Hydrolaten, wat is dat precies? Plus review SUIT MATTERS gentle rosewater

Net als in de wereld van voeding en levensmiddelen gebeurt er veel in de wereld van uiterlijke verzorging en cosmetica. Na dat we met zijn allen  steeds meer kunstmatig en bewerkt voedsel zijn gaan mijden is het de beurt aan deze branche en zien we ook hier grote verschuivingen plaatsvinden. We willen geen chemicaliën meer op onze huid smeren en al helemaal geen microplastics. Dankzij handige apps als BEAT THE MICROBEAD zijn steeds meer consumenten zich bewuster van wat er allemaal in hun verzorgingsproducten schuil gaat. Een verschrikkelijke PAIN IN THE ASS voor de chemische cosmetica industrie, want steeds meer mensen zweren deze producten af om over te stappen naar natuurlijke alternatieven. In deze vrij nieuwe wereld vinden we erg veel moeilijke woorden in ingrediënten lijstjes. Ik heb in DIT ARTIKEL de meest bekende uitgelicht.  Een woord wat vrij veel in deze lijstjes voorkomt is HYDROSOL.

WATTEHHH….? 😧😧

Juist ja, hydrosolen. Ook wel hydrolaten genoemd, of bloemenwater / plantenwater .  Het zijn allemaal bijproducten van het productieproces van etherische oliën. Door middel van stoom worden zowel etherische oliën als hydrolaten aan planten en bloemen onttrokken. Tijdens het disilatieproces ontstaat een waterdamp waarin alle oplosbare bestanddelen huizen van de plant. Na afkoeling wordt het water opgevangen en bestaat het uit twee delen. Het grootste deel van de in-vet-oplosbare etherische olie verbindt zich niet met het water en blijft op het water drijven. Het restproduct, dus het water, noemen we hydrolaat. De etherische olie wordt afgeroomd. Het water heeft een zeer verfijnde geur.
Het “ restproduct “  klinkt een beetje on-eerbiedig, want hydrolaten bevatten een rijkdom aan zeer goede en belangrijke stofjes. Hydrolaten worden beschouwd als geneeskrachtig, ontstekingsremmend, verkoelend , verzachtend , hydraterend, en kan helpen de zuurgraad van de huid te herstellen. Hydrolaten bevatten meestal in-water-oplosbare plantenzuren, deze hebben een vrij lage pH ( 5-6 ) Dit kan de huid helpen te herstellen en kan de huidbarriere verbeteren. Overigens geldt dat, hoe zuurder een hydrolaat is, hoe lager de pH, wat zorgt voor een veel langere houdbaarheid.
Er zijn erg veel soorten hydrolaten van verschillende planten als rozen, pepermunt, korenbloemen. Sinaasappelbloesem, helicryse, hamamelis, kamille, jasmijn, lavendel en toverhazelaar.
De houdbaarheid van hydrolaten is korter dan van etherische oliën. Dit komt, omdat hydrolaten water bevatten. Gemiddeld kun je hydrolaten maximaal twee jaar ongeopend bewaren. Na openen kun je hydrolaat het beste in de koelkast bewaren. Veel fabrikanten adviseren overigens om ook ongeopende hydrolaten gekoeld te bewaren of op zijn minst op een koele plek. Algemeen wordt geadviseerd om hydrolaten binnen anderhalf jaar op te maken, liefst nog sneller.

JE HEBT HYDROLAAT EN JE HEBT BLOEMENWATER / AROMATISCH WATER……..

Nu is het ene hydrolaat het andere niet. Er kan veel aan worden toegevoegd om bijvoorbeeld de houdbaarheid te verbeteren, dit doet afbreuk op de natuurlijke werking. Een goede hydrolaat bestaat voor 100`% uit hydrolaat waaraan ter conservering eventueel nog een derivaat van natuurlijke stoffen aan wordt toegevoegd, zoals sodium benzoate. Dit wordt gewonnen via de neutralisatie van benzoëzuur met natrium-bicarbonaat, natriumcarbonaat en / of natriumhydroxide, en komt van nature voor in abrikozen, cacao en diverse soorten bonen. Om verzekerd te zijn dat het gaat om een natuurlijke variant kun je het beste voor biologische hydrolaten kiezen, in deze producten mag er niet worden gewerkt net synthetische vormen. Er gaat nogal wat negativiteit rond rondom dit conserveermiddel in verzorging en cosmetica, onthoud dat deze veelal gaan over de synthetische variant, die inderdaad mogelijk kan zorgen voor huidirritaties bij bijvoorbeeld overgevoeligheid en allergie . In natuurlijke vorm wordt dit niet of nauwelijks gemeld.
Aan hydrolaten kunnen ook wat andere ingrediënten zijn toegevoegd om de huid bijvoorbeeld wat extra te verzorgen. Je kunt daarbij denken aan kokos-extracten, melkzuur-fermenten, aloê Vera, en diverse andere extracten. Als deze van 100% natuurlijke producties afkomstig zijn, kunnen ze een nuttige aanvulling zijn op skin-care. Ook hier kun je jezelf als consument verzekeren van 100% zuivere en pure ingrediënten door voor biologische alternatieven te gaan die ook nog eens liefst zijn gecertificeerd.
Wat we ook vaak zien in hydrolaten is kalium sorbaat. Het is net als sodium benzoate een conserveermiddel, wat wordt gewonnen uit sorbinezuur. Op natuurlijke basis wordt het natuurlijke zuur gewonnen uit bessen van de lijsterbes. Kalium sorbaat zorgt ervoor dat groei van schimmels en bacteriën worden afgeremd, wat zeker in hydrolaat erg belangrijk is. Als je dus bijvoorbeeld een flesje hydrolaat tegenkomt waar bij de ingrediënten alleen “ 100% ….hydrolaat “ staat, kun je vraagtekens zetten bij de garantie van zowel houdbaarheid als werking.
Ook wordt ter conservering vaak citroenzuur gebruikt. Soms kunnen er kleine vlokjes in hydrolaten drijven, dat is geen vervuiling maar minuscule plantendeeltjes. Door het hydrolaat in een koffiefilter te filteren ben je dit meteen kwijt.
Als je een Etos of Kruidvat binnenstapt en zoekt naar hydrolaten, dan vind je vast vele soorten. Dit gaat in de meeste gevallen om synthetische varianten. Het wordt vaak geen hydrolaat of hydrosol genoemd, maar bloemenwater of aromatisch water. Dit wordt o.a verkregen door tal van synthetische stoffen toe te voegen aan het water, of er wordt een paar druppels etherische olie aan bronwater toegevoegd. Er zijn verschrikkelijk veel van dit soort varianten in de omloop. Wat zeer belangrijk is om op te letten, want al deze synthetische of nagebootste varianten hebben vrij weinig therapeutische waarde. Vaak ontbreken de water-oplosbare delen, waardoor het een totaal andere werking geeft.  Pas als hydrolaat wordt verkregen door destilatie heb je een goede in handen. Een zeer bekende is de oranjebloesem water en de rozenwater. Dit wordt erg veel synthetisch nagemaakt. Bottom line : kies voor biologisch / gecertificeerde varianten en wees als bewuste consument spitsvondig. Vraag gerust na bij een fabrikant / leverancier.

WAAR IS HYDROLAAT GOED VOOR ?

Naast dat het weldadig is voor de huid, kun je hydrolaten voor veel andere doeleinden gebruiken. Dankzij de zeer aangename geuren kun je de sprays bijvoorbeeld als room-spray gebruiken, maar ook als wc-verfrisser of andere plekken waar een aangename geur gewenst is.
Omdat hydrolaten in de meeste gevallen niet vlekken, kun je het gebruiken om beddengoed en kleding op te frissen.  Maar het wordt ook erg veel gebruikt als een verfrissende gezicht-lotion. Zeker in warmere perioden is even wat op het gezicht sprayen enorm verkwikkend en fijn voor de huid.

SUIT MATTERS GENTLE ROSEWATER

Er was bij SUIT MATTERS ontzettend veel behoefte aan een hydrolaat. Er kwamen vrij regelmatig verzoeken binnen met de vraag of SUIT MATTERS niet eens met een paar goede hydrolaten op de proppen kon komen. Daar is gehoor aan gegeven. En is er een eerste stap gezet met een GENTLE ROSEWATER, ook wel een zachte rozenwater.  Waarom is er gekozen voor rozenwater om als eerste te gaan lanceren ? Wel, dat heeft op de eerste plek te maken met het feit dat deze variant meest werd gevraagd, maar ook is rozenwater een echte multi-tasker, wat bij Suit Matters het speerpunt is.
Bij rozenwater is het gevormde fenylethylalcohol het bestanddeel dat voor een groot deel de geur bepaalt. Deze geïsoleerde stof ruikt vrijwel gelijk als de bloem.  Het geurt volgens velen zelfs nog beter en lekkerder dan etherische olie.  SUIT haalt het rozenwater uit Bulgarije, waar het op geheel biologische wijze wordt geproduceerd. Bulgaarse boeren destilleren het rozenwater uit zo’n 1000 kilo biologische Bulgaarse rozen ( Rosa damascena) , waarvan alleen de bloemen worden gebruikt. Hieruit wordt gemiddeld 100.000 liter rozenwater geproduceerd. Wat deze rozenwater zo uniek maakt in zijn soort is dat de boeren deze rozenwater puur en alleen produceren voor het hydrolaat en niet voor etherische olie. Anders gezegd gaat het niet om een rest-product maar “ the main-product”. Dit heeft als groot voordeel dat het rozenwater vrijwel net zo sterk geurt als de bloem zelf.
Rozenwater is enorm veelzijdig in werking. Onze huid is er dol op.🥰 Ik vertelde eerder, dat Suit Matters als doelstelling heeft om echte multi-taskers op de markt te zetten en daar past deze rozenwater  meer dan perfect bij. Het rozenwater is zeer mild en zacht en is daarom geschikt voor ALLE huidtypen. Het heeft een samentrekkende werking en werkt verfrissend, vochtregulerend, zuiverend, tonifiërend en celvernieuwend. Omdat rozenwater zo ontzettend zacht en mild is, kun je het ook gebruiken op de tere babyhuid. Het geeft geen irritaties op de huid en de slijmvliezen. Je kunt de gentle rosewater van Suit Matters toepassen :
na een gezicht-masker of als bestanddeel in een DIY masker
– in badwater 
– in stoom-apparaten
– gedrenkt in katoenen watten-pads als oogcompres
– in een aroma-verdamper
– als geur-verfrissen / roomspray
– als gezicht reiniging / lotion
– als gezicht verfrisser tijdens warmere dagen
– als kleding / textiel verfrisser
– om beddengoed op te frissen
– in de wasmachine en droger ( spray wat in de trommel voor gebruik ) 
– als geur-verfrisser in het strijkijzer
– ter ontspanning 
– als verfrissende voet-spray
– als decolleté verfrissing tussen de borsten
– als kalmerende spray bij een rode en geïrriteerde huid
De gentle rosewater van Suit Matters is 100% biologisch en natuurlijk en is NCS / ECO CONTROL gecertificeerd. Het bestaat uit 100% puur biologisch Bulgaars rozenwater, sodium benzoate, citroenzuur, aloê Vera, kaliumsorbaat en het bevat citronellol en geraniol. Hebben we deze laatste toegevoegd??? Nee. Dit zijn vaste bestanddelen van rozenwater en zit daarom ALTIJD in echt rozenwater. Omdat het gaat om allergenen is men echter verplicht om dit afzonderlijk te vermelden. Dit gebeurt niet altijd, maar SUIT MATTERS houdt zich graag aan de wet en regelgevingen conform de INCI wet. Suit heeft gekozen voor wat extra’s in het rozenwater: ..aloê Vera. Aloe Vera versterkt rozenwater enorm in de werking, waardoor deze gentle rosewater nog effectiever is voor de huid. Deze spray is daardoor extra geschikt voor mensen met diverse huid-problematiek.
Het rozenwater zit verpakt in zwart glas. Hier is specifiek voor gekozen om de kwaliteit zo lang mogelijk te kunnen waarborgen. Bewaar het, geopend of ongeopend, liefst in de koelkast of ongeopend op een zeer koele plek.

WAAR TE BESTELLEN ?

Je kunt de gentle rosewater van SUIT MATTERS bestellen VIA DEZE BESTELLINK.

NEP???

Na de lancering van de GENTLE ROSEWATER bij SUIT MATTERS kregen we een enkele verontwaardigde reactie. In die zin, dat men het een belachelijk hoge prijs vond omdat rozenwatertjes overal voor nog geen euro of twee euro met veel meer inhoud wordt aangeboden. €1,48 voor 300 ml tegenover €15,50 voor 100 ml is inderdaad dan een zeer groot verschil. Ik wil dit graag bij deze “ for once and for all “ ophelderen.

Eerder in dit artikel besprak ik dat er heel veel synthetische , goedkopere alternatieven op de markt zijn. Dit heeft eigenlijk he-le- maal NIETS maar dan ook werkelijk NIETS met hydrolaten te maken. Wat we veel zien is dat deze producten uit gewoon water bestaan, waaraan tal van hulp ( geur) stoffen wordt toegevoegd. Soms wordt er wel rozenwater in gestopt maar deze geur wordt versterkt door tal van andere hulpstoffen als propyleen glycol, parfums, glycerine, talloze  synthetische vormen van sorbaten en polysorbaat 20. Dit is een vrij agressief stofje wat de huid flink kan irriteren. Dit wordt dan nog zelfs verkocht als een gezicht tonic. 😳😳
Wat ook vaak voorkomt is dat er aan water wat etherische olie wordt toegevoegd. Dit heeft, net als alle andere synthetische vormen , een totaal ANDERE werking dan echte hydrolaten. Naast de soms extreme hoeveelheden meuk in een product, zijn de verpakkingen ook meest milieu-onvriendelijk.
De keuze ligt bij de consument zelf, om te kiezen voor een echt hydrolaat of voor een water waaraan van alles is toegevoegd. Ht zijn simpelweg goedkopere replica’s die niet hetzelfde werken en zelfs vrij schadelijk en irriterend voor de huid kunnen zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *