze niet bij een vage winkel of een onbekend adres
* De kleur van de eieren heeft alleen invloed op de kleur van het poeder.
* Gebruik niet meer dan ongeveer een half theelepeltje calciumpoeder per dag.
*  Uit studies blijkt dat eierschaalcalcium goed wordt opgenomen en dat het de botten van mensen met osteoporose versterkt. Calciumpoeder gemaakt uit eierschalen kan dus gunstig zijn bij mensen met osteoporose en andere bosaandoeningen, of tijdens en na een botbreuk.Overleg dit altijd wel eerst met je behandelend arts.
Eierschalen vormen niet alleen de goedkoopste bron van calcium; ze blijken ook een van de effectiefste bronnen te zijn. Als je er moeite mee hebt om aan de dagelijkse behoefte aan calcium te voldoen of als je last hebt van osteoporose, dan kan zelfgemaakte eierschaalpoeder een goedkoop alternatief zijn voor een supplement uit de winkel. Calciumsupplementen  bevatten soms relatief hoge gehaltes  van giftige zware metalen, zoals lood, aluminium, cadmium en kwik . De hoeveelheid giftige stoffen in eierschalen is echter meestal lager dan in andere natuurlijke calciumbronnen, zoals oesterschalen. Meestal zijn eierschalen dus geen probleem

20 Reacties op “Eierschalen….waarom je ze nooit meer moet weggooien!

  1. waarom moet men de eierschalen eerst koken ? kan men het ook niet zo laten drogen zonder te koken

    • het koken is, zoals ook in mijn artikel is vermeld, nodig om alle bacteriën te doden.

      • Beste Monique,

        Moet ik de eierschalen apart nogmaals koken?

        Ik koop mijn eieren bij de boer.
        Vervolgens doe ik ze in een pan totdat het gaat koken (zoals je altijd eieren kookt). Daarna eet ik de binnenkant van de ei.

        Moet ik weer de eierschalen (dus de inhoud heb ik al opgegeten) opnieuw koken?

        Bedankt

  2. Dank voor je tip. Ik deed dit al voor mijn poezebeest maar kan het zelf natuurlijk ook gebruiken. Ik kook de eieren in z’n geheel en bewaar de schillen.
    Handig tegen slakken in mijn kasje.
    Vraag! Het vlies (membraan ) is nogal stug maal je dat gewoon mee?

  3. Interessant! Als het zo beschreven is lijkt het allemaal makkelijk en heel vreemd dat ik hier niet eerder op gekomen ben 😉 Ga dit vanaf morgenochtend, na het ontbijt, meteen in het werk stellen! Leuk!

  4. Hallo Monique, heb je dit artikel ook in het Engels? Dan kan ik het aan een vriendin in Engeland sturen. Zij heeft een ernstig tekort aan calcium.
    Groet, Elze.

    • helaas niet, maar waarschijnlijk kan ze her wel vertalen via google!

  5. Maar voor veganisten is dit geen optie….
    Misschien wel voor de tuin (eierschalen bewaren van gezinsleden die wel eieren eten)
    Groet, Karin

  6. Dit heb ik een keer gedaan. Schillen gekookt, laten drogen, gemalen en dan een beetje door de yoghurt. Bah de hele yoghurt smaakte naar ei! Eens en nooit meer.

  7. Goed idee dus uitgeprobeerd! Wel geleerde deksel even op blender te laten zitten na malen, stuift behoorlijk 🙂

  8. Chemisch gezien is het niet “kinderlijk eenvoudig” om uit eierschalen “CALCIUMPOEDER” te maken, Integendeel. Calcium is een chemisch element dat reageert met water, onder vorming van het brandbare waterstofgas.
    Jullie bedoelen waarschijnlijk met Calciumpoeder KALKPOEDER.
    Dat is ook de juiste benaming. Kalk, krijt, ketelsteen, calciumcarbonaat… tis allemaal hetzelfde, CaCO3

  9. Je kunt toch ook gewoon eerst de eieren koken en de schalen bewaren.

  10. Calciumopname van eierschalen?! Was het niet zo dat het lichaam voornamelijk organisch gebonden calcium opneemt? Anders zou je ook krijtjes of Zuid_Limburgs mergelblokjes in de salade kunnen stoppen…

  11. ik was eerst de eierschalen in lauw water en dan stop ik de eierschalen in de oven en dan 20 minuten op 200 graden, daarna even afkoelen en dan vermaal ik ze in de elektrische koffiebonen machine tot poeder.
    Daarna vermaal ik het door de koffieprut en strooi het in mijn tuin om de planten.

  12. Ik heb al heel veel eierschaal bij gehouden .
    maar niet gekookt in kokende water gewoon laten drogen op keukenpapier .
    moet ik de eierschaal toch nog afkoelen voor ik die aan mijn kippen geef ?
    Groetjes Nancy

  13. Hoi, ik bewaar mijn eierschalen in een wekpot, totdat deze half vol is voordat ik ze ga koken en malen.
    Maar nu zitten er op de onderste paar schalen een aantal witte puntjes schimmel.
    Kan ik deze batch beter weggooien of krijg ik schimmel ook weggekookt? Ik doe ze daarna ook altijd nog in de oven.

    Mvg

  14. Ik gooi de schillen altijd bij de compost maar verzamel vanaf nu (=winter) ze weer, om door het strooivoer van de tuinvogels te doen. Ik verpulver ze in de vijzel, en dat gaat echt super.

  15. Mijn blender maalt de eieren niet tot poeder!! Welke blender heb jij?

  16. vraagje: als een halve tl eierpoeder al de vereiste ADH is, en je die beter niet kunt overschrijden ivm kans op nierwegproblemen etc, is het dan niet beter nog minder dan een halve tl te nemen? Want je krijgt al uit andere voeding ook ongeveer de helft binnen….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *