Laten we eens beginnen bij het begin, en dat is: wat is parfum nu eigenlijk precies? Parfum is een mengsel van chemische stoffen met een sterke geur die ervoor zorgt dat een product aangenaam ruikt. Parfum zit in veel schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en andere persoonlijke verzorgingsproducten zoals zeep en zonnebrand.Een parfum is vaak een mengsel van verschillende geurstoffen. Eén parfum kan wel uit tien geurstoffen bestaan. Je hebt natuurlijke en synthetische geurstoffen. Natuurlijke geurstoffen kunnen uit bijvoorbeeld kruiden en specerijen gehaald worden. Of etherische oliën die gewonnen worden uit bloemen en vruchten. Synthetische geurstoffen zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt worden. Een synthetische geurstof heeft over het algemeen een sterkere geur en blijft langer een geur afgeven doordat de chemische stof zuiverder is dan de natuurlijke vorm.
Op het etiket van een product kun je lezen of er parfum in zit. Soms staat er ‘parfum’ en soms ‘aroma ’. De term ‘aroma’ wordt meer gebruikt om smaken aan te duiden, bijvoorbeeld in soepen, sauzen, dranken en hoestdrankjes. Aroma’s worden door producenten gebruikt om producten die je eet lekkerder te laten ruiken of smaken.
Persoonlijke verzorgingsmiddelen die in Nederland te koop zijn moeten voldoen aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG). Dit houdt in dat producenten verplicht zijn ervoor te zorgen dat de producten veilig zijn bij normaal gebruik . De wet zegt dat producenten op het etiket van een product moeten vermelden of er parfum in zit waarvan bekend is dat deze allergische reacties kan veroorzaken. Voorbeelden daarvan zijn benzyl alcohol en geraniol. Verzorgings- en cosmeticaproducten speciaal gemaakt voor kinderen bevatten steeds vaker parfum. Speciale producten voor kinderen zijn bijvoorbeeld babyshampoo, baby-lotion, kinderzonnebrand en schmink. Gebruik je liever geen parfum, dan zijn er parfum-vrije alternatieven op de markt.VERSCHILLENDE TYPEN PARFUM
Het ene flesje parfum is echter het andere niet. Er bestaan namelijk verschillende typen. Ieder type heeft zo zijn geurbestanddeel. Een overzichtje:
* PARFUM / EXTRACT : heeft 20-40 % geurbestanddelen
* EAU DE PARFUM: heeft 10-15% geurbestanddelen
* EAU DE TOILETTE : heeft 5-10% geurbestanddelen
* EAU DE COLOGNE: heeft 2-5% geurbestanddelen
* EAU DE SOLIDE : heeft circa 1% geurbestanddelen
Een mengsel bestaande uit 80 tot 95% alcohol en water wordt gebruikt als oplosmiddel voor de geurbestanddelen. De alcohol verdampt vrij snel, maar de geurbestanddelen blijven op de huid achter en vervluchtigen in de uren na het opbrengen. Bij het aanbrengen van een parfum is het belangrijk niet direct te willen ruiken, de neus zal immers tijdelijk verdoofd worden door nog verdampende oplosmiddelen.
Omdat sommige bestanddelen van een parfum snel vervluchtigen en andere bestanddelen lang op de huid blijven, ruikt een parfum niet telkens hetzelfde; net opgebracht zijn andere geuren dominanter dan na een paar uur.
Een klassiek opgebouwd parfum bestaat uit drie soorten “noten” Deze zijn:
- Topnoten (bovennoten, hoofdnoten, tête) zijn de geuren die in de eerste minuten na het opbrengen dominant zijn. Deze geuren zijn vooral belangrijk bij de verkoop van het parfum, na een minuut of tien zijn ze niet of nauwelijks meer te ruiken. De bovennoten van een geur zijn bedoeld om aandacht te trekken en stralen de eerste en verrassende indruk van een geur uit. Typische topnoten zijn citrusgeuren.
- Hartnoten (middennoten, cœur) zijn de geuren die opkomen nadat de topnoten grotendeels verdwenen zijn, zo’n tien minuten na het opbrengen. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. Het hart is misschien wel het belangrijkste deel van het parfum.
- Basisnoten (grondnoten, fond) zijn de geuren die als laatste overblijven, nadat de hartnoten grotendeels vervluchtigd zijn. Dit is meestal één à twee uren na het opbrengen van het parfum. Basisnoten kunnen vele uren geur af blijven geven. Voorbeelden van basisnoten zijn houtsoorten zoals sandelhout en harsen zoals olibanum.
NATUURLIJKE PARFUMS VERSUS CONVENTIONELE
Goed.
Het grootste verschil tussen een natuurlijk parfum en een conventionele zit hem dus in de ( geur) bestanddelen en basisgrondstoffen. In mijn zoektocht kwam ik erg veel verschillende varianten tegen op “ natuurlijk parfum”. Het is eigenlijk zo’n beetje hetzelfde als met voeding. Ook daarin zien we dat 100% natuurlijk erg ruim wordt genomen. Geuren van cosmetische producten zijn vaak te herkennen met de neus. Maar zodra je wilt kijken wat voor een parfum het is wat toegevoegd is, kan dit echter niet. In de wet staat namelijk dat je alleen de term parfum of fragrance op de verpakking hoeft te zetten. Daarom is het moeilijk na te gaan wat voor een stof het is of waar het vandaan komt. Er zijn wel een aantal fabrikanten die dit wel netjes vermelden, en dit zijn dan meestal de fabrikanten die bijvoorbeeld 100 % puur en biologisch werken.
Conventionele parfums worden samengesteld uit synthetische geurstoffen. Anders gezegd gaat dit om een verzameling chemicaliën die zodanig gecombineerd worden dat onze hersenen ervoor gaan zorgen dat we deze geuren als aangenaam ervaren. Vroeger werden parfums nog op natuurlijke manieren geproduceerd ( via distilleer) maar tegenwoordig komt alles uit de fabriek. De synthetische stoffen bootsen de natuurlijke geuren na.
Langere tijd leek er geen plek meer voor natuurlijke parfums, maar dankzij de gezonde trends zien we de natuurlijke parfums weer opduiken. Conventionele parfums zijn eigenlijk helemaal niet zo gezond. Niet voor ons lichaam, ook niet voor de huid. De synthetische parfums bevatten in werkelijkheid een cocktail van gevaarlijke neurotoxische chemicaliën. Tegenwoordig bestaat zelfs 95% van de parfums uit petrochemicaliën. Dit zijn gevaarlijke chemicaliën die uit petroleum gehaald zijn.
Deze gevaarlijke chemicaliën kunnen ook kankerverwekkend zijn. Maar je kunt er vooral erg vage klachten door krijgen zoals:
– onverklaarbare hoofdpijnen / hoofdpijn-aanvallen
– duizeligheid
– tal van allergische reacties / rare uitslag
– hoesten
– verkleuringen van de huid
– huid irritaties
– braken
Vaak worden dit soort klachten niet in verband gebracht met het parfum wat wordt gedragen. Door de neurotoxicologische stoffen kan parfum ook het centrale zenuwstelsel aantasten. Symptomen daarvan zijn depressie, overactiviteit, geprikkeldheid of andere stoornissen in het gedrag. Ook kun je last hebben van geheugenverlies, gevoelloosheid in het gezicht, een wazig gezichtsveld, pijn in de nek en pijn in de ruggengraat
In 2002 iheeft er een grootschalig onderzoek plaatsgevonden waarin 72 populaire en bekende parfums ( ook geparfumeerde producten) zijn getest. Er werd in het bijzonder gekeken naar de aanwezigheid van de zeer gevaarlijke stof PHALATES. Men vermoedt dat deze stof hormoonstoornissen, permanente geboorteafwijkigen en aantastingen van de mannelijke reproductieorganen kan veroorzaken. In 52 van de 72 producten werd deze stof aangetroffen. Opvallend was dat alle geteste parfums deze stof bevatten.
Het is heel moeilijk om controle op het gebruik van verboden stoffen uit te voeren. De parfumbranche hanteert een handelsgeheim; fabrikanten willen niet de exacte samenstelling van hun parfums op het etiket vermelden en zo proberen ze de unieke geur te beschermen.In 2016 kwam opnieuw uit studies aan het licht dat er nog altijd erg veel Phalates in parfums voorkwam
. Deze studie maakt het zelfs zorgwekkend en alarmerend.
De grote parfummerken staan toch iets meer onder druk dan de fabrikanten die goedkope parfums produceren. Overigens is de kans groot dat de eisen aan parfums die in het buitenland gesteld worden, nogal kunnen verschillen. Het is mogelijk dat bepaalde stoffen die in Europa verboden zijn, in Turkije wel gebruikt mogen worden. Kijk dus uit met het kopen van parfum (met name namaakparfum) in het buitenland. Dat geldt ook voor de goedkope, onbekende namaak- of merkloze parfums in Nederland. Men vermoedt dat deze parfums vaker gevaarlijke stoffen bevat dan de duurdere parfums van de grote merken, maar ook deze zijn absoluut niet heilig.Wil je voor het meest veilige gaan, dan zijn de natuurlijke parfums de oplossing. Maar….ook hierin zijn er dus best veel verschillen en kunnen “ 100% natuurlijke” parfums ook veel synthetische vulstoffen bevatten. Wat wel vaak het geval is, is dat een natuurlijk parfum aan meer eisen moet voldoen waardoor de meuk in deze parfums altijd minder zal zijn dan conventionele.
Wat we vaak tegenkomen in natuurlijke parfums zijn bijvoorbeeld biologische, pure en inderdaad natuurlijke alternatieven o[ chemische hulpstoffen. Zo is daar bijvoorbeeld BENZYL ALCOHOL. Chemisch gemaakt is dit een een oplosmiddel en conserveringsmiddel. Het is een derivaat uit onder meer petroleum en coal tar. Het zit in parfum, cologne, shampoo, zeep, nagellakremover, luchtverfrisser, bleekwasmiddel, vaseline lotion, deodorant, wasverzachter. Het is irriterend voor het bovenste gedeelte van de luchtwegen en kan veroorzaken: hoofdpijn, duizeligheid, daling van de bloeddruk. Tevens onderdrukt het het CZS* en het kan in ernstige gevallen dood door ademhalingsfalen veroorzaken. Maar…is ook een natuurlijke vorm van benzyl benzoate op de markt, onttrokken uit etherische olie. Deze benzyl alcohol wordt dus veel in natuurlijke parfums gebruikt. Het kan vreselijk verwarrend zijn. omdat de benaming hetzelfde blijft en de fabrikant niet altijd aangeeft dat het gaat om een natuurlijke vorm. In natuurlijke parfums heb je uiteraard wel de beste papieren. Ook kan de prijs een graadmeter zijn. ECHT natuurlijke parfums zijn over het algemeen duurder. Maar ook hier blijft het lastig, omdat de grotere merken ook hun prijzen durven te vragen ( voor hun naambekendheid bijvoorbeeld)
HOE GEBRUIK JE PARFUM HET BESTE?
Ik kan zeer ontoepasselijk worden als ik iemand parfum “ all over” op zie spuiten, dit in niet al te geringe hoeveelheden. Dit is echt zo zonde en nutteloos bovendien omdat het meeste vervliegt. Parfum is bedoeld als vaag geur-accent, zo vaag dat het vraagt om meer. Het is zeker niet de bedoeling om jezelf in een allesoverheersende wolk van parfum te hullen. Zelf wen je aan de geur en na een tijdje ruik je het niet of nauwelijks meer. Bovendien kies je voor jezelf een geur die jij lekker vindt, maar anderen kunnen de geur misschien wel eens minder prettig vinden en zich er zelfs aan storen.
Hoe breng je het dan het beste aan?
Parfum breng je aan op een schone, droge huid. Een parfum blijft het langst goed ruiken op een niet te droge huid. Bij een wat vettere huid mengt de parfum zich met de huidvetten en hecht zich daardoor beter aan de huid. Heb je een droge huid dan kun je wat bodylotion aanbrengen want gehydrateerde huid houdt de parfum en geur langer vast.
Parfum breng je aan op plaatsen waar je je hartslag aan de oppervlakte kunt zien of voelen. Dus je polsen, de binnenkant van je ellebogen, je knieholten, het kuiltje van je keel en je decolleté. Kies een paar van deze punten, niet allemaal.
Houd het flesje op zo’n 15 tot 20 cm van de huid. De parfum wordt dan mooi verdeeld over een iets groter oppervlakte van de huid. Een andere, subtiele manier is om de parfum voor je in de lucht te spuiten en er dan door heen te lopen.
Spuit parfum niet direct op je kleding want het kan vlekken veroorzaken. Bovendien kunnen stoffen verschillend reageren met de geur. Spuit het ook niet rechtstreeks in je haar. De reactie met haarproducten kan de geur veranderen, en het haar uitdrogen. Geef de parfum de tijd om goed in de huid te trekken. Trek dus na het aanbrengen van de parfum niet meteen je kleding aan. Je kleding zal een deel van de parfum absorberen voor het goed in de huid is getrokken.
BALM BALM
Ik gebruik zelf 100% natuurlijke, of op zijn minst meest natuurlijke parfums. Dit niet alleen omdat dit beter, duurzamer en gezonder is, maar ook omdat mijn extreem overgevoelige huid erg reageert op synthetische stoffen. Dit kan wat betreft parfums uitmonden in roodheid, uitslag, jeuk en zelfs pijn.Ik heb zelfs ooit eens meegemaakt, dat ik moest braken. 😧 Eerder heb ik de fantastische parfums van het merk WALDEN al besproken
IN DIT ARTIKEL. Maar er zijn er nog meer. Zoals het merk BALM BALM. Dit merk komt, net als WALDEN overigens, uit Engeland, en is opgericht door aroma-therapeute Glenda Taylor in 2005. BALM BALM staat voor 100% natuurlijk. Er worden dus geen synthetische stoffen gebruikt, ook niet in hun parfums. De parfums zijn zelfs gemaakt van biologische ingrediënten. Ook de alchohol, die op milde wijze uit granen zijn gemaakt. Door de milde alcohol wordt de huid niet geïrriteerd. De geurstoffen worden gewonnen uit pure essentiële oliën. Ieder parfum heeft zijn basis noot. En deze worden gewonnen uit bloemen / planten oliën. Omdat de basis noten zeer bekend zijn, is de geur ook goed te meten. Dit is bijvoorbeeld voor on line aankopen erg gunstig. BALM BALM gebruikt basis geuren uit de natuur, zoals mandarijn, lavendel, roos, geranium, en bergamot. Als je van deze geuren houdt, kun je daarop gemakkelijk je keuze maken. Maar je kunt de geuren ook mengen, om zo weer een verrassend nieuw geurtje te verkrijgen
. De geuren zijn 100% VEGAN, en de dop is gemaakt uit gerecyclede materialen.
Ik kocht een zeer lief geschenken setje, om te proberen. Daarin zitten 5 schattige glazen flesjes van ieder 5 ml. De geuren:
– LAVENDEL
– ROOS / GERANIUM
– YLANG YLANG
– MANDARIJN
– BERGAMOT
Twee jaar geleden heb ik al eens een flesje BERGAMOT parfum gehad, en dat beviel mij meer dan goed, daarom was ik erg enthousiast toen ik dit schattige setje ontving, Overigens geheel vrijblijvend, zonder commerciële doeleinden, en zonder enige vorm van inkomsten. Ik ben OPRECHT geïnteresseerd. Zoals eerder gezegd bevatten de parfums van BALM BALM niets meer dan nodig en bestaan ze uit enkel natuurlijke ingrediënten. Dit gaat dan in de meeste gevallen om niet veel meer dan vier/ zes ingrediënten, wat een verademing is als je deze naast een conventioneel rijtje aan ingrediënten legt. De geuren zijn puur gehouden en daarom vrij intens. Ik bespreek de vijf geuren in de set kort door. Om de geuren erg goed te testen, heb ik ze allemaal 1 x overdag gebruikt, en 1 x tijdens mijn work out op de hometrainer, waardoor mijn lichaamstemperatuur verhoogde.
De lavendel is wat je noemt echt een LAVENDEL parfum. Zeer lekkere, frisse, diepe lavendelgeur. Op de huid aangebracht wordt het direct met je lichaamstemperatuur vermengd wat zorgt voor een directe zachte, aangename lavendelgeur. Echt helemaal super, zeker als je van lavendel houdt. Ik rook de geur na mijn work out nog steeds goed, wel vervloog het een beetje nadat ik het overdag ongeveer 5/6 uur had gedragen. Maar voor een natuurlijk parfum vind ik dat meer dan OK.
De roos / geranium is fris zoet van geur, i love it! ❤️ Ook deze keer tijdens mijn work out een zeer fijne geur, wat mij ook een beetje oppepte. Overdag kreeg ik zelfs een complimentje van iemand die vond dat ik lekker rook. Het is zeker één van de grotere favorieten uit deze set. Echt zo’n “ evers-day” parfum, heerlijk subtiel. Ok deze geur bleef minstens zes uur “ hangen”
De Ylang Ylang parfum is de bekende geur. Het is niet mijn persoonlijke voorkeur, het ruikt een beetje naar marsepein vind ik zelf. Ik vind het voor mij iets te heftig, maar kennis W. Vind deze juist verrukkelijk en heeft meteen een grotere fles besteld 😁 Ook deze geur ruikt intens tijdens de work out en overdag heeft het tot zes uren een geur afgegeven, daarna rook ik het de volgende dag zelfs nog een beetje op mijn huid hangen.
Oh yeah, ik hou erg van frisse citrusgeuren en dus is de mandarijn geur wel aan mij besteed! 😄 Een echte mandarijnen schil geur! Oh, wat lekker. Zeker op mijn verhitte huid tijdens het sporten bleef deze geur enorm prettig en opzwepend werken, ik ging er net even iets harder op. Fijne subtiele geur, niet aanwezig.