Heerlijke bosvruchten jam maak je zo!

Al van kind-af ben ik werkelijk bezeten op jam, voor de Belgische fans Confiture. Ik at als peuter bijna niets anders op mijn bruine boterhammetjes. Nog steeds kan ik intens genieten van de heerlijke pure smaken van verse fruit-jam. Ik maak dit al jarenlang zelf, vanaf het moment dat ik erachter kwam, dat je het eenvoudig zelf kon maken zonder meuk. Sindsdien heb ik eigenlijk altijd wel een verse pot jam in mijn koelkast staan.

Ik gebruik het liefst diepvries fruit. Door dit direct in een pan op het vuur te zetten, verkrijg je naar mijn idee de beste jam die je maar kunt voorstellen, Omdat ik de jam niet inkook met een pectine maar met Agar Agar kun je de jam niet lang bewaren, maar dat vind ik juist helemaal niet erg. Zo kan ik steeds weer een verse jam maken met steeds nieuwe smaken / ander fruit. Bovendien kun je de jam ongeveer 10 dagen in de koelkast bewaren wat toch best lang is. De jam is niet alleen lekker op brood, toast, wafels en broodjes, ook is het perfect te gebruiken ter garnering, als vulling voor taart en gebak en ik vind het verrukkelijk door de kwark! Naast aardbeienjam heb ik nog een grote favoriet: bosvruchten jam! Ik koop  altijd de diepvries bosvruchten ( 750 gram ) bij de LIDL,  prima kwaliteit voor een fijne prijs. Want diepvries fruit is niet goedkoop. Ik gooi de hele zak meteen in de pan en breng het aan de kook. Hoe maak ik het precies?

Dit heb je nodig

( voor twee potjes of een grote pot:)

Zo maak je het:

Zorg voor een schone, steriele potdis goed afsluitbaar is. Gooi alles in een pan ( liefst met dikke bodem) en breng op middelhoog vuur al roerend aan de kook. Blijf  roeren tot het fruit zacht is geworden. Wil je een gladde jam, zet dan kort de staafmixer in de pan . Zodra de massa borrelt, het vuur uitdraaien en kort door blijven roeren. Giet over in de pot en laat afkoelen. Na afkoeling in de koelkast bewaren en voor gebruik telkens even omroeren.

 

 

3 Reacties op “Heerlijke bosvruchten jam maak je zo!

  1. Dank je wel voor dit makkelijke recept, ik ga het deze week maken en dan heerlijk door de yoghurt of kwark 😋

  2. Wat zou er nog in het fruit aan voedingsstoffen zitten na het “tot moes koken” Monique?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *