Eksi KoeKoe taart

Eksi KoeKoe is een heel erg populair Surinaams gebak. Je kunt het nog het beste vergelijken met eiercake. Het originele recept bevat aardig wat suiker en eieren en boter. Ook wordt er veelal tarwemeel gebruikt. De garnering van de taart verschilt, dit kan bestaan uit suikermuisjes, of uit abrikozenjam of poedersuiker. Deze meukvrije variant heb ik bestoven met stevia frost poedersuiker!

Dit heb je nodig:

  • vijf eieren, gesplitst
  • 100 gram rijstemeel
  • 75 gram boekweitmeel
  • 75 gram hazelnootmeel
  • een flinke eetlepel wijnsteen bakpoeder
  • het merg uit een vanillepeul
  • enkele druppels pure vanille extract
  • een theelepel vanille bourbon
  • het rasp en sap van een biologische citroen/citroenschil
  • een eetlepel ceylon kaneelpoeder
  • vier eetlepels erythritol suiker
  • een theelepel stevia  sweet Xtra
  • zes eetlepels kokosolie, gesmolten

Om te garneren:

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden, en vet een ronde vorm ( 20 cm) in met kokosolie, bekleed vervolgens met bakpapier. Meng de stevia door de ery-pure suiker. Voeg de helft van de suiker toe aan de eiwitten ( gebruik een goed vetvrij gemaakte kom en garden!) en klop deze mooi stijf, de kom moet omkeerbaar zijn. Zet een pan met water op middelhoog vuur en zet er een kom op. Voeg de eidooiers, kaneel, alle vanille, en het rasp en sap van de citroen in de kom en klop op laagste stand au bain marie tot een romige massa.

IMG_6312

 

Voeg een beetje van de dooiermassa toe aan de eiwitten, en spatel luchtig door. Herhaal deze stap tot het eidooier massa volledig door de eiwitten is geslagen. Meng alle melen met het bakpoeder. Voeg steeds kleine hoeveelheden toe aan het eimengsel tot de meel volledig in het mengsel is opgelost. Voeg tenslotte de gesmolten olie toe en roer stevig door. Stort de massa in de vorm en verdeel. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, controleer tussentijds. Laat afkoelen.

IMG_6311

Bestrooien met stevia frost poedersuiker.

IMG_6310

Maak het extra lekker door wat homemade abrikozenjam te warmen. Besmeer de warme jam over de taart en bestrooi vervolgens met de poedersuiker! 

6 Reacties op “Eksi KoeKoe taart

  1. Cooool! Maar… wat kan ik i.p.v. hazelnootmeel gebruiken? Ben zwaar allergisch voor hazelnoten. Amandelmeel misschien? Volgende feestje serveer ik dit. Kijken of de gasten weten wat het is. 🙂

  2. Wij halen speltbrood bij boulangerie barendrecht bij jan bussing veel makkelijker en natuurlijk brood zonder enige toevoeging en heel lekker

    • Spelt in de industrie is nooit biologisch. ” natuurlijk brood zonder toevoegingen” is veel gebruikt, maar zegt niets over de grondstoffen zelf. Bakkers gebruiken geen dure biologische melen. Bovendien: wat is 5 minuten werk en wat oventijd? Zoveel tijdswinst boek je niet met kant en klaar in de winkel kopen. Zelf maken is gezonder en ook nog eens leuker! Warme groet

  3. Lachwekkend dat je dit eksi koekoe durft te noemen. Het heeft geen enkele van de originele ingredienten in, totaal geen enige gelijkenis.
    Noem het gewoon cake of brood (daar lijkt het meer op) . Dit is pure misleiding en misbruik van een gevestigd recept.

    • schrijf ik maar ERGENS dat het gaat om een origineel receptuur ? En als je je bril even op zou zetten, zie je ook dat deze website draait om MEUKVRIJE RECEPTEN. Ga lekker naar meuk-sites als je originele recepturen zoekt, deze vind je hier niet en ga ergens anders je zure opmerkingen plaatsen, wordt hier niet gewaardeerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *