Kwarkbollen ( suikervrij, glutenvrij, in de oven gebakken)
Verreweg de meest lekkerste die ik ooit heb geproefd! Ik ben dol op kwark en mij maak je daarom blijer met een kwarkbol dan een traditionele oliebol. Deze kwarkbollen zijn in de oven gebakken in plaats van gefrituurd. Dit maakt de kwarkbol stukken minder vet, lekkerder en puurder van smaak en je kunt ze het gehele jaar door bakken wanneer je er maar trek in hebt! Deze kwarkbollen zijn ook licht verteerbaar, wat best een welkome luxe is op een oudejaardavond vol lekkers en alcohol. Ik maak deze kwarkbollen zeer regelmatig en ze ontbreken dan ook nooit op mijn oudejaarsdag! Ze zijn vrij van suiker en van gluten. Ze bevatten weinig koolhydraten en vet! Je kunt zelf bepalen of je rozijnen toevoegt aan je kwarkbollen. Ik vind dat altijd wel lekker maar je kunt ook voor naturel kiezen.
Kwarkbollen en oliebollen worden traditioneel gefrituurd. Daardoor krijgen ze een heerlijk knapperig en goudbruin korstje. Dankzij een slim trucje kun je net zulke lekkere, knapperige en krokante goudbruine bollen uit de oven halen. De olie/kwarkbollen zijn bijna niet te onderscheiden met gefrituurde, niet qua uiterlijk en ook niet qua smaak! Hoe je dit doet? Lees snel verder!
Dit heb je nodig:
- 500 gram ( glutenvrije) havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
- 20 gram psyllium ( optioneel, maakt de bollen wel steviger)
- drie flinke eetlepels biologische erythritol + 2 druppels zuivere stevia
- 500 gram biologisch/dynamische magere kwark of gewone kwark
- 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
- vier verse eieren
- 50 ml water
- een eetlepel vanille bourbon
- indien je dit wenst: twee koffiekopjes geweekte/uitgelekte Sultana rozijnen
Extra nodig:
- vier flinke eetlepels gesmolten zuivere kokosolie
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten behalve de kokosolie in een grote kom goed en stevig door elkaar, alles moet goed in elkaar zijn opgenomen. Het moet een stevig opschepbaar beslag worden. Laat de kom 5/10 minuten rusten.
Zet een kom water klaar om je handen in te dompelen, het beslag kleeft nogal, en met bevochtigde handen lukt het draaien van de bollen tussen je handen veel beter. Draai bollen en leg deze op de bakplaat. Bak de bollen in het midden van de oven 10 minuten. Haal ze uit de oven en besmeer ze rijkelijk ( gebruik liefst een kwast) met de olie. Doe ze weer terug in de oven en bak ze af in ongeveer 15-20 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
Kan het ook met kokosyoghurt? Ik mag geen lactose 🙂
Mmmnmm ik maak ook regelmatig kwarkbolleb maar dit recept lijkt me nog lekkerder dan die ik had, wordt eerste probeersel van 2018 ☺️????
Dit zijn echt heerlijke bolletjes Monique, het begin van een nieuwe jaarlijkse traditie durf ik wel te zeggen????????
Kan je ook iets anders dan Stevia gebruiken?
ja hoor, alles wat jij wenst !!!!!!!!!!!!!!!
Hoe kan ik ze het beste bewaren?
in een plastic zak. Warme groet!
Wat een heerlijke bollen zijn dit! Omdat ik stevia niet zo lekker vindt had ik honing gebruikt. Ze werden niet zo zoet. Maar waren daardoor heerlijk voor mijn ontbijt! Ik doe er ’s morgens twee in de oven om ze weer even op te warmen en eet ze dan heerlijk met een beetje boter of pindakaas. Ik kan er de hele ochtend op door, zeer voedzaam!! Er gaat straks weer een lading de oven in. Dit keer voeg ik er noten aan toe. Toprecept!!
Stevia druppels gebruik ik om zelfgemaakte jam te zoeten en ik doe het in mijn koffie. In vloeibare vorm is het geur en smaak vrij en hitte bestendig.
Ik ga de bolletjes maken en experimenteren met de druppels
Kan dit ook met soja yoghurt gemaakt worden?
Wat kan ik gebruiken i.pv. psyllium?
Hoeveel oliebollen maak je ongeveer uit dit recept?
dat ligt echt aan hoe groot jij ze maakt, dus dat bepaal je zelf.
Hoe lang moeten ze ongeveer in de meukvrije greenpan air fryer Monique?