Feest banketstaaf ( veganistisch, glutenvrij, lactosevrij, vrij van ” meuk” suikers )

Zo in Augustus begint het al te kriebelen……Al die lekkernijen rondom de opkomende feestdagen kunnen we dan ook al vinden in de meeste winkels. Van kruidnoten tot gevuld speculaas, van pepernoten tot…banketstaven. Ik vind DAT toch wel het lekkerste wat er is. Ik herinner mij nog de heerlijk verwarmde echte banketstaven die mijn moeder op sinterklaas-avond op de verwarming lag. De geur wat dat destijds verspreide deed mij watertanden als kind, en ik had moeite om eraf te blijven met mijn kleine worst-vingertjes. Tegenwoordig maak ik ze ieder jaar zelf. Want tja….erg gezond zijn banketstaven niet. Het is één van de aller-ergste suiker en vetbommen uit de gehele collectie aan feestelijke lekkernijen. Een klein stukje kan al aardig zwaar op de maag liggen.

Ik bedacht daarom jaren geleden lekkere, maar meukvrije alternatieven op de beroemde banket staaf. De recepten kun je vinden in mijn feestelijke december-lekkers receptenboek, een receptenboek vol meukvrije recepten voor de feestdagen. Ieder jaar probeer ik om lekkere, nieuwe recepten toe te voegen op mijn website. Al deze bijzondere en unieke recepten kun je vinden, door HIER te klikken, of op de homepage op de balk op ” meukvrije december recepten” te klikken .Je komt met deze recepten vast een heel eind! Dit jaar heb ik een bijzondere variant bedacht op de banketstaaf. Om te beginnen is hij niet gevuld met amandelspijs, maar met een spijs wat is gemaakt van ongezouten en ongebrande cashewnoten . KLIK HIER om meer over cashewnoten te lezen. Daarnaast is hij vrij van gluten en lactose en is er alleen zuivere stevia en verse banaan gebruikt om te zoeten. Dit maakt de staaf ook veganistisch. Het maakt dat deze banketstaaf geschikt is voor veel doelgroepen. Wel zo fijn, als je gasten verwacht met bijzondere eet en leefwijzen.

Het maken lijkt heel ingewikkeld, maar wees gerust, het is juist een ” makkie”. Binnen nog geen uur heb jij een heerlijk geurende banketstaaf!

Wat heb je nodig?

Voor de staaf:

  • 500 gram havermout-meel ( havermout in de blender tot meel vermalen )
  • vier volle eetlepels speculaaskruiden
  • drie flinke eetlepels greensweet-stevia sweet CHOCOLADE suiker
  • een halve banaan, gepureerd
  • 30 gram gesmolten zuivere kokosolie ( Royal Green )
  • warm water

Voor de spijs:

  • 300 gram ongezouten / ongebrande cashewnoten, tot meel vermalen in de blender
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Chocolade
  • een halve gepureerde banaan

….En zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185*C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng en kneed alle ingrediënten voor de staaf in een kom door elkaar terwijl je steeds kleine beetjes warm water toevoegt. Als er een mooi deeg ontstaat is je deeg klaar. Maak een spijs, door alle ingrediënten voor de spijs goed samen te kneden tot een spijs-bal.

Haal een groot kwart van het deeg en maak daar op de bakplaat een lange staat ( bodem) van. Verdeel hierop de spijs. Gebruik de rest van het deeg om de spijs te bedekken. Rol de staaf mooi rond op door het bakpapier mee te laten rollen en weer uit te rollen. Besmeer de staaf met een stuk banaan, dit geeft een meest goudbruine en krokante korst. Bak de staaf in het midden van de oven gaar in ongeveer 55 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen. Erg lekker met wat stevia ICING poedersuiker!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *