ENERGIE BROOD ( vegan / glutenvrij)

Als je veganistisch leeft, moet je goed letten op de hoeveelheden eiwitten , bepaalde vitaminen maar ook voedingsvezels je dagelijks binnen harkt. Je loopt een groter risico tekorten op te lopen bij een 100% veganistisch menu. Ook als je geen veganist bent kun je soms wat laag in je energie zitten. Uiteraard kan dit te maken hebben met ontzettend veel factoren zoals stress/ spanningen, maar ook onderliggende ziekten / aandoeningen, of te weinig / voldoende voedingsstoffen. Dit laatste kun je gelukkig zelf goed opvangen door de juiste voeding te gaan consumeren. Soms is dat wat lastig. Ik bedacht daarom een heerlijk brood-recept die voor zowel de veganist als de niet-veganist is toe te passen als er behoefte is aan wat meer energie in de vorm van voedingsstoffen. Dit brood maak je snel en eenvoudig en kun je invriezen. Het bevat veel bruikbare ( goed opneembare ) eiwitten uit peulvruchten ( in dit geval groene erwten ) het is zeer rijk aan voedingsvezels dankzij de toevoeging van psyllium en het bevat aardig wat kalium , ijzer, magnesium, koper, fosfor,en mangaan dankzij het gierst-meel. Het bevat daarnaast goede vetzuren uit zuivere kokosolie en heeft een bijzondere smaak. Alles bij elkaar gebracht geeft een sneetje ( of twee…) van dit brood je een fijne dosis energie , en is bovendien vrij van meuk ( geen gluten / geen koemelk ..)

Ik vind het brood zelf zo smakelijk dat ik er geen beleg op doe. Ik eet dit brood liefst zo per sneetje. Ik eet gemiddeld drie sneetjes per dag. Je kunt het brood dus zoals eerder gezegd invriezen, wat het makkelijker maakt om altijd iets in huis te hebben. Ik gebruik dit brood graag om na het sporten te consumeren. Daar is het meest ideaal voor! Het is niet zwaar te verteren en de smaak is echt bijzonder!

WAT HEB JE NODIG ?

 • 400 gram biologische gierst, fijn vermalen tot meel in de blender
 • 300 gram biologische groene spliterwten, in de blender tot meel vermalen
 • vijf grote eetlepels psyllium
 • drie grote eetlepels biologische erythriol
 • een zakje biologische droge gist
 • warm water
 • 45 gram zuivere kokosolie, gesmolten
 • een flinke scheut biologische TeriYakisaus
 • een banaan, gepureerd

Om te garneren:

 • maanzaad + sesamzaad + lijnzaad ( gemengd )

ZO MAAK JE HET :

 1. meng in een kom alle ingrediënten voor het brood door elkaar, voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot de massa vrij stevig is geworden. Dek de kom af met een schone droge doek en zet tenminste twee uur weg op een warme plek.
 2. verwarm de oven voor op 180*C. Bekleed een middelgroot vierkante ( brood) vorm met bakpapier. Kneed de massa opnieuw stevig door. Stort het deeg in de vorm en maak in het midden een ” groef ” om het zaden-mengsel in te strooien. Je kunt de zaden ook op het brood als extra smaakmaker bestrooien, druk het zachtjes in het deeg.
 3. bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

 

 

 

 

Een reactie op “ENERGIE BROOD ( vegan / glutenvrij)

 1. Hallo Monique, ik ben een grote fan van je recepten alleen heb ik (grote) moeite met al die (zoetstof) erythritol. Dan smaakt alles zoet en daar heb ik een gruwelijke hekel aan.
  Brood moet bij mij neutraal zijn zodat ik er ook groente of een hartige smeerbare pasta op kan doen. Dat vind ik dan niet kunnen als het brood zoet smaakt.
  Kan ik het recept ook gebruiken zonder die zoetstof of doet de gist dan zijn werk niet.
  Hoeveel zoetstof moet er minimaal in om de gist te laten werken, heb je enig idee. Het is natuurlijk wel handig als je er gust in doet dat het ook gaat rijzen.
  Ik bak alles in de oven/airfryer niet hoger dan 145 oC – 150 oC hoe lang zou ik het dan moeten laten bakken in de oven of airfryer. Meestal doe ik anderhalf keer de aanbevolen tijd, gaat het dan lukken denk je moet ik maar gaan experimenter. Groetjes Eliza

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *