” gezond’ dropjes eten…..kan dat?

Als kind was ik dol op drop. Ik vond muntdrop verrukkelijk, en de zachte kokindjes gingen er ook altijd wel in. Ik was bijna verslaafd aan die salmiak-staven, en ik kreeg van mijn oma altijd een rolletje TOP DROP als we een speciale gelegenheid hadden. Mijn oudste broer was dol op fruitella, hij kreeg dan een rol fruittella, ik een rol TOP DROP 😀 Ik herinner mij nog goed dat we weken deden met zo’n rolletje, we koesterden het.  Ik kan mij de dag nu niet heugen wanneer ik voor het laatst drop heb gegeten. Ik vind het allemaal niet meer zo heel erg lekker. Geen idee waar dat aan ligt, waarschijnlijk verandert je voorkeuren voor iets met de jaren. Ik denk eerlijk gezegd zelf, dat het aan “ de drop van nu” ligt. Ik vind het allemaal erg zoet smaken. Zelfs zoute drop. Ik vrees dat ook onze “ liqourice” slachtoffer is geworden van de suiker-lobby.

Drop staat voornamelijk bekend als iets wat we niet teveel moeten eten. Het kan de bloeddruk aardig opjagen. Dit komt door het zoethout. Wat is dat nu eigenlijk, en klopt het echt dat we drop beter kunnen mijden?

WAT IS DROP?

First things first: wat is drop precies? Drop wordt geschaard onder snoepgoed. Het wordt gemaakt van het wortelsap van de zoethoutwortel-plant. In zuivere vorm noemen we dit BLOKDROP. Dit wordt door verwerkt om drop te maken. Om drop zoet te maken wordt er 30-60% suiker aan toegevoegd  Vroeger werd drop gebonden met Arabische gom, tegenwoordig worden er allerlei zetmelen en gelatine gebruikt. In sommige gevallen wordt Arabische gom nog wel steeds toegepast maar het komt steeds minder vaak voor omdat de productiekosten duurder zijn. Andere bestanddelen die aan drop worden toegevoegd zijn ammoniumchloride ( ook wel salmiak, waar ik als kind zo dol op was ) zout, kleur / geur/ smaakstoffen, en voor een extra smaak bijvoorbeeld anijs en /of eucalyptus. Ook melasse wordt erg veel toegevoegd. Soms hebben dropjes een specifieke smaak, zoals honingdrop. Daar wordt dan honing aan toegevoegd.
Glycyrrizine, afkomstig van het zoethoutwortel-extract in drop, is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de echte dropsmaak. Wist je, dat glycyrrizine tot wel 50 x zoeter is dan gewone kristalsuiker? Je zult je wellicht nu afvragen waarom we dit dan niet als een natuurlijk alternatief voor suiker gebruiken…..Dat heeft een zeer goede reden.

ZOETHOUT EXTRACT: TEVEEL NIET GOED VOOR DE GEZONDHEID

Dit glycyrrizine ( zuur ) wat in het zoethout-extract aanwezig is, kan bij te grote hoeveelheden een hoge bloeddruk tot gevolg hebben. Als je wel eens zoethout thee drinkt, heb je vast de waarschuwingen op de verpakkingen wel eens gelezen. Alhoewel dit effect optreedt bij 95 mg glycyrrizinezuur of meer, is wettelijk vastgesteld deze waarschuwingen te vermelden bij gebruik van zoethoutwortel extracten in producten. Bij drop met de gemiddelde percentage glycyrrizinezuur van 0.1 % komt dit al neer op zo’n 95 gram drop per dag.
Het bloeddrukverhogende effect van glycyrrizinezuur ontstaat doordat deze stof het enzym 11-betahydroxysteriôddehydrogenase afremt. Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van actief cortisol in het in-actief cortisol. Daardoor is er meer actief cortisol wat zich bindt aan de zogenoemde mineralocorticoidreceptoren. Deze receptoren zijn o.a betrokken bij de vochthuishouding in ons lichaam. Het zorgt er bijvoorbeeld voor, dat we het mineraal natrium vast kunnen houden. Door het meerdere vasthouden van vocht kan de bloeddruk stijgen.
Drop ZELF bevat dus geen zout, wat nogal eens wordt gedacht. De zoute smaak komt van het salmiak. Sommige dropsoorten kunnen behoorlijk wat salmiak bevatten zonder dat de consument hier wat van proeft. Dubbel-zopute drop kan bijvoorbeeld tot wel 8% salmiak bevatten. Maar ook zoete drop bevat salmiak. Dit percentage ligt gemiddeld op zo’n 2 %. Omdat zoete drop in de meeste gevallen nog eens extra wordt gezoet met suiker, kan deze zoute smaak worden gemaskeerd. Vooral suikervrije drop kan behoorlijk wat salmiak bevatten. Dat kan zelfs oplopen tot wel 10%. Zeker suikervrij drop heeft een gezonder imago en daarom een dooreet-factor wat erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Resumerend: een dropje of vooruit, twee dropjes per dag eten kan absoluut geen kwaad. Het wordt pas een probleem als je dagelijks een half zakje drop weg kauwt. Ook moet je je niet verkijken op alle toevoegingen als suiker, zout, kleur / geur en smaakstoffen. Onthoud dat het OM SNOEPGOED gaat. En niet om een nuttig voedingsmiddel waar we ongelimiteerd van kunnen eten.

NATUURLIJK EN BIOLOGISCH “ DROPPEN”….

In de biowinkel vinden we erg veel alternatieven voor drop. Dit wil niet zeggen, dat het gezonder is, want zoals je hierboven hebt kunnen lezen blijft drop ook gewoon drop. Biologisch of niet. Wel kan het soms schelen aan toevoegingen. Als je dan toch graag af en toe een dropje wilt eten, is zo’n alternatief wel de beste keuze. Ik gebruik zelf zo af en toe de dropstaafjes die zijn gemaakt van enkel biologische pure  zoethoutwortel-extract. Het zijn kleine dropjes waar je lang op kunt zuigen. Omdat slechts één enkel drop-staafje al zorgt voor een heerlijke dropsmaak, heb je er ook niet veel nodig, en kun je bijvoorbeeld drie staafjes per dag opzuigen.
Ze zijn ideaal voor de echte drop-fans die graag op hun gezondheid letten. Het geeft een heerlijke dropsmaak af, waardoor je het idee krijgt veel dropjes tegelijk te eten. Er zijn verschillende smaken. Je moet wel goed opletten, want sommige varianten bestaan uit rietsuiker en zoethoutwortelextract, bijvoorbeeld de mint-pastilles. De meest pure, meest natuurlijke en meest “ gezonde” varianten zijn de naturel en de anijs. Ze bevatten nauwelijks calorieën en hebben een zeer sterke smaak.
Natuurlijk wil dit geen groen licht geven om volop te gaan “ droppen”. Want ook deze drop-staafjes kunnen bij overmatig gebruik problemen gaan opleveren. Ook hier is de boodschap: MATIGHEID. Ik neem bijvoorbeeld af en toe een drop staafje in mijn mond. Dit doe ik niet dagelijks. Zelfs niet maandelijks, alleen als ik er zin in heb. Door er matig mee om te gaan kun je wel een jaar lang plezier hebben van één doosje. Het is bovendien lekker goedkoop,  voor een doosje van 25 gram € 1,69. ( prijzen kunnen verschillen )

Bestellen?

www.puurenfit.nl verkoopt de pastilles, in twee smaken:

voor de ANIJS variant, KLIK HIER

voor de NATUREL variant, KLIK HIER 

6 Reacties op “” gezond’ dropjes eten…..kan dat?

 1. Heb je ook een artikel over zoethout in thee zoals Pukka of Piramide sterrenmix ook biologisch. Het zou je progesteron dat je ook nodig hebt in de menopauze verlagen?

 2. Leuk verhaal, de “aanhef” hierover in je mail. Ik kreeg ook altijd een rol snoep van de oma waar we eens in de zes weken kwamen, omdat we er een uur voor moeten rijden, ruim. Maar ik had m soms al op als we thuis waren.. 🤨🤭🤭 Mijn zus daarentegen leek op jou; ze kon er weken mee doen.
  Over: drop van nu. De “zilte Zeeuwse knoop drop” is heerlijk. Echt zout. Ik eet er hooguit één per dag, maar er zitten niet veel schadelijke ingrediënten in, volgens mij. Alleen suiker én glucosestroop en E150c.
  Dan wat ikzelf s nachts gebruik, bij een erg droge mond of zere keel: Pure Drop van Serea, met cachou. Zonder toegevoegde suikers. Ook erg puur van smaak. Deze zijn ook erg klein, amper een halve cm.
  Volgens mij zijn deze groter?

 3. goede drop is voor mij ook helaas verslavend. Mee opgegroeid.
  Dus er zat maar 1 ding op, niet meer kopen.
  Zoetstoffen zijn absoluut geen alternatief voor suiker, integendeel, ik geloof dat ze ongezond zijn , schadelijk zijn voor je darmen. Als je er zóveel klachten van krijgt, dan kán het gewoon niet goed zijn.
  Misschien dat zoetstoffen de balans in je darmflora sterk verstoren en de goede bacterieën het loodje leggen? Ik vertrouw ze voor geen cent (dropje).
  Heb eigenlijk geen enkele slechte verslaving verder. Koffie , karnemelk, arla kefir naturel, groene thee, volle yoghurt en fruit, daar ben ik nu aan verslaafd, maar met mate. En heel af en toe een vers frietje met mayo uit de airfryer, met schil. Wordt er geen grammetje dikker van, want beweeg veel.

 4. Ik neem voor kriebel in mijn keel altijd zo’n laurierdrop staafje. Dat heb ik dan de hele nacht in de mond. Ik vind ze niet lekker maar heb dan geen last meer dat ik de hele tijd moet hoesten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *