Groene stevia, hoe zit het nu?

Er is iets geks met groene stevia. Er is enorm veel vraag naar, en het wordt gewoon verkocht bij EKO PLAZA en vele, vele webwinkels. Toch werd een prachtig bloeiend bedrijf met een geweldig project in 2016 op de vingers getikt door het NVWA. www.groenestevia.nl moest zijn deuren sluiten, omdat iemand het nodig vond, om dit bedrijf aan te melden bij het NVWA. Het NVWA redeneert, dat het groene vermalen poeder van de steviaplant  valt onder een “ novelfood”. Novelfoods zijn “ de nieuwe voedingsmiddelen” die NIET voor 15 Mei 1997 binnen de EU als voedingsmiddel werden verkocht. Deze kromme regelgeving zorgt nog altijd voor veel verwarring en onverdeeldheid. Want terwijl het NVWA blijft vertellen dat zij “ alleen de Europese regels volgen” wordt er gewoon groene stevia verkocht bij EKO PLAZA. En gezondheidswinkels. En honderden webwinkels. Alleen als EKO PLAZA zou worden aangemeld, wordt hun groene stevia waarschijnlijk ook verboden en gesommeerd uit het schap te halen. Het is behoorlijk krom, hoe het NVWA handelt. 

Ondertussen stijgt de verkoop van groene stevia. Steeds meer mensen ontdekken, dat met een juiste dosering, het een perfecte vervanger is voor sucrose. Er is steeds meer vraag. Wat is dat nu eigenlijk, groene stevia? Want is stevia niet wit? En hoe smaakt het?

STEVIA: DE DRIE CATEGORIËEN

Om precies te weten te komen, wat stevia nu precies is, en wat de verschillen zijn, heb ik in 2014 een verhelderend artikel geschreven. KLIK HIER OM NAAR HET ARTIKEL TE GAAN.
IMG_8413

GROEN STEVIA BLAD

Zoals je in mijn artikel hebt kunnen lezen, wordt groene stevia gemaakt van het steviablad wat wordt geplukt, gedroogd en fijn vermalen. Er wordt verder niets aan toegevoegd, het wordt niet gewassen en gefilterd, waardoor de natuurlijke zoete smaak intact blijft. Deze zoetkracht is zo vreselijk hoog, dat de zoete smaak van groene stevia bitter en licht drop-achtig is van smaak. Als je nét even iets teveel gebruikt, kan het een gerecht, smoothie of baksel volledig verpesten. Het wordt niet meer eetbaar. Groene stevia vraagt dus nogal wat “ special care” in gebruik. Ook lost groene stevia zeer moeizaam op in water. Toch “ went” de zeer opmerkelijke zoete smaak van groene stevia snel, naarmate je het met zorgvuldigheid meerdere keren gebruikt. Je moet er een beetje je weg in zoeken, qua doseren. Op vrijwel ieder potje en zakje vinden we een gebruiksadvies, maar ook dat advies is richtlijnig opgesteld. Want de één kan meer handelen dan de ander. Ben je eenmaal “ er-door-heen” qua smaak en juiste dosering, is groene stevia een heerlijke en vooral knettergezonde zoetmaker.

IMG_2175

DOSEREN KUN JE LEREN

Ik gebruik zowel groene als zuivere stevia. Ik gebruik veel groene stevia om mijn thee te zoeten. Ik voeg wat groen vermalen poeder toe aan mijn zelfgemaakte theebuiltjes. Dit geeft de thee een ultiem heerlijk zoet smaakje zonder dat het bitter wordt. Dat doseren….dat is dus wel een belangrijk puntje. Dat moet je eigenlijk een beetje leren. Het heeft bij mij ook best aardig lang geduurd, eer ik de juiste doseringen te pakken had. Ik ben ruim zes maanden bezig geweest met een receptenboekje voor www.groenestevia.nl wat ik destijds geheel vrijwillig deed om hun prachtige projecten te ondersteunen. Dit receptenboekje is verkrijgbaar bij o.a  www.pumbo.nl. Dit was voor mij een uitgelezen kans, om volop te experimenteren met groene stevia en de juiste doseringen te ontdekken. Ik leerde te doseren. In het volgende overzicht lees je, hoeveel zuivere, groene, gemalen steviablad er nodig is per gerecht/baksel:
Voor 500 gram meel: een afgestreken theelepel
– Voor een grote beker smoothie: een mespunt
– Voor een kop thee of koffie:  een klein mespuntje
– Voor zoeten op smaak: beginnen met een klein mespuntje, proeven, eventueel mespuntjes toevoegen
– Voor een liter yoghurt: een mespunt
– Voor homemade plantaardige dranken: een afgestreken theelepel
– Voor decoratie: meng een afgestreken theelepel met 200 gram erythritol. De erythritol is het draagmiddel. Je kunt dit als suiker/poedersuiker gebruiken om alles te zoeten wat je wenst.
IMG_2185
een afgestreken theelepel
LET OP: Dit zijn RICHTLIJNEN. Zoals ik eerder schreef, moet je met groene stevia je eigen weg een beetje zoeken. Bovenstaande lijst kunnen je een duwtje in de juiste richting geven.

GOEDE GROENE STEVIA, FOUTE GROENE STEVIA

Helaas, maar ook in de wereld van groene stevia vinden we de nodige sjoemel-praktijken. Zo wordt er veel groene stevia verkocht die extra groen zijn gekleurd. Als groene stevia droogt, verkleuren de blaadjes donker. Dit geeft vaak geen gewenste felle groene kleur na het vermalen tot poeder. Er worden daarom kleurstoffen toegevoegd aan sommige varianten. Ziet groene stevia erg gifgroen, dan kan het mogelijk zijn gekleurd.
In wezen worden steviaplantjes nooit bespoten. Ze zijn zeer sterk, en de zoete, bittere smaak zorgt ervoor dat insecten zich een tweede keer bedenken eer ze eraan gaan knabbelen. Toch komt het wel eens voor, dat de plantjes worden bespoten. Dit is lastig te controleren. Groene stevia hoort er als volgt uit te zien:
IMG_2173
De kleur is een beetje mosgroen.

Waar kan ik het kopen?

Terwijl het verboden lijkt, gaat de verkoop gewoon door. Je kunt de plantjes bijvoorbeeld in pot kopen bij sommige biowinkels.Ook tuincentra’s verkopen plantjes in de pot. Je kunt ook stevia zaadjes kopen, om zelf te gaan kweken.

IMG_8376

Dit kan zelfs op je balkonnetje. De plant groeit onder warme omgeving. In de winter zou je de plant bijvoorbeeld op de vensterbank kunnen kweken Groene stevia in poedervorm is zoals eerder geschreven vrij goed verkrijgbaar. Ik heb het zien liggen in veel biowinkels, in gezondheidswinkels en EKO PLAZA. Internet biedt ook ontzettend veel mogelijkheden. Een goede kwaliteit groene stevia is bijvoorbeeld die van het merk Puur & Fit

 

Dit bestaat uit niets meer of minder gemalen groen steviablad, en is prettig geprijsd:€ 9,95 voor een grote zak van 250 gram.  Onthou, dat je met een zak ontzettend lang doet, omdat je er weinig van nodig hebt. Je kunt echt groene stevia o.a bestellen via deze bestellink.

IMG_2186

Lekkere koekjes uitproberen met groene stevia? Ik heb een leuk recept bedacht om te testen! Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer 250 gram volkoren boekweitmeel, 200 gram hazelnootmeel, een afgestreken theelepel groene stevia, een ei of een halve banaan fijn gepureerd, en een snufje ceylon kaneelpoeder in een kom stevig door elkaar, voeg nu steeds kleine beetjes warm water toe tot de massa smeuïg en kneedbaar is geworden. Draai balletjes en druk licht plat op de bakplaat.

IMG_2187

Maak een stevig glazuur van 75 gram cacaopoeder en een mespuntje groene stevia met beetjes water. Doop een garde in het glazuur en druk dit in een koekje. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

4 Reacties op “Groene stevia, hoe zit het nu?

  1. Jam maken met Stevia? Ik heb een mislukte poging gedaan. Ik maakte jaren bramenjam en gebruikte daarvoor naast zelf geoogste bramen waar ik de pitjes uit zeefde en geleisuiker dat een goede bindmiddel is. Ik mag nauwelijks of geen suiker meer gebruiken dus ging ik met gelei en Stevia aan de gang maar het resultaat bleef waterig en met meer gelei niet lekker.

  2. Hoi ik vind de groene biologische stevija ronduit vies, en weet niet wat ik ermee moet doen koste voor 100 gram 10 euro iemand advies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *