Geachte Heer A. Heyn……

Hoe gaat het met u? Volgens mij mag u niet klagen, en gaan de zaken goed. Tenminste, dat neem ik aan, gezien de overvolle supermarkten waar uw naam afgekort boven pronkt. De reden waarom ik u schrijf, is dat er een aantal zaken zijn, waar ik als consument nogal mee worstel. Heeft u even wat van uw kostbare tijd over voor mij? 

Laat ik beginnen met die overvolle winkels. Het is vast erg fijn hoor, dat we in een tijd leven waar alles kan en mag en niets nog gek is. Ik bedoel, paarse ketchup, roze koek-vla, bacon in een tube, ach, ik kijk er al niet meer zo raar van op. Wel vraag ik mij af, of wij ( ik spreek hier voor veel consumenten) hierom ooit hebben gevraagd. Dat iemand naar een fabrikant heeft gebeld en heeft gevraagd ” goh, maak eens roze koek vla! ” We zijn denk ik best tevreden met hooguit vijf soorten vla. Echt waar! We eisen heus niet zoveel, als we daaraan ook maar niet worden blootgesteld. Want zeg nu zelf Meneer Heyn, is het niet erg verleidelijk om je winkelwagen vol te gooien met al die grappige en lekker ogende producten? Oh …maar wacht eens even….dat is natuurlijk ook wat u wilt! Stom van mij! Maar goed, ik wil maar even zeggen, dat ik chocoladevla ook lekker genoeg vind.

Over die chocoladevla gesproken, die lijkt anders ook alleen maar zoeter en zoeter van smaak te worden. Zomaar even uit nieuwsgierigheid hoor, maar…..krijgen jullie ook bonus op de inkoop van suiker in jullie producties? Moeten jullie daar ook een bonuskaart voor over een scanner halen? En scheelt dit dan zoveel, dat er tegenwoordig het dubbele aan suiker in alle producten wordt gekieperd? Oh maar wacht eens……..dat is natuurlijk wat u en de fabrikanten juist willen bereiken….meer suiker junkies zodat we met zijn allen afhankelijk raken aan al die mierzoete ellende. Stom van mij! Maar goed, ik wil ook maar even zeggen dat ik het allemaal niet zo zoet hoef. Een beetje minder mag ook. Kan dat?

suikerklontjes witte bonen in tomatensaus

En ik wil ook even zeggen dat ik jullie ” puur & eerlijk” lijn best een beetje vreemd vind. Begrijp me niet verkeerd hier Meneer Heyn, ik zeg absoluut niet dat het zo’n beroerd idee is. maar ik dacht eigenlijk als gewone consument, dat al deze producten ook werkelijk zo puur en zo eerlijk waren. Dat het biologisch was enzo. En dat er geen troep in zat, dat soort dingen. Want laten we eerlijk wezen, dat straalt het wel uit. Toch? En ik heb het ook heus even nagelopen hoor! Ik ben even naar uw website gesurfd, en daar las ik dat deze lijn van u stond voor ” extra zorg voor mens, dier en milieu geproduceerd, geteeld, en ingekocht”. Best raar, dat ik in veel puur & eerlijk producten ook gewoon suiker tegenkom, en smaakversterkers. En ook E nummers. En dieronvriendelijk vlees, en melk uit de bio-industrie. Oh maar wacht eens: zolang er tenminste twee ingrediënten aan de criteria voldoen, dan mag er wat u betreft al zo’n keurmerk op. Zo lijkt het dus erg verantwoord, en puur, en uh….eerlijk. Stom van mij! Maar goed, rietsuiker of niet, ook dat vind ik vreselijk zoet smaken in potjes groente. En gist extract wil ik nu ook niet graag tegenkomen in een product wat staat voor puur & uhhh….eerlijk.

Nog even terugkomend op die volgepropte winkels van u. Dat is best fijn hoor, want we zijn nu eenmaal een zwaar verwend volkje. Maar ik moet hier wel het woord ” geworden” achter plakken. Want waar zijn de supermarkten toch gebleven waar alles overzichtelijker was? En er geen keuzestress was, uit het kiezen van 80 soorten brood? 12 soorten ontbijtkoek ( ik heb ze geteld) of 8 soorten mayonaise? Jaren geleden was er niet veel te kiezen. En was het of bruin, of wit, of lichtbruin brood. En was het of chocoladevla, of vanille. En was er maar één tube mayonaise, en vooruit dan, een pot. En om u eerlijk te bekennen Meneer Heyn, ik klaagde toen echt niet. Eigenlijk hoorde ik niemand daar echt over klagen. Ik hoorde tenminste niet iemand roepen om roze koek vla. Of vla met of zonder chocolade-balletjes. Of vla met rum of marsepein smaak. Ik kan u bij deze ook vertellen, dat dit een stuk meer ontspannen  boodschappen doen was. En dan wil ik het ook maar meteen even hebben over de hoogte van de schappen. Dat is inmiddels tot het plafond gestegen. Logisch, want waar moet u anders al die meuk kwijt? Maar het is knap lastig, als je geen lasso bij je hebt, of geen lange armen bezit. Ook is het knap lastig geworden,nu ook de schappen niet alleen ” sky high” zijn geworden, maar ook oceaan-diep. Een snoek-duik nemen in een schap om nog iets te kunnen grijpen, dat is ook een flinke opgave geworden voor consumenten. Misschien een idee om trappen overal te plaatsen? En ophogingen bij de schappen? Het is maar een idee hoor! Oh maar wacht eens…..dan kunnen die winkelwagens, inmiddels formaat aanhangwagen, er natuurlijk ook niet meer door. Stom van mij! Want die winkelwagens moeten  uiteraard zo vol mogelijk gegooid worden. Maar goed, het was ook maar een idee van mij.

10312601_745984865433646_9124348574456058206_n-e1417407770209

En dan wil ik het ook nog even hebben over de reclame. Nu ben ik ook niet zo’n zure citroen die een grap van zo’n reclame niet kan zien. Sterker: soms vind ik uw werknemer in de tv-commercials erg grappig. Maar tussen grappig en realisme zit wat mij betreft best een puntje om rekening mee te houden. Want flessen sap in een boom? Vast grappig bedoeld, maar een kind kan hier toch een raar idee aan overhouden. Appels groeien aan de boom. Zover bent u toch ook wel, denk ik? Ik heb zelf tenminste nog nooit flessen aan een boom zien groeien. Ik snap dat het grappig is bedoeld, en dat het vooral ook als opvallend en prikkelend opgepikt moet worden. Dt verkoopt immers. Maar laten we eens eerlijk wezen Meneer Heyn: hebben kinderen van vandaag het al niet moeilijk genoeg om nog te weten te komen dat melk van een koe komt en niet uit een pak uit uw supermarkt? Dat diezelfde appels dus aan een boom groeit en niet in een kistje uit uw supermarkt? Dat een krop verse boerenkool van het land komt en daar groeit, en niet voorgehakt en mishandeld in een vacuüm getrokken zak uit uw supermarkt? Juist, dat wil ik zeggen.

Lieve Meneer Heyn, ik wil u bedanken voor uw tijd. En ik hoop dat mijn klaagzang wat meer kan zorgen voor ECHT pure en eerlijke producten in uw supermarkten. En echt hoor, het HOEFT allemaal niet zoveel. We willen heus niet zoveel. Zolang het niet in onze schoten geworpen wordt, en we het bijna in onze monden krijgen gevoerd, alles gratis aangeboden krijgen, dan kunnen we er prima mee leven. Dat deden we immers jaren geleden ook. Enkel één soort ei, vrije uitloop/scharrel, geloof mij, dat is een stukje meer ontspannen dan te moeten kiezen uit wel 15 verschillende soorten eieren. Makkelijk is op deze manier ook nog eens een stuk gezonder. Ook voor u uiteindelijk. Want u eet toch ook vast wel uw eigen producten????

 

Met zeer vriendelijke groet, uw klanten.

 

ps: deze brief is met een knipoog geschreven. Daarom is de titel ook niet goed gespeld. Het is puur bedoeld om een punt duidelijk te maken waar velen dagelijks tegenaan lopen.

92 Reacties op “Geachte Heer A. Heyn……

  • Ik ben her roerend eens met de kern van je stuk. Jammer dat je de zelfde overdrijvingsvorm gebruikt als Albert Heijn in zijn reclames doet. Dat stukje over die reclame verliest daardoor behoorlijk aan kracht.
   Bovendien als je denkt dat kinderen het idee krijgen dat melk niet van koeien komt, en flessen aan een boom groeien, wat let je om de televisie in het weekend eens uit te zetten? Ga lekker naar de kinderboerderij, een van de vele oogstmarkten die er zijn er er zijn vast wel boomgaarden of volkstuinen in de buurt te vinden waar je appels van de boom kan plukken.
   Buiten dat, als je een supermarkt met minder keus wil en overzichtelijker, ga je gewoon naar de Lidl. Als iedereen naar de Lidl gaat past Albert Heijn vanzelf zijn schappen aan. Werkt net zo als in de politiek, hoe meer mensen er SP (dreigen te) stemmen de Linkser de PVDA (schijnbaar) wordt.

   • bedankt voor je reactie. Ik respecteer ieders mening, dus ook het jouwe! Warme groet! PS: de brief is met een knipoog geschreven.

    • Goed gedaan ! Maar enige reaktie zou ik,maar niet verwachten hoor.
     Een ander probleem zijn de ‘ senioren ‘ die er wel mogen winkelen maar niet werken. Hier in Belgie loop je precies in AH kleutertuin. Te jong om zelfs maar de producten te kennen en zo traag werken dat je s’morgens een slalom parcours moet doen in de winkel tussen hun eindeloze karren om bij te vullen

   • Ga lekker naar de markt op zaterdag met je kids en kies voor eerlijke bio groente’s of ga naar de “gezonde” winkel in de buurt, daarna naar de plaatselijke ambachtelijke bakker en slager en als je nog meer tijd hebt, ff wandelen in het bos of het weiland waar de koeien staan en je zult zien dat je daar enorm van opknapt….je leert zelf je kinderen waar alles vandaan komt en hoe/waar het groeit.
    En vergeet nooit bij het lezen van een etiket op de verpakkingen,” if you can’t read it don’t eat it”, de beste stelregel die ik geleerd heb. Weg met die kant en klaar produkten en lekker in de keuken aan het koken gaan. Niet kopen maar koken dat is de slogan die bij mij op de keukendeur staat.
    Veel kook plezier

   • Hallo,

    Buiten het feit dat dat uw verhaal voor het grootste deel een onzinverhaal is, meldt ik voor de zekerheid dat de heer Albert Heijn, de laatste jaren woonachtig in Pudleston, England, al enige jaren terug is overleden. U schrijft een brief aan een overledene, dat is niet netjes.

    • staat er ook duidelijk onder. Even de brief/artikel geheel uitlezen dus. Warme groet

  • He, leuk zo’n stuk om te lezen. Humor en helaas veel te waar. Maar goed, door al die keuze-stress lopen mijn lezingen vol en heb ik het hartstikke druk met mensen helpen. Vreemde wereld toch waar we in leven? Goed stuk! Thanks

  • En jaren geleden werd brood alleen bij de warme bakker gekocht… En hadden we geen ” wit brood met vezels (lees houtvezels)”….

  • Applaus ! Van mij mag je in DWDD !

   ( weet niet of je dit wilt, maar misschien kijkt de Heer A. Heijn toevallig ??

   Gea

  • Je spreekt niet namens deze klant. Ik heb geleerd zelf te denken en dat niet aan meneer Heyn over te laten voor mij. Als ik vind dat ergens teveel suiker inzit, dan koop ik het niet. Als ik geen paarse vla wil, dan koop ik het niet. Wat is er mis met zelf denken en zelf maken?

 1. top geschreven Monique! Ik had er nog graag een stukje aan toegevoegd over hun superfoodschap waar ik maar een aantal artikelen in mijn boodschappenkar van gooi omdat in het grootste gedeelte toch suikers zit. Bijvoorbeeld de gedroogde fruit en de chocolade en zakenrepen. Als ik drie dingen pak om te bekijken kan ik ze alle drie weer terugleggen en denk dan mensen die gezond willen eten zonder toegevoegde suikers en e nummers kopen niet uit dit schap dus waarom doet AH eigenlijk moeite om een schap superfoods neer te zetten als ze het toch niet helemaal begrijpen?

  • Ze begrijpen goed genoeg dat er mensen zijn die het wel willen kopen, puur vanwege het feit dat het een trend is. Slim van AH.

  • daar baal ik ook zo van. steeds weer al die etiketten lezen.
   zou fijn zijn als er öok inzit wat op het etiket staat

 2. Wat een verademing als je bij Eko plaza komt. Alles overzichtelijk, minder keus, maar meer dan genoeg.

  • Bij Ekoplaza hetzelfde verhaal hoor, 20 merken pasta, 10 of meer soorten olijfolie en een giga hoeveelheid honing, etc

   Bij Ekoplaza moeten we ook kritisch blijven, ook daar geldt, wat de klant wil verkopen wij

  • nou, bij EkoPlaza mag je ook uitkijken hoor…

   het merk Ekover klinkt heel biologisch, maar is het niet. noch in de grondstoffen, noch in het (gebrek aan) afbreekbaarheid in het milieu.

   en hetzelfde geldt ook voor het merk Klok, die het ‘keurmerk’ Ecolabel draagt.
   dat merk stelt niet meer voor dan het Puur&Eerlijk merk, check maar op hun website http://ecolabel.eu

   wil je echt iets kopen dat goed voor het milieu is, kijk dan naar het echte Europese biologische label, dat groene blaadje met die rand van sterretjes: http://www.labelinfo.be/image/show/10

 3. Klopt! Is ook mijn frustratie
  Voordat je weet wat gezond is! En het ook nog weet te vinden ben je al veel geld kwijt
  Denk je gezonde producten gekocht te hebben, blijkt het niet zo te zijn.

 4. Als de klant niet koopt is het zo uit de winkel.
  Bij de opening van een filiaal van de gele olifant vroeg de bedrijfsleider wat ik van de winkel vond. “Prachtig !! Jammer van die 80% bagger”. Antwoord van hem; Wat de klant wil verkopen wij.

 5. Met hulp van deze app
  Buycott
  Kun je gemakkelijk je eigen bewuste keus maken. Je geeft aan wat jij belangrijk vind en de app geeft aan of het bepaalde produkt hiermee conflicteerd.

 6. De consument bepaald altijd nog zelf waar hij/zij haar boodschappen haalt. Laat de supermarkten dan links liggen. Tot nu toe is mijn ervaring dat consumenten zelf de roze koekvla ed. meenemen en nogmaals komen halen. Ligt het dan aan Ah of aan de luie gemakzuchtige consument?

  • Ik ben het wel met Pieter en de bedrijfsleider van de (gele olifant) jumbo eens.
   Jij als consument bepaald wat je in je kar doet niet de winkelketen waar jij je boodschappen doet.
   Zo lang wij als consument al de keur aan producten kopen zullen zij het in de schappen leggen.
   Per van slot leven wij in een maatschappij waar alles draait om geld geld geld geld.
   Nog even en dan betalen we geld voor de schone lucht die we inademen.

   Ben het wel eens met de stelling van Monique dat het te gek voor woorden is dat als je 1 a 2 biologische producten in een potje stop en de rest minder goed/biologische is het dan een goed keurmerk mag gebruiken.
   Zo ligt helaas de wet in elkaar.
   Als je bewust leeft, eet, drink, natuurlijke wijze geneesmiddelen gebruikt word je gestraf door meer te moeten betalen, minder of niets vergoed krijgt van je verzekering.

   Het is ons eigen bewustzijn hoe we er zelf mee omgaan.

 7. Prima geschreven en absoluut waar.
  Maar ik vind het tegenwoordig juist heel relaxed boodschappen doen want minstens 90% van wat er in een supermarkt hoef ik niet.

 8. Ja leuk stukje, alleen jammer dat je consistent de naam Heijn verkeerd hebt geschreven. En vla, welke bewuste consument eet er nu überhaupt nog vla? 🙂

  • wie er nog vla eet? Ik bijvoorbeeld, maar dan mijn eigen homemade vla. De brief is met een knipoog geschreven, daarom staat de naam ook niet goed gespeld. Beetje van de luchtige kant bekijken kan geen kwaad. Warme groet!

 9. Wist je dat supermarkten bijna alleen maar verdienen aan hun eigen producten? En dat ze de rest alleen maar verkopen om mensen naar hun supermarkt te lokken? Wat blijkbaar uitstekend werkt.. Ik geloof dat er wel degelijk mensen zijn die vragen om rozekoekvla en het lijkt mij niet de taak van de supermarkt, maar van de ouders om kinderen te leren waar melk vandaan komt. Je kan de supermarkten niet aansprakelijk stellen voor de dingen die je zelf koopt. Schrijf je de H&M ook zo een brief als zij rode truien verkopen, terwijl jij een hekel hebt aan rood?

  Doe me een lol en spreek alsjeblieft voor jezelf. In de hele brief gebruik je ‘wij’ en ik voel me absoluut niet verbonden met jouw doelgroep.

 10. @ Pieter “De consument bepaald altijd nog zelf waar hij/zij haar boodschappen haalt”. Tja maar als de dichtstbijzijnde EkoPlaza 30 km is of je supermarkt heeft 35 pakken vla maar geen één biologische variant…

  Maar je hebt gelijk hoor… Het assortiment van mijn plaatselijke supermarkt wordt helaas gedreven door de aankopen van die 85% aan schapenkoppen die allemaal blind al die meuk kopen. Tevens jammer dat die mensen stemrecht hebben maar dat is een andere discussie.

 11. Tjee Monique, het staat je voor de rest (vooralsnog) vrij om niet naar een supermarkt te gaan hoor, koop (of nog beter: kweek/ verbouw) je ingrediënten en maak de gerechten lekker zelf, zouden meer mensen eens moeten proberen, is erg leuk en bovendien weet je dan precies wat erin zit.
  Dit is nu het vrije markt principe, zoals Pieter terecht opmerkt, je mag naar een supermarkt om je boodschappen te doen maar het is niet verplicht, je kunt ook naar de boer voor je zuivel, groente en vlees. Zal wel teveel moeite voor je zijn hè Monique?
  Waarom afgeven op een supermarkt omdat zijn aanbod zo groot is, er is schijnbaar een markt voor anders zouden ze dat niet doen, en Monique komt er zelf ook voor haar boodschapjes blijkt uit haar betoog waarmee ze zichzelf dus diskwalificeert en haar hele betoog onderuit haalt…jammer Monique, volgende keer beetje beter nadenken en deduceren als je weer wat in je hoofd haalt.

  • Zal ik doen hoor! Oei oei! 🙂 Wat sta ik nu in de strafhoek ! Warme groet!

   • ik zal maar meteen hierbij mijn excuses aanbieden,omdat mijn bovenstaande reactie waarschijnlijk ook weer als sarcastisch wordt opgevat. Dit is niet wat ik hiermee heb bedoeld.

   • Jammer dat niet iedereen je begrijpt Monique.
    Wellicht zijn dat mensen die met het fenomeen “supermarkt ” te maken hebben.
    Vreemde naam trouwens dat supermarkt. Ik vind er niets supers aan. Wellicht vinden ze het super dat ze de kleine winkeltjes hebben doen laten verdwijnen.

 12. Ehm… Wat is nu precies het probleem? Gewoon standaard naar de bio-winkel gaan en klaar, toch? Dit klinkt toch een beetje als een vegetariër die gaat lopen bij de slager…

 13. mee eens!
  ik mis m’n buurtsuper van 10 jaar geleden, met van alles alleen de lekkerste,of 2 soorten.
  versafdeling met persoonlijke bediening en een praatje en op het goede moment oranje tompoezen of pepernoten…..

 14. Vind dit wat zuur gezeur. Ieder mens staat vrij te kiezen in de supermarkt. Ik leg ook niet alles in mijn kar. We zijn geen hersenloos volk toch? Om nu alleen AH aan te vallen. De Jumbo en de C1000 dan bv? Ik vind keuze juist fijn. Ik kan mij daar prima mee redden. Zijn wij een zielig volkje dat uit zelfbescherming nog maar uit 4 soorten vla mag kiezen in de supermarkt? Kinderen snappen heus wel dat het grappig bedoelt is dat er flessen in een boom hangen. Dat ze daar in het echt heus niet in groeien. Dat noemen ze “fantasie”. Word wel een beetje moe van de suiker maffia. Tegenwoordig is alles slecht voor je. Slaan we in door is mijn mening.

 15. Wat een pedante schrijfstijl. Zelfs ALS u al gelijk zou hebben met alles, dan zou ik als ik Albert Heijn was dit hele stuk negeren. Wat een irritante schrijfstijl hanteert u. U behandelt de AH (of beter gezegd: meneer Albert Heijn) als een kleuter. En erger: door dat uitermate ergerlijke stijltrucje met het stellen van een vraag, het geven van een fictief antwoord van de AH en het er aan vastplakken van uw eigen conclusies schiet u volledig aan uw doel voorbij.

  Ik had nog niet zo veel over deze onderwerpen nagedacht, maar ik wil vanaf nu alleen maar meer. Grotere karren, meer keuze en ik zou bokkenpootjesvla ook wel erg lekker vinden, meneer Albert Heijn! Ga zo door!

  • De brief is geschreven met een knipoog. Daarom staat ook de naam niet goed gespeld. Er is niet eens, naar mijn weten, een meneer A. Heijn. Fijn dat je zo’n goede klant bent van deze supermarkt. Heb ik erg veel respect voor. Geniet van je bokkenpootjes vla! Proef ook eens die roze koek vla! 🙂 Vind je ook vast super lekker! Warme groet

  • Je kan ook niet reageren beste Henk, en het gewoon (aan)nemen voor wat het is en het daar bij laten. De schrijfster maakt duidelijk dat het om een een brief met een knipoog gaat. Dit soort teksten zijn vrijwel dagelijks te vinden in de krant van wakker Nederland… Stuur je ,indien je begrijpend kunt lezen, dan ook een bericht naar de redactie dat je het inhoudelijk tegen vind vallen of laat je het voor wat het is?

   Ik denk persoonlijk dat de boodschap van de schrijfster duidelijk is, we worden bedonderd en het is fijn dat zij dit soort zaken met een knipoog onder de aandacht brengt. Neem het voor wat het is en doe er eventueel je voordeel mee 🙂 Prettige dag verder Henk!

 16. You go Girl! 😉 Nu maar hopen dat Appie ook luistert en er wat aan doet. Maar goed, het begint allemaal met de bewustwording. En met zo’n “brief” moet dat lukken!

 17. Sinds enige tijd kopen wij wat meer bij de buurtwinkels i.p.v.de supermarkt.
  Bijvoorbeeld de vleeswaren zijn echt goedkoper en dezelfde kwaliteit en soms zelfs beter !
  Ook is de bediening vriendelijker en persoonlijker.
  Deze winkels waarderen een klant nog,zo hebben wij ervaren.Kost misschien meer tijd maar dat hebben we et graag voor over.

 18. Mooi artikel van waarheid. Mijn complimenten!!
  Ik geef eerlijk toe, zie soms ook door de vele niet nodige producten dat ene artikel niet meer..
  Wordt vervolgt..??

 19. Leuk geschreven. Ik hoop dat de klanten praten met hun voeten: dat is de enige oplossing. Ik ben blij dat ik in Ierland woon waar je al de keuzes niet hebt. Het is voor veel mensen moeilijk al die verleidingen te weerstaan. Ik maak een lijstje voordat ik naar de winkel ga en probeer me daar aan te houden. Verder heb ik ook geen tv – zo zie je geen verleidelijke reclames die je wijs maken dat je iets nodig hebt waarvan je niet eens wist dat het bestond.

 20. Klopt Twompie, is helemaal waar, maar als je alleen koopt wat je nodig hebt, scheelt al een heleboel. Als je bij Appie toe geeft aan alle verleidingen en aanbiedingen, koop je vaak meer dan je van plan was, en eenmaal in huis, dan gaat het ook op. Is mijn ervaring tenminste.

 21. ook ik koop alleen nog wat ik nodig heb, niets meer en niets minder.. en ik kan alle verleidingen makkelijk doorstaan. Eetstandjes of proefstands gaan aan mij voorbij..ik kies alleen nog voor puur , eerlijk en zonder toevoegingen .. ook al betekend dat iets meer werk met koken.. maar dat heb ik er graag voor over. Wat anderen zeggen van duurder bij de ekoplaza, ja klopt maar je neemt toch minder mee dus heb je er wel het geld voor omdat je (h)eerlijker eet.

 22. Vlees bij de slager, brood bij de bakker, groente bij de groenteboer enz enz wat was het toch gezellig vroeger. Deze grote jongens trekken alles naar zich toe maar volgens mij ben je altijd zelf nog degene die bepaald waar en wat je koopt. Te makkelijk om de schuld altijd bij een ander neer te leggen. Ga vooral op zoek naar de meerwaarde van al die onnodige boodschappen en producten als je het in je karretje gooit. Boodschappenbriefje maken en je er gewoon aan houden. Even eten voordat je boodschappen doet doet ook wonderen.

 23. Goed geschreven en zo waar. Vind het alleen niet eerlijk om meneer A Heyn aan te spreken. De rest is net zo erg.

  • De brief is met een knipoog geschreven. Daarom staat de naam ook niet juist gespeld. Warme groet.

  • De brief is met een knipoog geschreven. Daarom staat de naam ook niet juist gespeld. Het is vooral bedoeld om een punt duidelijk te maken wat er werkelijk gebeurt in de supermarkt. Warme groet.

 24. Prachtig stuk en helemaal eens! Toevallig ontving ik vandaag een email van AH met speciale aanbiedingen voor mijn verjaardag. Een gratis zak chips en 25% korting op soesjes en bitterballen. Ik heb de volgende reactie gestuurd (voordat ik jouw stuk las, voordat je het als plagiaat ziet):
  Beste Albert Heijn,

  Ik dacht dat jullie de data van de bonuskaart gebruikten om gerichte aanbiedingen te doen. Het is jullie blijkbaar nog niet gelukt in mijn bestedingen (ik weet het, het zijn er niet zoveel, want voor veel dingen ga ik naar de natuurvoedingswinkel en de markt) een patroon te herkennen van gezonde en suikervrije voeding. In bovenstaande etenswaar zit allemaal suiker en ik zal dan ook geen gebruik maken van de aanbieding. Maar toch leuk dat jullie aan me denken!

  Met vriendelijke groet,
  Martien Deijsselberg

 25. Als je de naam al niet goed kan schrijven (het is Albert Heijn) zou ik lekker mijn boodschappen ergens anders halen!

  • De brief is met een knipoog geschreven en dus opzettelijk ook niet een juiste naam. Er is naar mijn weten zelfs niet eens een Meneer Heijn meer! Beetje minder zuur en kritisch naar dingen kijken, ook dat maakt het leven een stuk gezelliger. Warme groet.

  • De brief is met een knipoog geschreven Dirk, jammer dat je daar dwars overheen kijkt en dingen gaat zoeken waarop je kunt muggeziften. Warme groet.

 26. Probeer eens Ah gehakt te braden of kip! Dat begint te braden en na een minuut ligt het te koken…vanwege al het ingespoten water misschien?

 27. Monique, ik moet echt slikken als ik jouw reacties op mensen lees. Je probeert NL ervan te overtuigen dat we gezonder moeten gaan eten, wat een mooi doel opzich is. Maar wat ik nu van je lees, is dat iedereen die jouw mening niet direct volgt minder ‘zuur’ moet zijn. Op een sarcastische manier wijs je die mensen erop dat ze wat zonniger naar het leven moeten kijken. Als iemand jouw schrijfstijl niet prettig vindt, mag dat. Zo duidelijk komt niet naar voren dat het een brief met een knipoog is: je schrijfstijl is nou eenmaal niet perfect, anders hadden mensen uit de brief kunnen halen dat het met een knipoog geschreven is. Meneer de Vries heeft echt wel een punt hoor. Zie het als feedback waar je verder mee kunt :-).

  Het sarcastisch reageren in jouw reacties kan een mooie aanpak zijn maar wat mij stoort is dat je zelf wel heel negatief bent naar mensen die niet jouw levensstijl volgen. Naar o.a. mensen die hun boodschappen bij de gewone supermarkt doen, mensen die kunnen genieten van vla, mensen die af en toe gewoon patat halen i.p.v. zelf maken.. De negativiteit die jij bezit zal je vast niet op die manier bedoelen en het is mooi dat je met passie je vak kan uitoefenen, maar accepteer ook dat er mensen zijn die die passie niet delen en die terecht kritisch zijn. Is het juist niet mooi dat mensen kritisch zijn? Als iedereen blind zou volgen, zou je nog steeds suiker eten toch? Ik vind het juist zo prettig dat we in NL nog allemaal zelf mogen kiezen wat we eten en dat iedereen gezondheid op zijn eigen manier invult.

  Dit gaat niet meer over je brief, maar ik wilde het toch even aan je kwijt. Het is zo jammer van je geloofwaardigheid.

  • Leuk artikel en kan het er volledig mee eens zijn,overigens ben ik klant van betreffende super,een opmerking wil ik er wel bij maken,en niet omdat ik aandelen van hun heb en ook geen liefdes verhouding. Maar noem dan alle supers bij naam,uit concurrentie overwegingen zullen ze de gele olifant wel van zich af moeten houden met 18 soorten mosterd!!!!
   Maar complimenten over de inhoud.

  • Mooi geschreven Sylvia, Monique heeft passie, die ze bij tijd en wijle een beetje de overhand voert. Mijn mening, ga naar een bakker, slager, groenteboer, visspeciaalzaak, en de rest bij de supermarkt……..

  • En zo kunnen we nog jaren voort borduren op een mening op een mening, een reactie op een reactie. Mijn reacties zijn nooit sarcastisch. Ik ben niet sarcastisch, anders zou ik dit werk ook nooit kunnen doen, dat is één misvatting. Ik ben ook de allerlaatste persoon die negatief afsteekt naar anderen en diens meningen en opvattingen. Ik laat IEDEREEN in zijn of haar waarde. Helaas zijn er altijd we mensen die iets verkeerd opvatten, anders interpreteren of iets totaal anders lezen. Ik vind niet dat ik mensen sarcastisch benader. Jammer dat je er zo over denkt. Warme groet.

 28. Jesus! Wat ewn gezeur. Alsof AH de enige is die zoveel in de winkel heeft liggen. En even over dat “puur en eerlijk” elke idioot weet dat daar ZOOI in zit. Kom op zeg! Loop niet zo te zaniken, gatverdamme.. Als het niet over zwarte piet gaat gaat het wel over ROZE KOEK VLA! Get a life mensen! Er zijn ergere dingen te bedenken dan “roze koek vla” en die 8 soorten saus. Over dit soort onnozele geschreven teksten kan ik me nou echt pissig maken. Ik maak me liever druk over het feit dat er bijv. 15 jarige meisjes rondlopen met een kort rokje aan die voor geld de man plezieren. Of over vaders en moeders die hun pasgeboren baby in een ondergrondse vuil container gooien of mensen die vastzitten voor iets dat ze niet hebben gedaan waar de rechters enz pas na jaren vastzitten eindelijk een keer gehoor aan geven.

  We zouden ons wat drukker moeten maken over wat er in de wereld gebeurd ipv een pak “roze koek vla”

  • Phoe….verkeerde been uit bed gestapt? 😉 De brief is met een knipoog geschreven. Beetje vrolijker in het leven staan zal vast schelen voor de bloeddruk 😉 Warme groet!

 29. Als ik dit zo lees bekruipt mij hetzelfde gevoel als bij mensen die klagen over de tv programmering en waarbij ik dan altijd denk: je hoeft er niet naar te kijken. Je kunt al die soorten vla ook gewoon laten staan en de ouderwetse chocoladevla pakken.
  En de constatering van een andere lezer dat je de naam niet goed hebt geschreven lijkt me geen muggeziften, maar gewoon een terechte constatering.

 30. beste monique,
  heerlijk om te zien hoe verongelijkt mensen kunnen reageren op jouw brief. De meesten zien de achterliggende gedachte er niet bij. Petje af, ga zo door !!

 31. Beste meid, na een heel lang stuk gelezen te hebben, viel mij dit op! Hoe mensen hun meningen reacties geven op jouw satire naar AH…HAHAHA sorry, ik had allang niet meer mezelf lopen te verontschuldigen:-) hoe het bij mij binnenkwam…..het is met een knipoog, en je zegt niet dat niemand het mag eten of kopen, sommige mensen lezen de dingen anders, hard wel iets korter gemogen hahahaa en jij kan er niks aan doen dat sommigen blijven zeuren over het feit, dat je de naam ah (bewust) verkeerd geschreven heb lol

 32. Gewéldige brief!!! Humor en scherpte gaan hand in hand!
  Hier moet AH iets mee doen….Er zijn meer dan genoeg mensen die deze overvloed in de schappen niet meer willen zien, ik ben er ook een van!

 33. Wat zitten er hier toch een zeurders tussen de reacties die niet eens alles lezen. Hoe vaak moet monique nog zeggen dat de brief met een knipoog is geschreven. Als je bij je favoriete supermarkt uit tig producten wilt kiezen met of zonder suiker of wat dan ook moet ieder voor zichzelf weten. Ikzelf eet de ene keer maanden suikervrij en dan weer ongezond, mijn keus toch. Ik vind het een mooi geschreven stukje met een humoristische twist. Je kan het zien als een soort van column.

  Anywayzz….

  Mooi geschreven monique

  Dikke knipoog terug

 34. omg, maak je druk, zeker werkeloos niets anders te doen dan zeiken met je wij maak daar lekker ik van tsss

  • Hallo Mirthe,

   Maak jij je nu vooral niet druk om al die troep die de voedingsmiddelenindustrie jou voorschotelt. Dat mag jij over een x-aantal jaren doen wanneer jij last krijgt van veel te dik worden, suikerziekte of weet ik veel wat voor andere gezondheidsklachten!
   Het interesseert de voedingsmiddelenindustrie geen reet of jij gezond eet, hun enige belang is om hun troep te verkopen, zoveel als mogelijk!

  • Cursusje Nederlands schrijven lijkt me niet overbodig….wat staat hier boven? Ik kan deze zin echt niet volgen?!

 35. hi lieve warme Monique
  Of ik het nu eens of oneens met je ben is niet zo belangrijk .
  Het gaat erom dat we met z’n allen beseffen dat we belazerd worden door de voedingsindustrie en een regering die daar veels te laks mee omgaat.
  Als foodfotograaf stoor ik me daar al jaren aan.
  Zelfs in de groene winkels teveel suikers ,zout, smaakversterkers en e nummers.
  Daarom mijn complimenten voor je blog en gezien het aantal reacties top gedaan.
  O ja voor diegene die zich storen aan eventuele schrijf of stijl fouten in mijn reactie %#¥>$ you want daar gaat het niet om.
  Monique hele warme groet terug

 36. Gewoon deze producten niet kopen. Je niet druk maken . Niemand is verplicht om deze rotzooi te kopen. 20% in de supermarkt is prima, de rest is rotzooi! Zelf sterk zijn! En je eigen gezonde keuzes maken.
  Fijne feestdagen en loop alle schappen voorbij met suiker en fabrieks voer. Dan ben je ook sneller klaar met boodschappen doen!

 37. Tja dit is allemaal waar. Maar zolang als iedereen de producten koopt zal het zo door blijven gaan. Zouden we het gaan verbieden dan vinden de mensen zelf we liet om eraan te komen. Blijf vooral bij je zelf. Ieder is nl verantwoordelijk voor zijn geluk en leven.

 38. Monique, je hebt een heel groot punt! Ik lees met ontzettend veel plezier en interesse je blogs. Ga zo door en laat je niet weerhouden door een enkeling die er toch niks van begrijpt, je hebt niet voor niks zoveel fans!!

 39. Beste Monique, mijn complimenten voor je aardige en kritische brief. Er is veel meer aan te merken op de Albert Hein filialen dan alleen de overmaat aan keuzemogelijkheden en de karrevrachten suiker die aan de producten worden toegevoegd. Maar echt groot respect heb ik voor jouw manier van reageren op beledigende of aanmatigende reacties. Je blijft aardig, netjes en legt mensen die het niet goed hebben gelezen het nog eens geduldig uit. Daar heb ik diep respect voor, want enkele van deze reacties zijn de moeite van je reactie niet waard. Je verweert je met flair en ironie. Goed hoor en hou vol. Misschien dat het je lezers inspireert dat je ook een discussie kunt voeren zonder beledigend en zuur te zijn.

  • Dank je wel, erg aardig dat je de moeite neemt dit even op te schrijven! Warme groet!

 40. Hoi Mo, via Facebook heb ik je gevonden en wat een super leuke blog is dit. Omdat ik aardig achter loop kan ik blijven lezen en lezen. Mijn man hamert al eeuwen op dat ik de verpakking moet lezen. Nu met de komst van een kleintje heb ik ineens het besef dat het belangrijk is. Immers, wat ik eet eet mijn kleintje ook. Alleen… die ingredienten van bijv. Mootjes brootjes. Waar haal ik die? Niet bij meneer “Heyn”. En ik vraag mij af of ze bij bijv. Marqt weten wat ik precies zoek.

  Ben blij dat ik je gevonden heb!

  Groetjes,

  Bibi

  • Leuk dat je de moeite even neemt om dit te schrijven! Dank je wel!!!!!!!

 41. Als ik hier de reacties lees, zou je bijna denken dat er Azijn ipv suiker aan de voeding in de supermarkt wordt toegevoegd.

 42. Beste Monique,

  Lekker stukje, ik heb het met veel plezier gelezen. Hoewel niet perfect, ik kan iedereen aanraden op boodschappen te doen op de markt of bij de kleinere kruidenier (vaak Marrokaans of Turks) op de hoek.

  Ook de gewone slager, groetenman of bakker heeft betere producten tegen meestal dezelfde prijs.

  Gezond eten kopen kost nu eenmaal wat meer tijd, maar dan heb je ook wat. En als je van het gemak van een supermarkt houdt haal dan je boodschappen bij Marqt, niet goedkoop, maar wel beter dan bovengenoemde supermarkten. En de smaken, inderdaad niet zoet, wel natuurlijk, gezond en lekker.

 43. Prima artikel Monique.
  Ik las het net en heb veel van de reacties ook gelezen. Wat me opvalt is dat het voor veel mensen moeilijk is om te oordelen zonder te veroordelen.
  Je geeft in je stuk uiting aan iets wat al heel lang aan de gang is en dat is echt niet alleen op het gebied van onze voeding. Zolang we (klakkeloos) alles kopen wat ons wordt voorgeschoteld zal de (voedings)industrie steeds meer producten aanslepen met hoofdzakelijk maar één doel: geld verdienen en liefst zoveel mogelijk.
  Het is aan ieder voor zich om uit te maken of men daarin mee wil gaan, maar het is jammer dat bij die keuze geen rekening wordt gehouden met iets wezenlijks: de aarde is rond en zal niet groter worden. Er is uiteindelijk geen ruimte voor alsmaar doorgaande groei om in al die (gekweekte!) behoeften te voorzien.
  Met dit in gedachten zal de term duurzaamheid hopelijk begrepen worden als een toestand van evenwicht, waarin we onze aarde evenveel teruggeven als we ervan nemen. We kunnen als individu onze verantwoordelijkheid nemen door zo weinig mogelijk te verspillen en grondstoffen alleen zó te (laten) bewerken dat ze na gebruik opnieuw zijn te gebruiken en geen eeuwig afval worden.
  Wat we zelf kunnen doen is niet zo moeilijk: lees bij het kopen van de voeding wat er in zit en vermijd zoveel mogelijk de producten met E-nummers, gemodificeerde ingrediënten, kleurstoffen, suiker (ja, ook suiker) en kunstmatige zoetstoffen. Dat geeft je alvast een goed gevoel en het is een stuk beter voor je lijf.
  Dat die gezonde levensmiddelen nu vaak nog duurder zijn dan de ongezonde komt vooral doordat de productie kleinschaliger is. Maar….. wanneer we eisen dat we gezonder willen eten, en dat kan door de troep te laten staan, dan zal het aanbod van de gezonde producten ruimer en daarmee ook goedkoper worden.
  Het is de weg van de geleidelijkheid maar onze kinderen en kleinkinderen zijn er mee geholpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *