Monique’s smultaart

Deze zeer rijk gevulde kersttaart is niet alleen bijzonder, hij is ook ontzettend lekker en gezond. De taart heeft wel een dag voorbereiding nodig, omdat er havermout wordt gebruikt wat een dagje moet weken in stevia. Dit is dan ook het eerste wat je moet doen: zet 500 gram havermout en drie eetlepels stevia kristal sweet Xtra in ruim water een nachtje te weken. De volgende dag is het klaar voor gebruik.

Dit heb je nodig:

 

  • 500 gram havermout, geweekt in stevia ( zie hierboven)
  • drie gekookte zoete aardappelen, in de schil gelaten
  • twee eetlepels wijnsteen bakpoeder
  • twee eetlepels ceylon kaneelpoeder
  • een theelepel anijspoeder
  • een stukje verse gemberwortel, geraspt
  • een kopje rozijnen
  • een kopje gojibessen
  • een kopje moerbeien
  • een half kopje paranoten ( brazil nuts)
  • een half kopje hazelnoten
  • 10 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes geknipt

 

om te garneren:

 

  • een kopje gedroogde cranberry’s ( liefst homemade )
  • twee appels, gewassen en in de schil gelaten, in zeer kleine stukjes gesneden
  • een banaan, in zeer dunne plakjes gesneden
  • drie eetlepels ceylon kaneelpoeder

 

 

  • steviala frost poedersuiker

Zo maak je het:

 

Verwarm de oven voor op 185 graden en bekleed een ronde springvorm ( 26 cm) met bakpapier. Zet de rozijnen, gojibessen, moerbeien, paranoten, hazelnoten en stukjes abrikozen in heet water om te wellen. Meng in een kom de stukjes appel, banaan en ceylon kaneelpoeder goed door elkaar en zet apart, zodat dit enige tijd goed kan trekken. Zorg dat het fruit goed in de kaneelpoeder staat, dit voorkomt verkleuring van de appels. Voeg eventueel nog een scheutje citroensap toe om verkleuring tegen te gaan.

 

IMG_5869

 

We gaan verder met de taart: Voeg aan de havermout de zoete aardappelen, anijs, kaneel, gember en wijnsteen bakpoeder toe en klop dit goed door elkaar. Zorg ervoor dat de zoete aardappelen volledig zijn opgelost. Laat het weekwater weglopen van de gemengde vruchten/noten en spatel deze goed door de havermout massa. Stort de massa in de vorm, en verdeel. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf steeds goed controleren, omdat de baktijden per oven kunnen verschillen. Als de bovenste laag van de taart hard aanvoelt en mooi goudbruin is verkleurd, is de taart gaar. Laat ( belangrijk!) goed afkoelen.

 

 

 

IMG_5870

 

Garneer de taart na afkoeling met de appel/banaanstukjes, verdeel deze mooi over de taart. Strooi de cranberry’s er overheen.  Bestrooi royaal met de poedersuiker.

 

 

IMG_5866

 

Wil je de taart wat zoeter? Voeg dan aan de havermout, voordat je het gaat weken, extra stevia toe.

 

6 Reacties op “Monique’s smultaart

  1. Hoi Monique ik heb hier geen wijn steen bakpoeder wel natriumbicarbonaat of bakpoeder
    Kan ik een van deze gebruiken en hoeveel?
    Fijn dat je de taart wil delen!
    Groetjes Leonie

    • hai, je kunt bakingsoda gebruiken, echter: voeg daaraan wat citroensap toe om het te activeren. Succes!

    • Ja hoor, dat kan met iedere gewenste natuurlijke suikervervanger. Zoeten op smaak! Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *