Vegan pastei bakjes
Pasteibakjes zijn nog altijd erg populair. Het zijn bakjes die worden gemaakt van een glutenhoudend deeg. De bakjes worden meestal gevuld met een ragout of met een vulling van groente. De ragout kan uit verschillende ingrediënten bestaan. Ik heb zelf bijvoorbeeld een heerlijke veganistische ragout bedacht. Deze kun je gebruiken. Maar je kunt ook alleen groente gebruiken. Doperwten zijn bijvoorbeeld een veel gebruikte groente om pastei-bakjes mee te vullen, omdat ze een lekkere mild zoete smaak hebben die zich erg goed laat combineren met de hartige pasteibakjes.
Wil je graag de veganistische ragout maken?
Ik adviseer je deze ragout liefst een dag tevoren te maken, zodat hij goed kan opstijven in de koelkast ( 24 uur) Uiteraard hoeft dit niet, maar zet de ragout wel tenminste twee uur in de koelkast.
Dit heb je nodig:
- vijf volle eetlepels lupinemeel of amandelmeel of bruine teffmeel of boekweitmeel
- 250 gram schoongeboende biologische champignons, in kleine stukjes gesneden
- een ui, zeer fijn gesnipperd
- een eetlepel kerrie masala
- een theelepel gedroogde bieslook
- een theelepel Italiaanse kruiden of andere lekkere kruiden naar keuze
- 250 ml ( liefst homemade) bouiilon * ( ongeveer anderhalve eetlepel bouillonpoeder in 250 ml heet water oplossen)
( * of kijk in de biowinkel voor gistvrije bouillonpoeder/blokjes, lees goed de ingrediënten)
Zo maak je het:
Laat in een ( liefst gietijzeren) pan of koekenpan een beetje kokosolie smelten. Bak de champignons en ui aan op middelhoog vuur en voeg de kruiden toe.Laat alles uitlekken en voeg het opgevangen kokosvet toe aan de bouillon. Laat opnieuw een klein klontje kokosolie smelten in de pan en voeg de meel toe, roer continu door. Voeg steeds beetjes bouillon toe, tot de meel volledig is opgenomen in de roux. Let op: maak het niet te papperig. Het moet wel ragout ( roux) blijven Giet de roux over in een schaal en laat afkoelen. Laat daarna tenminste twee/drie uur in de koelkast opstijven
Je kunt de bakjes ook simpel vullen met wat verse ( of diepvries) doperwten. Gebruik je de ragout? Vervang de doperwten in dit recept dan met de ragout.
Dit heb je nodig:
- 500 gram volkoren boekweitmeel
- twee flinke volle eetlepels psyllium
- 200 gram havermout
- 200 gram zonnemeel ( = 200 gram zonnebloempitten in de blender tot meel vermalen)
- een eetlepel koriander
- een eetlepel komijnpoeder
- een theelepel ras el kanoet kruidenmix of een andere lekkere kruidenmix naar keuze
- een eetlepel kerriepoeder
- een theelepel paprikapoeder
- een snufje zwarte peper
- een snufje Keltisch zeezout
- warm wat=er
Voor de vulling + topping:
- 200 gram doperwten, vers of diepvries
- zuivere kokosolie
- keltisch zeezout
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 •C. Vet een muffin tray of ronde vormpjes in met kokosolie. Meng alle ingrediënten voor de pasteibakjes in een kom door elkaar en voeg steeds kleine beetjes warm water roe en blijf goed doorkneden tot er een stevige maar licht smeuïge deegbal ontstaat. Haal drie kwart van het deeg.
Maak in de muffintray bakjes van steeds een stukje deeg. Vul deze bakjes met de doperwten. Maak ” deksels” van de achterhouden kwart deeg. Zet met een vork de randjes vast. Leg op ieder pasteibakje een klein beetje kokosolie en bestrooi tot slot licht met Keltisch zeezout. Bak de pasteibakjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat de pasteibakjes goed afkoelen.