Maca….wat is dat en waar is het goed voor?
Geplaatst op januari 18 2022 door Monique van der Vloed
3 Comments
Onder mijn grote favorieten staat MACA. Maca is afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen omdat het met de lichtzoete, karamel-vanille-achtige smaak kan dienen als zoetmiddel. Veel mensen ontdekken Maca ook culinair, om iets bijvoorbeeld een karamel-achtige smaak te geven. Ondanks de stijgende populariteit weten niet veel mensen wat het nu precies is, waar het vandaan komt en hoe gezond of misschien wel ongezond het is. Daarom heb ik besloten om er eens een mooi artikel aan te besteden.
WAT IS MACA?
Laten we bij het begin beginnen. Maca, ook wel Peruaanse ginseng genoemd, is een wortel, die afkomstig is uit Peru. Het zijn zeer sterke wortels: ze groeien op grote hoogte in de Peruviaanse Andes. Hier komen erg grote temperatuurverschillen voor. ‘s Nachts vriest het -10 graden en overdag is het rond de 20 graden boven nul. Ondanks deze grote temperatuurverschillen is de macaplant de enige die overleeft.De bodem waarop de maca groeit is zeer rijk aan mineralen. Maca stamt af van de kool, broccoli, radijs en bloemkool. De kleur en vorm is een soort mengeling van al deze soorten. De knol is vaak rood of wit of rood/wit. De vorm is veelal radijs-achtig. De smaak is zoet, het is het beste te vergelijken met de zoete aardappel.
Er zijn drie verschillende soorten Maca:…een gele variant, een zwarte variant en een rode. Wij gebruiken en kennen de gele variant. De zwarte en rode varianten komen nauwelijks voor. De kleuren worden onderscheiden door de kleur van de buitenste schil en de hoeveelheid zetmeel. Van binnen hebben de maca-knollen allemaal dezelfde licht-gele kleur. Als de knollen worden gedroogd en verpoederd zullen we daarom ook zeer weinig verschillen zien tussen de kleuren. We kunnen dit een beetje vergelijken met een appel: deze kunnen verschillende kleuren schillen hebben, maar hebben allemaal dezelfde kleur aan vruchtvlees.
Rode Maca ( LEPIDUIM MEYENII ) is een maca-soort die sterk lijkt op de gele Maca, maar uit onderzoek is gebleken dat de rode Maca mogelijk méér voedingsstoffen bezit dan gele of zwarte. Het bevat o.a meer plantaardige voedingsstoffen als looistoffen, alkaloïden, steroïden en saponinen.
Waarin onderscheidt rode Maca zich met de gangbare gele Maca? Dat zit hem voornamelijk in de aminozuren. Daarnaast is het uitzonderlijk zachter en iets zoeter van smaak. Dit maakt rode Maca geschikter voor kinderen. De rode Maca neemt tegenwoordig steeds meer in populariteit toe, omdat bij proeven op ratten is aangetoond dat het de grootte van de prostaat kan reduceren en mogelijk veel klachten kan verhelpen. Het werkt tevens op de schildklier waardoor het lichaamsmetabolisme kan worden verhoogd.
De rode Maca wordt vaak door vrouwen gebruikt voor het verminderen van overgangsverschijnselen en ter ondersteuning van de menstruele cyclus. Rode Maca wordt dan ook gezien als het Macasoort voor de vrouw, de zwarte Maca het Maca soort voor de man.
Zwarte Maca wordt gezien als de meest energiegevende soort Maca. Wanneer je je wat moe en futloos voelt, kan zwarte Maca mogelijk wat extra energie geven. Het heeft een regulerende functie op het lichaam . De adaptogene werking van zwarte Maca kan o.a zorgen voor verbeterde sportprestaties en wordt daarom on de sportwereld voornamelijk gebruikt. Het draagt tevens bij aan het mannelijke libido.
Zwarte Maca heeft een licht milde, zoete smaak en kan door smoothies worden vermengd.
De gele Maca is de meest zoete variant en daarom ook meest gebruikt in Peru en Europa. De gele variant wordt gezien als meest geschikt voor iedereen. Zo is de gele variant van de drie soorten het meest nutriënten rijk, heeft het een vrij hoog vitamine-gehalte, een grote bron van mineralen, nuttige vetzuren, en aminozuren. Het is een vrij sterke adaptogeen, en het werkt uitzonderlijk op het aanpassingsvermogen bij stress.
De rode variant wordt meest gebruikt door vrouwen, omdat de rode variant meest geschikt is voor het verminderen van overgangs-verschijnselen, en ter ondersteuning van de menstruatie-cyclus.
De zwarte Maca wordt op zijn beurt meest gebruikt door mannen. Zwarte Maca levert de beste energie, en ondersteunt het libido.
Maca heeft een bijzondere smaak, die niet echt goed in éen hokje is te zetten. Het wordt meest omschreven als fruitig, licht zuur, vanille-achtig, karamel-achtig, en nodig. Het wordt vrij veel toegepast ter vervanging voor suiker, maar eigenlijk is Maca niet zoet van smaak. Wel kan het een aanwezige zoete smaak-noot, denk bijvoorbeeld aan fruit in een smoothie, versterken.
GEZOND
Maca is niet voor niets bestempeld als superfood. Het staat met name bekend om het vermogen het libido te verhogen. Maca bevat maar liefst vijf keer zoveel meer eiwitten dan de gewone aardappels. Het bevat een hoge dosis aan vezels en amper vet. In de westerse landen is maca verkrijgbaar in poedervorm. Deze gedroogde maca bevat circa 55% koolhydraten (suikers/zetmeel) 9% vezels en 10% eiwitten, waaronder meerdere essentieel zijn. Het is rijk aan linolzuur, en het kan de bloeddruk verlagen. Maca heeft meerdere grote voordelen op de gezondheid. Het helpt bij bloedarmoede, chronische vermoeidheid (ME/CVS), lichte depressiviteit, stress en spanning, en het heeft een zeer gunstige werking bij kwalen door de menopauze. Dit is te danken aan het feit dat maca als een adaptogeen in ons lichaam werkt. Dit betekent dat in plaats van het lichaam te voeden met hormonen, het individueel reageert op de behoeften van verschillende organen. Als je lichaam een bepaald hormoon teveel aanmaakt zal maca de productie verlagen. En andersom: als een hormoon te weinig aanmaakt, zal maca juist de productie stimuleren.
MOGELIJKE BIJWERKINGEN
Net als bij vele andere voedingsmiddelen kan ook maca wat bijwerkingen geven. Als je overgevoelig reageert op koolsoorten ( bloemkool, broccoli, spruiten ) kun je ook overgevoelig reageren op Maca omdat Maca uit dezelfde plantenfamilie afkomstig is. Bouw het zeer voorzichtig op, en staak als er bijvoorbeeld darmklachten ontstaan. Gelukkig komt dit zelden tot nooit voor.
Ook als je medicijnen gebruikt is het raadzaam om vooraf het gebruik even te overleggen met een behandelaar. Maca bevat vrij veel glucosinolaten, deze vinden we bijvoorbeeld ook in veel rauwe koolsoorten. Sommigen kunnen bij een teveel aan glucosinolaten last krijgen van hun schildklier omdat het deze sterk kan beïnvloeden. Slik je medicijnen voor de schildklier, overleg dat eerst met je behandelaar.
Mensen die een hormoon-afhankelijke kanker ( endometriose, baarmoederhals-kanker, borstkanker ) hebben geleden moeten ook erg voorzichtig zijn met het gebruik van Maca. Het kan als een oestrogeen werken in het lichaam.
Ook is er teveel twijfel om Maca te gebruiken tijdens zwangerschap. Daar moeten nog veel studies voor worden uitgevoerd om een goed advies te kunnen geven. Tot die tijd is het gebruik van Maca tijdens de zwangerschap af te raden.
Gelukkig is Maca over het algemeen een veilig product. Het is echt heel lastig om over te doseren omdat het dan direct een vrij ranzige smaak geeft. Hoge doseringen kunnen door het lichaam vrij makkelijk worden weg gewerkt en geeft geen toxiciteit. Toch is voorzichtigheid altijd geboden. Better safe than sorry zeg ik altijd. Ga er verstandig mee om en hou je aan de gebruikt-adviezen op. verpakkingen.
HOEVEEL ?
Op iedere verpakking van Maca vind je een gebruik-advies. Je kunt deze het beste aanhouden. Ontbreekt deze? Dan kun je als richtlijn zo’n 10 gram per dag aanhouden, wat neerkomt op een afgestreken eetlepel. Bouw het rustig op, begin bijvoorbeeld met een theelepel.
DE JUISTE KIEZEN
Er is veel meuk op de markt als het komt op Maca. Want ook hier moet veel aan worden verdiend. We kunnen Maca tegenwoordig zelfs bij het Kruidvat kopen. Je moet daar echter geen al te hoge kwalitatieve hoogstandjes van verwachten. Er kan veel aan zijn bewerkt, toegevoegd en ook de productie is betwistbaar.
Zorg ervoor dat je een variant kiest van biologische afkomst. Deze varianten worden gecontroleerd. En zijn meest afkomstig van biologische boeren uit Peru die de wortels verbouwen op tenminste 4000 meter hoogte. Daarna worden de wortels alleen nog maar gedroogd en verpulverd tot een poeder. Dit garandeert bovendien een beter behouden voedingswaarde.
Zorg ook, dat je afneemt van een betrouwbaar verkooppunt. De Maca moet bijvoorbeeld 100% zijn te traceren en op de verpakking het land van afkomst vermelden.
Ik koop zelf mijn Maca via
www.puurenfit.nl . Zij verkopen hoogwaardige kwaliteit, biologisch en toch zeer vriendelijk geprijsde MACA poeders.
WAT KUN JE ERMEE?
Maca kun je overal op strooien of in verwerken. Meest gebruikt is door een smoothie, maar je kunt er ook fantastisch mee bakken. Ik geef een aantal suggesties
– door smoothies en sappen
– over salades
– door toetjes en desserts
– door cake / taart / koekjesbeslag
– om glazuur mee te maken ( met stevia poedersuiker en beetjes warm water aan-lengen tot glazuur )
– ter garnering over taart, pannenkoeken, poffertjes enz
– een lepeltje door warme dranken ( koffie, thee, chocolademelk )
– door shakes
MAAK DEZE HEERLIJKE MACA NOOTJES EENS!
Ik heb, ter inspiratie, een heerlijk koekjes-recept bedacht. Erg bijzonder!
DIT HEB JE NODIG:
- 375 gram volkoren boekweitmeel
- Twee eetlepels biologische eryjtritol
- Twee eetlepels Maca
- Een theelepel Johannes broodpitmeel
- 40 gram gesmolten zuivere kokosolie
- Homemade plantaardige melkvervanger
Voor de topping:
- Gesmolten zuivere kokosolie
- Drie eetlepels Maca
- Een theelepel stevia chocolade
- 100 gram fijn gemalen gemengde nootjes
- Hele pecan noten
ZO MAAK JE HET:
Verwarm de oven voor op 180 •C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de koek samen en voeg steeds kleine beetjes merk toe tot er een zeer smeuïge massa ontstaat. Schep met een lepel bergjes op de bakplaat en boetseer er ronde moppen van. Druk in iedere mop een hele pecan noot. Bak de koeken in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten, blijf tussentijds controleren.
Meng de nootjes, stevia en Maca. Haal steeds een mop door de kokosolie en daarna door het mengsel. Laat drogen.
De rode maca is meest zoet. Deze soort verleent zich dan ook het meest om lekkere dingen mee te bakken. Helaas is de rode Maca niet erg goed verkrijgbaar, maar
www.puurenfit.nl verkoopt het wel, en ook nog eens 100% biologisch gecertificeerd. Rode Maca heeft van de drie soorten de meest uitgesproken karamel-achtige smaak. Het is daarom erg goed te gebruiken ter vervanging voor karamel, zoals een karamel pudding of glazuur. Ik heb om je wat te inspireren, een heerlijk maca-pouce recept bedacht!
Wat heb je nodig:
Voor het biscuit:
- 300 gram bruine TEFF meel
- 125 gram havermout
- twee volle eetlepels stevia sweet
- twee eetlepels MCT olie
- warm water
Voor de pudding:
40 gram rode Maca
- 100 gram zonnebloempitten, tot meel vermalen
- 100 gram havermout, tot meel vermalen
- anderhalve eetlepel Agar Agar poeder
- twee eetlepels biologische erythritol
- 150 ml water
Voor de glazuur topping:
- 50 gram rode Maca
- twee eetlepels stevia sweet
- warm water
- optioneel ter garnering: kokosrasp
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 185C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng alles voor het biscuit in een kom, voeg steeds beetjes warm water toe tot de massa licht vloeibaar is geworden. Stort op de bakplaat en smeer met een spatel uit tot een plak. Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds controleren. Snij in lange rechte gelijke stukken.
Doe alles voor de pudding in een pannetje en warm op, terwijl je blijft roeren. Schep steeds wat pudding op een deel biscuit, en druk er voorzichtig een ander stuk bovenop. Meng steeds beetjes water door de stevia / maca tot er een stevig glazuur ontstaat. Besmeer het bovenste biscuit met het glazuur en garneer af met kokosrasp
Maca melk
Maca is een heerlijk zoete smaakmaker. Dit biedt zeker mogelijkheden voor bijvoorbeeld veel dranken natuurlijk te zoeten, Maca geeft homemade havermelk bijvoorbeeld een vleugje vanille / kartelachtige smaken . Klop circa vier volle eetlepels Maca poeder en een eetlepel biologische Erythritol door een liter melk. Verrukkelijk! Super romig! En het maakt je melk meteen een stuk voedzamer.
Maca twee kleuren-vla
Nog zo’n makkelijk recept is de twee-kleuren vla!
- een halve gekookte / uitgelekte pompoen in de schil
- een liter ( lieft homemade ) havermelk
- vier eetlepels biologische eryhtritol
- vier volle eetlepels biologische rode macapoeder
- vier eetlepels carobpoeder
-
pureer in de blender de pompoen, melk, erythritol en maca, giet dit over in een pannetje en breng aan de kook.
-
Maak een papje van de arrowroot met een klein beetje water. Zodra de massa kookt, dit papje toevoegen en roeren tot de massa is ingedikt. Haal de pan van het vuur en blijhf kort door roeren.
-
Schenk de helft uit de pan en klop daar de carobpoeder door. Laat de vla goed afkoelen.
-
Schenk eerst de naturel vla in de kommetjes , daarna de Carob-vla.
Hoi hoi
Ik ben een vrouw van 41 jaar ik wil graag Maca gaan gebruiken maar ik weet niet welke of welke kleur ik lees dat rood goed is voor de overgang (wat niet lang meer zou duren voordat ik er last van ga krijgen) en zwart voor manlijk libido maar wat moet ik nu nemen als ik dus mijn overgang wil verzachten en een hoger libido wil krijgen ??? Is er ook een mix va. Rood en zwart?? En kan het genomen worden met een spiraal?
Hoor graag jouw advies
Fantastisch hoor, zo’n leuk product, nieuw voor veel mensen, lekker hip, het is gezond. Wat zou jou beletten om het eens te proberen? Lekker bestellen, online natuurlijk en proeven maar. . . Máár:
Ja, er is voor mij een grote MAAR: Waren we er niet al te lang geleden nog eens met onze neus op gedrukt dat het éígenlijk een beetje minder mag? Moet, misschien wel? Al die lekkere verleidelijke producten die van ver moeten komen. Met vliegtuig natuurlijk, want graag vers. In plastic verpakt natuurlijk, want graag vers. En met spoed bij ons thuis afgeleverd, want graag makkelijk.
Ik kan nog wel even doorgaan, maar duidelijk is het al lang. Al zo’n 50 jaar. Alleen: Als het zo beschikbaar is, zo makkelijk, zo verleidelijk, blijft het lastig voor de mensen om hun leefwijze te veranderen naar consuminderen . . .
je gaat appels met peren vergelijken. Je koopt toch ook gewoon producten dagelijks in supermarkten? Denk jij, dat al deze producten ook gewoon uit NL komen? Het heeft niets te maken met wat je koopt, en dus vind ik het niet erg eerlijk om MACA hierop te ” bestraffen”. Het gaat om je eigen koopgedrag, en natuurlijk mag je zelf daar je conclusies over trekken, maar dat wil niet zeggen dat dit / dat of dat en dit aan een schandpaal moet, er zijn BETERE KEUZES om te maken en heb jij ook wel eens aan al die mensen gedacht in deze verre landen, die moeten LEVEN van deze inkomsten? Het mes snijdt aan beide kanten, onthoud dit voordat je zomaar iets neer sabelt. Warme groet.