Geen houdbaarheid datums meer op producten…..zou het helpen om voedselverspilling tegen te gaan?

Oktober 2018 maakt supermarkt keten ALBERT HEYN bekend dat zij de Britse supermarkt-keten TESCO gaan volgen in hun initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. Tesco stopte in Mei 2018 met het vermelden van houdbaarheidsdatums op 70 groente en fruitsoorten. In Oktober 2018 kwamen daar nog eens 114 bij, Tesco ontdekte, dat consumenten niet kijken en ruiken of een product nog goed is, maar gooien het weg als de houdbaarheidsdatum verstreken is.

In 2016 schreef ik hier al een uitgebreid artikel over. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. Hierin lees je ook de verschillen tussen houdbaarheid datums en welke je inderdaad beter kunt negeren en welke niet.
Ik ben erg blij met de beslissing van AH om het voorbeeld van Tesco te gaan volgen. Het zal absoluut gaan bijdragen om voedselverspilling tegen te gaan. KLIK HIER om naar mijn 10 tips te gaan om voedselverspilling zoveel mogelijk te kunnen beperken.

WAAROM HEB JE EEN NEUS? WAAROM HEB JE OGEN? OM TE GEBRUIKEN!

Mijn kennis  B. is  een lieve schat, maar ik kan mij erg opwinden over haar weggooi-gedrag. Ze heeft een man en een kind van 7 jaar. Deze bootsen haar weggooi-gedrag al aardig na. Als ik bij hen op bezoek ben zie ik vaak knarsetandend  hoeveel bruikbaar voedsel er de kliko in gedonderd wordt. De discussie ben ik al vele keren aangegaan, maar het heeft geen enkele zin. Zo worden er geen dingen geconsumeerd die maar één dag over datum reiken, al is het een pot augurken. B. en haar man kopen veel kant en klaar omdat ze vinden dat zij beiden te druk zijn om zelf te hakken, te malen en te snijden. Ook groenten worden gewoon kant en klaar gekocht, nooit intact. En inderdaad, ook hier worden zakken direct de kliko in gelazerd als een zak gesneden wokgroente een dag over datum priemt. Er wordt niet gekeken, niet geroken. Het is over datum en daarmee lijkt voor veel consumenten de kous af. Hoe vaak ik haar heb geprobeerd duidelijk te maken dat het nog prima bruikbaar is, kan ik niet meer tellen. Ook haar zoontje lazert alles zeer snel in de kliko. Een broodje waar hij hooguit twee hapjes van heeft genomen belandt gewoon in de kliko als hij er geen zin meer in heeft.
We gebruiken onze zintuigen steeds minder. En geven dat stokje onbewust ook door aan de volgende generaties. Het is voor een zeer groot deel te danken aan de voedselindustrie. Zij willen het ons zogenaamd zo gemakkelijk mogelijk maken door met kant en klaar voedsel te komen, zodat wij het gevoel krijgen dat de voedselindustrie het goed met ons voor heeft. De werkelijkheid is dat de voedselindustrie alleen wil verdienen. En als het nodig is om ons veel werk uit handen te halen, dan gebeurt dit, tot aan het externe toe. Rekening met mens, dier en milieu wordt er niet gehouden. It;s all about the money. Er wordt veel plastic gebruikt, veel kunstmatige en chemische hulpstoffen om iets langer houdbaar te houden en meer smaak te geven, en er worden de meest idiootste producten bedacht om ons te prikkelen en aan te zetten tot meer verkoop.
De jongere generaties groeien op met deze stromingen en weten inmiddels dan ook niet beter dan dat een houdbaarheidsdatum is verlopen, een product niet “ goed” meer is. Ik merk dit in mijn omgeving. Scholieren gooien veel op straat of als ze fatsoenlijk zijn opgevoed, veel weg in de kliko, en kopen veel ongezond voedsel in supermarkten. Ze kopen geen appel, maar een rol kaakjes. Ze krijgen geen lunchbox meer mee ,maar geld om zelf wat te kopen
Schoolkantines zijn overladen met kant en klaar junkfood, het heeft namelijk geen enkele zin om appels en ander vers fruit aan te bieden, dit wordt niet gekocht. Jongeren weten niet beter. En zijn totaal niet bezig met hun gezondheid of hoeveel voedsel zij verspillen. Jongeren zijn één van de grootste bronnen van voedselverspilling. Ze zijn totaal niet bewust van wat ze weggooien, of in welke mate zij hun gezondheid schaden met blikjes energiedrankjes en pakken koek
Onlangs kwam nog in het nieuws, dat we ons “ weggooi-gedrag” enorm onderschatten. Ondanks de vele inspanningen van diverse overheidsinstellingen om ons bewuster te maken, gooit een huishouden met 2 personen jaarlijks zo’n 340 euro aan eetbaar voedsel weg. Per persoon is dat zo’n 47 kilo. Onvoorstelbaar, als je dit zo in cijfers ziet, nietwaar? Toch is het zo. Ik zie het dagelijks om mij heen. Kinderen in een buggy die een paar hapjes hebben genomen van een liga koek, croissantje of broodje en dit weg gooien zonder dat mama ingrijpt. Tientallen zakjes van-thuis-meegebrachte boterhammen zwervend op straat omdat scholieren liever naar de snackbar gaan tussen de middag. In de supermarkt, waar ik wandelend langs een grote bak vol met afgekeurde producten loop terwijl een medewerker deze vol lazert en later in de bak kiepert. GOED, en EETBAAR voedsel. Minstens één dagje over datum. Of er zit een bruin vlekje op de stronk van een verder prima ogende stronk broccoli. Het zijn voedselveiligheid maatregelen, deze zijn er niet voor niets. Maar ik denk dat er individueel moet worden gekeken naar wat WERKELIJK risico voor de volksgezondheid geeft en wat niet.
IMG_4798

GROENTE EN FRUIT

Ik heb mij altijd al een klein beetje verbaasd over heel wat voedingsmiddelen die een houdbaarheidsdatum dragen maar deze helemaal niet nodig hebben. Zoals verse groente en fruit. We hebben een neus. We hebben ogen. En deze zijn prima in staat om ons te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Net zoals planten gifstoffen bevatten om zichzelf te kunnen beschermen, hebben wij onze zintuigen ook niet voor jan-doedelzak gekregen. We moeten deze absoluut weer meer gaan gebruiken, want we zijn dankzij al het gemaksvoedsel ergens de weg kwijtgeraakt.
Verse groente en fruit geeft direct een reactie zodra het voor ons niet eetbaar meer is. Het verkleurt, het wordt slap, het verlept, het gaat rotten en schimmelen. Daar heb je echt geen houdbaarheid-datum voor nodig om dit zelf te ontdekken wat geloof mij, rottend fruit kan vreselijk stinken, net als rottende groente. Dit steek je sowieso dan niet meer in je mond, omdat je zintuigen aan het werk worden gezet en een seintje doorgeven naar de hersenen om ons te beschermen. Afgaan op een houdbaarheidsdatum betreft groente en fruit is dan ook klink-klare onzin. Gebruik je verstand, en je zintuigen. Je ziet vanzelf of een krop sla is verlept. Je ruikt vanzelf of een bietje nog eetbaar is. Mijd de voorgesneden groente , deze zijn minder lang houdbaar.
kefir melk van havermelk 2

HOE ZIT HET MET DAGVERSE PRODUCTEN?

Met dagverse producten zoals eieren, vlees, en diverse melkproducten moet je wel voorzichtiger zijn, maar ook daarin vind je heel veel speling. Als je een product koop waarop staat TE GEBRUIKEN TOT kun je het beste deze dezelfde dag van de aangegeven datum consumeren. Het is afhankelijk van het product. Sommige vleessoorten zijn bijvoorbeeld veel sneller ontvankelijk aan bederf, dan andere. Ook hier geldt, dat je je zintuigen moet gebruiken. De wet heeft een wet en regelgeving opgesteld voor voedselveiligheid. Dit is gedaan om ons te beschermen. En de voedselindustrie  ( fabrikanten) moeten zich netjes aan deze regels houden. Zo mogen dranken bijvoorbeeld niet zonder conserveermiddelen worden verkocht. En hangen er strenge regels aan het verkopen van vers onbewerkt vlees.
Betreft zuivelproducten kunnen we ook echt een stuk meer ontspannen zijn betreft houdbaarheid. Zeker gefermenteerde en aangezuurde producten als kwark en yoghurt kun je vaak nog weken na de houdbaarheidsdatum consumeren. Dit heeft ook weer met bewerking te maken. Als je bijvoorbeeld bionisch / dynamische kwark koopt, is de houdbaarheid aanzienlijk minder en is het wel aan te raden deze voor de aangegeven houdbaarheidsdatum te consumeren. Ik eet zelf bijvoorbeeld veel biologisch/ dynamische kwark en yoghurt. Ik koop veel met korting op als deze tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. En kan ze zelf dan vaak nog gerust enkele dagen daarna consumeren, maar soms tref ik een beker die niet meer lekker ruikt en ook vies smaakt. Yoghurt kun je zelfs twee weken na de verstreken houdbaarheidsdatum nog eten. Tenzij de yoghurt erg vreemd ruikt en vies smaakt. Maar dat bepalen je zintuigen beter dan een houdbaarheidsdatum.
SAM_6600-768x1153

Wist jij bijvoorbeeld dat heel veel gezoete zuivel ( Optimel bijvoorbeeld) zeker nog vier weken na de verlopen houdbaarheidsdatum prima is te consumeren?  De textuur gaat wat achteruit, maar bijvoorbeeld Optimel vla kun je zeker een maand na houdbaarheid nog gewoon eten en drinken. Uiteraard spelen hier ook factoren mee als hoe het wordt bewaard en op welke ( koelkast) temperatuur. Maar er is vaak niets mis met de drinkyoghurts en vla en kwark, omdat ze zijn vol gepropt met hulpstoffen en kunstmatige zoetstoffen.

Melk is zo’n product die je ook het beste kunt beoordelen op geur en smaak. Ruikt het zuur? Ziet het er wat troebel en ranzig uit? En smaakt het vreselijk vies? Dan kun je het weggooien. Vaak is melk ongeveer 2/5 dagen ( afhankelijk van hoe het wordt bewaard en op welke koelkast-temperatuur) drinkbaar na de verstreken houdbaarheidsdatum. Je moet echter eens weten hoeveel mensen melk weg laten vloeien in de gootsteen als de datum op vandaag of een dag later staat…..

 

Nee, ik ben echt blij met de voorgenomen plannen van AH. Laat het maar lekker verder door sijpelen, zodat ook vele andere producten geen houdbaarheidsdatum meer hebben. We worden dan “ gedwongen” om onze zintuigen weer gaan te gebruiken! En daar hebben we ze tenslotte toch voor gekregen van moeder natuur, nietwaar? 

Gerelateerde artikelen:

10 tips om voedselverspilling tegen te gaan

We zijn een weggooi volkje geworden…

Een reactie op “Geen houdbaarheid datums meer op producten…..zou het helpen om voedselverspilling tegen te gaan?

  1. Zo wie zo geen voorgesneden groente kopen….wordt met chloor bewerkt om het langer goed te houden en ook nog veel duurder dan vers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *