Hoe onderhoud je duurzaam en meukvrij je wasmachine ?
Niet schrikken……maar dit was de staat van mijn wasmachine voordat ik hem met heel veel plezier uiteindelijk de deur uit zette……Drie jaar geleden kocht ik een wasmachine/ bovenlader, omdat ik klein behuisd ben. Dat ding kostte mij € 750 euro, een Whirlpool. Al vanaf dag één was het een bak-vol-ellende. Hij danste de keuken door, maakte een enorm lawaai, vrat mijn wasgoed op, en het ergste : het deksel bladderde gewoon weg door het vocht wat in het deksel trok. Flinke roest plekken. Uiteindelijk heb ik het monster met veel plezier mijn huis uit gedonderd ( uiteraard netjes afgevoerd ) en kocht ik een nieuwe AEG, weer een flinke rib uit mijn lijf. Net als met mini verpakkingen in voedsel land, betaal je voor de wat kleinere wasmachines het dubbele. Een godsvermogen. ☹️ Maar goed: als je geen bak-beesten kwijt kunt, ben je eraan overgeleverd.
Overigens al die jaren flink geklaagd bij whirlpool, maar daar kreeg ik NIETS op terug. NIETS. Kijk dus uit met dat merk mensen, mega slecht spul en mega beroerde klantenservice. Ik kan er nu nog steeds boos over worden. Ze hebben totaal NIETS gedaan met mijn klachten regen. Het is INSANE te noemen, dat ik hooguit drie jaar met dit monster heb gedaan, terwijl een gemiddelde wasmachine 8-15 jaar mee zou moeten gaan. Jullie zijn gewaarschuwd….
Ik wilde het deze keer extra goed gaan aanpakken om mijn nieuwe machine zo lang mogelijk bij mij te houden. Nu deed ik reeds al veel om de machine schoon en fris te houden. Ik was 1 x per maand op 90*c met een reinigingstablet ( KLIK HIER ) hou de rubbers schoon met een heet sopje en een tandenborstel,, reinig de bakjes grondig zodat daar niets koekt, was alleen met ecologische wasmiddelen, gebruik amper wasverzachter, kortom, ik deed mijn best, aan mij lag het niet. Maar toch ga ik dit keer extra veel aandacht besteden aan het onderhoud.
Dat bracht mij op het onderwerp : “ hoe reinig je een wasmachine / hoe onderhoud je de wasmachine “. Op internet vind je talloze middelen die ram-vol zitten met chemicaliën. Die mogen mijn deur snel voorbij fietsen. Gelukkig zijn er meer als genoeg natuurlijke alternatieven, die net zo effectief zijn. Ik neem ze met jullie door, zodat jullie er ook hopelijk wat mee kunnen!
HET REINIGEN VAN DE WASTROMMEL
Een wastrommel lijkt zo op het eerste oog onaantastbaar. Immers : als je een wasje draait, glimt de trommel de tent uit. Maar…het zegt helaas totaal niets over de hygiene. In de trommel kunnen zich ook tal van bacteriën / zeepresten / zeep-luis gaan ophopen. En dat kan uiteindelijk de trommel ook gaan aantasten. En het kan tijdens wasbeurten onwijs gaan stinken. Je wasgoed kan zelfs stinkend uit je trommel komen. Zaak dus, om daar ook beter op te letten. Gelukkig is het makkelijk op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld wat soda ( niet te verwarren met BAKING SODA ) en natuurazijn rechtstreeks in de trommel een 60*C was zonder wasgoed draaien. Dit reinigt niet alleen de trommel, maar neemt ook andere dingen mee.
Er zijn ook makkelijke en handige meukvrije reinigingstabletten op de markt, die ik zelf 1 x per maand gebruik. Dit zijn tabletten, die je ook gewoon zo los in de trommel kunt gooien, en zonder wasgoed op 90*C kunt laten oplossen. Dit reinigt ook je machine.
KLIK HIER om deze reinigingstabletten te bestellen
DE RUBBERS :
Tja, die rubbers…..🙄..die kunnen flink wat vuil en prut oppakken. We kennen denk ik allemaal dat probleem wel een beetje, hoe goed je ze ook schoon probeert te houden. Het hoort een beetje bij de wasmachine. Veel mensen die graag meukvrij leven, reinigen deze rubbers vaak met een sopje van bakingsoda + azijn. Maar dat is niet zo goed voor de rubbers. Zuren kunnen de rubbers juist aantasten, dus dat kun je beter niet doen. Je kunt de rubbers het beste met een ecologisch afwasmiddel reinigen. Gebruik een katoenen doekje en maak een heet sopje. Je kunt een tandenborstel gebruiken, om bij de moeilijke kieren en randjes te komen. Ook zijn wattenstaafjes soms handig om bij die extra mogelijke plekjes te kunnen komen. Op deze manier reinig je de rubbers meer dan prima. Belangrijk : droog de rubbers na de reiniging grondig, dit voorkomt schimmelvorming. Ik gebruik zelf het afwasmiddel van sodasan, die is behoorlijk krachtig. KLIK HIER om deze te bestellen
ZEEP BAKJES :
Ik heb het geluk, dat mijn zeepbakken uit de machine zijn te klikken, waardoor ik na iedere wasbeurt de bakjes meteen kan omspoelen. Dat hebben de “ normale “ wasmachines uiteraard niet allemaal, en kunnen deze dus behoorlijk aan koeken. Je kunt eerst even goed kijken in het handleiding / gebruikers boekje, of er een mogelijkheid is bij jouw machine, om de bakken te verwijderen. Is dat niet het geval, dan kun je het beste een goede ecologische reinigingsspray gebruiken. Dat spuit je goed in het bakje, en laat het even intrekken. Vervolgens maak je het bakje met een katoenen doek en de tandenborstel grondig schoon. Droog de bakjes goed. Zijn de zeepbakjes gewoon uit de machine te halen, kun je deze goed reinigen onder de kraan. En kun je ook meteen de omgeving waar de bakjes zich bevinden in de machine, reinigen. Ook daar hoopt zich vaak enorm veel zeepresten op, wat tot vervelende geurtjes en schimmelvorming kan leiden.
Ik gebruik zelf de allesreiniger van SODASAN, die echt enorm fijn is. KLIK HIER om deze te bestellen
KALK :
Als je in een plaats woont waar het water hard is, dan is het zeker verstandig, om een water ontharder te gebruiken. Ik woon in Rotterdam, waar het water hard is, en ik gebruik dus water ontharder. Je kunt ook met soda en azijn je machine reinigen, maar velen vinden dan, dat de geur behoorlijk blijft hangen in de machine. Een water ontharder kan dan de oplossing zijn, als je de juiste kiest. Ik gebruik die van het merk SONNET. Dit vind ik een ontzettend fijne ontharder.
Omdat ik liever geen wasverzachters gebruik, ik gebruik het zeer sporadisch ( uiteraard ecologisch ) zijn dit soort ontharders een zeer fijne oplossing, om je machine zo schoon en kalkvrij mogelijk te houden.
De SONNET ontharder kun je in diverse biologische winkels kopen.
REINIGEN TEGEN VETLUIS :
Vetluis, ook wel wasluis, is een nogal vettig laagje, wat achterblijft in wasmachines. Alhoewel het een beetje akelig klinkt ( luizen) zijn het gelukkig geen luizen, maar vervuiling wat ontstaat door huidvetten / schilfers, die samen klonteren in de onoplosbare stoffen in wasmiddelen. Dit levert een voedingsbodem op voor bacteriën. Je merkt er in een beginfase niet erg veel van, dat is het vervelende. Je merkt het paas, als je machine enorm begint te stinken naar een rioollucht, en dat je wasgoed stinkend uit de machine komt. Ook laat vetluis een wit-achtig laagje smurrie achter op de rubbers. Als dit gebeurt, dan is je machine al in een ver gevorderd stadium besmet met vetluis. En kan dan vlekken en verkleuringen en dus stank in je kleding veroorzaken. Je kunt dit dus maar beter voor blijven. Als je meestal wast op 30*C, moet je ook alerter zijn, omdat wassen op lagere temperaturen sneller vetluis kan veroorzaken. Als je op 30*C wast, was dan 1 x per maand een 90*C beurt zonder was met een reinigings blokje erin. Als je het als onderhoud wilt doen, kun je eens per half jaar een wasbeurt zonder was draaien met een kopje soda en wat water, op tenminste 80*c. Zo voorkom je vetluis. De meeste tegenwoordige machines bevatten een speciaal reinigingsprogramma wat de boel vergemakkelijkt. Maar doe het in elk geval, het scheelt je een hoop ellende….en viezigheid en stank.
DE WASMACHINE ZELF :
Een buitenkant van een wasmachine kan ook behoorlijk vies worden wat mogelijk ook zijn weerslag kan geven in de machine. Reinig daarom de buitenkant ook wekelijks even grondig. Met een heet sopje kun je alles goed reinigen. Vergeet ook het lekbakje niet regelmatig te legen en te reinigen. In alle gebruiksaanwijzingen kun je aflezen hoe je dat bij jouw machine moet doen.
NOG WAT ALGEMENE TIPS :
– Gebruik liefst geen wasverzachters. Woon je in een gebied waar het water hard is, dan is het wel aan te raden, maar gebruik dan liefst een ecologische wasverzachter, zoals bijvoorbeeld de heerlijke meukvrije wasverzachter van SODASAN, ik gebruik deze zelf . Deze kun je bestellen, DOOR HIER TE KLIKKEN. Woon je in een gebied waar het water zacht is, dan zijn wasverzachters in regel niet nodig
– gebruik geen onzin en overbodige dingen als wasparfums en parels. Dit zijn vaak zeer agressieve middelen, die ook niet erg fijn zijn voor een wasmachine. Wil je dan echt graag een lekker geurtje aan je wasgoed, druppel dan voordat je een wasje gaat draaien wat pure zuivere etherische olie op je wasgoed in de trommel, dus NIET via het zeepbakje. Je was komt er dan net zo heerlijk geurend uit. Wil je echte pure zuivere etherische olie bestellen ? KLIK DAN HIER
– Gebruik alleen ecologische wasmiddelen. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Gebruik bovendien NOOIT TEVEEL. Veel mensen gieten de zeepbakjes ram-vol, terwijl een klein beetje volstaat. Teveel wasmiddel is voor je machine ook funest en dit kan bovendien vetluis veroorzaken.
– Wasstrips…..ze zijn hip, maar of het nu zo fijn is voor je wasmachine…..daar twijfel ik aan. KLIK HIER om meer over wasstrips te lezen. Het probleem zit hem in de oplosbaarheid van de strips. Zeker als je op lagere temperaturen wast, lossen wasstrips maar moeilijk op, wat veel resten achterlaat in de machine en op je wasgoed. Ik persoonlijk raad ze af, en raad liever een fijn waspoeder aan. Zoals het waspoeder van SODASAN, waar ik ook regelmatig even mee afwissel van de vloeibare van Sodasan. KLIK HIER om deze te bestellen. wil je de vloeibare wasmiddelen van SODASAN bestellen? KLIK DAN HIER
– Droog na iedere wasbeurt zo veel als mogelijk is, de trommel en de omgevingen en de rubbers. Wat ik altijd doe, is uit mijn net gewassen wasgoed een kledingstuk of doek pakken, en daarmee even de boel afnemen, dit scheelt enorm in vocht. Laat de deur / lade van de machine een stukje open staan, zodat de machine weer goed kan drogen.
– Haal direct na een wasbeurt het wasgoed uit de trommel. Veel mensen zetten een wasje aan, en “ vergeten “ het, omdat de wasmachine bijvoorbeeld op een zolder of bovenverdieping staat. Herinner je eraan, dat je een wasje draait zodat je deze meteen uit de machine kunt halen zodra het klaar is.
– Zorg ervoor, dat die machine op een stabiele grond staat en waterpas staat. Dit helpt zeker mee aan de duurzaamheid van je machine
GROOTMOEDERS TIPS …….
Ik ben fan van grootmoeders tips, maar…..wat betreft de tegenwoordige wasmachines moet je wel een beetje opletten met deze tips. Zo kan azijn ( schoonmaak ) behoorlijk vervelend zijn voor je machine wat de levensduur kan verminderen. Ook kunnen tegenwoordige machines er niet zo goed tegen bestand zijn, waardoor een machine defect kan raken. De huidige wasmachines zijn steeds geavanceerder, en hebben , zoals ik eerder vertelde, in de meeste gevallen een eigen reinigingsprogramma. Gebruik deze altijd, als deze aanwezig is.
Sinds het wasbolletje er is, gebruik ik dit altijd, ook voor vloeibaar wasmiddel. Dan hoef je het zeepbakje zelden meer schoon te maken, en dat vond ik altijd een behoorlijke klus.
Maar ik heb nu de wasdoekjes van Brauzz ontdekt, en ze wassen heel schoon en bij elke temperatuur en soort was. Een doekje boven op je was in de wasmachinetrommel leggen en draaien maar. Het lost helemaal op.
Je koopt ze op internet, maar tot mijn verrassing ook bij Blokker.
Brauzz heeft nog meer interessante producten.
brauzz ? Nou, lees hun zeer eh ….sympathieke reactie op mijn feedback er maar even op na : https://moniquevandervloed.nl/zijn-wasstrips-het-antwoord-op-vloeibare-wasmiddelen/ En kijk vooral ook naar de ingrediënten….Succes!