Maak voortaan je eigen veganistische filet American! Laat de meuk in de winkels staan!

Over de zin en vooral ONZIN rondom de zogenaamde veganistische alternatieven heb ik al heel veel geschreven en ik ga het dan ook in dit artikel niet hebben over de zoveelste onzin-product, dat weten we nu wel ( hoop ik 😁 ) Wel ga ik het hebben over de ZIN van het-zelf-maken. Ik kan tenenkrommend de vele berichten op social media lezen over weer zo’n GE-WEL-DIG veganistisch / vegetarisch product wat een bestaand product moet vervangen. Mensen zwichten er totaal voor. Als het maar VEGAN en enigszins lekker is van smaak, zijn we bereid onze beursjes flink open te trekken. Fabrikanten lachen ons vierkant uit. Ik vind het de hoogste tijd worden om HEN uit te gaan lachen, door slim bekeken alles zelf na te gaan maken, als we dan echt zonodig “ nep” vlees / worst / kaas / snacks / melk enzovoort willen consumeren. Het is namelijk de allergrootste grap. En daarom lachen de fabrikanten heel wat af. Alles wat zij doen is wat simpele, stik-goedkope-synthetische ingrediënten bij elkaar plempen en dit knutselen tot er iets uit voortkomt. Inhoudelijk is het niet alleen snot en spotgoedkoop voor hen om te produceren, het levert op deze manier heel veel winst op. Over de ONGEZONDE EFFECTEN schreef ik eerder in DIT ARTIKEL.

Helaas merk ik te vaak, dat de consument daar geen boodschap aan heeft. Vijf euro voor een paar plakjes veganistische worst is tegenwoordig nog goedkoop te noemen. INSANE! ☹️☹️
Enorm frustrerend voor iemand als ik, een meukvrije, home-mady die alles from scratch zelf maakt en dagelijks ervaart dat het zoveel goedkoper, beter, sneller, milieuvriendelijker en GEZONDER kan. We worden belazerd waar we bijstaan, maar laten het gebeuren.

NEEM NU VEGETARISCHE / VEGANISTISCHE FILET AMERICAN……🧐

Dagelijks kan ik dus knarsetandend door supermarkten wandelen om de laatste nieuwe goudmijntjes aan te treffen. De prijzen liegen er net om. Omdat ik ook meteen in mijn hoofd bekijk wat er aan werkelijke ingrediënten in zit, maak ik snel een optelsom van zeer veel gebakken lucht voor een belachelijk hoge prijs en….zeer ongezonde ingrediënten. Er wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van plantaardige vetten als basis. Dit zijn INDUSTRIËLE VETTEN. Dus;…geen zuivere, ongeraffineerde vetten. Als DAT zou worden gebruikt, zou er niets aan verdiend kunnen worden, of je betaalt de hoofdprijs. Alhoewel meer dan € 10 euro voor een pakje Vegan-worst de limit lijkt voor sommigen, lijken we het er ook voor over te hebben. Er is een gouden tijd aangebroken voor de voedsel en levensmiddelenindustrie.
Onlangs kwam ik een vegetarische filet American tegen in het koelvak bij PLUS supermarkt. Afkomstig uit de stal van het merk VALESS. Die dachten dat het wel geinig zou zijn om de naam van een sterrenchef eraan te verbinden voor meer indruk. Jacob Jan Boerma vraagt niet beter. Zal hem een biet wezen. Hij vangt er flink wat affiniteit over. 🤑 Wij betalen € 2,69 voor 150 gram. HOEVEEL? Ja, zoveel. Gaan we inhoudelijk kijken naar deze bij elkaar vermengde massa, treffen we in basis olie en melk aan. Daaraan worden vezels, bind en verdikkingsmiddelen, suiker, nog es suiker, nog es suiker, zout , specerijen, aroma’s, kippen eiwit, eigeel, tomatenpuree, en een zooitje andere E nummers toegevoegd. En TDAAAHH! Je hebt een bakje “ filet American” met kaas snippertjes erop. Eerlijk = eerlijk, de smaak komt dichtbij maar dat lijkt mij met zo’n E nummer cocktail ook niet zo verbazingwekkend. Je krijgt per 100 gram bijna 2 gram zout binnen, bijna 5 gram suiker en bijna 2 gram verzadigd vet. Nog een hapje anyone? 😐

MAAK HET ZELF!!!!!!!!!!!!!!!!

Uit pure frustratie ( echt, het stoom kwam mij uit de oren bij het koelschap 😤) heb ik het gekocht en ben thuis geïnspireerd op deze ingrediënten zelf wat gaan knutselen. Binnen 10 minuten had ik mijn eigen VEGANISTISCHE ( zelfs DAT! ) filet American gemaakt. Hoe dan?
NODIG:
 • 50 gram MCT poeder  of biologische melkpoeder, dan NIET vegan
 • Drie volle eetlepels pure olijfolie of lijnzaad olie
 • 150 ml water
 • een volle eetlepel biologische erythritol
 • Een flinke snuf Keltisch zeezout
 • Een eetlepel appel cider azijn
 • 150 gram biologische tomatenpuree
 • Vier eetlepels tapioca meel
 • Anderhalve eetlepel Johannes broodpitmeel
 • Een eetlepel knoflookpoeder
 • Een eetlepel paprikaoeder
 • Een eetlepel mosterdpoeder
 • Een fikse snuf chillipeper
 • Een eetlepel komijnpoeder
 • Een eetlepel basilicum
Dit gooi je allemaal samen in een blender en meng tot een stevige gladde massa. KLAAR! Is het allemaal nog iets te vloeibaar? Voeg er dan nog een beetje Johannes broodpitmeel aan toe. Proeven maar….wat vind je ervan?
Je ziet: binnen 10 minuten flans je dit zelf in elkaar. en je krijgt veel meer dan wat je in een bakje kant en klaar ( plastic vervuiling ) krijgt. Het is op alle vlakken een win-win situatie Stop de voedselindustrie te spekken met het kopen van al die SCHIJT DURE veganistische alternatieven. Laat je niet in de maling nemen. Neem wat moeite om het ZELF te maken. Goed voor jou, goed voor mens dier en milieu, en goed voor je portemonnee!

8 Reacties op “Maak voortaan je eigen veganistische filet American! Laat de meuk in de winkels staan!

  • Bedankt om dit delen
   Voor mij wel teveel wat ik niet in huis heb
   En ik moet eigenlijk geen namaak hebben

 1. Een vriendin had laatst voor onze lunch bij AH ‘pompoenworst’ gekocht en was beetje onthutst dat ik daar niet blij van werd. Knutselvoer =(

 2. Al eens uitgerekend hoeveel al deze liefst biologische ingrediënten in het totaal kosten ?

 3. een hoop van die ingredienten heb ik niet in huis , dan wordt het voor mij wel duur. ik eet vegetarisch en probeer ook nog geen eieren te eten ,

 4. Wauw, dat is super lekker en makkelijk! Dankjewel voor de tip! Snap het commentaar niet dat het zo duur is om enkele specerijen in huis te halen. En al deze ingrediënten kun je ook gebruiken in andere gerechten en om dit zelf vaker te maken. Dan is het toch echt een stuk gezonder en goedkoper allemaal dan steeds kant en klaar van alles in de winkel te kopen!

 5. Hi Monique,
  Vandaag voor de eerste keer de “Vegain Americain” gemaakt. Een mooi mengsel met zeker een heerlijke smaak. Voor mijzelf vind ik de stevia te overheersend. Dat ga ik de volgende keer als laatste toevoegen indien nodig. De puree is echter mooi smeerbaar en met wat edelgistvlokken en een versnipper uitje heerlijk op een toastje….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *