Met zijn allen strijden tegen voedselverspilling! Handige tips!

Ik was reeds op de hoogte van het feit dat wij in Nederland met zijn allen ontzettend veel goed en bruikbaar voedsel weggooien. De laatste cijfers deden mij echter behoorlijk schrikken. We gooien jaarlijks met zijn allen meer dan 700 MILJOEN KILO bruikbaar voedsel weg. Dat komt neer op zo’n € 145 euro per persoon, per jaar..  Dat is even slikken hé? Nog meer bizarre cijfers: een gebied ter grootte van China wordt gebruikt, om voedsel te produceren wat nooit wordt geconsumeerd…( bron: Food and Agriculture Organisation of the US)  Hoe bizar vinden we dat? 

Zwart op wit gedrukt geeft het een behoorlijke confrontatie. Want laten we met zijn allen niet voor heilige boontjes spelen, we gooien allemaal achterloos, onbedachtzaam en klakkeloos bruikbaar voedsel weg, ook ik maak mij daar schuldig aan. Gelukkig ben ik heel bewust zodat het niet dagelijks gebeurt, maar ook ik gooi soms iets onbedachtzaam de vuilnisbak in terwijl ik 10 seconden later denk ‘ kan ik het niet ergens oor verwerken?” Ik heb niet veel te besteden ( al denken heel veel mensen van wel) wat je automatisch wat bewuster maakt met het omspringen van bruikbaar voedsel. Uit diverse onderzoeken is gebleken, dat vooral groot en goede verdieners onwijs veel eten weggooien. Dit merk ik ook in mijn vriendenkring, waarin een aantal grootverdieners zitten. Zij gaan echt opmerkelijk makkelijker met voedsel om. Half opgegeten croissants bij de warme bakker gekocht gaan de vuilnisbak in. Ik ken zelfs iemand, die niet van aangebroken producten houdt. En deze dan ook gewoon na opening weg-kiepert, alsof het allemaal niets mag kosten. Dit lijken extremen, maar de realiteit vertelt ons dat dit grootschalig gebeurt. Als we daar eens goed en nuchter over nadenken dan is dit met geen gouden balpen goed te schrijven , en is het ongelooflijk bizar te noemen. Hoe komt het toch, dat we zo diep zijn gezonken met zijn allen? Ik ben van 1969 en vroeger waren dit soort praktijken ondenkbaar. Er zijn flink wat studies op losgelaten, waarom we ons zo zijn gedragen.

41 KILO PER PERSOON

Milieu Centraal onderzocht onlangs hoeveel kilo bruikbaar voedsel we per persoon gemiddeld weggooien, dit kwam neer op zo’n 41 kilo. Belachelijk, als je er nuchter over nadenkt. De koplopers die resoluut in de vuilnisemmer wordt gekieperd zijn brood, zuivel, vlees, groente en fruit. Daarnaast verspillen we per persoon per jaar zo’n 52 liter dranken. Hierin zijn de koplopers thee ( 31 liter) melk en andere zuiveldranken ( 13 liter)  ….
Hoe komt het toch, dat we zo’n gigantisch weggooi-volkje zijn geworden?
Dit heeft voornamelijk te maken met de verkrijgbaarheid van goedkoop voedsel. We kunnen al voor een euro een heel brood en een blikje frisdrank kopen. We worden niet echt meer geprikkeld om zuinig te zijn. Want….HET KAN. Voedsel hoeven we ook niet meer te verzamelen, we hoeven er niet eens meer voor de deur uit. Een paar simpele muisklikken, en de APPIE BUS staat voor je deur om kratten voor voedsel bij je binnen te brengen. Voedsel is net zo gewoon geworden als tanden poetsen. We hoeven er eigenlijk niets meer voor te doen, want ook de kant en klaar producten hebben het ons te gemakkelijk gemaakt, meer dan goed is voor ons, letterlijk en figuurlijk.
Kant en klaar voedsel heeft zeker gezorgd voor een grote kanteling. Vroeger stonden we gemiddeld zo’n 3/4 uur per dag in onze keuken, tegenwoordig is dat nog geen uur. We zijn op deze manier het “ contact” met ons voedsel ook kwijtgeraakt. Dit resulteert tot gemakzucht, onbedachtzaamheid, en in de meeste gevallen niet weten wat we nu precies in onze monden stoppen. We zijn het allemaal gaan geloven. We vertrouwen blind op wat de voedsel-en-levensmiddelenindustrie ons voorschotelt. Dit heeft ons uiteindelijk uit onze keukens verdreven. En ons een stuk ongezonder gemaakt, vrijwel alle kant en klaar producten zijn ongezond tot zeer ongezond in samenstelling. Om ze kant en klaar te maken worden er erg veel additieven ( kunstmatige hulpstoffen) toegevoegd. Eigenlijk is kant en klaar voor niets en niemand goed behalve de voedselindustrie.

OOK GEVOLGEN VOOR HET MILUEU

Al dat verspillen van voedsel raakt niet alleen ons, maar ook het milieu. Denk om te beginnen eens aan al die energie die we gebruiken om voedsel te produceren, zowel in fabrieken als landbouw. 25% van ons drinkwater wordt wereldwijd gebruikt om voedsel te produceren. , wat we vervolgens weggooien ( bron: Plos One) Voedselverspilling is bovenden de veroorzaker van ruim 8% van de zeer schadelijke broeikasgassen die onze aarde uiteindelijk flink zijn gaan opwarmen. Met name de producten die we het meest consumeren over de gehele wereld, hebben een zeer grote negatieve impact, denk daarbij aan vlees , zuivel en brood. Verschillende wetenschappelijke studies hebben ook laten zen, dat er wereldwijd meer dan één derde MEER aan voedsel wordt geproduceerd dan nodig is om de wereldbevolking te kunnen voeden. Dat is een zeer triest gegeven,  als je je bedenkt dat in veel ontwikkelingslanden honger het grootste probleem is. Helaas kunnen we al dat verspilde voedsel niet naar deze landen sturen, maar wat we zeker hiervan moeten gaan leren, is om ons voedsel weer te gaan omarmen en het niet voor lief te nemen. We zijn het contact met ons eigen voedsel kwijtgeraakt, dat vertelde ik al eerder. Wat ik daarmee bedoel, is dat we onbedachtzaam zijn gaan eten. Ons voedsel moet niet voedend meer zijn, maar vullend. En dat is precies wat ons huidige welvaartsvoedsel doet. Het moet er lekker uitzien, lekker ruiken en vooral lekker smaken. De tijd dat we onze borden met spruitjes op moesten eten is voorbij, de nieuwe generaties worden met een zoete lepel opgevoed, en mogen alles eten wat er gewenst is. En dat is huidig welvaartsvoedsel, waar de nieuwe generaties immers mee opgroeien. Ik maak het regelmatig mee, bij de kassa bij het afrekenen dat een cassiere geen onderscheid kan maken tussen een pompoen en een meloen, of helemaal niet weet wat een pompoen is. Daar kunnen deze mensen niets aan doen. Ze weten immers niet beter.
Afijn, laat het duidelijk zijn, dat er echt iets moet gaan gebeuren om het tij te keren. We moeten ons bewuster gaan worden van wat we eten en drinken. En hoe we verspilling tegen kunnen gaan. Dat lijkt lang niet zo makkelijk als wordt gedacht. Daarom dit artikel, vol met tips en kennis, om zelf tenminste een begin te maken aan de grote ommekeer. Het MOET. Het water staat ons aan de lippen, al merken we er niets van. Het milieu gaat eraan onderdoor, en daarmee tekenen wij uiteindelijk ook voor onze ondergang. Het spreekwoord luidt niet voor niets :” pas als iemand sterft, sterft het onbewustzijn” Anders gezegd , als “ the damage is done” krabbelen we met zijn allen pas over onze hoofden. Laten we beginnen met een paar simpel te hanteren stapjes! Doen jullie mee?

TIPS EN TRICS OM MINDER TE VERSPILLEN!

DE KOELKAST:

1) ZET DE KOELKAST OP VIER GRADEN, IN PLAATS VAN ZEVEN GRADEN
Het is ons jarenlang geleerd, om de koelkast-temperatuur. tussen de 5-7 graden •c te houden. Maar wist je, dat dit jaarlijks erg veel extra energie kost wat we gemakkelijk kunnen besparen? We zijn vooral “ bang” dat alles bederft. Maar als de temperatuur op 4•C. staat, groeien bacteriën juist veel minder. Hierdoor blijven bederfelijke waren als vlees, zuivel en vleeswaren langer houdbaar.  Draai je koelkast dus op gemiddeld 4/5 •C! Dit scheelt jou niet alleen in de energierekening, maar het milieu ook. Ondanks de temperatuur instelling is het in delen van de koelkast kouder, bijvoorbeeld onder en achter.
2) GEBRUIK REMINDERS VOOR RESTJES EN BIJNA VERLOPEN DATUMS
Sommige mensen maken er een rommeltje van in hun koelkast. Zeker drukke gezinnen schuiven van alles in en uit de koelkast waardoor veel producten die als eerste geconsumeerd moeten worden, naar achteren worden geschoven. Met een simpel trucje kun je dit voorkomen. Gebruik een papier klemmetje om een deel van de koelkast te reserveren voor restjes en snel te consumeren producten. Spreek met iedereen in het gezin af, dat op de gereserveerde afgebakende plek in de koelkast alleen deze producten geplaatst moeten worden en deze als eerste moeten worden geconsumeerd.
3) GEBRUIK BEWAARDOZEN
Ze zijn er tegenwoordig in hippe kleurtjes en maten. Zorg ervoor dat je BPA vrije bewaardozen koopt, of gebruik RVS . Bewaar zoveel mogelijk verse en aangebroken producten in bewaardozen. Je houdt het zo niet alleen langer vers en houdbaar, ook voorkom je geurtjes in je koelkast.
4) DEEL DE KOELKAST JUIST IN
Volgepropte koelkasten….het is een doorn in het oog voor veel mensen, maar toch lijkt het er steeds weer in te sluipen. Vooral gezinnen ondervinden dit probleem. Door de koelkast op de juiste manier in te delen, en dit ook aan de gezinsleden te tonen, kun je volgestouwde koelkasten niet alleen voorkomen, ook zorgt orde in de koelkast ervoor dat geen product meer bederft. Hoe deel je de koelkast op de juiste manier in?
BOVENSTE PLANK:
De bovenste plank in een koelkast is minst koel. Tenzij er een vriezer boven deze plank zit gevestigd, dan kan deze ruimte ook kouder zijn, en maakt het zelfs de koudste plank in de koelkast. Op de bovenste plank kun je producten bewaren die niet specifiek gekoeld moeten blijven, zoals geopende potjes, flesjes met sauzen, maar je kunt ook boter op de bovenste plank bewaren. Zeker roomboter, om deze redelijk smeerbaar te houden. Ook kun je kaas het beste op de bovenste plank bewaren. Wordt kaas bijvoorbeeld te koud bewaard, dan droogt het uit.
HET MIDDEN
Het midden is niet te koud, maar ook niet te warm. De ideale plek om kliekjes te bewaren. Let op: laat kliekjes eerst GOED AFKOELEN eer je deze in de koelkast schuift en dek zoveel mogelijk af om geurtjes te voorkomen.
DE ONDERSTE PLANK
De onderste plank is het meest koud. Daar kun je dan ook het beste snel bederfelijke producten bewaren als vlees, vis, en zuivelproducten.
DE GROENTELADEN
De groentelade wordt niet voor niets zo genoemd. We bewaren daar inderdaad het beste onze groente, maar ook fruit. Het is echter wel sterk afhankelijk van hoeveel vocht een groente produceert. Bladgroenten kunnen bijvoorbeeld prima in de groentelade worden bewaard, maar er zijn veel groenten die je niet in de koelkast moet bewaren, zoals zoete aardappelen, bloemkool, aubergine enz. Dit geldt ook voor de meeste soorten fruit.
ZUIVEL ACHTERIN DE KOELKAST
Achter in de koelkast is het het meest koel. De ideale plek om zuivel te bewaren. We zijn gewoon, dat we zuivel in de deur te bewaren. Toch is het daar juist helemaal geen goede plek, omdat de temperatuur aldaar continu wisselt. ( door de deur steeds te openen) Zuivel gedijt het beste, als deze op een constante gelijke temperatuur wordt bewaard. Je kunt daarom al je zuivelproducten het beste achter in de koelkast bewaren.
5) HOU DE KOELKAST ZO VEEL MOGELIJK GESLOTEN EN ONDERHOUd DE KOELKAST
Ik ken ze…..mensen die de koelkastdeur met een ruk open trekken en deze minutenlang open laten staan. Hierdoor verliest de koelkast enorm veel energie. En kunnen de producten bovendien sneller onderhevig worden aan bederf. Als je in de koelkast moet wezen, trek de deur dan minimaal open. En sluit deze zo snel als mogelijk.
Maak de koelkast ook regelmatig schoon. De koelkasten van tegenwoordig zijn bijna onderhoudsvrij, maar er wordt altijd wel iets gemorst of gelekt, waardoor bacteriën vrij spel kunnen krijgen. Maak de planken zeer regelmatig met een doekje gedrenkt in een sopje of baking soda schoon. Droog alles ook goed.
Heeft er iets gelekt of gemorst? Reinig dit dan DIRECT. Vergeet ook de buitenkant van de koelkast niet. Neem iedere dag de hendels af.

BOODSCHAPPEN DOEN

We kunnen tegenwoordig kiezen uit duizenden producten in een supermarkt. De supermarkten zijn overvol. Dit maakt het niet alleen lastiger voor de consument om een keuze te maken, maar we worden er ook lakser en gemakkelijker van. Teveel keuze geeft een overkill in ons brein waardoor we de vluchtroute kiezen. En uiteindelijk grijpen naar iets wat ons het meeste aantrekt. Of iets waar we meest door worden geprikkeld en laat dit nu juist de meest ongezondste producten zijn. Ga jezelf maar eens na: zou jij naar een verse stronk broccoli grijpen als het ook kant en klaar voor je is gesneden ren bereid? We hebben tegenwoordig allemaal een chronisch ( waarvan het meeste is aangepraat…) tijdgebrek omdat veel sociale dingen onze tijd volledig opslokt. Denk aan social media, smartphones, tablets, games…..we willen niets missen en geven al onze tijd daar liever aan uit dan bijvoorbeeld iets vers in de keuken bereiden Onze boodschappen moeten daarop aansluiten en dat heeft de voedselindustrie ook goed begrepen. Het lijkt gemak ten top, al die kant en klaar producten, maar gezond zijn ze niet, goedkoop al evenmin. Ook zijn deze producten zeer belastend voor het milieu, en kopen we zeer snel teveel van deze producten in. Ook het spel van de verleiding en de misleiding speelt een cruciale rol in ons uiteindelijke koopgedrag. Wat jij het beste kunt doen, is je eigen koopgedrag eens onder de loep te nemen. Je vindt daar meestal al meteen heel wat valkuilen waar je je onbewust van was. Denk aan lunch buiten de deur, koopjes inkopen, hamstergedrag vertonen dankzij de vele prikkels in de supermarkt enzovoort. Hoe doe je nu het beste je dagelijkse boodschappen?
1) NIET IEDERE DAG BOODSCHAPPEN DOEN EN DOE DE BOODSCHAPPEN ZO VROEG MOGELIJK IN DE MORGEN
Veel mensen hobbelen en rennen na hun werkdag snel nog even door de supermarkt. Om te beginnen ben je aan het einde van een werkdag vermoeider dan in de morgen. Dit stelt je al meteen veel meer open voor directe prikkels. Ten tweede wil je snel naar huis, en grijpt naar wat voor handen ligt. Het is in veel gevallen nooit een erg goed plan om na een werkdag de boodschappen te doen. Daar kun je beter gerichte tijdstip[pen voor uitkiezen. Dit kan je op jaarbasis zomaar honderden euro’s schelen.
2) KOOP GERICHT IN
Ieder mens overkomt het wel eens, zelfs de grootste gierigaard: trappen in een koopje, aanbieding, bonus-aanbieding, korting, kassa koopje enz. Voor één keertje is dat helemaal niet erg. Ondanks dat zo’n “ eigenlijk-niet-nodig” product vaak uiteindelijk in de vuilnisemmer belandt, is zo’n schade te overzien. Het wordt anders, als ons koopgedrag continu deze kant op neigt te gaan. Daar zijn supermarkten en fabrikanten erg blij mee, maar onze portemonnee en het milieu een stuk minder. Het klinkt ontzettend stoffig en ouderwets, maar de “ good old” boodschappenbriefjes werken nog steeds als een tierelier. Ik kom ze ( gelukkig!) nog erg vaak tegen in winkelwagens en mandjes, de achtergelaten krabbels op een stukje afgescheurd papier, maar je kunt je boodschappen die ECHT NODIG zijn ook in je smartphone opslaan. Door je gericht aan je lijstje te houden, kom je veel minder in de verleiding om andere dingen in te kopen of geprikkeld te worden. Vaak heb je steeds dezelfde producten nodig. En die weet je na een paar keer feilloos te vinden in het schap. Focus je op deze dagelijkse boodschappen en blokkeer andere prikkels in je nabije omgeving. Deze verleiden je juist om “ niet-nodig-producten” in te kopen. 
3) HOU OVERZICHT
 We zijn gezegend met overvolle voorraadkasten, propvolle koelkasten en overbelaste keukenkasten. Het gekke is dat we eens in de zoveel tijd vinden dat we daar maar weer eens even doorheen moeten om na te kijken of iets niet over datum riekt. Natuurlijk moet dit juist andersom. Zorg ervoor dat het zover nooit komt, of hoeft te komen. Las tenminste 1 x per week een “ naloop-ronde” in. Loop de voorraadkast na: staan daar producten die je deze week nog kunt gebruiken voor een maaltijd? Heb je ergens best veel ingeslagen tijdens de hamster-weken? Wat staat al langer dan een maand? Maak deze producten eerst op. Ook handig: noteer de inhoud van je voorraadkast en noteer houdbaarheid datums. Zo hoef je nooit meer wat weg te gooien, en heb je geen onnodig grote hoeveelheden. Doe hetzelfde met de inhoud van keukenkasten en koelkast.
4) INVRIEZEN
We hebben graag voorraden in huis. Dit zal vast een staartje zijn van de overconsumptie en de “ angst” dat we maar iets tekort komen. Ook mede door deze angst kopen we chronisch teveel in. We kunnen deze angst ondermijnen door veel in te vriezen. Ook hier geldt dat je alles wat je invriest goed op datum noteert en zorgt dat je deze voorraden geregeld aanspreekt. Door in te vriezen kun je producten veel langer bewaren. Het “ bevredigt” tevens je drang en behoefte je voedsel voorraden aan te vullen. Het geeft een veilig gevoel om altijd nog een brood in je vriezer te hebben, of porties groente. 
5) WEES GUL EN KIJK OM JE HEEN
Heb je echt veel over? En kun je dit echt niet alleen of met het gezin op? Kijk dan eens om je heen. Er heerst veel stille armoede in Nederland. Achter heel veel deuren hebben veel mensen zelfs honger, of worden kinderen zonder ontbijt naar school gestuurd.  Of kunnen oudere mensen niet meer goed voor zichzelf zorgen waardoor ze min of meer koude potjes groente eten of ander onbereisd voedsel. Of denk eens aan die alleenstaande moeder met twee kinderen aan de overkant. Alhoewel veel mensen nooit te koop lopen met hun armoede, wil dit niet zeggen dat het er niet is. Wees niet terughoudend en bied het tactvol aan. Zeg dat je gewoonweg zoveel over hebt en het zonde vind weg te kieperen. Je zult merken dat dit je in veel dank wordt afgenomen, en jij bent je teveel aan voedsel kwijt zonder het weg te moeten gooien.
6) KOOP ZOVEEL MOGELIJK DAGVERS IN
Dagverse producten hebben een relatief korte houdbaarheid wat jou ertoe dwingt het sneller te consumeren. Een krop sla verpietert sneller dan voorgesneden sla wat is voorbewerkt. Naast dat je meer betaalt voor voorgesneden en kant-en-klaar, gebruik je ook vaker alles van de krop sla. Snij je die tomaat geheel op. Gebruik je die stronk broccoli helemaal. Of bewaar je alles hooguit een dag langer omdat je weet dat je het anders weg moet gooien. Dit kan enorm stimuleren. Je eet verse sperziebonen sneller op dan een pot sperziebonen die mogelijk in de voorraadkast verdwijnt. 
7) KOOP ZOVEEL MOGELIJK IN IN DE BIOLOGISCHE WINKEL
Dit klinkt vast een beetje vreemd, maar laat mij het uitleggen. Als we in luxere ( en meestal duurdere) winkels kopen, kopen we zeer bewuster in. We maken goede en bedachtzame keuzes omdat een zak meel van bijna 4/5 euro niet zonder blozen in een winkelwagen wordt gezet, daar maken we eerst overwegingen om na te lopen of dit het geld waard is. Wat kunnen we ermee? Is de meel voedzaam? Zuinig in gebruik? Een zak meel van nog geen 50 eurocent kieperen we wel gedachteloos in onze karretjes. Dit levert een overconsumptie op, we zijn vaak ongezonder uit en we gooien dit veel sneller weg. Een restje meel wat 6 euro heeft gekost maken we tot de laatste korrel op, terwijl we een halfvolle zak tarwemeel van € 45 eurocent weg kieperen.
8) HOU KLIEKJES DAGEN
 Bijna altijd houden we bij iedere maaltijd, of dit nu ontbijt, lunch, of diner is, wat over. Denk aan stukjes brood, halve kommen muesli, half uitgedronken glazen drank, restjes gekookt voedsel, half aangeboorde stukken fruit, enz. We bewaren gelukkig al aardig wat kliekjes van avondmaaltijden, maar er gaat nog veel teveel verloren bij ontbijt en lunch-maaltijden. Bewaar ook deze kliekjes. Hou een grote kom of bak hiervoor gereserveerd. Spaar alles op en bewaar in de koelkast. Kijk de volgende dag waarin je dit kunt verwerken. Je kunt alles bijvoorbeeld kort fijn vermalen in de keukenmachine en dit als puree eten, of met wat meel en bakpoeder er iets lekkers van bakken. Las tenminste 2 x per week een “ kliekjes-dag”. in
9) KOOP AFGEPRIJSDE PRODUCTEN
 Je kent ze wel, die plakkers op producten met 35 of zelfs 50% korting. Dit wordt gedaan om voedselverspilling tegen te gaan. Maar denk niet dat supermarkten daarmee goed en aardig zijn, want hierop wordt zelfs soms méér winst gemaakt dan de producten die niet zijn afgeprijsd, Het is voor ons wel voordeliger. Daarbij komt ook dat je wordt gedwongen het product direct te consumeren. Als we vlees/vleeswaren inkopen waarvan de datum riekt, is het zaak om dit direct op dezelfde dag van aankoop te consumeren. Dit systeem werkt voor iedereen gunstig: supermarkten hoeven minder weg te gooien, wij betalen veel minder en we gooien niets weg. Let echter wel goed op hoe een product oogt, ruikt en of verpakkingen intact zijn.
10) KOOK ZOVEEL MOGELIJK VOOR ELKAAR, EN MET ELKAAR
Heb je gezellige buren? Wonen familieleden vlakbij? Stel voor om dagelijks samen te gaan koken. Dit is naast erg gezellig en handig ook gunstig tegen verspilling. Spreek met elkaar af wie wat inkoopt. Omdat je gerichter inkoopt, wordt zelden tot nooit iets weggegooid. 
11) DENK OOK EENS AAN KRINGLOOP WINKELS!
We kunnen erg veel ook gewoon weggeven/wegbrengen. Voedselbanken zitten te springen om bruikbaar voedsel. Kijk op internet waar een voedselbank-punt is waar je je restjes heen kunt brengen. Ook kringloopwinkels zijn altijd erg blij met jouw afdankertjes, denk aan dichte potten, blikken en zakken voedsel. 

WANNEER MOET IETS ECHT WORDEN WEGGEGOOID?

Ik heb in een eerder artikel uitgebreid geschreven over de houdbaarheidsdatums op verpakkingen. KLIK HIER om di eens op je gemakje door te lezen. Het leert je om wat verstandiger om te springen met voedsel. Doordat veel voedsel wordt bespoten en bewerkt, kunnen we voedsel erg lang ( langer) bewaren. Ook moeten we beschimmeld voedsel eerst eens wat nader bestuderen eer wij het weg kieperen. Dit geldt voornamelijk met groente en fruit. Schimmelvorming hoeft namelijk niet meteen te betekenen dat de hele groente of fruit niet eetbaar meer is. Schimmelvorming is voornamelijk plaatselijk en kan worden weggesneden. De rest van de groente of fruit is dan nog prima eetbaar. Dit geldt voornamelijk voor harde soorten groente en fruit met een vrij laag vochtgehalte. Ook kazen en worsten kunnen delen krijgen die beschimmeld raken, maar dit wil niet zeggen dat de gehele worst of kaas niet eetbaar is geworden. Betreft kazen moet je wel oppassen met brie en camembert. Maar zeker harde kazen en diverse blauwschimmel-kazen zijn plaatselijk beschimmeld. Door de schimmel weg te snijden in een ruime marge van 2,5 centimeter kun je de rest nog prima eten. Gebruik hierbij uiteraard sowieso altijd je zintuigen. Ziet iets er echt niet smakelijk meer uit? Stinkt het en heeft het ook rotting? Dan kun je het beste alles weggooien.
Er zijn producten, die je wel het beste weg kunt gooien zodra deze niet meer erg betrouwbaar op je overkomen. Dit zijn :
  • Vlees en vleeswaren, zeker rauw
  • Kliekjes die ook geen fijne geur meer afgeven
  • Beschimmeld brood
  • Gekookte rijst en pasta
  • Zachte kazen als brie en camembert
  • Noten, pinda’s en notenpasta’s
  • Vers gebak, koek en broodjes met pudding
  • Diverse zachte groente en fruitsoorten met een hoog vochtgehalte, bijvoorbeeld komkommer, tomaat , perziken en zacht fruit
  • Biologische / dynamische zuivelproducten / zuur ruikende en vies smakende zuivelproducten

SCHAKEL HULP IN!

Er zijn tegenwoordig talloze ” middelen” op de markt die het ons een stuk eenvoudiger kan maken om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Waar ik zelf een groot fan van ben is de FOOD SAVER. Dit is een vacuüm apparaat wat voedsel maandenlang houdbaar kan houden. KLIK HIER voor het artikel en mijn YOU TUBE filmpje met uitleg.

Een ander fijn apparaat is de voedseldroger. Deze apparaten kunnen werkelijk ALLES drogen aan voedsel, van vlees tot vis, van groente tot fruit. Je kunt al je kliekjes en resten en wat er is blijven liggen drogen, waardoor je het zeer lang kunt bewaren. Meer informatie? KLIK HIER 

Investeer in goede bewaarboxen, dozen, potten en zakken. Kies voor goed afsluitbare glazen potten. Deze zijn voor een habbekrats verkrijgbaar bij discounters als de Action, maar je kunt ze nog beter zelf verzamelen door glazen verpakkingen te hergebruiken. Door levensmiddelen zorgvuldiger te bewaren, kun je er veel meer profijt van hebben en hof je niets weg te gooien.

 

Heb jij nog goede tips? Inspireer elkaar en laat jouw tip hieronder achter! 

Een reactie op “Met zijn allen strijden tegen voedselverspilling! Handige tips!

  1. Goede actie! Wij gooien weinig weg. Het GFT-afval gaat ook nog eens op de composthoop en daarna naar onze tuin. Maar dan hebben we het over bananenschillen, aardappelschillen, koffieprut, theezakjes etc.

    Wij vriezen veel in (brood, rijst, kaas!, kliekjes). Wij eten zeker 2 per week een kliekjes omdat ik meestal teveel kook. Zeker stampot, preitaart, lasagne, Nasi, soep, alles gaat erin. Als iets te weinig is om te bewaren (wat zelden voorkomt) gaat het naar onze kippen. Die krijgen ook afval dat niet op de composthoop kan (vis, gekookte aardappelen, kip! [ja hoor, kippen zijn alleseters. Als we het zielig vinden dan is dat projectie. De kippen pikken alles botjes kapot en eten ze op. En wij krijgen heerlijke eitjes.].

    Sinds kort is er een app: toogoodtogoo. Steeds meer winkels werken eraan mee en het is spotgoedkoop. Zo had ik laatst 4 broden voor €4,50. Bij deze bakker betaal ik anders € 3,50 per brood. Gewoon alles in de vriezer gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *