Vegan / glutenvrij mini stokbrood

I love it…..stok brood. Een echt Franse stokbrood is het ultieme maar helaas vind je deze buiten Frankrijk niet vaak, en zijn deze bovendien niet glutenvrij, iets waar de consument anno 2020 nog steeds op let. Een glutenvrij stokbrood is enorm lastig om te maken. Stokbrood heeft juist die elasticiteit ( gluten) nodig om te kunnen rijzen. Een glutenvrij stokbrood echt tot de perfectie namaken is dan ook zo goed als onmogelijk, maar je kunt er gelukkig wel erg dichtbij komen.

Ik bedacht een heerlijk recept wat niet alleen vrij is van gluten, maar ook vrij is van dierlijke componenten, gist, geraffineerde suikers, en andere ” nasty’s” aan E nummers / synthetische toevoegingen als broodverbeteraars. Het bevat bovendien zeer veel voedingsvezels. En dat is toch niet verkeerd in een tijd waarin we met zijn allen veel te weinig vezels binnen krijgen. Ik zeg wel ” mini-stokbroden” maar het zijn behoorlijk machtige broodjes. Ze vullen goed en verzadigen snel. Zodat jij de eerste uren wel even vooruit kunt!  Je kunt de stokbroden bij een maaltijd gebruiken, als tussendoortje en bij de borrel / BBQ en gourmet. Of maak er gigantisch stokbroodje-gezond van, door deze te beleggen met verse groente! Het vraagt niet veel werk, want er wordt geen gist gebruikt.

Wat heb je nodig?

( voor twee mini-stokbroden )

  • 750  gram volkoren boekweitmeel
  • 200 gram havermout ( 100% gegarandeerd glutenvrij )
  • 175 gram kokosmeel
  • 10 gram baking soda + wat vers citroensap om te activeren
  • twee gepureerde bananen
  • warm water
  • een snufje Keltisch zeezout of Himalaya zout

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190•C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten behalve de baking soda door elkaar en kneed door, terwijl je steeds beetjes warm water toevoegt. Zodra het een solide deegbal is geworden voeg je het making-soda toe, waarop je wat citroensap schenkt, het zal meteen gaan reageren, kneed met snelle hand door het deeg en halveer het deeg in twee stukken. Boetseer er twee stokbroden van en maak met een mes schuine inkepingen, zodat hert na het bakken makkelijker is om stukjes af te scheuren. Bak de stokbroden in het midden van de oven goudbruin gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

Liever in de MontAna airfryer bakken?

Deze stokbroden zijn ook te bakken in de MontAna airfryer. Maak daarvoor kleinere stokbroden die passen in de bak. ( dus NIET de baklift.) Verwijder de baklift ( dat is de mand ) en bekleed de bak met bakpapier. Zet de temperatuur op 165C en zet de tijd op 15 minuten, blijf tussentijds controleren.

 

 

 

11 Reacties op “Vegan / glutenvrij mini stokbrood

  1. Cursusje food fotografie doet wonderen. Belichting, compositie even leren hoe en wat. Alles ziet er onapetijtelijk uit. Dir brood ziet er oud uit, terwijl je het wrs net gebakken hebt. Beetje beter leren fotograferen en mensen willen daadwerkelijk eten wat je plaatst.

    • nee, ik ben geen perfect volleerde fotografe en daar liggen mijn ambities ook niet. Beetje minder beledigend kan ook best. En als jij voor mij de fotocursus betaalt wil ik gerust een cursus gaan volgen Laat me maar wat weten via info@moniquevandervloed.nl

      #doeslief!

    • Het ware te wensen dat alle mensen met al hun gebreken eerst zichzelf eens bekeken, dan zouden ze het praten(bekritiseren) over anderen wel laten.

  2. Remco, Foei foei wat een reactie!!
    Maar ja waarden en normen vervagen tegenwoordig !

    Monique bedankt voor al je genomen moeite!
    Mvg.
    Marietje

  3. Ik vind het prachtige foto’s, van echt voedsel, zonder make up! Kna dat je zo netjes op Remco reageert! Remco…niet iedereen doet make up op zijn eten voordat hij/zij het fotografeert; ik kan dat juist wel waarderen.
    En het recept klinkt ook heerlijk, hier ga ik me binnenkort eens aan wagen, dankjewel!
    Liefs, Arnica

  4. Ook ik heb geen moeite met deze foto, noch andere foto’s.
    Het gaat ten eerste en voornamelijk om de waardevolle recepten die ons belangeloos en gratis worden aangereikt. Dat hoéft Monique niet te doen, maar dat doet ze wel omdat ze het van harte met ons delen wil. Dit zegt iets over haar karakter en daar mogen wij zomaar ons voordeel mee doen. Dankjewel daarvoor Monique!!

  5. Dit lijkt me heerlijk brood! Ga ik binnenkort maken. Door de mooie foto’s zonder opsmuk weet je precies wat je krijgt. En die leuke gekleurde nagel erbij, bevalt me wel. Dank Monique!

  6. Het verrast mij wat een verschil oven en Montana. De temperatuur en de baktijd.
    Maandag wordt mijn Montana bezorgd😍😍 Deze ga ik zeker maken. Lijkt mij heerlijk met pompoensoep.
    En ik heb ook je 2e receptenboek voor de Montana besteld. De 1e kan ik helaas niet vinden

  7. Monique, ik heb jouw site net ontdekt. De bananenbol zojuist uit de oven gehaald en geproefd, hèèrlijk! Dit mini stokbrood ziet er op de foto ook héérlijk en … heel aantrekkelijk uit 😉 dus die ga ik zéker eerdaags bakken. Bedankt voor deze recepten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *