Maak je eigen vruchtenconcentraat!

Eerder schreef ik een uitgebreid artikel over vruchtenconcentraat en hoe dit de nieuwe suiker in de voedingsindustrie is geworden. Klik hier om naar het artikel te gaan. Naast dat het gaat om gewone suiker, worden er ook afval-producten gebruikt. Het pulp van het afvalfruit wordt ook weer door verwerkt in producten onder ” vruchtenpulp” of bijvoorbeeld ” 5% peer” De suggestie wordt gewekt dat er echt vers fruit in een product gaat, maar in werkelijkheid draait het dus om uitgeperst  pulp, en bewerkt fruit-afval.

Vroeger werkte mijn wijlen vader bij een koel en vrieshuis waar de plastic vaten sappen ( veelal sinaasappelsap) vanuit het buitenland werden ingevroren of gekoeld weggezet. Vanuit deze vries en koelcellen werden de vaten verder geëxporteerd naar de Nederlandse fabrieken, waaronder Appelsientje. Daar werden de concentraten met water tot sap gemaakt. Als klein meisje ben ik vaak mee geweest met mijn vader naar zijn werk, en zag hoe het in zijn werk ging. Mijn vader was heftruck-chauffeur en reed gekleed in dikke pakken de vaten in en uit de vriescellen. We kregen thuis ook soms wat van dit geconcentreerde sap, wat we aanlengden met water.

Fruit concentraten worden erg veel gebruikt ter vervanging voor geraffineerde suikers. Nu dat we suiker zijn gaan mijden, hebben de fabrikanten wat nieuws bedacht. Vruchtenconcentraten kunnen bovendien worden geclaimd als 100% natuurlijk,  en gezond. Dit mag allemaal volgens wet en regelgevingen. Vruchtenconcentraten bestaan echter uit enkel fructose ( vruchtensuikers) waaraan vezels, vitaminen en mineralen zijn onttrokken. Anders gezegd: het is gewoon suikerwater. Met dezelfde werking in ons lichaam, als gewone sucrose.

Vruchtenconcentraten zijn ontzettend goedkoop om in te kopen voor fabrikanten. Ht gaat vaker wel dan niet om afval. In productie kost dit dus echt bijna niets. De vele sapjes zijn dan ook echte goudmijntjes voor fabrikanten. Er wordt flink aan verdiend. Fabrikanten zijn veel méér kosten kwijt aan verpakking en marketing, dan het product zelf. Zo’n sapje bestaat vaak uit concentraten en water. Er wordt ook vaak extra suikers aan toegevoegd. Om te laten zien, hoe kinderlijk eenvoudig het is om dit trucje in je eigen keuken te kunnen, geef ik hier een erg simpel receptje om zelf zo’n sapje te maken. Bijkomende voordelen zijn:

  • het is echt en puur fruit, zeker als je ook nog eens biologisch kiest
  • je houdt de complete regie over je eigen sapje
  • het is stukken goedkoper

Ik heb voor dit voorbeeld een hele kleine conference ( bio) peer gebruikt. Een grote peer is echt niet nodig. Was de peer en laat de schil erom. Snij de peer in kleine stukjes en gooi in de blender, samen met 600/700 ml water ( hoe hoog je blender maximaal aankunt aan vulling)  Blend dit tot de peer volledig is vermalen.

sam_8893

Pak een fles, een trechter en een stukje kaasdoek, of hydrofiele doek of theedoek en zeef de massa, knijp het doek uit boven de trechter.

sam_8894

Wat je overhoudt is een heel klein beetje pulp, zoals je hierboven ziet. Dit kun je lekker opeten door desserts of gebruik het als zoetmiddel in baksels!

sam_8895

Nou, en dit is dus wat je eraan overhoudt!!!  ECHT EN PUUR SAP ! 😉 Heerlijk zoet ( dus wees bewust van de fruitsuikers!) en het hoeft daarom ook niet extra te worden gezoet. Je kunt het ook steeds als een siroop gebruiken, door steeds wat van het sap te verdunnen met wayer. Bewaar het sap in de koelkast!

ZO SIMPEL IS HET DUS!  En daar betalen wij ons in de winkel scheel aan….slimme gasten hoor, die fabrikanten!

15 Reacties op “Maak je eigen vruchtenconcentraat!

    • er zijn altijd mensen die zeuren om het zeuren, niks van aantrekken, leuke site heb je gemaakt!

  1. Bedankt voor de info. Ik zocht info welke limonadesiroop het beste was. Mijn conclusie: geen enkele.
    Ik ben na het lezen mijn eigen siroop gaan maken.
    Vruchten van aanbieding kopen en – indien nodig schillen (banaan, kiwi, citroen, sinaasappel) of klokhuis eruit (appel, peer) met een beetje water in de blender. Draaien maar!
    Dan in overgebleven plastic waterflesjes gieten (ik koop ze vrijwel nooit, en ben er zuinig op; zijn voor diverse doeleinden te gebruiken). Elke fles 1/4 vullen. Dan in de vriezer. Heb ik altijd siroop op voorraad. Als het sap nog bevroren is, vullen met kraanwater en meenemen op de fiets of in de auto.
    Als ik geen flesjes meer heb, gebruik ik ijsblokjeshouder of de kleinste diepvries-doosjes.

  2. Super artikel, erg blij mee. Al een jaar zonder suiker , was op zoek naar de beste limonade siroop, lekker zelf maken dus. Heb je nog meer ideeën, buiten de peren concentraat Monique .

  3. Heel fijn (en belangrijk) om zo op een rij te zien en de conclusies te lezen over siropen! Dank je wel daarvoor.

  4. Is er een verschil door op die manier sap te verkrijgen, of je peer door de slow jucer te duwen? Of is het het zelfde resultaat?

  5. Bedankt Monique, ben al een tijd op zoek naar een gezonde siroop voor mijn zoontje. Denk dat ik de manier gevonden heb!

    • Hoi Monique,
      Ik ga het vlug uitproberen, ik drink liters sap ben benieuwd.

  6. Kan je dit eindproduct ook nog weer geconcentreerder maken ?
    Zodat je voor bv 1 a 2 liter maar 15 – 20 ml concentraat nodig hebt ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *