Food huggers…het antwoord voor een optimale houdbaarheid t.o.v plastic bewaarmiddelen?

Er komt steeds meer op de markt om plastic te vervangen. Superfijne ontwikkeling wat mij betreft want het is hard nodig. Met name de kleinere dingen in ons dagelijks leven moeten we drastisch gaan aanpakken, want dat zijn nog wel de grootste plastic-vervuilers in ons milieu. Denk daarbij aan verpakkingsmaterialen, en bewaar-producten om al ons voedsel n te bewaren en te vervoeren. Van aluminium folie tot plastic huishoudfolie, van plastic bewaardozen tot plastic zakjes, in iedere keuken vinden we wel wat van dit soort plastic meuk.

Iedereen heeft wel iets in huis om voedsel te beschermen, mee te nemen of te bewaren. Dat is ook goed, want voedsel bewaren heeft zin. Weggooien niet. Toch gooien we ondanks dat we alles in bewaar-hulpmiddelen stoppen, veel teveel weg. Om verschillende redenen. Zo kan het ondanks dat er bijvoorbeeld een kliekje wordt bewaard in een plastic bakje, dit niet worden op-gebruikt. Of wordt iets niet op de juiste manier verpakt waardoor iets alsnog uitdroogt, verlept of beschimmelt. Zonde. Want we gooien jaarlijks met zijn allen ontzettend veel bruikbaar voedsel weg.
Wist je, dat als we al het weggegooide voedsel in Nederland per jaar in vrachtwagens zouden stoppen , dan zou de opgestelde rij aan vrachtwagens vol achter elkaar een rij van Utrecht naar Barcelona vormen. Dat is toch bizar? Milieu Centraal schat het aantal weggegooid voedsel per jaar per persoon op zo’n veertig kilo ! Dit is zeer eenvoudig op te lossen, als we verstandig omgaan met ons voedsel. Ik heb eerder een groot artikel geschreven om voedselverspilling in het dagelijks leven tegen te gaan. KLIK HIER om het artikel te lezen.
Voedsel bewaren dus. Maar het is nét zo belangrijk, om veel aandacht te schenken aan WAARIN en WAARMEE je voedsel bewaart en vers houdt. En daar spring ik weer terug naar het begin van dit artikel. Er zijn tegenwoordig erg veel superhandige, superfijne maar vooral 100% milieuvriendelijke alternatieven. Zoals de FOOD HUGGERS. Ik zag ze al een poosje geleden voor het eerst in mijn biowinkel liggen, en ik heb er even nieuwsgierig naar gekeken. Maar tot aankoop kwam het niet, want de prijzen zijn nogal pittig om het zacht uit te drukken. Toch bleven ze mijn aandacht trekken. Want ze zagen er ontzettend handig uit. Het toeval wil, dat ik onlangs een leuk pakket thuisgestuurd kreeg van www.biggreensmile.nl en wat zat daar tot mijn grote blijdschap bij? Een beginners set FOOD HUGGERS! Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan.

WAT ZIJN FOOD HUGGERS?

De naam vind ik alleen al erg leuk bedacht. “ voedsel-knuffelaars “ naar het Nederlands vertaald dekt de lading al meteen behoorlijk, waar ze voor zijn gemaakt. Het zijn rondvormige 100% siliconen vormen die je heel ver uit kunt rekken. Er zijn verschillende maten en vormen, mijn beginners-set bestaat bijvoorbeeld uit vijf verschillende maten. Ze zijn er in verschillende leuke kleuren.
De bedoeling is om deze “ cups” te gebruiken om aangesneden voedsel in te bewaren. Door het voedsel in de cup te plaatsen past de cup zich direct aan waardoor het licht vacuüm trekt. Dit voorkomt bijvoorbeeld uitdrogen en verkleuring ( oxidatie )  en houdt het voedingsmiddel lang vers en lekker. Dit is mega handig voor als je niet echt een grote eter bent en niet meteen een hele appel of peer op kunt eten. De helft bewaar je gewoon in de food hugger.
De food huggers zijn gemaakt van 100% FDA FOOD GRADE siliconen. Siliconen worden vrijwel altijd gemaakt uit silicium ( kiezel) Dit dient als basiselement. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van zuurstof. Samen wordt dit ook wel silicium-oxide of silica genoemd. Silica is beter bekend als kwarts, een hoofdbestanddeel van zand. Kwarts hebben we in overvloed in de wereld, het is daarom een duurzaam product om industrieel te gebruiken. Het is het meest voorkomende mineraal op aarde en zeer gemakkelijk te winnen.
Terug naar de siliconen. Aan de kwarts wordt carbon en waterstof toegevoegd , waardoor er lange ketens aan elkaar worden vast gekoppeld ( silicamoleculen ) Dit wordt uiteindelijk silicone, een rubberachtig materiaal, wat je alleen kapot krijgt door het kapot te snijden of te knippen. Siliconen worden voornamelijk geprezen om de flexibiliteit en het gebruiksgemak in de keuken. Het lijkt een beetje op plastic, maar plastic is iets heel anders. Dit heeft veel meer weekmakers nodig om bijvoorbeeld flexibel te worden.

100% SILICONEN

Nu is het ene siliconen het andere niet en andersom. Het is erg belangrijk dat je bij aankoop goed oplet of het om 100% siliconen gaat. Deze is in regel veilig in gebruik. Er worden erg veel siliconen materialen verkocht die zijn vermengd met andere stoffen. Zeker in discountwinkels als ACTION vind je deze goedkope siliconen. Je kunt het vrij eenvoudig controleren als er niet op een verpakking af valt te lezen of het gaat om 100% siliconen. Draai het product. Als het gaat om 100% siliconen, dan blijft de structuur overal hetzelfde. Siliconen die niet 100% zijn laten een onregelmatige structuur zien en trekt om in witte streepjes. Wl je echt 100% verzekerd zijn van 100% siliconen, dan kun je beter voor de betere verkooppunten kiezen. 100% siliconen is wat duurder, maar het is veel duurzamer , beter voor het milieu en…veel beter voor je gezondheid. De stoffen in niet 100% siliconen kunnen schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Siliconen zijn in principe INENT, dat wil zeggen dat het chemisch gezien stabiel materiaal is en onder NORMALE OMSTANDIGHEDEN en JUIST GEBRUIK niet reageert met andere stoffen uit voedsel.
Kies liefst voor FOOD GRADE siliconen. Dit is een siliconen-soort die uitermate geschikt is voor voedsel. Er zijn namelijk verschillende vormen. Er is bijvoorbeeld ook een MEDICAL GRADE siliconen. Van dit materiaal worden bijvoorbeeld menstruatie cups gemaakt. Medical siliconen zijn zo gemaakt, dat ze langer dan 30 dagen in het menselijk lichaam aanwezig kunnen zijn. Van MG siliconen worden ook fopspenen en fles-spenen gemaakt en het wordt in de medische wereld vaak gebruikt.
Terug naar de FOOD HUGGERS. Dit is gemaakt met het door het FDA ( Food and Drug administration , en levensmiddelen en medicumentenorgaan ) goedgekeurde FOOD GRADE siliconen. Ze vallen onder het NSF HI. Dit is een silicone, wat wordt gebruikt in de voedingsmiddelen industrie waar incidenteel contact met voedingsmiddelen aanwezig is. Siliconen met een NSF HI certificaat zijn 100% voedselveiling.
De food huggers zijn 100% vrij van BPA, Phthalaten, weekmakers en andere vervelende stoffen. Het betreft 100% siliconen, meer niet. Omdat het zich goed om het voedingsmiddel heen sluit, behouden bijvoorbeeld groenten  en fruit zo’n 23 % meer vocht t.o.v aluminium of plastic folie. De verpakking om de food huggers is gemaakt van 100% gerecycled en bioafbreekbare materialen.
Het werkt echt super eenvoudig. Je drukt het voedingsmiddel wat je vers wilt houden / wilt bewaren in de cup. Hierdoor trekt de cup licht vacuüm waardoor het alles goed afsluit. Je kunt het zowel buiten als in de koelkast bewaren. Het werkt ook schoon, omdat de cup de aangesneden kant zeer goed afsluit, en lekken voorkomt. Food huggers zelf adviseert, om alles wel in de koelkast te bewaren voor een zo lang mogelijk resultaat.

WAT KUN JE ZOAL BEWAREN?

De food huggers zijn meest ideaal om aangesneden / aangegeven groenten en fruit langer te consumeren / te bewaren / vers te houden. Denk aan tomaat, appel, peer, banaan, en stronken broccoli of bloemkool. Er zijn verschillende maten, die om elk gewenst stuk heen passen. Je kunt steeds weer een nieuwe maat kopen zodat je uiteindelijk een mooie collectie hebt. De food huggers zijn eindeloos lang te gebruiken. Ze zijn onverwoestbaar tenzij je erin gaat knippen en snijden. Ze zijn ook zo goed als bacterie-vrij, omdat bacteriën zich nauwelijks kunnen hechten aan siliconen. Wel kunnen bacteriën vrij spel krijgen als je verkeerd omspringt met de food-huggers. Ze kunnen bijvoorbeeld door het gebruik van bestek scheurtjes gaan krijgen waardoor bacteriën wel binnen kunnen dringen. Gebruik dan ook liever geen materialen in de cups. Verder kun je er blikken en potten mee afsluiten.
Ze zijn onwijs simpel te reinigen onder de kraan. Zijn ze hardnekkig vervuild geraakt, dan kun je het met je vingers ( pas op met lange nagels ! ) onder de stromende kraan zeer snel verwijderen, het laat supersnel los. Reinig liefst met heet water. Afwasmiddel mag, maar wordt niet aangeraden. Je kunt ze ook reinigen in de vaatwasser.

ZIJN ER NADELEN?

Tja, ook hier weer die prijs, die vrij pittig is. Anderzijds vind ik het een investering waard, want eigenlijk is het een investering voor het leven en je bespaart een hoop geld wat je nu uitbesteedt aan andere plastic hulpmiddelen om je voedsel in te bewaren. Bovendien doe je het milieu een groot plezier!! Een set van vijf verschillende maten kost € 15,95. Er zijn vele losse maten en vormen verkrijgbaar.

WAT VIND IK?

Ik zeg heel eerlijk, dat ik niet altijd even gecharmeerd ben van alternatieven voor plastic. Sommige alternatieven vind ik onhandiger en minder goed werken. Dat is in dit geval niet aan de orde, want wat ben ik blij met mijn food huggers! Ik eet iedere dag zeker twee kilo groente, waardoor er regelmatig wel een strikje o.i.d overblijft. Door deze te sealen in de cups blijft het zeer lang goed geconserveerd. Ook mijn stukje fruit die ik vrij vaak over de dag heen opeet, blijft lekker en vers in de hugger. Dit zijn absolute blijvertjes in de keuken van Meukvrij met Monique. Ik ga steeds opnieuw sparen voor een paar nieuwe maten, zodat ik strakjes voor ieder formaat een hugger beschikbaar heb! Ik ben om! 😃

WAAR TE KOOP / TE BESTELLEN?

Food huggers zijn steeds beter verkrijgbaar in biowinkels, maar het druppelt nog langzaam. On line zijn ze beter bestelbaar. O.a bij www.biggreensmile.nl, een webwinkel die bij mij hoog in het vaandel staat. Ze verkopen de beste meukvrije producten tegen een zeer fijne prijs. Zij hebben ook een flink assortiment aan food huggers in hun winkel gezet. KLIK HIER om naar het overzicht te gaan. Wil je het door mij in dit review besproken starter-setje bestellen? KLIK DAN HIER
Notificatie: ik kreeg de FOOD HUGGERS set gratis thuisgestuurd om vrijblijvend te testen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele vorm van inkomsten. Ook niet uit kortingsacties. Dit review is on-afhankelijk en vrijblijvend gebaseerd op eigen ervaringen geschreven. 

MEGA STUNT KORTINGSACTIE BIJ BOG GREEN SMILE TIJDENS DE PLASTIC VRIJ MAAND! 

www.biggreensmile.nl is een toonaangevende webwinkel in Nederland en België. Zij hebben een zeer ruim assortiment in 100% meukvrije producten. Van uiterlijke verzorging tot reinigingsmiddelen. Om mijn ” plastic vrije September-maand” te steunen, mag ik op heel veel plasticvrije producten een korting van maar liefst 20% geven! Hoe werkt het?

De 20% korting is geldig op ALLE PRODUCTEN van de volgende deelnemende merken:

 • FOOD HUGGERS
 • BAG AGAIN
 • BEE’S WRAP
 • BEN & ANNA
 • DR.BRONNERS
 • ECOFORCE
 • ECOLEAF
 • IF YOU CARE
 • HYDROPHYL
 • LAMAZUNA
 • LOOFCO
 • MAISTIC
 • SUPERBEE
 • WE LOVE THE PLANET

Het gaat om een selectie, het kan dus voorkomen, dat niet ieder product onder de korting valt. De in dit artikel besproken FOOD HUGGERS zijn wel allen met 20% korting te bestellen dus sla je slag!

 • de kortingsactie is geldig tot 30 September 2019
 • de kortingen wordt alleen verstrekt met de actiecode ” 20PLASTICFREE” in hoofdletters
 • lukt het bestellen niet? Werkt de code niet? Neem dan even contact op met de klantenservice van BIGGREENSMILE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *