Geachte Meneer MacDonalds

Mag ik wat van uw kostbare tijd vragen?
Want er moet mij toch iets van mijn hart. Afgelopen tijd hoor en zie ik erg veel reclame voorbij komen voor uw wereldwijde restaurant keten die iedereen wel kent,of herkent aan de gele letter M. Dit is niets nieuws, want ook U moet uw hamburgers verkopen. Maar U lijkt een nieuwe markt te zijn aangeboord: het ontbijt. Op de radio hoor ik opeens zeer relaxte mensen praten, die zo relaxt zijn omdat zij hun ontbijtje halen bij één van uw vele restaurants die uiterlijk al om 8.00 geopend zijn.

Dat zal vast heel relaxt zijn. Om zelf in de vroege morgen met een slaperig hoofd geen ontbijt te hoeven klaarmaken. Nee, het kan volgens U een stuk gemakkelijker. Gewoon even in de auto stappen en naar één van uw vele restaurants rijden. En hoe relaxt: je hoeft er niet eens je auto voor uit want bijna ieder restaurant is inmiddels in het bezit van een “ drive-thru”.
Wij consumenten kunnen kiezen uit een grote menukaart met ontbijtjes. Wat dachten we bijvoorbeeld van een McMuffin met bacon en eieren? Of een scrambled egg met bacon en een verrukkelijk kaiserbroodje erbij? Of voor de zoetekauw onder ons de pancakes met stroop en ach, waarom ook niet, een lik Nutella chocopasta erop.
Aan de mensen die het allemaal wat gezonder willen heeft U uiteraard ook gedacht. We blijven immers nuchtere Hollanders die niet graag afwijken van hun “ bammetjes” met kaas. Of met jam. Of vooruit, chocopasta.
Op de ontbijtkaart heeft U dus ook zaken als een croissantje met jam en vooruit, waarom ook niet, Nutella chocopasta staan, en een simpel kaiserbroodje met kaas. Of met ham/ en kaas. Maar we kunnen het ook nog gezonder krijgen. Vers fruit, of yoghurt met krokante muesli.
Nu vraag ik mij toch serieus af, of we zoveel gezonder en relaxter worden van al Uw ontbijtjes. Vers fruit, zonder toeters en bellen, daar heeft denk ik niemand echt wat op aan te merken. Maar…een McMuffin voor ontbijt? Met maar liefst 15 gram vet, waarvan bijna 8 gram verzadigd? En ook nog eens bijna 3 gram suiker? En oef: 1,4 gram zout? Daar krijgen we flinke dorst van. Oh, maar wacht eens, uw restaurants hebben daar ook een groot assortiment in. Van cola tot fluffies, van milkshakes tot sappen . Dus dorst hoeven wij niet te lijden. Goed bedacht van U, om uw producten met aardig wat industrieel zout te laden.
Maar goed, even verder op die ontbijtjes van U. Scrambled eggs met een vers afgebakken kaiserbroodje. Nu hou ik zo mijn twijfels bij het woord “ vers” als iets uit een vriezer wordt opgepiept in de oven. Maar dat zijn mijn twijfels. Vindt u 408 kcal, 18 gram vet waarvan 5 gram verzadigd, bijna twee gram suiker en 1,6 gram zout niet wat veel voor een ontbijtje?
En dan uw zoete ontbijtjes. Drie pancakes met stroop ( of vooruit: Nutella) en je kunt relaxt de hele morgen vooruit. Dit betekent wel 350 kcal, 6,3 gram vet waarvan 2 gram verzadigd, en maar liefst 17 gram suiker. Dat geeft best een paar stuiterbal-momenten in de morgen.
Uw gezondere alternatieven zijn wat U betreft gezond en verantwoord. Een simpel kaiserbroodje met “ Hollandse kaas “ en, doe eens gek, een schijf tomaat. Goed voor bijna 300 kcal, 10 gram vet waarvan 5,4 gram verzadigd, 1,6 gram suiker en weer een half zoutvaatje. Want de fluffies moeten ook verkopen.
Zo’n heerlijk croissantje, weer “ vers” afgebakken, is gemaakt met echte roomboter. We kunnen kiezen uit een kuipje jam, of, doe eens gek, Nutella chocopasta. Het croissantje alleen kost ons al 300 kcal, 15 gram vet waarvan 10 verzadigd, 2,5 gram suiker en 0,84 gram zout. En dan moeten we de jam/chocopasta er ook nog op smeren. Of boter, dat kan ook.
En dan biedt U ook een gezond bakje yoghurt aan, met in het dekseltje wat krokante muesli. Relaxt. Een bakje muesli/yoghurt kost ons 151 kcal, 4,3 gram vet waarvan 2,3 verzadigd, 8 gram suiker en hey…geen zout! Daar krijgen we geen dorst van dus.

Beste meneer Easterbrock, even tussen ons: vind U nu werkelijk dat deze ontbijtjes bijdragen aan een gezondere wereld? Iets waar U toch ook vrij veel aandacht aan lijkt te besteden, als ik de vele reclame campagnes in tijdschriften er eens op nalees. Daarin zie ik dat U consumenten uitnodigt om een kijkje te nemen in de fabrieken waar al deze ellende wordt geproduceerd. En uiteraard zijn al deze zogenaamde consumenten dol-enthousiast. Erg fijn hoor, dat we op ieder product een mooi uitgedokterd voedingswaardesysteem vinden. Speciaal voor ons. Maar leest U deze zelf? Leest U zelf wat U consumenten naar binnen laat schuiven? En weet U, wat ik nogal opmerkelijk vind? Dat ik op uw website kan lezen over zout, dat we er “ slechts een kleine hoeveelheid van nodig” hebben. Hoe koppelt U dat precies naar uw eigen producten?

Ik wil echt niet zeuren hoor. Ik ben heus niet zo’n verbitterde oude citroen, en snap ook wel, dat U alleen de wereld niet kunt redden van de suiker-ondergang. Maar toch: U bekleedt een zeer groot aandeel in de wereld. U zou ook kunnen overwegen om echt gezonde ontbijtjes aan te bieden. Waar we echt wat aan zouden hebben. Wat dacht U bijvoorbeeld van een heerlijk havermout ontbijtje? Boekweit pannenkoeken? Of een bakje zaden, noten, en pitten, met een beetje biologisch/dynamische yoghurt en vers gesneden fruit? Het zijn zomaar wat ideetjes. Die mij beter lijken te vallen dan een moddervette croissant of een McMuffin.
En natuurlijk: ook uw bankrekening moet gespekt blijven. Hamburgers makes the world go round tenslotte. Maar wat het ook kogelrond maakt zijn wij, consumenten. En dat kost ons erg veel. Namelijk onze goede gezondheid.
Dus beste meneer Easterbrock: Kan het allemaal wat gezonder? Zonder Nutella?
Vriendelijke groet, de consument.

45 Reacties op “Geachte Meneer MacDonalds

 1. Hallo Monique.
  Ik ben iemand die niet zo snel ergens op reageert en ik ben al helemaal geen fan van de restaurants van macdonald, maar nu kan ik het toch even niet laten. Je noemt jezelf geen verzuurde citroen maar in dit stuk kom je op mij toch wel zo over. Zeker wat betreft een product als nutella. Overal waar je dit product noemt moet er een verzuurde toevoeging bij. Niemand wordt gedwongen om bij macdonald te ontbijten. Bovendien zullen er heel weinig/geen mensen zijn die iedere dag het ontbijt daar zullen halen. Het lijkt wel of mensen tegenwoordig niet meer voor zichzelf mogen kiezen wat ze eten. Vroeger was er geen mens die gehoord had van boekweit spelt of superfoods, waren de mensen toen allemaal ongezond? Laten we vooral toch niemand iets opdringen, of het nu om gezonde of minder gezonde keuzen gaat.
  Groet, marja

  • Ik ben het met je eens Marja. Wat ik vreemd vind dat er ondertekend wordt met een consument. Waarom niet onder de eigen naam?

  • Helemaal met marja eens.het is volgens mij nog vrij om te kiezen waar je eet. Niet gezond genoeg? Dan eet je er toch niet. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand naar “de mac” is gegaan omdat het er gezond is… en dan vraag ik me stiekem toch af wat je zelf vanavond kookt

  • Ik heb altijd een potje zonnatura of Céréal jam in de auto zonder suiker, ze hebben ook heerlijke suikervrije hazelnootpasta ????

 2. Hè Monique ik vind wel dat jij erg aan het zeuren bent. Wees blij dat je dat heerlijke ontbijt mag en kan eten. Wij mijn zoontje en ik zouden er heel wat voor over hebben en met mij veel meer mensen die gewoon lekker willen eten zonder al die gezondheids frieks jij hebt de keuze lekker vers broodje of havermoutpap bananenpannenkoek sorry hoor het is dat het MOET maar het is niet te eten. Dus stop aub met zeuren over het eten van anderen en eet wat jij wil en anders moet je zelf zo’n keten opzetten voor gezondheidsidioten want die zijn er genoeg.dan krijg jij nog kado dat jij er een doelgroep bijkrijgt .de mensen met coeliaki sorry die moest mij van het hart terwijl ik aan m’n bananenshake (ontbijt)zit

  • Dit mag jij absoluut vinden. Mijn stukje is dan ook met een vleugje humor geschreven en ik zeik helemaal niet. Ik zeg ook niet dat iedereen maar MOET. Ik laat iedereen lekker vrij in zijn/haar keuzes. Warme groet.

 3. Beste schrijver,

  Allereerst: prima stukje! Wat mij betreft voert onze overheid een vet-tax en ‘e’ nummer-tax in waardoor de prijs onaantrekkelijk wordt gemaakt voor dit soort meuk. Nog wel een tip: wanneer “u” met een hoofdletter wordt geschreven in het midden van een zin dat richt u zich tot god…iets teveel eer voor de verantwoordelijke van/bij de grote gele M lijkt mij 😉

  • Beste schrijver,

   Allereerst: prima stukje! Wat mij betreft voert onze overheid een vet-tax en ‘e’ nummer-tax in waardoor de prijs onaantrekkelijk wordt gemaakt voor dit soort meuk. Nog wel een tip: wanneer “u” met een hoofdletter wordt geschreven in het midden van een zin dat richt u zich tot een heilige persoon of god…iets teveel eer voor de verantwoordelijke van/bij de grote gele M lijkt mij 😉

 4. En dan nog maar te zwijgen over alle chemicaliën die ze erin hebben gestopt, ken je die filmpjes van een hamburger die maanden goed blijft en niet lijkt te vergaan, heel vies

  • En idd deze ongezonde chemicaliën die toegevoegd worden om het nòg langer houdbaar te maken. Algemeen bekend dat dit allemaal kanker verwekkend is. Oja. Daar heeft d’r Mc Donald groep het Ronald Mc Donald huis voor opgericht. Dan is het kringetje weer rond!
   Eerst maken we ze ziek en dan doen we weer wat om te genezen

 5. misschien wel beter om direct in de morgen te beginnen, kan je het de rest van de dag ‘verbruiken’!!!
  En vooruit, waarom niet …. Waarom wel dit gezeur om een boekweit pannekoek , noten zaden en pitten!!
  Een normaal denken mens weet dat elke morgen een ontbijtje van mc niet gezond is!! Stop de food betutteling!!

 6. hahaha Monique ik moet wel lachen om je stukje. Heel leuk geschreven! Ook ik vind dat het ontbijt van de grote gele M nou niet erg gezond overkomt. Maar ja, daarin verschillen we waarschijnlijk van mening met de grote bazen van die grote gele M. En er blijven hele kuddes naartoe gaan omdat het zo makkelijk, lekker en in hun ogen, gezond is!
  Ga zo door meis!

 7. Goed dat je er aandacht aan besteed! In New York zag ik kids ontbijten bij hamburgers en ander zooi vd M. NL gaat inderdaad steeds meer op Amerika lijken vrees ik.

 8. Hoi, goede brief. Misschien een idee: Smoothie en Yoghurt met vers fruit.
  Jammie
  Groetjes Wijtske

 9. Goed hoor om ons te laten nadenken. Veel mensen beseffen niet wat ze eten en laten we eerlijk zijn de reclames zijn zo mooi.

  Groetjes
  Anke

 10. Mc Donalds is er niet op uit om gezond bezig te zijn.
  Als mensen gezond willen ontbijten gaan ze echt niet naar de mac, lijkt mij. Dan flansen ze zelf wel een ontbijt in elkaar. Ik zie de humor niet van het stuk in.
  Je had laatst een hele klaagzang over het feit dat jij wordt aangevallen over je commmentaren op anderen. Wie kaatst kan de bal verwachten zeggen ze niet voor niets. Ieder mag toch zelf beslissen wat hij eet?
  De “gezonde” baksels die hier gepromoot worden zitten ook bomvol calorieën plus E960. Is niet echt gezond om dat alle dagen te eten. Laat een ander mooi in zijn eigen waarde. Dat wil je zelf ook zo graag toch?

  • Het is een geweldig humorvol stukje wat ze hier neerpent, chapeau Monique, en ga vooral zo door

 11. wat een gezeur tegenwoordig over suikers en zouten, is volgens mij een trent.
  Waarom zo’n heel stuk schrijven. Mc donald verplicht je toch niet om dit te kopen.

 12. wat ik van dit stuk vind laat ik even in het midden. Ik vind het wel heel apart om een enorm verhaal aan te treffen met daarin allerlij slechte kanten van een MaxDonalds ontbijt, geschreven door iemand die zegt dat mensen die slaperig, zonder ontbijt in een auto stappen. Dat dit geen goed idee is en tot ongelukken lijdt daar word niet over gerept. Waarom niet?

 13. Ik begrijp veel van jullie niet. Als jullie het onzin vinden, waarom ben je dan lid van de groep? En als het allemaal zo’n onzin is, waarom mankeren heel veel mensen dan zoveel? En idd, je hoeft niet naar Mc Donalds, maar de ellende is dat het meeste eten tegenwoordig vol zit met troep, maar dat wordt door de meeste mensen niet gezien. En dan nog wat: Monique werkt zich uit de naad en wil iedereen helpen, daar mag weleens respect tegenover staan in plaats van al dat negatieve commentaar!

 14. Ik vindt het een prima stuk. ik kom dagelijks langs de Mac en ben telkens verbaasd hoe druk het er is.
  Een paar jaar terug 1 x van het ontbijt genoten,
  We waren op door reis ri Zuid Frankrijk. Erg blij dat er een Mac open was. Voor 1 x vondt ik het makkelijk, vers, en lekker..tuurlijk teveel vet,en andere meuk met weinig gezonde nutriënten. Sinds ik/wij bewust met voeding bezig zijn,zorg ik voor fruit en lekkernijen die we kunnen eten als we onderweg zijn.

 15. Monique heeft helemaal gelijk met haar brief
  overigens , moest de gele M iets verzinnen voor omdat zelfs de aanhangers van M wegbleven!
  omdat het voed daar saai werd
  en ik vind ook dat een simpel bakje Griekse Yoghurt met zaden pitten en gebroken walnoten (en dat is buiten de trend van superfood)makkelijk op het menu had kunnen staan .
  iedereen kan zich ook eens verdiepen in de nieuwe richtlijnen van voeding 2015 die gaat veranderen . ja echt (en gezonde vetten zoals in de Griekse Yogurt zijn tenminste goed)
  verder vind ik het wel jammer dat we de brief van Monique van der Vloed niet kunnen lijken ,dat had heel lijkes.wat meer opgeleverd

 16. Leuk humoristisch stukje Monique en zo waar. Laat mc Donald eens een voorbeeldfunctie zijn hoe een gezond ontbijt er uit ziet!
  Een Troost? winstcijfers dalen dus niet iedereen is meer zo gecharmeerd van Mc Donald!

 17. Heerlijk die sarcasme XD Je hebt op zich wel gelijk, MAAR….. het heeft geen enkele zin! Hoe dan ook vind ik het altijd weer heel erg dat als wij eens bij de gele m komen, ik andere kinderen zie met zwaar overgewicht, maar snaaien alsof hun leven ervan afhangt. Kan ik zo verdrietig van worden! Applausje voor jou 🙂

 18. Geweldig!! Heel erg bedankt, om me heen zijn er veel die mij dit aanbieden omdat ze zelf zo dol zijn op dit ‘gezonde’ ontbijt. Komt me echt m’n neus uit, nu kan ik ze gewoon even dit blog laten lezen 🙂

 19. Een smoothie van bio fruit en/of groenten moet toch niet zo moeilijk zijn voor de grote gele m?

 20. Macdonalds denkt totaal niet aan gezond of niet, het gaat alleen om de eurootjes 🙂 ik zelf zou er niet eens aan denken om zonder ontbijtje de deur uit te gaan voor mijn werk, het kost niet zoveel tijd om een boterhammetje te smeren en een kopje thee te zetten en nog goedkoper ook:-) maar ieder zijn ding….

 21. Wat mij betreft staat die grote gele M tegenwoordig voor Meuk. En heel soms heb ik daar zin in en veel vaker niet en dan zijn er genoeg gezonde(re) alternatieven.

 22. Natuurlijk mag iedereen eten wat hij/zij wil maar alles is zo misleidend tegenwoordig. Vers fruit bijvoorbeeld. Mijn moeder van 75 had voor mijn kinderen drinken gekocht met daarop; Vers fruit.
  Toen ik mijn moeder vroeg dit niet meer te kopen was ze een beetje verontwaardigd, er stond immers vers fruit op.
  Mensen weten niet meer wat ze eten en waar het eten vandaan komt.
  Zoals op sigaretten gewaarschuwd wordt voor de gezondheid moet dit m.i. ook op voeding en vlees gebeuren.
  Het is inmiddels wettenschappelijk bewezen dat vlees, suiker en E nummers zeer schadelijk zijn en de kans op kanker verhogen.
  Ik geloof dat 80% van de ziektes voorkomen (of genezen) kunnen worden door goede voeding. Tegenwoordig zegt een arts niet tegen een zwaarlijvig persoon dat hij moet afvallen om van zijn diabetes en/of hoge bloeddruk af te komen maar geeft de arts medicijnen.
  Ik vind dat wij op dit moment in de omgekeerde wereld leven en vind het daarom super dat Monique dit aankaat.
  Top !

 23. Gezeur, betutteling, zure citroen… Het gaat erom dat mensen weten wat ze naar binnen werken. Suiker, E-nummers, zout… Wees bewust, lieve mensen, weet wat je in je giechel stopt!

 24. Geweldig geschreven! MeukDonald Haha
  Hoop dat ze hier naar luisteren. Omzet daalt al bij hun dus misschien???
  Ga zo door Monique!
  Groetjes Hellen

 25. Net bij McDonald onbijtje gehad, dat was lekker maar brood is zo klein dit is goed voor kind van 4 jaar oud het is met 3 hapje op!!!!
  Meneer McDonald is zo gierig , schandalig

  • Je hoeft het niet te lezen, dus…..misschien moet juist JIJ voor jezelf wat nuttiger je tijd uitbesteden. Warme groet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *