Falafel maak je gezond en ZELF! Lees hier hoe!

Als veganist ben ik altijd wel op zoek naar leuke, verrassende recepten, waar ik mijn inspiratie uit kan halen. Aan de vele vleesvervangers die we tegenwoordig overal kunnen kopen doe ik niet. Ze zijn 9/10 keer ongezond tot zelfs zeer ongezond. KLIK HIER om daar meer over te lezen. De gemiddelde veganist kijkt echter niet naar de gezonde aspecten, zij vinden het enkel belangrijk dat hun voeding niet uit dierlijke componenten bestaat. Hierdoor kan de voedsel en levensmiddelen industrie hun goddelijke gang gaan om de meest bizarre vlees vervangers te ontwikkelen om de vegan te plezieren, en zo hun stukje vlees niet te hoeven missen. We kunnen alles in een veganistische variant kopen tegenwoordig, her blijft niet meer alleen bij burgers. Van rookworsten tot steaks, van braadworsten tot filet-American. Helaas zijn 9/10 producten propvol gepropt met ongezonde zaken als suiker, vetten, zout, en synthetische additieven ( kleur / geur/ smaakstoffen ) Het is dan wel vrij van dierlijke componenten, de gezondheid doet het geen goed. Het probleem zit hem ook in het gebruik. Als veganist eet je geen vlees en kun je dagelijks één of zelfs meerdere Vegan-alternatieven consumeren wat zeker op langere termijn talloze gezondheidsklachten kan gaan opleveren.

Afijn….ik waag mij dus niet aan al die meuk. Maar hoe maak ik dan mijn vleesvervanging? Simpel. Ik doe heel veel met seitan, tempeh en peulvruchten. Hiermee maak ik volwaardige vervangers, ik voeg bepaalde dingen toe die mijn vervanger tot een volwaardige vervanging maakt. Denk aan chlorella en spirulina, hennep en noten. Op mijn website kun je enorm veel vleesvervangende recepten terugvinden. Het is allemaal geen rocket-science. Je moet het alleen even weten 😊
Ik haal veel inspiratie uit al deze meuk producten want soms ben ik echt onder de indruk, en vraag ik mij af hoe ze bijvoorbeeld een steak zo goed op smaak hebben weten te krijgen. En natuurlijk weet ik dat er een halve zandemmer aan additieven in is gegaan, maar toch probeer ik dan uit te vissen hoe ik dit met meukvrije ingrediënten kan vervangen. Soms mislukken mijn projecten faliekant, maar soms ben ik zelf gewoon blij verrast. Deze recepten deel ik op mijn website. Onlangs viel mijn oog op een zogenoemde FALAFEL MIX. Het ging niet om een kant en klaar product, maar om een poeder. Daar werd ik enorm nieuwsgierig naar. Zeker toen ik op de verpakking de meest simpelste ingrediënten aflas…..hoe easy-peasy zou dit dus moeten zijn?

WAT IS FALAFEL?

Wat is falafel nu eigenlijk? Van origine komt het uit Arabische gebieden. Het zijn gefrituurde balletjes die worden gemaakt van gestampte gedroogde kikkererwten en gedroogde tuinbonen. Tegenwoordig worden ze van verschillende andere ingrediënten gemaakt. Er wordt tevens veel kruiden en specerijen aan toegevoegd. Falafel wordt tegenwoordig in supermarkten kant en klaar aangeboden. Deze producten staan stijf van de additieven. En zijn voorbewerkt / gefrituurd waardoor het als een soort spons heel veel vet absorbeert. Ik was daarom enorm nieuwsgierig hoe je dan falafel maakt van een zakje poeder. Gekeken naar de zeer korte ingrediënten lijst moest dit toch geen moeilijke opgave zijn om zoiets zelf na te maken, en dat bleek ook. Het resultaat was echt verbluffend. Ik heb het wel een beetje anders gedaan, ik heb in plaats van grutten havermout meel gebruikt. Dat bleek net zo goed te kunnen.
Ik heb ongeveer 300 gram gedroogde kikkererwten en 300 gram havermout in de blender tot meel vermalen, daaraan heb ik heerlijke kruiden en specerijen toegevoegd, in ieder geval knoflookpoeder want dat hoort een beetje in falafel te zitten. De hoeveelheden aan kruiden en specerijen bepaal je lekker zelf. Bij mij gaat er altijd wel heel veel in 😁 want ik ben er dol op. Dat is alles! Echt waar, van dit mengsel kun je falafel balletjes maken! Ik vertel je hoe je dit op een meest gezonde manier doet.
Per 160 gram falafel meel voeg je 250 ml kokend water toe. Wil je dus aardig wat balletjes gaan maken, dan verdubbel je dit receptuur, dus 320 gram meel op 500 ml kokend water enzovoort enzovoort. Gebruik KOKEND water en geen warm water, de boel zal dan papperig blijven. Roer het water goed door de meel en laat dit 15 minuten wellen. Na het kwartiertje zul je merken dat de massa is veranderd is een stevige massa waar je gemakkelijk balletjes uit kunt draaien.
Laat in een koekenpan een erwtje ( dus echt een heel klein beetje ) kokosolie of MCTa olie of andere olie warmen. Bak de balletjes hierin op middelhoog vuur terwijl je ze voortdurend in beweging houdt, goudbruin. Haal ze uit de pan en laat ze op een stukje keukenpapier uitlekken.
Bekleed de baklift van je airfryer met een stukje bakpapier. Doe de balletjes erin en zet de temperatuur op 180•C. Bak de balletjes onder regelmatig even omkeren in de baklift in 15 minuten krokant.
Heb je geen airfryer? Dan kun je de balletjes ook in de oven nagaren. Zet de oven op 190•C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bak de balletjes onder regelmatig omkeren gaar in ongeveer 15-20 minuten, blijf controleren.

FALAFEL MIX BEWAREN

Nu je hebt gezien hoe je zeer eenvoudig zelf echt gezinde falafel kunt maken, is een grote pot falafel mix op voorraad niet zo verkeerd. Je kunt zo anytime supersnel lekkere falafel balletjes maken. Het meel kun je in een goed afgesloten pot heel goed bewaren. Bewaar de pot op een donkere koele en droge plaats. Je kunt de gemaakte falafel balletjes ook invriezen.

6 Reacties op “Falafel maak je gezond en ZELF! Lees hier hoe!

  1. Hoi Monique,
    Klinkt erg lekker, ik ga ze zeker maken.
    Nou heb ik wel een vraag. Gedroogde peulvruchten moet je toch eerst weken en koken i.v.m. lecithine? Hoe zit dat dan bij gedroogde (en dus rauwe?) kikkererwten?

    • Dat dacht ik toch ook. Gedroogde peulvruchten maar ook havermout moeten toch eerst geweekt of gekookt worden. Anders is dit een baksteen voor de spijsvertering.

  2. Ik denk dat verhitten ook voldoende is om het fytinezuur af te breken (weken maakt inderdaad het enzyme fytase vrij dat het fytinezuur afbreekt). Als je granola maakt gaan de hevervlokken ook de oven in.

  3. even 1 ding we hebben het aldoor over kikker erwten maar die barsten van de purine*net als al dat nep vlees wat bosl staat van de purines*als je dan zoals ik jicht gevoelig bent,en ook bij reuma*kun je dat echt beter niet eten*al die soja producten zijn vaal genetisch gemanupuleerd en echt schadelijk voor de gezondheid*vlees industrie en supermarkten zijn inmiddels mafia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *