Veganistische producten: weet jij wat het doet voor je gezondheid?

In eerdere artikelen sprak ik al over de gigantische toename van veganistische producten in supermarkten en dat dit goede maar absoluut ook slechte kanten heeft. Goede, omdat op deze manier de toegankelijkheid van het veganisme groter wordt, slechte, omdat negen van de tien veganistische producten bestaan uit veel teveel zout, suiker en transvetzuren

Zoals logisch is te redeneren, mist een product waar dierlijke grondstoffen uit zijn gehaald veel smaak en textuur. Dit moet dus worden vervangen om een veganistisch product smaakvol te maken. Ook worden er veel alternatieve veganistische producten gemaakt die qua smaak en textuur meest dichtbij het origineel moeten komen. Ook dit kost veel hulpstoffen.

THE GOOD

Laten we beginnen met het feit dat de toename aan veganistische keuzes in supermarkten een fijne ontwikkeling is. Ik ben al ruim 30 jaar vegetariër, ik eet alleen biologisch-dynamische kwark en yoghurt. In de jaren 80/90 was vegetarisme een vies woord. Vegetariërs werden in een bepaald hokje gezet en bestempeld als een ‘ geiten-wollen-sokken” volk. Deze naam werd bedacht omdat veel mensen die vegetarisch aten de alternatieve mensen waren die zich ook op een bepaalde manier kleedden. Zo droegen zij vaak geitenwollen-sokken in sandalen. Daar is deze benaming uit voort gekomen. Deze mensen wreden vaak als “ vreemde mensen” bestempeld en hun vegetarische leefwijze werd al helemaal als raar en stom bestempeld.  Tofu werd volledig afgefikt, en vegetarische alternatieven op vlees werden keihard uitgelachen.
Dit is anno 2019 wel anders. Het lijkt dankzij de sterke opkomst van gezondere voeding compleet te zijn omgekeerd. De lachende mensen van toen slikken nu hun lach weg bij het lezen van het zoveelste vlees-schandaal, en kopen massaal vleesloze alternatieven in. Het is anno 2019 hip om geen vlees meer te eten, en je maakt al helemaal indruk, als je veganist wordt.
Op zich is dit een zeer fijne ontwikkeling. Want dankzij de toegankelijkheid om ook voor veganistische producten te kiezen maakt, dat de vlees industrie er flink van langs krijgt, en steeds meer consumenten zich bewust worden van al het leed achter ons genot van een stukje vlees.
Ook is het fijn, dat we dit gewoon in de supermarkt kunnen kopen. Jaren geleden was het nog geen kwart van een schap, inmiddels liggen en staan hele gangpaden vol met veganistische producten. We hoeven geen moeite meer te doen om het zelf allemaal uit te vissen ( etiketten / ingrediënten goed lezen ) en hoe gaaf is het dat we ook gewoon van kaas en worst kunnen genieten zonder bijkomstigheid van dierlijke ingrediënten? Van kaas tot worst, van zuivel tot eieren, van taart tot brood….het kan allemaal veganistisch. Anything is possible.

THE BAD

Maar……🙁
Ja, daar is ook de grote MAAR. Helaas is het allemaal niet zo rooskleurig als de voedselindustrie ons voorschotelt. De voedsel en levensmiddelenindustrie doet het lijken alsof zij ons op onze wenken bedienen en dat wij daar dankbaar voor mogen zijn. Natuurlijk, we worden op onze wenken bediend, maar niet in ons eigen voordeel. Veganisme is het nieuwe winst-object geworden. Daar valt namelijk FLINK aan te verdienen. Waarom? Omdat is gebleken, dat wij er heel graag een paar eurocenten tot zelfs hele euro’;s tegelijk voor over hebben om neer te lappen. Terwijl wij denken “ oh! Wat gaaf zeg, dat er nu zoveel is! “ denken fabrikanten “ Jahaah! Koopt u maar flink in! “ Er zijn zelfs een aantal fabrikanten die hun bestaande producten omtoveren in een veganistische variant. De groep veganisten groeit gestaag en het is voor de fabrikanten dan ook zeker een goede zet om hun producten te “ veganismi-zeren “.

THE UGLY

Nu zou het nog geen slecht idee zijn geweest, dat “ veganismi-zeren” ….Als het dan ook wel meteen op een GOEDE en GEZONDE manier gebeurt. En DAAR wringt de schoen. Ruim 95% van alle veganistische producten bevatten teveel vetten, teveel suikers en teveel zout. Dit heeft alles te maken met de gigantische hoeveelheden hulpstoffen die nodig zijn om iets op smaak te brengen. Vet ( romigheid ) suiker ( smaak, conservering, textuur ) en zout ( smaak, conservering ) zijn niet alleen de drie belangrijkste basisgrondstoffen in conventionele levensmiddelen, ze worden explosief ingezet om veganistische producten te produceren.
Veganisten maken zich daar niet zo druk om. Ze vinden twee dingen belangrijk: dat het vrij is van enige dierlijke inbreng en dat het smaakt. Wat er nu precies inzit, wat dit voor gevolgen heeft ( zeker op langere termijn bij regelmatig en dagelijks gebruik van diverse veganistische alternatieven ) voor de algehele gezondheid, dat zal hen een ” worst” wezen….
Het probleem zit hem met name in de hoeveelheden die worden gebruikt. Veel gebruikte basisgrondstoffen zijn bijvoorbeeld kokosolie, kokosmelk, kokoscréme, diverse plantaardige oliën, kleur / geur/ en smaakstoffen, zout en suiker. Kokos heeft een gezond imago. En als deze vers uit de noot wordt gegeten of in meest zuivere vorm in olie wordt geconsumeerd, kan dit inderdaad in matigheid geconsumeerd gezonde eigenschappen hebben. In de industrie wordt er echter vrijwel nooit gebruik gemaakt van echt zuivere kokosolie, waardoor deze veel tot al zijn nuttige voedingsstoffen verliest door bijvoorbeeld raffinage en verdere bewerkingsprocessen in de fabriek. Daarnaast worden in veganistische producten meestal grotere hoeveelheden gebruikt om een product bijvoorbeeld zijn basis te geven. Kleur / geur en smaakstoffen en versterkers doen dan de rest. Het resulteert vaak in “ een potje met vet”. Vet, wat zo is bewerkt dat er eigenlijk niets voedzaams meer in zit en het dus voornamelijk als drager / vulstof wordt gebruikt. Dit vet heeft echter wel nadelige effecten op hart en bloedvaten,
Omdat jij als Vegan al blij genoeg bent om een boterhamspread te vinden die A : lekker goedkoop is, B: vegan is, en C: lekker is bekommer je je vast veel minder om de negatieve effecten in zo’n onschuldig lijkend potje boterhamspread. Als we naar de gemiddelde ingrediënten lijstjes kijken en de voedingswaarden van zo’n potje, dan zien we dat zo’n spread is gemaakt van olie, water, zout, suiker en wat smaakstoffen of toevoegingen om iets meer op smaak te brengen zoals noten, zaden, pitten, kruiden en specerijen.
De meeste potjes zijn klein, bevatten circa 150 tot 180 gram. Dit smeer je op twee boterhammen gemakkelijk weg. Per 100 gram krijg je gemiddeld dan zon 4 gram VERZADIGD vet binnen, circa 4 gram suiker en maar liefst bijna 2 gram zout. Eet je dit één keertje in de zoveel tijd, en hou je verder ook goed rekening met de rest van je voeding, dan is dit nog niet alarmerend. Maar dat is juist het probleem. Niet alleen in boterhamspreads vinden we gigantische hoeveelheden transvet / suiker / en zout, maar ook in vegan kaas, worst, brood, ander brood-beleg, sausjes, soepen enz….enz…
Alles bij elkaar genomen kan dit dagelijks enorme hoeveelheden transvet / suikers en zout opleveren, terwijl jij je daar niet heel erg van bewust bent.
Meer over dit onderwerp lezen? KLIK HIER

DE OPLOSSING? ZELF MAKEN!

Resumerend lijkt het dus een Utopia, al die veganistische producten die met bosjes tegelijk op de markt verschijnen, maar het is helaas niet zo rooskleurig. Het kost eigenlijk nét zoveel tijd om de ingrediënten en voedingswaarden te lezen als voorheen, alleen moeten we dit keer goed opletten wat er aan voedingswaarde in zit
Er is een oplossing. En dat is : ZELF MAKEN. Want weet je wat de allergrootste grap is? Dat vrijwel ALLE veganistische alternatieven prima ZELF zijn na te maken, maar dan met de ingrediënten die jij ZELF kiest.
Kijk gewoon al even naar de vele hippe boterhamspreads die met bosjes tegelijk worden aangevoerd in supermarkten. Inhoudelijk stelt het niks voor, niet meer dan olie, zout en suiker met wat hulpstoffen. Terwijl je van heel veel verse gekookte en rauwe groente zelf de allerlekkerste spreads kunt maken, die naast lekkerder ook vele malen gezonder zijn. KLIK HIER voor een compleet overzicht van mijn zelf bedachte spreads / pasta’s en ander brood beleg.
Ook kaas en vlees kun je prima zelf veganistisch namaken. Of eieren. Hier een overzicht van heerlijke recepten

2 Reacties op “Veganistische producten: weet jij wat het doet voor je gezondheid?

  1. Ik was zo’n geitenwollen-sok in de jaren ’80. Toen was er een enkele spread voor brood. In mijn herinnering met vrijwel geen e-nummers.

  2. Blij dat dit artikel verschijnt. Denk ik al een hele tijd. Die ingredïenten zijn dikwijls absoluut niet gezond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *