Geitenkaas-aardappelpuree
Wie is er niet mee opgegroeid? Aardappelpuree is anno 2020 nog steeds ongekend populair. En terecht, het is een lekkere afwisseling bij de warme maaltijd en koud kan het op de boterham worden gegeten. Aanvankelijk worden de puree’s als een instant poeder verkocht in pakjes en zakjes, maar tegenwoordig kunnen we ook verse kant-en-klare aardappelpuree kopen in de meeste supermarkten. Aardappelpuree wordt gemaakt van gekookte aardappelen, die door een roerzeef worden gedraaid, of worden gestampt. Daaraan wordt van alles toegevoegd om de puree meer op smaak te brengen en romigheid te geven. De meest gebruikte toevoegingen zijn melk, boter, ei / eidooier, peper en zout en nootmuskaat, maar de tegenwoordige aardappelpuree’s kunnen zeer sterk uiteenlopen in de ingrediënten.
Instant poeders zijn niet erg gezond. Ze bevatten enorm veel hulpstoffen en worden meestal verrijkt met een melkpoeder in plaats van echte verse melk. Je kunt deze daarom beter mijden. En je ook meteen afvragen wat er zo moeilijk is, om het gewoon zelf te maken. Daarmee ben je altijd voordeliger en gezonder uit. Ook in de kant en klare verse aardappelpuree’s vinden we ontzettend veel hulpstoffen waar we niet perséé blij van moeten worden. Bovendien kost het aardig wat. Als je weet HOE kinderlijk eenvoudig het is om zelf aardappelpuree te maken lach je deze producten in de supermarkten vierkant uit.
In basis heb je voor een heerlijke puree niet meer nodig dan gekookte aardappelen en wat melk. Hiermee verkrijg je al direct een romige puree. Wil je alles net even wat lekkerder / pittiger / romiger dan kun je er zelf van alles aan toevoegen als bio/dynamische roomboter ( met mate , niet meer dan 10 gram ) lekkere biologische kruiden en specerijen , maar bijvoorbeeld ook zaden, noten en pitten om de puree meer voedingswaarden te geven. Als je de aardappelen ook in hun schilletjes laat, verkrijgt je puree ook meer voedingswaarden. Je kunt plantaardige melk-achtige dranken gebruiken ter vervanging voor melk. Goede plantaardige alternatieven om melk in de puree te vervangen zijn amandelmelk, sojamelk en homemade havermelk. Maar je kunt ook gewoon water gebruiken!
Ik maak regelmatig puree van zoete aardappelen, ook erg lekker! Maar wil je liever gewone aardappelen dan kan dat uiteraard ook meer dan prima. Dat doe ik ook regelmatig als ik weer eens flink wordt verwend door een plaatselijke moes-tuinier die teveel aardappelen over heeft en ze graag aan mij doneert. Ik maak er dan graag deze geitenkaas-aardappelpuree mee, samen met mijn eigen kruidenmix MIX OF JOY. Je kunt uiteraard ook andere lekkere kruiden gebruiken.
WAT HEB JE NODIG?
Voor een flinke schaal geitenkaas-aardappelpuree heb je het volgende nodig:
- 500 gram biologisch gekookte aardappelen in de schil, uitgelekt en in stukken
- 200 gram biologisch-dynamische geitenkaas , in plakjes of stukken
- 450 ml plantaardige melk ( ik heb mijn eigen havermelk gebruikt, KLIK HIER )
- drie volle eetlepels MO’S FINEST MIX OF JOY
Wat rest is het pureren in een HS blender of keukenmachine tot je een lekkere romige massa hebt verkregen. De puree kun je opwarmen en koud consumeren, en in een afgesloten bak in de koelkast enkele dagen bewaren. Ook lekker om op te bakken en op de boterham te eten! Daarnaast is het ook een heerlijke spread voor op de cracker!
Wat zijn Mo’s kruidenmixen?