physalis…wat is dat?

Watte…?  Dit kun je uitroepen, als je de titel van dit artikel leest. Het is inderdaad een nog erg onbekende vrucht. De physalis is beter bekend als de Kaapse kruisbes, goudbes, en de lampionplant.In gedroogde vorm kennen we het vooral als inca bessen. Wat is het precies, en zijn ze gezond? En wat kun je er zoal mee?

Physalis zijn sierplanten met een eetbare vrucht. De vrucht is van buiten rood/oranje/geel van kleur, en de bessen zijn oranje van kleur. Het is familie van de tomaat, al doet de andere namen als Kaapse Kruisbes anders vermoeden. Het behoort tot de nachtschade familie. De vrucht groeit en bloeit in een bloem. Deze klapt tijdens het groeiproces open.  Ze komen oorspronkelijk uit Midden en Zuid Amerika. In de bes zitten kleine zaadjes. Een rijpe physalis is felgeel en zoet van smaak. Dit maakt het tot een heerlijke zoete snack. Physalis wordt erg veel ter decoratie gebruikt in de culinaire keuken. Dit is vooral te danken aan het prachtige omhulsel. Dit lijkt nog het meest op een papier-achtige lantaarn.

hoe te consumeren?

Physalis kun je uit het vuistje eten. Je moet het omhulsel wel even verwijderen.  De bessen kunnen ook heerlijk worden verwerkt in salades. Het meest bekend is dat physalis vooral erg lekker is, als je deze doopt in chocolade. Ook verleent physalis zich perfect als ingrediënt voor jam. Dit vanwege het erg hoge pectine gehalte. Eet de bessen als deze goed rijp zijn, zo zijn ze op hun lekkerst/ meest zoet. De smaak komt dan erg in de buurt van een rijpe ananas, ook de geur. Nog niet rijpe vruchten kunnen worden gezoet met wat stevia/erythritol suiker en/of kaneelpoeder. Incabessen worden gedroogd verkocht als superfood

gezond??

Jazeker. Omdat er veel verschillende soorten bestaan, is een exacte voedingswaarde moeilijk in te schatten, maar waar wel standaard vanuit wordt gegaan, is dat physalis erg veel vitamine C en A bevat. Daarnaast is het ook rijk aan ijzer en fosfor en diverse B vitaminen. Als belangrijkste fytonutriënt zit er creaxanthine in. Dit is samen met vitamine A een krachtig antioxidant en zeer gunstig voor bijvoorbeeld de ogen. Het bevat ook aardig wat vezels. Gedrogde physalis, ook beter bekend als incabessen, worden momenteel grif verkocht als zijnde superfood. Echter liggen de voedingswaarde van gedroogde incabessen geheel anders dan verse. Let daarop, als je van plan bent incabessen te kopen. De suikerwaarde ligt veel hoger dan verse.

verkrijgbaarheid

Je kunt verse physalis het gehele jaar door kopen bij verschillende groente speciaalzaken . Meestal duiken ze op rond feestdagen, omdat velen de vrucht erg graag ter decoratie gebruiken. Ze zijn rond feestdagen dan ook soms wel eens te vinden in de supermarkt. In de biowinkel vind je ze ook, rondom feestdagen. Je kunt ook via internet bestellen.

4 Reacties op “physalis…wat is dat?

    • die is helaas verwijderd. Je vind het basirecept bij ” alles over jam + basisrecept” in het meukvrij ABC

  1. Op physalis ben ik dol en ik eet het al jaren, zo ongeveer in dit seizoen vind je het volop in de winkels. Verbazingwekkend wel, want heel smakelijk is het niet, nogal zuur, maar zó gezond, mooi vruchtje dat ik vaak vlot een bakje weghap: en altijd gezond ben.
    Ik val erg op de kleur, die vind ik mooi. Zal ook wel caroteen bevatten, net als wortels, ik zie de overeenkomst. Met superfood heb ik helemaal niets, zó sektarisch al die overtuigingen, het is gewoon goed fruit. Om op te eten, niet ter decoratie.

  2. Onze goudbessen verkleuren niet en vallen compleet met lampion van de takken.Ze liggen in de zon maar verkleuren niet en blijven groen.Zijn ze groen te eten? Sommige zijn wel 3 centimeter in doorsnee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *